Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące wysterowania taśm, a konkretnie regulacji elektrycznej "Rec.level". Tak więc, czy ustawienie wysterowania podczas nagrywania powinno być identyczne z tym poziomem podczas odtwarzania ??? To normalne, że taśmy wysokiej klasy zwykle mają poziom wysterowania wyższy niż się go ustawiło.Ale wobec tego, na jakiej taśmie dokonywać prób nagrania ustawiając poziom "Rec.level" ?. Mój "Sony TC 229SD" nagrywa głośniej o jakieś trzy jednostki VU, taśmy wyższej klasy np:TDK AR-X. Czy powinienem zmniejszyć w tej sytuacji poziom "Rec.level" ??? Dodam, że jakość nagrania jest znakomita i nie słychać przesterowań.Ale wskaźniki VU nie powinny nigdy przekraczać zera podczas nagrywania.

Z systemów DOLBY zjadalne jest chyba jedynie C, przyznam że sam stosuje gdy nośnik generuje duże szumy lub gdy szumy są już prszyklejone do piosenki gdy ma ona niską jakość.

O Dolby B nie wspominam bo nie pamiętam abym kiedykolwiek używał, natomiast Dolby S to nie mogłobyć nic dobrego, chociażby przez to że było masowo stosowane nawet w tych naprawdę tanich deckach - nie wiem może było to spowodowane tym, że firmy kupowały prawo do dystrybucji systemu DOLBY S, i cena licencji nie była absolutnie uzależniona od liczby decków, które z tym Dolby S wychodziły - czyli po nabyciu prawa, mogli se wyprowukować tyle decków z dolby S ile chcieli.

To są taśmy typu "LIDL"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio też je zakupiłem.

Nie narzekam mają nagrania przyjemny, delikatny dzwięk w całym zakresie.

Testowałem na wszystkich moich magnetofonach.

Ukryta Zawartość

Te kasety - pakowane po 3 (owinięte wspólną folią) kosztują ok 8 zł ( 8 zł za 3 sztuki)czyli na jedną wychodzi 2,60 zł. Kasety jak już wspomniałem type II, skręcane śrubkami, a nie klejone - poszukaj ich nie przy samych kasach, tam gdzie zwykle są baterie paluszki, batony i gumy do żucia, ale trochę wcześniej - gdy się dochodzi do kas - leżą w takich czerwonych koszach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czytam wasze doswiadczenia z dolby-S i u mnie się to nie potwierdza.Mam taki sobie pioneer s-ct-550 s i próbowałem wszystkich ,czyli b,c,s i z wyłączonym i zawsze sygnał jest prawidłowy na wyjściu.Zadnych obciętych wysokich,czy średnich.Zmienia się tylko poziom szumu,ale nawet bez żadnego dolby jest znosnie.Ale taki efekt mam tylko na tym magnetofonie.Z poprzednimi było znacznie gorzej,a najwiecej miałem zastrzeżeń do duala c-824 ,chociaż byłem pewien,że ma fabryczne ustawienia.Mój pioneer jest po dokładnej kalibracji.Wynika z tego,że bardzo dużo zalezy od samego magnetofonu i nie należy zakładać ,że napewno z tym,czy innym systemem,bedzie lepiej,lub gorzej.Miłej nocy.

a może taką kasetkę?

cena prawie jak za przyzwoity magnetofon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 20 Wrz 2007, 21:37

Rec.level powienien być raczej po nagraniu taki sam jak podczas nagrywania,niektóre taśmy podbijaja pasmo i wtedy po nagraniu jest głosniej.Ale o 3 kreski to sporo.A grzebać po co??jak dobrze gra to latwo coś schrzanić.Nie lepiej nagrać ciszej o te 3 kreski??które potem się wyrównają?

pzdr

Dzisiaj o kasety z plastikową czarną obudową (lub białą) i przeźroczystym okienkiem pokazującym stan taśmy bardzo trudno - to był wygląd dla kaset w latach 80tych, obecne przeźroczyste są ochydne. Mam taką starą kasetę BASF właśnie cała czarna tylko okienko przeźroczyste - bede miał chwilę to dam jej drugą młodość - wywalę starą,zajeżdzoną taśmę i wsadzę nową , bo warto - mam tylko taką jedną w kolekcji.

