Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mi najbardziej podoba się wyświetlacz w Kenwoodach KX1100..., w ogóle dla mnie do najśliczniejsze magnetofony. Technicsy RS-BX707 do 828 mają fajne, ale dla mnie ładniejsze mają RS-B655 do 965 i jaśniej świecą. Z takich to dopiero masz błyskające lampki nocne na "meter range" ;)

RS-B 100 jest świetny tyle że dostać go w dobrym stanie graniczy z cudem

Cuda się zdarzają :-)

Ja trafiłem na sztukę która przeleżała większość czasu w kartonie, co ważniejsze nikt nigdy do niej nie zaglądał, jak go oczyściłem to ujrzałem nowego decka, żadnych śladów używania, kupiłem w życiu bardzo dużo sprzętu ale z tego zakupu byłem najbardziej zadowolony, ale kto by nie był ....piękna 30 letnia dziewica, niebywałe ...ale jednak :-)

Niestety pewnego dnia będę musiał go otworzyć, od nieużywania poty od kalibracji trzeszczą, na razie liczę, że może samo ustąpi :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wskaźniki wysterowania w Sony TC-K60. Lepszego zdjęcia nie dałem rady zrobić :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technicsy RS-BX707 do 828 mają fajne, ale dla mnie ładniejsze mają RS-B655 do 965 i jaśniej świecą

To te same wyświetlacze co w tych która ja wymieniałem, tyle tylko, że folie przyciemniające delikatnie się różnią i stąd wrażenie, że w 965 świeci jaśniej, lub porównywałeś brudny wyświetlacz w 828 z czystym w 965, "kurzowa powłoka" mocno potrafi przyciemnić.

Edytowane przez Hip Pop

Kasjel bardzo ładny wyświetlacz ;)

Hip Pop to inne wyświetlacze, może podobne, ale inne.

"Kurzowa powłoka" jak najbardziej ma wpływ na kontrast i jasność świecenia, ale Technics zmienił natężenie świecenia wraz z modelami RS-BX828, w CD od SL-PS70 na bardziej stonowane, ciemniejsze.

RS-B965 i SL-P999 to ostatnie jaśniej świecące wyświetlacze.

Ukryta Zawartość

post-23877-0-26456500-1365349728_thumb.jpg

post-23877-0-31495200-1365349309_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez juras_h

Hitachi D1100M i jego wielopunktowe wskaźniki wysterowania LED.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-47102600-1365350024_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Sorki za jakość zdjęć, ale robione na szybko iPhonem. Mam nadzieję, że widać różnicę?

Pierwsza fotka RS-BX828, potem od góry 828, 965 i na dole SL-P999. Ostatnia fotografia RS-B965.

Edytowane przez juras_h

Pierwsza fotka RS-BX828, potem od góry 828, 965 i na dole SL-P999. Ostatnia fotografia RS-B965.

Widać, w magnetofonie widać, ale widziałeś jak świecą na zewnątrz ?

Dla mnie bez różnicy, dlatego stawiałem na "folię" jednak same wyświetlacze istotnie różnią się, dawno już nie mam 965-tki i zapomniałem jak wygląda, dzięki za fotki.

Technics RS-B905 mój ulubiony wyświetlacz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może folia też tonuje jasność świecenia. Nie długo będę musiał rozkręcać oba, to napiszę czy Twoje podejrzenia są słuszne.

Mati73, lubię ten wyświetlacz i jest z najładniejszej wizualnie dla mnie serii. Metalowe przyciski, aluminiowe nóżki ;)

Wyświetlacze w Techniksach RS-B755/765/965 i w nowszych BX707/808/727/828 różnią się, nieznacznie, ale jednak różnią się. Przede wszystkim te starsze miały napisy małymi literami, a te nowsze - wielkimi, poza tym w tych starszych wskaźnik poziomu miał o jeden segment więcej - w starszych był szesnastopunktowy, a w nowszych - piętnastopunktowy. Ale, z grubsza rzecz biorąc, to oczywiście różnice kosmetyczne. Są bardzo podobne do siebie.

Fajny wyświetlacz Yamahy KX-930. Ma dokładny, 19-punktowy wskaźnik poziomu. Kreseczki pomiędzy cyframi na skali wysterowania pojawiają się dopiero po włożeniu kasety i sygnalizują zalecany poziom maksymalny (wyższy dla metalu).

Wyświetlacz prostszego modelu KX-530 jest bardzo podobny, ma 16 segmentów, i nie ma wskaźników Tape/Source ani Tape Tuning.

Ciekawostką tych wskaźników jest technologia - są to wskaźniki LCD, podświetlane od tyłu zwykłymi żaróweczkami z nałożonymi pomarańczowymi kapturkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten 'kwardatowy' się ślizga

czasem załapywał, teraz już nic z tego

mówisz o silikonie do gumy ? taki w sprayu ?

Firma Boll, spray do pasków klinowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Technics RS-B905 mój ulubiony wyświetlacz :)

Piękny ale mało ruchliwy, właśnie w tym decku mam ten dziwny dzwięk o którym wspominałem wyżej, nie wiesz może co jest przyczyną ?

Ja trafiłem na sztukę która przeleżała większość czasu w kartonie (...)

