Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano dziś, 13:31

Wyświetl postUżytkownik xtr71 dnia 16.12.2012 - 11:26 napisał

Mam pytanie ,czy Kolega przewiduje dorobienie 2 predkości nagrywania i odtwarzania (9,5 cm/s) ?

Zastanawiałem się nad zaletami i wadami takiego rozwiązania.

Ponieważ nigdy nie słyszałem kaseciaka grającego z prędkością 9,5 cm/s, powiedz, czy zysk jakości dźwięku jest rzeczywiście wyraźnie odczuwalny?

Bo gdy tak o tym myślałem, zestawiłem wady i zalety tego rozwiązania, jakie przyszły mi do głowy:

+ większa prędkość poprawia pasmo przenoszenia,

ale:

- nadal mamy wąskie ścieżki, niezbyt od siebie oddalone - > przesłuchy większe niż w szpulowcu

- cieńsza taśma - > płytszy zapis, większe przekopiowanie

- krótsze nagrania - na C-90 nagramy co najwyżej jeden longplay, nawet typowa płyta CD się nie zmieści

- nadal mamy w kasecie elementy prowadzące taśmę - > niedokładność prowadzenia

- niekompatybilność nagrań z innymi magnetofonami (co będzie, gdy magnetofon zepsuje się i nie da się naprawić? - los nagrań podobny, jak w przypadku wymarłych obecnie efemerycznych układów redukcji szumów z przełomu lat 70-tych i 80-tych - nie ma jak ich poprawnie odtworzyć).

Użytkownik MaciejLK edytował ten post dziś, 13:37

Co do epok większych prędkości producenci szybko odeszli od tego pomysłu większość wad jakie były nie do zaakceptowania wymienił Maciej.Z chwilą pojawienia się coraz lepszego nośnika na rynku większa prędkość nie była potrzebna aby zachować normy.

Marantz , Nakamichi,Dual,Tascam i jeszcze kilku producentów próbowało osiągnąć większe korzyści podwajając prędkość do 9,52cm/s ale to zastosowanie miało przynosić korzyści nie na polu amatorskiego tylko rynku profesjonalnego .

Na taśmie wraz ze wzrostem prędkości nagrany sygnał ma więcej częstotliwości wysokich , ale i więcej zniekształceń jeśli chodzi o standard CC , w profesjonalnych magnetofonach szpulowych były większe możliwości manewru .

Obiecane zdjęcia z wystawy.

Brawo za inicjatywę , kilka modeli ze zdjęć miałem kiedyś a niektóre mam do dziś.

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Mam takie pytanie zupełnie z innej beczki, jaki jest dopuszczalny błąd prędkości przesuwu taśmy w magnetofonie kasetowym?

Według normy DIN 45500 odchyłka od nominalnej prędkości max ±1%, kołysanie prędkości przesuwu max ±0.2%.

Czyli na 45min jakieś 27sec? O ile dobrze liczę... I czy to możliwe, by kaseta "90" na jednej stronie mogła pomieścić 48'31" ?

Edytowane przez Maciej Bieliński

Z Maniusem mówimy o kolejnej wystawie - na nią zapewne weźmie Koncerta :-) Mieliński też planował przyjechać ze swoim, ale nie wypaliło...

Czyli na 45min jakieś 27sec? O ile dobrze liczę... I czy to możliwe, by kaseta "90" na jednej stronie mogła pomieścić 48'31" ?

Możliwe. Kiedyś, już chyba parę lat temu, dyskutowaliśmy o tym w wątku o kasetach. Przy prędkości 4,76 cm/s do nagrania 30 minut potrzeba 85,68 metrów taśmy, a do nagrania 45 minut - 128,52 m. Tymczasem typowe C-60 BASFa miały 88 m, a japońskie - 90 m, a C-90 BASFa miały 132 m, a japońskie - 135 m. Parę dodatkowych metrów taśmy pozwalało zapisać trochę więcej. Metr taśmy to 21 sekund nagrania (w jedną stronę). Dodatkowe 6 m to 2 minuty nagrania.

Edytowane przez MaciejLK

Możliwe. Kiedyś, już chyba parę lat temu, dyskutowaliśmy o tym w wątku o kasetach. Przy prędkości 4,76 cm/s do nagrania 30 minut potrzeba 85,68 metrów taśmy, a do nagrania 45 minut - 128,52 m. Tymczasem typowe C-60 BASFa miały 88 m, a japońskie - 90 m, a C-90 BASFa miały 132 m, a japońskie - 135 m. Parę dodatkowych metrów taśmy pozwalało zapisać trochę więcej. Metr taśmy to 21 sekund nagrania (w jedną stronę). Dodatkowe 6 m to 2 minuty nagrania.

No właśnie, 135m daje nam około 47' 15" skąd 48''31"...... Może opiszę metodę pomiaru:

Włączam jednocześnie taśmę i stoper czekam całe 45 min, by dokładnie zmierzyć błąd przesuwu taśmy, ku mojemu zdziwieniu po regulacji deltaT = 5s, jest rewelacyjnie (deltaT= różnica wskazań stopera a licznika wyskalowanego w sekundach w magnetofonie) tylko calkowity czas taśmy o długości 135m wyniósł 48'31".

Taśma to MAXELL XL-II, magnetofon - yamaha KX-930 i KX-690

Basf chrom extra II to 32'31"

Wskazaniami licznika czasowego w magnetofonie nie kieruj się absolutnie - one są orientacyjne i obarczone błędem, i większość producentów umieszczała nawet w instrukcjach odpowiednie ostrzeżenie, by nie traktować licznika jak zegara.

Pomiar prędkości, o ile pamiętam, odbywa się poprzez odtwarzanie taśmy z nagranym wzorcowym sygnałem chyba 1 kHz i odczyt tejże częstotliwości na wyjściu magnetofonu; wartość częstotliwości uzyskanej na wyjściu magnetofonu mówi o odchyłce prędkości taśmy. W warunkach domowych można też próbować odtworzyć nagranie o znanej długości, zrobione na sprzęcie o na pewno dobrej prędkości, i porównać czas jego odtwarzania na badanym sprzęcie z długością, jaką powinno mieć.

Prędkość ustawiamy używając kasety z 3150Hz. i przy odczycie mierzymy częstotliwość miernikiem. Nie wiem czy cyfrowym miernikiem można to zmierzyć, ja używam nd-1481.

Edytowane przez maciej_otw
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Prędkość ustawiamy używając kasety z nagranym sygnałem 3015Hz i przy odczycie mierzymy częstotliwość miernikiem. A jeszcze lepiej zrobić to według instrukcji serwisowej danego modelu magnetofonu.

EL-5: 3kHz

CT-939: 3015Hz

D-980: 3kHz lub 3150kHz

Itd...

GM

No tak, tylko wszystkich wymienionych niezbędnych elementów do wyregulowania obrotów nie posiadam :) oprócz czystej taśmy i magnetofonu :)

Prędkość ustawiamy używając kasety z nagranym sygnałem 3015Hz

jak mamy taką czy inną kasetę odniesienia; ja nie miałem, więc zrobiłem ją metodą "chałupniczą" - rozkręciłem kasetę, odmierzyłem linijką 6 x 47,6 cm czyli minutę, odciąłem i przykleiłem fragment rozbiegówki i dalej reszta taśmy; pomiar - zegar z sekundnikiem, start+ pauza - może nieprofesjonalnie, ale różnica 1s jest już słyszalna (to już ok. 2% wg mojej "miarki";dla pewności przeprowadzam kilka prób, także po przewinięciu kasety "tam i z powrotem"; dla szpulowca zrobiłem podobnie, z tym że na taśma dłuższa - 19,05m (+/- 1cm), czas pomiaru 100s i na taśmie naklejony punkt "0" i odpowienio +/- 0,5% i 1% (czyli 9,5 cm i 19cm w prawo i lewo od punktu zero); pomiar oczywiście też kilkukrotny

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No tak, tylko wszystkich wymienionych niezbędnych elementów do wyregulowania obrotów nie posiadam :) oprócz czystej taśmy i magnetofonu :)

No to jest istotnie problem. Ale jak podano kiedyś w tym wątku...

- program do rejestracji dźwięku, np. AudaCity,

- na taśmie wyznaczyć odcinek pomiarowy wynikający z prędkości przesuwu taśmy i czasu. Np. 95,2cm dla 20s przy prędkości 4,75cm/s. Odcinek wyznaczyć poprzez zamaskowanie warstwy magnetycznej taśmą lepiącą.

- nagrać na taśmie cokolwiek ale tak, aby nagranie objęło taśmę przed, pomiędzy i za odcinkiem pomiarowym.

- odtwarzać nagraną taśmę i rejestrować zapis w programie rejestrującym.

- obserwować czas nagrania w programie i tak regulować prędkość, aby czas pomiędzy pierwszą przerwą w nagraniu, wyznaczoną taśmą lepiącą, a drugą, wyniósł 20s.

GM

95,2cm dla 20s przy prędkości 4,75cm/s

moim skromnym zdaniem, ciut za krótko - mój odcinek testowy ma ~285,6 cm, więc 1% to niecałe 3cm; w przypadku 95,2cm będzie to ok. centymetra, więc dopuszczalna tolerancja przesuwu będzie mniej więcej równa popełnianemu błędowi pomiarowemu (tego nie da się uniknąć); najlepszym rozwiązaniem takiej metody ustawiania Vp byłoby odmierzenie 476 cm - wtedy czas pomiaru to 100s - wtedy +/-1% to ~5cm "w tą i w tamtą", więc już można w miarę precyzyjnie wyregulować prędkość

nieco żmudne jest wykonanie takiego "wzorca", ze względu na "delikatność" taśmy - ja odmierzałem linijką 50cm-ową i co 47,6 cm znaczyłem kreskę na taśmie; niestety nie wystarczyło mi cierpliwości na odmierzenie 10-ciu odcinków i pozostałem przy 6-ciu

Edytowane przez geelo07

a które kasety, mają dokładnie taką długość, jak napisali na opakowaniu ?

Mogę Koledze nagrać taśmę 1000 Hz i Kolega sobie skalibruje według kopii A-BEXA

Co Kolega jest zainteresowany? Jeśli tak prosze na PW adresik.

Pozdrwiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki uprzejmości Robinsona, mam przyjemność poznawać od środka Sony EL-5.

Gdyby więc ktoś był zainteresowany bardziej, podaję przepis na naprawę hamulców talerzyków tego magnetofonu.

W oryginale są one wykonane w postaci filcowych okładzin przyklejonych na plastikowych elementach zespolonych z metalowymi dźwigniami. Po odtworzeniu złamanego fragmentu prawego hamulca stwierdziłem, że okładziny filcowe tylko są.

post-3254-0-31586400-1355944715_thumb.jpg

Magnetofon przewija taśmę jak wściekły i hamulce w takiej kondycji nie były w stanie zatrzymać talerzyków po naciśnięciu klawisza "Stop" lub po zadziałaniu układu auto-stop. Było to przyczyną powstawania pętli taśmy wewnątrz jej obudowy.

Ponieważ nie miałem akurat pod ręką filcu o odpowiedniej grubości, postanowiłem wykorzystać:

- stary pasek napędowy i gumowy o wymiarach 2x2mm,

- klej marki butapren,

- ostry nożyk,

- papier ścierny nr 180,

- izopropanol,

- waciki,

- imadło,

- klika młotków i przecinaków,

- latarkę,

- odrobinę smaru.

1. Zdjąć talerzyki z osi. Wystarczy mocno pociągnąć za pierścień z wypustami.

2. Odpiąć sprężyny i po wyjęciu zawleczek zdjąć hamulce z osi.

3. Dokładnie usunąć resztki starego filcu i kleju z powierzchni elementów plastikowych.

post-3254-0-46545000-1355944170_thumb.jpg

4. Wyciąć ze starego paska dwa odcinki o długościach odpowiednich.

post-3254-0-45570600-1355944365_thumb.jpg

5. Stosownie do instrukcji obsługi kleju typu butapren, przylepić paski do plastikowych elementów hamulców.

post-3254-0-24181000-1355944454_thumb.jpg

post-3254-0-24997000-1355944580_thumb.jpg

6. Zamontować hamulce na podstawie mechanizmu zgodnie z instrukcją serwisową.

post-3254-0-42681400-1355944609_thumb.jpg

Przeprowadzone testy przewijania taśmy wykazały, iż gumowe okładziny hamulców zatrzymują szpule taśmy natychmiast i dzięki temu taśma nie jest zapętlana lub wywlekana na zewnątrz jej obudowy.

GM

Z instrukcji servisowej odczytałem iż częstotliwość taśmy kalibrującej prędkość dla Yamachy wynosi 3000 Hz + - 10 Hz

Taśmy referencyjne do kalibracji nagrywania to TDK .Częstotliwości do kalibracji 315Hz i 12,5 kHz.

LH--TDK AC224

CrO2--TDK AC513/TDK SA

Metal -- TDK AC712

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam, wiem, że była już o tym mowa ale mimo sięgnięcia rok wstecz nie znalazłem potrzebnych mi informacji w tym wątku. Chodzi o mechanizmy Kenwood'ów KX-1100, mam wersję KX-1100G i ostatnio zaczął się dziwnie zachowywać. Po wciśnięciu stopu prawa szpulka się zatrzymuje ale sanki nie opadają i taśma jest wciągana gdzieś pod prawy wałek. Jedną mi już zerwał. Zdaża się to nie zawsze i nieregularnie. Co może być przyczyną ? Elektronika czy mechanika ? Wałki przeczyściłem, pasek jest OK, nie wiem co dalej sprawdzać. Była o tym mowa, nawet niedawno ale nie mogę nic znaleźć.

Pozdrawiam Świątecznie.

Wojtek

Wojtek

Ja wkleje

dla Kolegi model KX-930

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Życzę Wam Świętego Spokoju, powolnie płynącego czasu, rewelacyjnego zdrowia, słuchu jak u nastolatka i wielkich pieniędzy na wszystkie nowe gadżety!

• Pokaż nowe odpowiedzi