W moim CCCP decku MP 7301 jest system redukcji szumów nie ma oznaczenia jakiegoś rodzaju .. DOLBY .

Ma bardzo rozbudowany układ i tnie dokładnie tylko co potrzeba czyli szumy.

Dzwięk nie jest "skancerowany" jak w DOLBY B,C czy S. To ich patent.

Kasjel, 20 Wrz 2007, 21:37

Teoretycznie, przy założeniu że czułość taśmy jest standardowa, poziom przy zapisie i odtwarzaniu powinien być taki sam. Jeśli poziom przy odtwarzaniu jest niższy to oznacza że taśma ma niską czułość, a jeśli jest wyższy - to ma wyższą. Niektóre taśmy znaczącą różnią się czułością od standardu: taśmy marne przeważnie mają bardzo niską czułość, a z kolei taśmy "ulepszane" - przeważnie nieco za wysoką. AR-X należy oczywiście do tej drugiej kategorii.

Poziom należy ustawiać maksymalnie wysoko (by zachować maksymalny odstęp od szumów), ale tak, by nie było słychać zniekształceń dźwięku w najgłośniejszych miejscach. AR-X ma bardzo wysoką wysterowalność, do ok. +6 dB wg IEC, czyli jakieś 8 dB ponad poziom Dolby. Ten stary Sony ma jednak wskaźniki VU, które nie pokazują chwilowych wartości szczytowych, mogących powodować przesterowanie, tylko wartości średnie. Myślę, że musisz poeksperymentować, ale pewnie gdzieś do +4 dB możesz spokojnie próbować. Oczywiście, wobec wysokiej czułości AR-X, mam na myśli wskazania już po nagraniu a nie przed (tzn. poziom sygnału faktycznie nagranego).

Wysoka czułość AR-X nie spowoduje problemów o ile nie będziesz używał redukcji szumów. Właśnie do kompensacji różnych czułości taśm wymyślono kalibrację czułości/poziomu; bez tego głupieją układy redukcji szumu, bo ich działanie oparte jest na założeniu, że poziom wejściowy = poziom wyjściowy. Gdy tak nie jest, praca redukcji szumów zostaje zakłócona. Dlatego taśmy takie jak AR-X, o podwyższonej czułości, nadają się głównie do magnetofonów z kalibracją.

Wobec tego zostawię takie ustawienie "Rec.level" jakie jest, w tym "Sony SD 229SD".Właściwie regulowałem już ten magnetofon, ale ja właściwie obniżyłem poziom nagrywania i oczywiście wyrównałem ten poziom na obu kanałach.Oryginalnie ten deck nagrywał jeszcze głośniej. Chociaż nie wiem, pewnie już kiedyś był grzebany.

Tak, czy inaczej odtwarza i nagrywa doskonale.....więc niech tak zostanie.

Kasjel,

Myślę, że do regulacji można by wziąć taśmy o neutralnej charakterystyce, używane też przez producentów do kalibracji, np. typ I: TDK AD czy Maxell UD I, a typ II: TDK SA albo Maxell XL II. Taśmy z prawdziwego dwutlenku chromu mają na ogół nieco niższą czułość, a taśmy takie jak AD-X, AR-X, SA-X mają z kolei czułość nieco podbitą, i raczej nadają się do magnetofonów z kalibracją. Wyregulowanie magnetofonu do takiej odbiegającej od normy taśmy nie byłoby dobrym pomysłem.

Jeżeli pracujesz na europejskim syfie kalibruj do niego tak jak Ci radzą a jeśli bazujesz na Sony i Maxellu to kalibruj do nich a najlepiej szukaj taśm wzorcowych wśród właścicieli lub pracowników polikwidowanych serwisów a jeśli znana nam obojgu Osoba jest w Polsce udaj się na pielgrzymkę do Katowic od tego jest generator i oscyloskop

Pozdrawiam

Zbyszek

Macieju....tak właśnie zawsze robię ! A te AR-X rzeczywiście mocno podbijają.

