Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

miałem kiedyś 990ES. Pamietam te dwa slady na głowicy w kolorze niebieskim. Sadziłem, że może we wcześneijszych latach Sony stosowało PPR tyle ze bez rozgłosu marketingowego. Stąd brak pasków. Jednak prawda jest niesty inna. Dowód na to, że Laser Amorphous Head tez można zarżnąć. I tak prysnął mit o niezniszczalności serii ESprit. Dziwne w tym wszystkim jest to, że ten deck ciągle dobrze gra. Zarówno nagrywanie jak i odtwarzanie jest na przyzwoitym poziomie.

Muszę się pochwalić że mam taki pilot Pioneera do decka jak ten srebrny ze zdjęcia diskomaniaka, tyle że ja mam czarny :) OD kiedy go mam obsługa magnetofonu jest dużo przyjemniejsza

Robix napisz jakim sprzętem jeździsz, sam interesuję się motocyklami szczególnie turystycznymi

Ostatnio nikt jej nie chciał za 70zł. Po pozytywnych opiniach na forum poszła za 113

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

yogi1, 21 Sty 2008, 15:00

>tak TC-K808 nie miało głowic PPR , dziwna bo w topowym modelu TC-KA6ES też nie ma nawet nie jest

>amorficzna

Wydawało mi sie, że skoro 890ES ma PPR to i 808 miała ale widać sie myliłem.

TC-K6ES niestety nie miał amorficznych głowic ale i tak gra wspaniale. Musze dorwać jego wersję z głowicami amorficznymi czyli 3ES i porównamy sobie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tomektoon

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1334 / 415 / 0

22 Sty 2008, 03:39

Ostatnio nikt jej nie chciał za 70zł. Po pozytywnych opiniach na forum poszła za 113 http://www.allegro.pl/item297840978_aiwa_ad_f880_3head_dual_capstan.html

Niedobrze bo ona byla uszkodzona. Uszkodzenie do zrobienia w pol minuty. W srodku nie ma niczego co warto pokazac ale na pewno warto jej posluchac:) Pozdr. R.

Witam

Dzisiaj przegrywam muzyczke z garmofonu na kasety.I niestety zaden z moich zabytków 100% kopii zrobic nie potrafi na zadnej tasmie.Tutaj daje znac o sobie brak reg.bias w staruszkach.Dual 844 to dobry deck i nagrywa wszelkie szczegóły niestety mieknie minimalnie metalowe wybrzmienie i wszystko sie rozmywa delikatnie.Gdyby nie było obok gramofonu to mimo wszystko dzwiek tego decka mozna by uznac za dobry lub bardzo dobry.Jutro spróbuje z ulubionym Braun c2.nagrywa bardziej liniowo i bez podbarwien( moze tylko srednicy wiecej).Wszystkie wykładaja sie na tasmach METAL niestety( dobrze ze mam mało).Moja ulubiona tasma pozostaje maxell xlII-s.Takie tasmy bez skażenia cyfra to jest to własnie czego szukamy wszyscy w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

T-Bolt, 22 Sty 2008, 12:53

>Spróbuj zgrać LP przy użyciu CT-959 firmy Pioneer a wysokich jeszcze przybędzie

Pioneera takiego nie mam przeciez .I nie chodzi tu o ilosc wysokich.Tylko o wiernosc.Na Maxell xlII-s jest bardzo dobrze a nawet lepiej .Tylko ze mam ich kilka sztuk a reszta to SONY ux-s i TDK z media markt.

Grundig High Fidelity

No dobrym decku nagrasz vinyl i nie będzie różnicy.

Choćby SonyES 990, 970 i 950 czy Teac 6030, 8030 że nie wspomnę o Exeli XK 7000. Trzeba znaleźć odpowiednią taśmę dla każdego

Wysokie tony z gramofonu są bardzo dźwięczne i niezwykle bogate w wybrzmienia. Słabsze decki najczęściej na tym się wykładają. Istotne jest też jaką mamy taśmę. W moich deckach najlepiej zwykle wypada metalówka.

Przy przegrywaniu winylu największym problemem jest uzyskanie wystarczjąco otwartej i zwiewnej góry, nie mylić z dużą ilością góry, którą kręcąc Biasem możemy bardzo mocno podkręcić. Nie problem zrównać biasem ilość wysokich tonów ze żródłem ich jakość niestety będzie zależała od taśmy. Krókie przykłady

970ES na Fuji Z II i Jp II nie traci ani ułamka informacji, zwiewności i wybrzmień tonów wysokich,

na XL IIS mimo sporej jej ilości góra staje się nieco rozmyta. Bas jest nieco pogubiony i rozlewający się bardziej na Maxellu, Fuji jest bardziej sprężysta. Metal JP lub Z - szczęka opada.

950ES romantyk na prawie każdej kasecie, uwielbiam go na Fuji K2 na ZII wypada nieco za lekko i jasno, JPII najbardziej neutralnie (najmniej romantycznie). Idealnie na cd4F, MA, CDing IV.

Aiwa xK7000 jest na tyle wyjątkowa, że nawet na średniej klasy chromie przenosi lekkość winylu jednak nieco odchudza bas. na metalu cd4F thatsa jest za to idealnie.

6ES nie bardzo lubi xl2s natomiast świetnie sobie radzi z maxelami UD ostatniej generacji (niebieskie) i metalowymi Denonami. Na metalowych thatsach nagrywa z niejakim dostojeństwem i dociążeniem dźwięku.

Teac 6030/8030 potrafi zrobić prawdziwy zawrót w głowie na Denonach HDs i Fuji gdy próbujemy odgadnąć kiedy jest źródło a kiedy odczyt po taśmie.

cles

Na pewno te kaseciaki co wymieniłeś to 1-liga.Dla mnie sa za nowoczesne i mi sie nie podobają wizualnie.Nawet jak wystepuja w tych starych jakies braki to swiadomie sie z nimi godze bo maja swój urok oraz to czego nowsze produkty nie mają.Fajnie jest jak brzmi to tak jak 30 lat temu.

Grundig High Fidelity

Mam takie pytanko do tych posiadających te najlepsze decki (szczególnie chyba do clesa bo ostatnio dużo myślę o SONY) - jakiego pochodzenia są wasze urządzenia/czy macie któreś z nich od nowości ? czy macie do nich piloty instrukcje itd?

I teraz takie pytanko - czy wg Was jest szansa na upolowanie TC-K950ES za tysiaka (nie euro - złotych) z pilotem i instrukcją

gotyk1

Mówimy oczywiście o sprzęcie z drugiej ręki i najczęściej aukcyjnym. Za kwotę którą wymieniłeś w zasadzie mozna już kupić 950ES w jakim będzie stanie to już niestety ryzyko, które każdy sam musi indywidualnie podjąć.

Najbezpieczniej jest kupić w Polsce jeśli sprzedający jest w okolicy i możesz sprawdzić sobie sprzęt. Kilka decków kupiłem w ten właśnie sposób, kilka niestety w ciemno ale szczęście mnie nie opuściło i wszystko było najczęściej OK. Ale wpadki też zaliczyłem.

970 szczególnie złote chodzą niestety bardzo drogo i należy liczyć się z wydatkiem rzędu 400 Euro. Podobnie złote 990. W ogóle Niemcy bardzo dopłacają do złotych ES, 100 Euro więcej jest w zasadzie regułą.

Szalone ceny osiągają złote TC-K6ES i blisko 500 Euro jest w zasadzie regułą. Co by nie mówić 6ES nie ma czego się wstydzić, wyborna maszyna, technologicznie chyba najbardziej zaawansowana, sprawia równie dużo satysfakcji co 900tki, Niemcy płacą za nią więcej niż za 900tki.

Nieco mniej wydasz na 890, która też jest bardzo zaawansowana (amorficzna głowica, PPR), nie wybrzydza i nagrywa bardzo dobrze na wiekszości taśm. Wyróżnia ją bardzo obszerna scena dźwiękowa. A co najważniejsze można spotkać stosunkowo tanio.

Wcześniejsze 800tki jak i 808 do mnie nie przemawiają ale może uprzedzony jestem.

Powiedz na jakich kasetach chcesz nagrywać (jakich masz najwięcej) to postaram się podpowiedzieć Ci najlepszy deck do nich będzie.

Acha bardzo ważne jest czy sprzedający daje instrukcję. Wskazuje to z dużym prawdopodobieństwem, że sprzedawany sprzet był w dobrych rękach.

Piloty do ES były sprzedawane oddzielnie. Tak więc brak pilota nie oznacza, ze ktoś sprzetu nie szanował i pilota zgubił.

Najwięcej taśm które mam i które sobie cenię to taśmy typ II - SONY UX - UXS, TDK SA, dobre BASF też type II, unikam nagrywania na najniższych typach I jak TDK D, SONY EF, lubię z kolei nagrywanie na metalach ale w kolekcji mam ich nie dużo, choć nie chciałbym aby to było wyznacznikiem - deck także powinien z metalu wyciskać ile się da - czyli dobre typy II oraz metal - to kasety na których nagrywam

JEśli chodzi o wygląd to czarne modele mi się dużo bardziej podobają, no a najbardziej podoba mi się czarny TC-K950ES, nie żebym coś miał do wyglądu pozostałych, ale wg mnie to już nie to - dla wyglądu mogę minimalnie nawet poświęcić jakość dźwięku magnetofonu - to ma być deck głównie do napawania się jego posiadaniem i podziwianiem jego piękna, choć stan techniczny też musi być bdb.

Aha - i czy taki pilot do wysokiego esa będzie można jeszcze dostać (jakoś sprowadzić) w serwisie Sonego?

Witam.

Niedawno zakupiłem kasety TDK SA 90,SONY UX-S 90 i MAXELL XLII 90.

Zauważyłem że w TDK i SONY zrezygnowano z ekranowania powierzchni kasety w miejscu gdzie wchodzi głowica magnetofonowa!!!

Zawsze była tam wstawiona metalowa blaszka o wielkości centralnego(środkowego) otworu kasety. Głębiej niż blaszka w kształcie paska na której umiejscowiona jest kostka filcowa.W MAXELL-u jeszcze jest,ale te kasety kupiłem z drugiej ręki i nie wiem kiedy były produkowane.Wszystkie kasety także są klejone a nie skręcane śrubkami.Zakupione TDK produkowane są w Luksemburgu,SONY w Meksyku a Maxelle w Anglii.

Czy ktoś może wyjaśnić jakie zadanie miała ta blaszka ekranująca?

Pozdrawiam

"Wcześniejsze 800tki jak i 808 do mnie nie przemawiają ale może uprzedzony jestem"

TC K 870ES gra naprawde dobrze,może zmienie zdanie gdy kupię coś z serii 900 i chyba będzie to TC K 909 ES która ma także amorficzną głowice i jest najmłodszą konstrukcją.Mam pytanie czy boczki z 870ES pasują pod 890ES TC K 808ES i wszystkie z serii 900? i odwrotnie

gotyk1

ten też jest bardzo dobry i jak pogadasz to gośc ci zjedzie z ceny SONY TC-K870ES

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem Aiwe 3800.Jest juz po testach i oczyszczeniu.Nagrywa i działa idealnie.Sam jestem mocno zdumiony jak pieknie nagrywa dzwięk skrzypiec i to na żelazowej Sony HF.Nic nie było ruszane,na wszystkich regulatorach są fabryczne zabezpieczenia.Zdjecie ,które załączam pozwoliłem sobie skopiować z aukcji ,którą wygrałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co kocha się najbardziej najbardziej daje w kość mowa o CR-240 odtwarza z podwójną predkością nie nagrywa na żadnym [śladowo na prawym kanale] nic tylko z nadmiaru szczęścia się powiesić.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,a juz było prawie dobrze.Dasz sobie rade,ale daj mu spokój przez dobe aby dobrze odparowały te wszystkie szuwaksy,którymi go ostatnio poiłes.Może to mu pomoze.Ja też omało co bym tej aiwy nie uszkodził,bo okazało się,że jak postawić na niej za dużo to robi sie zwarcie w zasilaniu i poszedł bezpiecznik.Zaizolowałem dodatkowo i rozłożyłem obciążenie na większą powierzchnie.Dzisiaj już nie mam siły sie bawic.Ponagrywam sobie na niej jutro.Dobrej nocy.

Układ stabilizacji obrotów poszedł, nie ma co się łudzić, trzeba go wymienić, może uda się ten sprzęt uruchomić na tak zwane Zmartwychstanie Pańskie. Ostatnio pisałem kiepskie wiersze, i jeżeli teraz padła aparatura widocznie tak miało być. Byle do wiosny, w pokoju mam taki bajzel jak by zesrało się w nim stado słoni [w głowie też.

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi