Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sony to generalnie była świetna marka jeśli chodzi o decki, nawet te klasy średniej - wyższej średniej to były już bardzo dobre produkty, no a te szczytowe modele to odjazd zupełny... coraz bardziej napalam się na tc-k950es a przecież jeszcze w kolejce do zakupu czeka pioneer ct-s920s - ile to razem wyjdzie 2000zł? A ze wzgl na zużywalność wewnętrznych elementów odwlec zakupu się na przyszłe lata nie da bo chcę jeszcze kupić decki do grania a nie tylko do stania jako eksponat

Mam takie pytanie do posiadających szczytowe modele sony - jak wypada trwałość mechanizmów oraz silników po wielu latach pracy?

A tak na marginesie to którego z tych dwóch które wymieniłem byście wzięli? 950ES to maszyna nie z tej ziemii ale CT-S920S to przecież prawie CT-95...

Nieprawda magnetofon nie zniknie jeszcze długo bo każdy prawdziwy meloman i wielbiciel przede wszystkim MUZYKI a nie sprzętu sobie zostawi kaseciaka w zestawie.Kasety nie zginą jak szpule bo w przeciwieństwie do nich na MC pozostało cała masa muzyki często przepraszam za określenie "wykurwistej" której nigdy nie wydano ani na LP ani tym bardziej na CD.I to jest powód że magnetofon kasetowy długo jeszcze przetrwa a ceny tych najlepszych decków tylko utwierdzają mnie w tym przekonaniu.

Optymista :) O tej muzyce na kasetach wiesz Ty i podobni Tobie melomani, natomiast przeciętny Kowalski nie ma pojęcia.

Z magnetofonem sprawa jest prosta - istniejące modele będą w ciągłym obiegu, aż w końcu zjadą swoje miejsce albo u jakiegoś miłośnika, bądź na strychu, a ostastecznie na śmietniku. Nowe modele raczej nie będą powstawać, ale obencyh jest wystarczająco dużo, żeby były dostępne jeszcze przez wiele lat. Ale to będzie nisza. Z analogowych formatów tylko LP ma jeszcze jakąkolwiek przyszłość, bo ciągle wydaje się raz od czasu muzykę w tym formacie, a producenci dostarczają nowy sprzęt.

>Nowe modele raczej nie będą powstawać, ale obencyh jest wystarczająco dużo, żeby były dostępne jeszcze przez wiele lat.

Co do pierwszego zgadzam się, co do drugiego - zdecydowanie NIE:D

Odsiewając niskie budżeciaki (np w hierarchi Pionka te poniżej 6tki czy 7mki) pozostaje nam wąska paleta decków do wyboru, z których i tak trzeba połowę na starcie skreślić z powodu złego stanu technicznego (choć oczywiście w ogłoszeniach każdy to stan minimum bdb), najbardziej exkluzywne modele w zasadzie w polsce nie są prawie zupełnie dostępne (a przecież o takie nam tu głównie chodzi :D ) W niemczech jest oczywiście lepiej ,pojawiają się czasem prawdziwe HiEndy ale wtedy rzucają się na to jak wściekłe psy windując bardzo wysoko cenę, a nam nie pozostaje nic innego jak rzucić się z nimi do podbijania jeżeli chcemy mieć fajnego kaseciaka

Posiadam sonki tc-k990es i tc-k6es i uważam,że to świetne decki.Zbudowane jak czołg,piękne i świetnie brzmiące.Dla sonego pozbyłem się CR5 Nakamichi,który przy sonce wypadł jakoś mglisto.Sony ma dżwięk czyściutki i dynamiczny ,słucha się jej z przyjemnością-zdecydowanie polecam.Miałem także tc-k808,ale to już nie to,obydwie sztuki miały jakąś wadę w torze przesuwu taśmy(pływający dżwię).Jak kupować sony to najwyższe modele,być może seria 808,909 jest jakaś trefna?...

yogi Ct-s920S interesuje mnie z racji tego, iż posiada gniadko na pilota - ct-s910 nie ma tego, Ct-959,979 też nie. Pioneera mam cały zestaw i chcę żeby wszystko było sterowalne z pilota - a Ct-s920s to chyba jedyna 9tka pionka z gniazdkiem control in (chba się nie mylę), gdyby nie to gniazdko to brałbym od razu 910 - można go wyrwać na ebaju za śmieszne kwoty rzędu 50,60, 70 euro

Przepraszam Panowie za brak odzewu w sprawie 979,

zabieg jest prosty. Nie wymaga zdejmowania obudowy, tylko - po otwarciu kieszeni należy odbezpieczyć płytkę maskującą mechnizm. Później poluzować przewód doprowadzajacy napięcie do podswietlenia kieszeni. Ten zabieg umożliwi wyciągnięcie wspomnianej płytki na zewnątrz i dobranie się idlera. Przeszkodą do bezpośredniego dostępu do kluczowego elementu jest hamulec zapobiegajacy sie niekontrolowanemu odwijaniu taśmy. Należy jego położenie zmienić o 90 stopni. Wówczas wyjmiemy go z zabezpieczenia i idler bedzie do naszej dyspozycji. Pozostanie tylko zdjąc plastikowe zabezpieczenie na jego osi i uważać na małe sprzegiełko, ktorego spreżynka z ciekawości świata zewnętrznego nieraz teleportowała się u mnie na zewnątrz.

Droga powrotna jest identyczna, tyle że odwrotnie.

Życze powodzenia !!!

Witam kolegow zakreconych deckami i musze sie przyznac ze zakup tego klocka (Aiwa AD-F880) to najlepiej zainwestowane pieniadze w audio od czasu kupna mojego Amplitunera.

Kurna jak ja w takim tepie bede go eksploatowal to juz musze sie rozgladac za jakims nastepca bo wyzionie ducha biedaczek.

Po wczorajszej mocno zakrapianiej imprezie klubowej (motocyklowej) dzis z glowa na ,,temblaku,, co odpalilem pierwsze? : MAGNETOFON ! bo jego barwa cieplo i przyjemny widok kolorowego wyswietlacza i migajacych wskaznikow dziala na mnie kojaco.

Zastanawialem sie co takiego mnie fascynuje w tym decku i juz wiem na pewno sentyment to ze kompilacja utworow nagranych na kasetach to przecie moje dzielo wykalibrowane i dostrojone moja reka sprawia tyle radochy.

robix.

Za pare dni mam dostac aiwe 3800.Jest to starszy model ,ale był to najwyższy typ uwcześnie produkowany.Nie moge znaleśc w necie zadnych informacji o jego parametrach.Ktoś mógłby pomóc?.Coś tam podobno niekiedy stuka,ale mam nadzieje sobie z tym poradzić.Jest piękny i co dla mnie ważne ,srebrny.Czarnego nie znosze,nic nie widać,a lubie sobie słuchać w półmroku.

Witam !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu co nieco.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

c.d

Ukryta Zawartość

instrukcja serwisowa do zamówienia.

Ukryta Zawartość

Marek - niepotrzebnie się przejmujesz. Zobaczysz ! Jak dostaniesz go, to poradzisz sobie z tym w pięć minut !

Serwisówka nie będzie Ci potrzebna.

A ja zrobiłem kolejny dobry interes na "Allegro". Wylicytowałem najwyższy model amplitunera z 78r "Sony STR 6800SD" za 132zł. Sprzęt posiada pewne usterki, ale dokładnie te same problemy miałem z moim własnym "Sony STR 6800SD" które sam rozwiązałem. Za moją sztukę zapłaciłem niegdyś 400zł. Tak więc będzie szybka naprawa, i pójdzie "pod młotek"!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wklejam zdjecie najdroższej aiwy w historii produkcji i pieknej .Zresztą sami oceńcie Aiwa 6900.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Na tej w/w rosyjskiej stronie wśród danych różnych magnetofonów AIWA jest informacja, że model F990 z 83 roku miał automatyczne rozpoznawanie typu redukcji szumów. Mam go co prawda w niemieckim prospekcie AIWY, ale funkcja ta jest tam tylko wspomniana, a nie opisana.

Gdzieś po zakamarkach pamięci tłucze mi się myśl, że dawno temu, gdzieś, na jakimś zdjęciu, widziałem dostarczane razem z jakimś magnetofonem arkusze specjalnych metalizowanych naklejek, służących do nalepiania na kasety w tym właśnie celu, by magnetofon mógł sam rozpoznać i przełączyć rodzaj układu redukcji szumów - ale w żaden sposób nie mogę sobie przypomnieć nawet czy dotyczyło to owej AIWY, czy jeszcze jakiegoś innego magnetofonu - mam wrażenie, że innego. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Swoją drogą, szkoda, że pomysł nie chwycił, bo byłoby to wygodne! Może akurat rozwiązanie z nalepkami nie było najlepsze, ale pomyślałem sobie, że można było z boku kasety, przy górnym rogu, umieścić otwory detekcyjne takie, jak do detekcji typu taśmy, zasuwane przesuwaną zasuwką, taką jak stosowana w dyskietkach komputerowych do zabezpieczenia przed zapisem. Miałaby np. cztery pozycje: OFF, B, C, inny, i byłyby oddzielne zasuwki dla obu stron kasety. Niestety, na pewno podrożyłoby znacznie samą kasetę...

Podana przez mnie strona nie tylko dotyczy AIWA lecz także innych znanych producentów.

Moim zdaniem bardzo ciekawa do porównań a szczególnie dla tych co " polują" na aukcjach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie!!!

Niezły towar do wyhaczenia ;) Może ktoś się skusi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W danych technicznych na tych rosyjskich stronach są pewne nieścisłości - ale oni sami proszą, by ich powiadomić w takim przypadku i skorygować. Zastrzegają też, że tabele celowo są niekompletne - obejmują tylko ciekawsze modele jednokasetowe, choć możliwe, że niektóre takie modele umknęły ich uwadze - np. brak ostatniego dwuwałkowego Technicsa, BX828, najwyższego modelu na rok 91/92, a lista magnetofonów Onkyo jest bardzo niekompletna.

Czy nikt nie słyszał o magnetofonach z automatycznym rozpoznawaniem układu redukcji szumów, poza tą AIWĄ AD-F990? Jestem prawie pewien, że był jeszcze przynajmniej jakiś jeden inny.

Gotyk,

Pioneer ct-95 ma system remote z wyjatkiem modelu europejskiego. Modele z remote to: UK, USA and Canadian, multivoltage. W Japoni CT-95 nie byl sprzedawany. Na rynek japonski przeznaczony byl ekwiwalentny model 1000 cos tam ale nie pamietam.

Audiofil, 20 Sty 2008, 17:49

>Witam,

>

>mam pytanie, czy Sony TC-K700ES posiadał głowice w technologii PPR, czy ten ogromny "schodek" jest

>wynikiem użytkowania

Nie

Pierwszym modelem z systemem PPR był TC-K990ES. Miał go także TC-K890ES i później 909 i 808.

PPR wygląda jak "narośl" i jest w kolorze niebieskim.

• Pokaż nowe odpowiedzi