Korwin....ja wiem, że do tego powinien być oscyloskop i generator częstotliwości.Ale z wszystkim nie mogę biegać do "znanej nam osoby".Bo pewnego pięknego dnia "wypier.... mnie za próg". I tak dziwię się, że jeszcze chce ze mną rozmawiać.

PS,- Chyba czeka mnie wymiana silnika w "Optonice RT 3838", bo coś zaczeły obroty szwankować.

Kup sobie UHER-a CR-240 [wymiana pasków jest w nim francowata o ile nawet nie franczbolała ale reszta super] cokolwiek mu wrzucisz do pyska zeżre bez oporu wajcha ferro,ferrochrom,chrom każdy typ kasety nagrywa idealnie nawet te na marnym nośniku firmy No name sa cudownie nagrane. Jak masz możliwości transportowe i miejsce w chacie mogę ci dać oscyloskop za darmo, masz w cholerę sprzętu i ciąglr kupujesz i co w tym wszystkim najważniejsze ten sprzęt u Ciebie żyje a nie jest porypaną martwą kolekcją. Odpytaj z całości materiału jakiegoś dobrego informatyka przy naprawdę dobrej karcie muzycznej z uczciwym oprogramowaniem można korzystać z komputera jak z oscyloskopu, sprawdź czy to jest prawda. Generator częstotliwości akustycznych made in CCCP uszkodzony w zeszłym został sprzedany za 27 złp + transport.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin - właśnie mam bardzo dobrą kartę dźwiękową.Oprogramowanie może da się ściągnąć za darmo z netu.Tylko do jakiego wejścia podłącza się elektrody w karcie dźwiękowej ? Czy do "Line IN" ?

Musisz odpytać z całości materiału dobrego informatyka. Mam pytanie czy mając kasetę z wadliwą prędkością przesuwu [kopia z taśmy szpulowej 1/1 z Orbity made in CCCP w której padł układ stabilizacji obrotów i na normalnym sprzęcie z przesuwem 9.5cm całe nagranie jest przyspieszone] przy pomocy tej karty jesteś w stanie

doprowadzić to do jako takiej cywilizowanej formy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja mam kartę zintegrowaną razem z płytą główną czyli g. w kratkę

Tak, zmiana prędkości odtwarzania to żaden problem.Redukcja szumów i inne "wodotryski". Ale nie wiem czy efekt zadowolił by cię.Kiedyś zremasterowałem sobie płytę CD, która bardzo "szumiała". I rzeczywiście szumy zniknęły, ale pojawiły się inne "skutki uboczne".....niestety.

Spadłeś mi z nieba w znaczeniu dosłownym przekopiuję korzystając Z UHER-a 4200 MONITOR w ustawieniu na M1 czyli Mono odczytywane z lewego kanału ptzez wyjście słuchawkowe [możliwość regulowania sygnału wychodzącego] na L i P Pioneera CT-S450S i wyślę do Ciebie.Chodzi przedewszystkim o odczytanie melodji PP. Koprowski z 1969 roku i nie tylko.

Pozdrawiam

Zbyszek

OK.Wybierz jeszcze sobie decka z mojej listy, na którym mam nagrać kasetę po obróbce cyfrowej.Oraz podaj system redukcji szumów.Chociaż z tego co wiem, to wolał byś bez........:-)

Okres do kilku dni po wyczyszczeniu i demagnetyzacji to jest czas w którym słuchanie z mojego Pionka to rozkosz dla uszu dżwięk to istny kryształ,słuchawek nie zdejmuje odkurzyłem starą kasete tytuł Fort BS Live.(normal Fe type I Eska Records))Koncert tak zapisany że mam wrażenie jakbym tam był a taśma ma 15 lat.O dziwo po włączeniu Dolby C jeszcze przybyło powietrza :).Magnetofon to jednak piękna sprawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi