Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie dajcie spokoj z tymi rankingami. To jest bardzo nieobiektywne. Sam mam gdzies testy z roznych czasopism a deck ktorego mam rozjechal zarowno GX 75mkII jak i CT 939mkII jak i TA 2570 (wszystkie byly dopieszczone i sprawne). Klasyfikowano go nizej i co z tego? Dzieki temu cena nie byla wysoka. Jesli ktos ma watpliwosci zapraszam na porownanie. IMHO te testy niczemu nie sluza moze tylko zapoznaniu z rynkiem.

...mogę odpowiedzieć na pytanie T-Bolta "Czyżby K870ES posiadał już głowice typu Laser Amorphous" - odpowiedź brzmi : dokładnie TAK.

Reaper - a co do rodzaju głowic w niższych modelach Sony , szukaj w sieci, może na "VintageCassette"

Chyba wogóle się nie zużywają ! Mam kilka "Vintage Sony" w tym jeden szpulowiec i we wszystkich głowice są idealne ! Oglądałem wszystkie głowice przez lupę, i ani jedna nie jest wytarta.

Reaper, 12 Paź 2007, 19:32

>Jakie głowice są w deckach Sony takiego typu jak na załączonym zdjeciu?

Wydaje mi się, że były to głowice nazywane przez Sony SD - Super Density head, cokolwiek miałoby to oznaczać praktycznie - może chodziło o zdolność do wytworzenia wysokiej gęstości strumienia magnetycznego, bo chyba nie wysoką gęstość materiałów z których zostały wykonane? Przypuszczam, że są to głowice z utwardzonego permaloju, jak w większości magnetofonów z owego okresu. Głowice Sendust lub amorficzne stosowano bardziej powszechnie w latach 80-tych.

Głowice F&F (Ferrite & Ferrite) Sony stosowało jeszcze w latach 70-tych - podobno nie nadają się do pracy z taśmami metalowymi (ze wzgl. na właściwości magnetyczne).

Jeśli chodzi o zamieszczony powyżej ranking z niemieckiego Stereo - myślę, że znacznie ważniejsze od przyznanych punktów czy miejsc w hierarchii są opisy, bo dopiero one coś mówią. A miejsca w rankingu zmieniają się zależnie od sposobu (metodyki) testowania, czy gustów osób odsłuchujących. Np. w w/w rankingu Pioneer CT-900S został oceniony wyżej od Akai GX-75, podczas gdy w ocenach polskiego Magazynu Hi-Fi Akai górował dość znacznie nad Pioneer'em. I chyba nie ma nawet sensu takich opinii podważać.

Dlatego do wszelkich takich rankingów trzeba podchodzić z dużą rezerwą, zwłaszcza, gdy układane są na podstawie punktowych ocen sumarycznych, a my nie znamy ocen cząstkowych i szczegółów - zwłaszcza, gdy do oceny ostatecznej wchodzą takie czynniki "pozamerytoryczne" jak np. stosunek jakości do ceny czy obecność polskojęzycznej instrukcji.

A ja dostałem dzisiaj superradosne wieści, że zakupiony dla mnie przez znajomego znajomego, blisko miesiąc temu, na ebayu, TA-2070, jest już w Polsce i w tygodniu do mnie dotrze :-)))

..po częsci zgadzam się,

przy czym testy a co za tym idzie rankingi z naszych (krajowych) pism przełomu lat 80-tych i 90-tych były ,żeby nikogo nie urazić - mocno "raczkujące". Często opierano się wtedy własnie na testach z prasy niemieckiej.

Więc tak na dobrą sprawę po prostu nie ma rzetelnych i miarodajnych polskich testów kaseciaków.

co do testów czy rankingów magnetofonów to jeśli dany deck w różnych testach zajmuje podobne miejsce to nie przypadek

MaciejLK

w teście decka pioneer ct-900 a akai gx-75 to jak wiesz auto kalibracja była uszkodzona a mechanicznie i tak był lepszy od akai

Polskie testy były, być może, raczkujące, ale przecież testy w rozmaitych pismach zagranicznych i ich rankingi też często mocno się od siebie różniły - choćby ze względu na przyjęte metody testowania i oceniania.

Np. testy w amerykańskim Audio oparte były w 99,9% na pomiarach różnych wielkości fizycznych, natomiast odsłuch opisywany był przeważnie w jednym krótkim akapicie - i nie ujmując nic rzetelnie przeprowadzonym pomiarom, co można na takiej podstawie powiedzieć o brzmieniu takiego magnetofonu.

Inne pisma, np. polskie, gdzie nie dysponowano odpowiednio wyposażonymi laboratoriami, oceniano sprzęt wyłącznie na podstawie odsłuchów, bardzo subiektywnie. Wyniki i jednych, i drugich ocen są trudno ze sobą porównywalne.

Co do Auto BLE Pioneera, to kilkakrotnie i z różnych źródeł słyszałem krytyczne uwagi dotyczące pewności jego działania, więc niewykluczone, że nie było to uszkodzenie konkretnego egzemplarza, tylko taka "uroda" tego układu.

Mój ci on! :-))) Znajomy u którego już jest, póki co, przysłał mi fotkę :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MariuszH

Gratuluję zakupu TA-2070. Spodoba Ci się, jestem tego pewien. Tylko musisz koniecznie co jakiś czas rozmagnesowywać głowice. Mam Nakamichi CR-4E oraz 2070 i zauważyłem, że Nakamichi nie wymaga takiej troski jeśli chodzi o rozmagnesowanie głowicy jak Onkyo, w którym tą operację trzeba robić częściej i przynosi ona znacznie lepsze efekty.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Sz@tynbury, ten zakup to także w dużej mierze dzięki tobe, dzięki :)

A co do demagnetyzerów... Trafiam czasem na jakieś na allegro, jednak niewiele o nich wiem, i nie wiem które są coś warte...

Czy ktoś z Was zna to brzydactwo Brauna ??? Często można go kupić na "Allegro" za grosze, ale jak ten model ma się do np.C2 ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yogi1 no tak - sa decki jak wymienione wyzej Nakamichi CR 4 czy Onkyo TA 2070 ktore rzeczywiscie sa poza konkurencja i wszedzie mialy wysokie miejsca w rankingach.

Panowie a co to jest warte???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry magnetofon. Mimo, z nie ma Dolby C jeden z moich faworytów. Po przeprowadzeniu pełnej kalibracji taśmy brzmienie na bardzo wysokim poziomie, od taśmy żelazowej do metalu. Głowice niezniszczalne, fizycznie rozdzielone. W stosunku do CR-3, BX-300E zdecydowanie lepszy. Nie wpomnę o dwugłowicowych nak'ach.

NAK 582, o ile pamiętam, był używany przez amerykańskie Audio do testowania taśm - został uznany za najbardziej stabilną platformę do tego celu. Chyba nie bez powodu.

Witajcie

O ile dobże piszew katalogu były dwie wersje 582 i 582z róznice w jednym wychyłowe wskażniki , w 582z ledy dolby C a także trochę inne typy głowic ale to szczegół wymuszony postępem techniki

audiomagia.blogspot.com

tak MAG dwie wersje oto zdięcie nakamichi 582z

Ukryta Zawartość

post-3492-100002537 1192372825_thumb.jpg

post-3492-100002538 1192372825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Japończycy wykorzystywali NAK ZX9 i TDK MA do nagrań referencyjnych, amerykanie natomiast używali NAK 582 (kasety nie pamiętam).

Coś w tym jest dsłuchiwałem kiedyś z kumplem tego NAKa - najlepiej wypadał na TDK SA i MA ... wasze odczucia?

582 był z 1979, natomiast 582Z z 1981.

NAK

tape calibration

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I pare dodatków:

NAK 582 service manual

Ukryta Zawartość

No to teraz decki nakamichi znów podrożeją na allegro ... ;)

post-4300-100002518 1192380152_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widocznie

2 Słownie Dwa truposze sie tam znajdują na szczęście nie w moim typie niech sobie amerykanie i japońce kupują może coś z tych zwłok uda im się na części odzyskać

Oto link do tychże zwłok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi