Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam jeszcze, że gdy chcemy zmatowić rolkę to dobrze jest nakleić paseczek papieru ściernego na płytkę plastikową np: z starej linijki. I tą płytkę dopiero przyłożyć do obracającej się rolki. Wtedy można również trochę podrównać rolkę.Należy też poruszać tą płytką tam i z powrotem wzdłuż osi rolki podczas szlifowania.

Zgadzam się! Trzeba bardzo uważać, żeby zachować ściśle walcowaty kształt rolki i jej nie "zbeczkować".

Zbyt duża siła nacisku powoduje zbyt silny naciąg taśmy, zużycie mechanizmu, scieranie głowic, i zużycie taśmy. Wartość naciągu na pewno jest określona przez producenta magnetofonu - tylko przydałaby się specjalna kaseta pomiarowa, i oczywiście instrukcja serwisowa, podająca odpowiednie wartości i wskazująca, jak to wyregulować.

Moim zdaniem zbyt silny naciąg spowoduje więcej szkody niż zbyt słaby. Przy braku instrukcji i sprzętu sam już musisz ocenić na wyczucie, czy nie jest nadmierny.

Jest taki preparat "Novogum", który służy do regeneracji gumowych wałków w drukarkach komputerowych.Jest drogi 50zł, ale jest tego pdobno 0,5l. Preparat zmiękcza stwardniałe części gumowe, czyści i matuje.Było by dobrze zrobić zrzutkę i kupić. Takie "pół litra" wystarczyło by dla wielu....

Kasjel,

Tu są całkiem normalne ceny i pojemności też mniejsze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oto PIONEER CT 979

Ukryta Zawartość

post-3492-100003721 1191151149_thumb.jpg

post-3492-100003722 1191151149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Novogum może być przydatny do zeschłych rolek by przemyć.Co do Akai GX 65 dobry magnetofon czyściutko odtwarza ale nie wiem co podkusiło producenta by zastosować prowadnice z rolkami z tworzywa!To wielki błąd bo taka rolka na metalowej osi z czasem "wyrobi" te prowadnice i bedzie falować podczas odtwarzania.

@yogi1

Dokładnie mam identyczny model 979 @yogi1 dzięki za zdjęcia obecnie nie jestem w stanie robić zdjęć serdecznie pozdrawiam , czy też posiadasz 979??? a może ktoś z kolegów ma 979 pochwalcie się chcę pogadać o tym modelu

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

W DUAL C844 ( 2 rolki) własnie sławetne roleczki sa zrobione z jakiegos dziwnego tworzywa gumopodobnego.Jak na razie działa idealnie ale bardzo sie brudza i jakby rozpuszczaja.

Grundig High Fidelity

mzawek

W moim 844 nic sie na razie w torze z gumami nie dzieje ostatnio nawet nagrywałem z wyższa prędkością i było dobrze

Fakt jest to model upchany po brzegi ale mogli zainwestować w bardziej lepszy transport mowa o tych pierońskich trybkach ale puki co działa , traktuję go raczej jako eksponat ale jak sobie nieraz go włączę to miło bujaja wzkażniki magia :) teraz o to wszystko dba mój Spadkobierca 12 latek niech sie uczy z czego ojciec słuchał i co to znaczy Metallica z kasety czy szpuli:) pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

MAG

Tzw.trybiki w tym dual c844 to zupełnie co innego niz w tych starszych do modelu C830.A tak przy okazji nie wiesz moze jaki to dokładnie model czyli jakiej firmy.Mi sie wydaje ze maczała palce w tym dual c844 firma alpine.

Grundig High Fidelity

MAG

tez mam pioneera CT-979 stan igła jak ze sklepu karton instrukcja itp. CT-979 jest prawie identyczny z CT-93 różni się obudową miedzianą dolby S i lepiej separowana elektronika

Ponieważ lubię się chwalić.......to zapodaję zdjęcie mojego srebrnego "Vintage".Tym razem z "Dualem C830" oraz monitorkami "Uher High Dynamic" :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak takie monitorki sie spisują?

