Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

czy ktoś się orientuje ile max można zaoferować za takie cudeńko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zafop - tu masz z polski z instrukcją i duzo taniej - tyle że czarny

Ukryta Zawartość

ponegocjowałbyś to by z ceny też zjechali. Z tego co ostatnio widziałem to to jest raczej w miarę popularny deck, śmiało można kupić w polsce

Ukryta Zawartość

Zobaczcie co kiedyś produkowano.Korwin ,byłbys zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest ładna maszynka - ale niestety, tylko odbiór osobisty - na dodatek po drugiej reichu :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1, 22 Sty 2008, 17:16

>Najwięcej taśm które mam i które sobie cenię to taśmy typ II - SONY UX - UXS, TDK SA, dobre BASF

>też type II, unikam nagrywania na najniższych typach I jak TDK D, SONY EF,

Na UX-S i SA i żelazówkach nagrywają bardzo dobrze 890ES i 6ES,

T Bolt

>909 ES która ma także amorficzną głowice i jest najmłodszą konstrukcją.Mam pytanie czy boczki z

>870ES pasują pod 890ES TC K 808ES i wszystkie z serii 900? i odwrotnie

Najmłodszę konstrukcją ES jes TC-K6ES

Boczki pasują, tylko do złotych mają inny rodzaj wykończenie drewna.

Witam serdecznie wszystkich kolegów po mojej długiej nieobecności.

Mam takie małe pytanie do was wszystkich mam do sprzedania po kosztach AKAI gx75 mk2 jest w stanie wizualnym dostatecznym , elektronicznie wszystko ok ale wymaga chyba rególacji bo coś mi się wydaje ze wysokie troszkę są po nagraniu przesterowane.Jeśli ktoś ma ochotę więcej się dowiedzieć to proszę na gg lub skype wszystko w moich danych.

Pragnę przeprosic za to ze pisze tu o sprzedarzy ale chcem by ten sprzet trafił w dobre rece czyli do któregoś z naszego wątku.

Pozdrawiam serdecznie.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Nie masz za co przepraszać fajnie by było jeżeli ktoś kto ma coś na sprzedaż najpierw mówiłby o tym tu - wolałbym kupić coś od kolegów (a przy okazji spotkać się i odebrać osobiście) niż brać bądź co bądź niewiadomą z ebaja.

A teraz na poprawę humory zobaczcie, ile ten marzyciel rząda za ten plastikowy bubel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu już naprawdę ciekawe oferty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1 są to nieciekawe oferty bo obaj życzą sobie odbiór tylko osobisty

cles

Dzięki za odpowidź dot boczkow K6ES nie brałem pod uwage bo jest w cenie dobrego wzmacniacza

Witam a ja nawijam juz 6 kasete na mojej Aiwie a to 9 gdz muzyki nagranej ale mi sie to podoba hehe.

Zona sie smieje ze na kolanach krece galami jak w 86 roku kiedy to jako 13 to latka przychodzila do mnie na randki (kawalek historii) :)

A przy okazji mam takie pytania :

1) Czy mam tak male wymagania co do nagran i wystarczaja mi kasety TDK ,,normal,,FE?

2) Moze jednak ta Aiwa jest taka dobra w nagrywaniu na podlej jakosci kasetach?

3) A moze poprostu nie mam porownania do nagran na lepszych kasetach i dopiero jak kupie Metal to szczene

bede zbieral z podlogi?

robix.

TDK FE to syf nad syfy, szkoda muzyki na to pakować - do dyktafonu aby nagrać rozmowę jak najbardziej, ale dla muzyki NIE

Kasety takie jak TDK SA, SONY UX-S są nadal w sprzedaży za lekko ponad 5 zł sztuka, więc to nie jest drogo - radzę raczej na takich nagrywać niż na FE.

Metali mam 3 - Sony XR, TDK MA, SKC ZX i zdecydowanie metal jest najlepszy i polecam do najbardziej wartościowych nagrań tyle że normalnie w sklepach jest już nie do kupienia

Aha dodam że mój sposób porównywania źródła z kopią to zakładanie do każdego nagrywania słuchawek wpiętych bezpośrednio w magnetofon i przełączanie guzika MONITOR - porównuję wtedy jaka wychodzi kopia i ewentualnie koryguję ustawienia decka. Do pewnego okresu puszczałem muzę na kolumnach podczas nagrywania ale tu już mi więcej uciekało detali i ciężej było ocenić stopień podobieństwa dźwięku source/tape , co za tym szło niektóre taśmy wydawały się być lepsze niż faktycznie były

gotyk1 >>> Tymbardziej jestem zaskoczony a zarazem zadowolony z zakupu Aiwy (dzieki Kasjel ,Discomaniak71)

jesli jest tak jak mowisz to zdecydowanie musze kupic cos lepszego niz TDK FE.

robix.

Cos dziwnego zauwazylem a mianowicie,,ape monitor,, ustawianie biasu kompletnie nie dziala lub nie jest slyszalny podczas nagrywania jesli podlacze wszystko przez amplituner Technicsa a mialo byc tak pieknie czyli nie przepinanie ciagle kabli do nagrywania a tu dupa.

Jesli bezposrednio podlacze Tuner Cyfry + do decka to jest super i dziala,to samo z CD natomiast z radia Technola nie slychac jak nagrywam wlaczajac przycisk ,,tape monitor,, w Aiwie!!!!

Jesli CD idzie przez Technicsa to tez nie dziala przycisk ,,tape monitor,, co za tym idzie nie da sie wyregolowac biasu (juz leb mi paruje bo nic z tego nie kumam)

Czy ktos wie co sie dzieje??????? co zrabalem a moze tak musi byc ze zrodlo musi byc bezposrednio podlaczone do decka? hmm no ale po co wtedy byly by przyciski w amplitunerze tape 1,tape 2 -monitor ?

Mam pelna desperacje w tej kwestji siedze juz 2 godziny i walcze zeby to podlaczyc i nie daje to efektow na ktore liczylem.

Aby skorzystać z zalet magnetofonu trzygłowicowego musisz podłączyć magnetofon do tych gniazd wzmacniacza czy amplitunera, które umożliwiają podsłuch "po taśmie", czyli "monitor". Funkcja "monitor" we wzmacniaczu polega na tym, że pozwala ona odsłuchiwać sygnał wychodzący z magnetofonu niezależnie od położenia przełącznika wejść. W ten sposób przełącznik wejść ustawiasz np. na CD, i sygnał z CD jest kierowany na wejście magnetofonu, a przełącznikiem Tape monitor (lub tape/source) we wzmacniaczu wybierasz, czy chcesz odsłuchiwać sygnał przed wejściem do magnetofonu, czy po wyjściu z niego. Przeważnie wzmacniacze miały funkcję "monitor" dla obu zestawów gniazd Tape, ale wiele prostszych modeli wzmacniaczy i sporo amplitunerów ma "monitor" tylko dla jednego magnetofonu. Jeśli Twój wzmacniacz/amplituner ma "monitor" tylko dla jednego magnetofonu (wnioskuję, że Tape 2/Monitor), musisz decka podłączyć do tego właśnie zestawu wyjść/wejść. Drugie wejście Tape działa jak normalne inne źródło (CD, Tuner) i nie pozwala na podsłuch sygnału przy zapisie.

A zatem:

1) podłączasz magnetofon do wejść i wyjść Tape 2/Monitor

2) inne źródła podłączasz do odpowiednich wejść amplitunera

3) w amplitunerze włączasz to źródło które chcesz nagrywać, ale wyłączasz Tape 2/Monitor. W głośnikach słychać muzykę.

4) przełącznik Monitor w magnetofonie ustawiasz na Source i ustawiasz poziom zapisu. Wskaźniki poziomu pokazują coś

5) włączasz Tape 2/Monitor na wzmacniaczu. Teraz słuchasz sygnału który ze źródła (np. CD) poprzez wzmacniacz przeszedł przez magnetofon i wrócił do wzmacniacza. Muzykę powinno być słychać w głośnikach. Jeśli jej nie słychać, to znaczy że coś jest źle podłączone.

6) włączasz zapis w magnetofonie. Przełączając przełącznik Tape/Source w magnetofonie słuchasz sygnału albo "przed taśmą" (source), albo "po taśmie" (tape), czyli albo tego, co ma być zapisane, albo tego, co się faktycznie zapisuje. Jeśli w czasie zapisu pokręcisz regulatorami prądu podkładu (bias) i czułości taśmy (małe pokrętło Level), to efekty powinny być wyraźnie słyszalne w głośnikach.

A co do fascynacji kalibracją - po raz pierwszy przeżyłem ją, gdy, zirytowany faktem, że niektóre taśmy brzmią dobrze na moim decku, a inne - niezupełnie, kupiłem mój pierwszy magnetofon trzygłowicowy, używanego, starego decka, który co prawda nie miał płynnej regulacji prądu podkładu, ale miał kalibrację poziomu odpowiednio do czułości taśmy (rec cal, level cal, sensitivity - różne firmy różnie to nazywają), i to z własnym generatorem sygnału testowego. Przekonałem się wtedy naocznie (na wskaźnikach) jak różne taśmyh różnią się czułością, i "nausznie", że różne taśmy mogą brzmieć dobrze po kalibracji. Ponieważ kolega miał w owym czasie decka dwugłowicowego z regulacją prądu podkładu, mogłem też przekonać się o tym, co daje regulator "Bias". Dlatego kupiłem innego decka trzygłowicowego, wyposażonego w regulację zarówno prądu podkładu jak i czułości taśmy, ale bez generatora sygnałów testowych, i stwierdziłem, że po kalibracji nawet nierewelacyjne taśmy potrafią brzmieć całkiem znośnie. Sama procedura jednakże, bez pomocy generatora sygnałów, była dość uciążliwa, toteż po niedługim czasie zmieniłem magnetofon na bardzo podobny, ale już z generatorem - i ponownie przekonałem się, że dzięki kalibracji "ze wspomaganiem" można szybko i łatwo dostroić magnetofon do niemal każdej taśmy, i nawet na przeciętnych taśmach uzyskiwać całkiem nieźle brzmiące nagrania.

A zatem - kalibracja RULEZ! Magnetofony bez kalibracji powinny być zakazane! ;-))

Maciej>>> wow kolejny bardzo pomocny wyklad dla mnie i innych pewnie tez.

Ja jako ,,audiofil,, wywodzacy sie ze snobistyczno-fetyszystycznej grupki ludzi uwazajacych jakoby to tylko jedno wejscie liniowe bylo tym co najlepsze i sluszne zamotalem sie wczoraj jak ,,mlody,, na budowie z tymi kabelkami (za duzo tego) owszem doszedlem sam ze podpinajac to pod amplituner wyposazony w 2 wejscia ,,tape monitor,, wlasnie one przejely funkcje z przycisku magnetofonu i o dziwo dziala -wtedy to udalem sie na spoczynek (2 w nocy ).

Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi bo i tak bede jeszcze walczyl z tym tematam bo glupi z tego jestem ze hej.

robix

Cześć. Pytanko - czy jak kupowaliście decki na ebaju to zawsze płaciliście przez PAypal, czy też normalnie niemcowi na konto bankowe? Bo napisał mi jeden że nie akceptuje paypala i że jedynie kasa do łapy albo przelew bankowy

discomaniac71

24 Sty 2008, 01:29

Powyzsze powinien przeczytac z uwaga mzawek...

Masz racje ....O ile podczas kopiowania z nawet dobrych odtwarzaczy CD mozna przezyc bez regualcji bias to podczas kopiowania winyli z niezłego patefonu i z niezła wkładką wszelkie regualcje sa niezbedne.Ja musze grzebac wewnatrz decka i ustawiac prady na bieżąca.Nagrywam z podwójna predkoscia ( dual c 844) i do ideału daleko/jedynie szpulowiec da chyba rade lub VHS JVC ( tu niestety klapa z innych wzgledów - dynamika w sumie zblizona do DUAL C844 na podwójnej predkosci ,no i dzwiek za bardzo wyrównany przez ten zapis heliakalny) .Winyle sa równiej i lepiej i naturalniej nagrane- szczególnie tony wysokie wiec moze pogodzic sie korektorami JVC.Zastanawiam sie ...?

Grundig High Fidelity

Witam.Mam nieduży problem z nowonabytym magnetofonem Aiwa 3800.Podczas pracy ,tylko na niektórych kasetach słychać ciche stuki i ich częstotliwość jest zależna od ilości taśmy na szpuli nawijającej.Nie ma to żadnego wpływu na dzwięk,ale zauważyłem,że razem ze stukami widać leciutkie zakłucenia w równomierności obrotów szpulki odbiorczej.Kasety ,w których ten efekt występuje,również głośno pracują podczas przewijania.

Magnetofon posiada dwa wałki napędowe.Mam pytania;czy ktoś się spotkał z takimi problemami.Obejrzałem dokładnie mechanizm podczas pracy po zdjęciu obudowy i wydaje mi się,że wszystko jest w porządku.Jak myślicie,czy jest to wina kaset,które w tym mechanizmie nie pracują idealnie .Wydaje mi się ,że stuki są spowodowane przez kasowanie się luzu pomiędzy zebatką kasety ,a ząbkami wałka odbiorczego.

gotyk1, 24 Sty 2008, 15:56

>Cześć. Pytanko - czy jak kupowaliście decki na ebaju to zawsze płaciliście przez PAypal, czy też

>normalnie niemcowi na konto bankowe? Bo napisał mi jeden że nie akceptuje paypala i że jedynie kasa

>do łapy albo przelew bankowy

Najlepiej płacić przez paypal, jesteś wtedy niejako zabezpieczony. Kupiłem kiedyś decka w opisach super tip top cena 300Euro + 30 przesyłka a jak przyszedł to mało nie zbaraniałem w tak złym stanie był. Dzięki paypal odzyskałem nawet kwotę wysyłki.

Druga strona medalu jest taka, że paypal akceptują najczęsciej handlarze, a lepiej sprzęt kupować od własciciela.

Jak wpłacisz na konto Niemcowi to pożegnaj sie z jakąkolwiek reklamacją.

Do sprawy podejdź na spokojnie, nie musisz kupować pierwszego ES jaki zobaczysz na aukcji. One są i jeszcze będą. Cierpliwość popłaca

• Pokaż nowe odpowiedzi