Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To dobrze, że Ci przeszło kaseta orginalna Sony-ego występowała razem z magnerofonem małym o niezwykle zwartej lonstrukcji w amerykańskim filmie przygotowym na nogawce kombinezonu lotniczego i to była wyjątkowo mocna kaseta te, które ją naśladowały będąc jeszcze zapakowane w folie były już złomem. Ja też ten koklusz zaliczałem aż do momentu kiedy ta kaseta zaczęła mi rozwalać magnetofon.

pozdrawiam

Zbyszek

Czy słyszał ktoś jak gra Pioneer CT 900S?.Słyszałem o tym modelu dużo dobrego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

T-Bolt

Witaj gra bardzo dobrze jak to pionek z serii 9... ale w środku szczerze powiem go nie oglądałem poza tym ma dolby S

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

T-Bolt

wizualnie to bardzo podobny do ct-979 a róznice to brak ręcznej kalibracji i nie ma juz amorficznej głowicy w zagranicznej prasie bardzodobre noty a w Polskiej hi-fi nie bardzo niezbyt dobrze działał auto ble niby mieli wadliwy egzemplaz

Z tego co pamiętam to film sie nazywał "Zelazny orzeł-2"Było to o takim łepku ,co miał ojca pilota.Zastrzelili go nad Libią i on uczył się na F-16,aby go odbic.Pomagała mu w tym myzyka,którą odtwarzał sobie w kabinie z własnie takiego sprzętu podłączonego do słuchawek w hełmie.

Napisałem ,"jak dobrze pamiętam"Masz prawdopodobnie racje,ja mam w swojej filmotece cześc 3 ,więc o reszcie musiałem zgadywac.Mysle,że jeszcze mozna te wszystkie części znalesc w wyporzyczalni.Filmy są dosyć ciekawe ,ponieważ są to całkowicie oddzielne fabuły,tylko jedna z postaci się powtarza.

Wszystkie Zelazne orły oprócz 1nki to kicha na maxa, najgorszy kał to udawanie że niby F-4 Phantom to ruskie migi (w 2jce). Aha - mam pytanko - kolo zapuścił na pocz. 2 części w kabinie kasete z niezłą rockową amerykańską muzą - wie ktoś co to był za kawałek?

CT 91a Urushi Design drogie są ponad 100Eur,bardzo podobny do CT 939 tylko są boczki i kalibracja mechanizm działa w moim modelu identycznie nawet podczas przewijania jest podobny szum.Ale jak włączył Dolby to momentalnie ubyło "powietrza".

Witam! Pytanie głównie do yogiego ale może inni też będą wiedzieć! Gdzie w poznaniu da się jeszcze kupić ciekawe kasety? W wątku kasety audio przeczytałem że w kingkrosie w mediamarkcie można jeszcze kupić - czy śą one tam jesczE? Może jakieś inne - dzielnicowe/ osiedlowe sklepiki mają ciekawe kasety?

wolałbym coś takiego niż te "nowe pioneery"...

Ukryta Zawartość

Już kończę mojego Pioneera CTF9191 i myślę, że lada dzień pochwalę się klockiem. Fotka zrobiona jeszcze przed dopieszczaniem ...

post-4300-100003369 1191509827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja tego "Pioneera" widziałem kiedyś na "Allegro" za 90zł (Kup Teraz).Nie kupiłem, bo byłem właśnie po kupnie czegoś tam innego z Allegro.No i poprostu nie chciałem przeginać z tymi zakupami.Teraz żałuję.........

Panowie ! Mam do Was prośbę ! Potrzebuję pasek napędowy do mojego szpulaka "Sony TC 399 SD".Pasek ma oczywiście przekrój okrągły i po złożeniu go w pół i ułożeniu w linię prostą musiał by mieć nieco mniej niż 19cm.Bo tyle ma stary naciągnięty.Czy mógł by się ktoś poświęcić i poszukać takiego ? Ja niestety nigdzie w okolicy nie znalazłem takiego :-(

>>> Kasjel

to chyba nie mój bo ja go kupiłem po zażartej licytacji za okrągłe 10zł na allegro :) (niewierzącym służę linkiem do aukcji chyba jeszcze działa?). Był/jest całkowicie sprawny - jedyny mankament przy zakupie to brak głowicy - poszukałem i już ma nową (amorficznego kenwooda z górnej półki). Początkowo miał AKAI'a ale wygrał Kenwood. Niestety oryginał pioneera jest nieosiągalny .... To był mój dobry tydzień - kilka dni później kupiłem Radmora 5100 w extra stanie nieprzestrojonego za 25zł na pchlim targu w Krakowie (Korwin przeoczył). Nawet je razem połączyłem i fajnie to razem grało - system budżetowy za 35zł :) chyba kawa, którą kupiłem na wieczorne słuchanie więcej kosztowała ;)

Ja też miałem kiedyś dużo szczęścia i wylicytowałem "Duala C 830" za 26zł.Albo "Sony TC 209SD" za 31zł.

Ale najlepszym zakupem był "Sony TC 229SD" za 89zł.To już nie tak mało, ale ten magnetofon warty jest dziesięć razy więcej !

Witam. Niech mi ktoś powie, czy prąd podkładu reguluje się aby uzyskac płaską chcarakterystyke zapisu na poziomie 0dB IEC czy poniżej poziomu odniesienia (np.: -10dB). A tak wogóle to nie spodziewałem sie że jak prąd podkładu jest ustawiony na płaską charakterystyke zapisu to nagranie jest że tak powiem "sztuczne". Jak miałem podkład za mały to podbijał wysokie ale dzwięk był wtedy bardziej naturalny (w mojej opini i bardziej zbliżony a nawet taki sam ja w CD). A teraz jest płaska charakterystyka. Teraz brakuje mu wysokich ale podkład jest tak ustawiony że nagrywa równo częstotliwości od 100Hz do 10000Hz na poziomie -10dB. To normalne że jak podkład jest ustawiony na płaska ch-ke to tak gra?

Korwin nie przeoczyl tylko najzwyczajniej pieniędzy nie miał. Często kupuję widząc jaka bidota to sprzedaje a nie dlatego, że jest mi to do czegokolwiek potrzebne Mam śmieszne ustrojstwo nazywa się to IRRADIO AM/FM CASSETTE RECORDER TRIPPER 723 z mikrofonu wewnętrznego nagrywa gorzej niż słabo z radia rewelacyjnie kosztowało toto dychę. Nie wiem czy jest sens tuptać tam w niedziełę, zwłaszcza, że tak zwanego wolnego czasu mam tyle co kot napłakał

Pozdrawiam

Zbyszek

rafalelektronik, 4 Paź 2007, 23:42

O ile wiem, nie ma jednego jedynego, narzuconego jakąś normą, sposobu ustawienia prądu podkładu, między innymi dlatego, że optymalny prąd podkładu zawsze jest kompromisem pomiędzy kilkoma czynnikami. Zwiększanie prądu podkładu powoduje zmniejszenie czułości taśmy, zwłaszcza na wysokich częstotliwościach, zwiększenie jej wysterowalności na niskich/średnich częstotliwościach (315 Hz) (MOL 315/3), ale zmniejszenie wysterowalności na wysokich częstotliwościach (10 i 12,5 kHz) (MOL 10k, MOL 12,5k), i to dość raptowne. Zmniejszenie prądu podkładu z kolei zwiększa poziom zniekształceń. Dlatego należy ustawić taki prąd podkładu, który da najlepsze zrównoważenie tych parametrów.

W praktyce, IEC zaleca ustawienie takiego prądu podkładu, by różnica pomiędzy poziomem maksymalnego wysterowania przy 315 Hz i zniekształceniach 3% a poziomem maksymalnego wysterowania przy 10 kHz wynosiła 12 dB dla taśm typu I i II, i 6 dB dla taśm typu IV.

Charakterystykę częstotliwościową (i, np, pasmo przenoszenia magnetofonów), standardowo podaje się dla poziomu -20 dB.

Im wyższy poziom sygnału tym trudniej uzyskać zbliżoną do prostoliniowej charakterystykę, a przy poziomie 0 dB jest to niemożliwe, bo dla większości taśm typu I i II MOL 10k wynosi ok. -7 do -4 dB, i tylko w taśmach metalowych MOL 10k może wynosić pomiędzy -1 a +1,5 dB - co oznacza, że na taśmie typu I i II nie uda się zapisać sygnału wysokiej częstotliwości (> 10 kHz) z poziomem większym niż -7 - -4 dB (zależnie od taśmy). Poziom ok. 0 dB dla 10 kHz udaje się uzyskać tylko na taśmach metalowych, i to jest ich największa, wyraźna przewaga nad typem I i II.

Płaską charakterystykę uzyskuje się nie tylko regulując prąd podkładu, ale także korekcję przy zapisie (EQ). Robią to jednak tylko układy autokalibracji; ręczna regulacja EQ spotykana jest b. rzadko, np. w magnetofonach Sony serii ES. Chodzi o to, że niektóre taśmy, zwłaszcza wielowarstwowe, nie mają prostoliniowej charakterystyki częstostliwości niezależnie od dobranego prądu podkładu - regulacja prądu podkładu polepsza lub pogarsza przenoszenie wysokich częstotliwości, natomiast nadal są w niej górki i dołki, nie jest ona prostoliniowa. Na to może pomóc tylko regulacja EQ zapisu.

IEC zalecało jeszcze inny, alternatywny sposób ustawienia prądu podkładu, trudniejszy do przeprowadzenia. Dlatego w praktyce, np. w układach kalibracji w magnetofonach, stosuje się, sądząc z tego co producenci piszą w instrukcjach, uproszczoną metodę: zapis sygnałów 315 lub 400 Hz w jednym kanale i 10 lub 12,5 kHz w drugim, na poziomie -20 dB, i regulację prądu podkładu do chwili uzyskania takich samych poziomów w obu kanałach.

Nie wiem jak Wasze " mnogo chubowe i mnogo skapy igraczki" alle moje UHER-y : REPORT 4200 MONITOR i CR-240 pracują ; arbeit przebiega cichuteńko bez wyciekania łomotu na cały świat i okolice słuchawki są wyjątkowo szczelne, takie od wyciskania mózgu uszami i przez dziurki od nosa a taśma pierwsze metry świeżo dostanej i pociętej 1/2 calówki chrom [japoński w wykonaniu amerykańskim 3 M] grubszy niż VHS bardziej drobnoziarnisty bez dodatków poślizgowych w nadmiarze idzie idealnie chociaż rolki nie czyściłem przy tych samych ustawieniu VHS stał w miejscu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Odpaliłem na magnetofonie stacjinarnym zachęcony reklamami taśmę typu IV z tych droższych, ale nie jestem

zachwycony rezultatem wolę typ II i I

• Pokaż nowe odpowiedzi