Do pokoju 12 m2 nadają się. Chodzi mi o to, żeby jednak jakis bas też był.

Czy takie monitorki dają radę?

Sorry za offtop ale w 2-gim pokoju chce zrobic taki zestawik głównie do słuchania muzyki z decków i nie wiem czy pakować się w podłogówki czy może takie kolumny regałowe/podstawkowe wystarczą do 12 m2.

"Reaper"-te monitorki mają 100W w sinusie każda !!! Grają rewelacyjnie i nie jest to tylko moje subiektywne zdanie.Dałem za nie 250zł razem z wysyłką i już ich nie sprzedam.Kupiłem je specjalnie do mojego zestawu "Vintage".Powierzchnia pokoju wynosi 28m2.Bas jest znakomity i cała reszta pasma też.Oczywiście ja nie jestem audiofilem, więc nie wiem jak ocenili by je fachowcy.Ale w porównaniu z monitorkami "Bose" które miałem, te Uhery są duuuużo lepsze.

To skoro Twoj pokoj ma 28m2 to do mojego o polowe mniejszego to by i nawet mniejsze spasowały chyba :)

To dobrze bo nie chce na kolumny wydac jakies wielkiej kwoty.

Zobaczcie ! Drogi......cholera !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!

Mam pewne pytanie. Jaki magnetofon moglibyście polecic majac do wyboru srednie modele marek SONY, Technics, AKAI lub Pioneer. Sredie modele mam na mysli takie, ktore w skali numerycznej do 1000 mialy by numer powiedzmy tak do 500.

P.S

Jezeli napisalem niezrozumiale albo macie dodatkowe pytania to napiszcie

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz rafallster

yogi1

Tak myślałem to nawet dobrze ze na wzorcu jest robiony tańszy nie ustepujacy mu jakością 979 różnica wiadomo ale drastycznych cięć w produkcji nie poczynili i chwała im :)

audiomagia.blogspot.com

rafallster

Wiesz poczytaj ten watek a pewie maszjakies preferencje , jednym podoba sie szata graficzna obudowa innym konstrukcja ważne zeby był nie naprawiany zadbany , najlepiej pytaj znajomych moze ktos posiada dobrego decka ja tak kupiłem połowe swojj kolekcji uu ile to juz jest tego:)

pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

rafallster,

Chyba musisz trochę zawęzić krąg poszukiwań. Pomyśl, że w okresie do, mniej więcej, 1995 roku, każda z tych firm niemal co rok zmieniała gamę modeli (w sposób znaczny lub nieznaczny, ale to teraz nieistotne). Co rok było zatem, powiedzmy, 5-10 nowych modeli. Od 1980 do 95 mamy 15 lat, a zatem pomiędzy 75 a 150 modeli z każdej z tych firm. Razy 4 wymienione firmy, = 300 do 600 modeli. I z tej liczby mamy wybrać te średnie...

Takich średniaków będzie ze 200!!!

Podaj okres jaki Cię interesuje (=> wiek magnetofonu), podstawowe wyposażenie (jedno- lub dwukasetowy, z rewersem lub bez, dwu- lub trzygłowicowy, rodzaje redukcji szumów, itp.), to wtedy może jakieś średniaki się wybierze...

Faktycznie troche sie tego nazbiera patrzac na to w ten sposob, hmmm...

Chodzi mi o taki magnetofon ktory nie bylby bardzo drogi ( mozna powiedziec sredni w przedziale cenowym ). Porownujac wiec te sredniaki z roznych serii patrzac od strony cena/jakosc. Mowiac ogolnie, ktory bylby poprostu lepszy.

Lata nie graja roli, chodzi mi oto zeby gral poprostu lepiej.

Sprzet oczywicie jednokasetowy

Jakie modele moglibyscie z czystym sumieniem polecic ?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi rafallster

• Pokaż nowe odpowiedzi