Hipek, możesz pokazać przybliżone zdjęcie klawiatury tego B100, który jest w lewym górnym narożniku? Mam pewne podejrzenia co do jego pochodzenia :) ale dopóki nie zobaczę go nieco bliżej to się nie wypowiem.

Dzięki serdeczne za pomoc , ale mogłbyś sprecyzować co rozumiesz przez "częściowo rozbierając silnik" ?

Odkręcasz trzy płytki z tyłu mechanizmu (service manual str 5), ta trzecia to już część silnika. Nic nie odpada, nic nie trzeba potem regulować. Dla ułatwienia można odpiąć przewody z pierwszej płytki. Wtyczki są różne więc nic nie powinno się pomylić przy składaniu.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Ten preparat firmy "Boll" jest naprawdę dobry. Używam go już od dłuższego czasu i stosowałem w wielu magnetofonach.

Nie jest to wcale sposób tymczasowy na ślizgające się kółka cierne oraz paski napędowe. Nie jest, bo on z czasem nie wysycha. Już kilka razy zauważyłem, że standardowe czyszczenie i zmatowienie kółek ciernych może w ogóle nie pomóc. Ale po takim wyczyszczeniu i zmatowieniu a następnie nasączeniu tym środkiem zdarzają się niemal cuda :-)

Najlepiej sprawuje się, gdy wszystkie elementy przekładni ciernych mają oponki gumowe. Czyli gdy np. silnik idlera ma wałek na osi z gumową tuleją jak w Telefunkenie RC 200. Jeśli taki wałek na silniku jest mosiężny, to należy nanosić bardzo niewielkie ilości tego preparatu na współpracujące z nim kółka cierne z gumowymi oponkami.

Czyli ogólnie można powiedzieć, że w kontakcie "guma-guma" preparatu może być więcej. A w kontakcie "guma-metal" lub "guma-tworzywo sztuczne należy usuwać nadmiar preparatu lub od razu nanosić niewielkie ilości na elementy gumowe.

Jak widzicie nie jest on drogi i w końcu w samochodzie też może się przydać. Tak że bardzo polecam !

Hipek, możesz pokazać przybliżone zdjęcie klawiatury tego B100, który jest w lewym górnym narożniku? Mam pewne podejrzenia co do jego pochodzenia :) ale dopóki nie zobaczę go nieco bliżej to się nie wypowiem.

słusznie podejrzewasz :-)

Ukryta Zawartość

A to ci ciekawostka, ma facet go 3 dni (wiem bo kupił ode mnie) a pisze, że przewód mu kiedyś tam pies przegryzł :-)

Uwielbiam takich gości, obok widać stoją jakieś konkrety, zapewne cała seria esprit a magnetofon który kupił ode mnie zapewne służył jako dawca części, więc jeżeli ktoś chciał lub będzie chciał z Was kupić to uważajcie.

Ukryta Zawartość

Piękny ale mało ruchliwy, właśnie w tym decku mam ten dziwny dzwięk o którym wspominałem wyżej, nie wiesz może co jest przyczyną ?

Dźwięk o którym piszesz to słychać w głośnikach, czy przy mechanizmie?

What goes around, comes around... ;-)

dlatego w kwestii hi-fi - tylko niemcy, szwedzi, dunczycy etc. - lokalne podwórko to rozrywka innego rodzaju ;)

Edytowane przez v12

słusznie podejrzewasz :-)

Ukryta Zawartość

A to ci ciekawostka, ma facet go 3 dni (wiem bo kupił ode mnie) a pisze, że przewód mu kiedyś tam pies przegryzł :-)

Uwielbiam takich gości, obok widać stoją jakieś konkrety, zapewne cała seria esprit a magnetofon który kupił ode mnie zapewne służył jako dawca części, więc jeżeli ktoś chciał lub będzie chciał z Was kupić to uważajcie.

Widać po zgodności przedmiotu z opisem. Jak ktoś ma 4,9, to już ja sami wiecie.

Ale ten sprzedający to pikuś, zobaczcie na zgodność przedmiotu z opisem u tego Allegrowicza... nic tylko kupować w ciemno:

Ukryta Zawartość

Z tym stukaniem to Radmar mi pisał kiedyś, że to od masy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja trafiłem na sztukę która przeleżała większość czasu w kartonie, co ważniejsze nikt nigdy do niej nie zaglądał, jak go oczyściłem to ujrzałem nowego decka, żadnych śladów używania, kupiłem w życiu bardzo dużo sprzętu ale z tego zakupu byłem najbardziej zadowolony, ale kto by nie był ....piękna 30 letnia dziewica, niebywałe ...ale jednak :-)

Niestety pewnego dnia będę musiał go otworzyć, od nieużywania poty od kalibracji trzeszczą, na razie liczę, że może samo ustąpi :-)

Daj jednego nie bądź taki;-)

Widzę że teraz wszyscy fotografują wyświetlacze - super bo niektóre są naprawdę piękne.

dlatego w kwestii hi-fi - tylko niemcy, szwedzi, dunczycy etc. - lokalne podwórko to rozrywka innego rodzaju ;)

Niekoniecznie, bo czasem bywa tak, że jakiś egzemplarz jest sprzedawany nie dlatego, że jest uszkodzony czy wadliwy, tylko z innych powodów - komuś nie odpowiada brzmienie, funkcje czy wygląd, albo po prostu potrzebne są pieniądze, i w ten czy inny sposób dany egzemplarz zatacza jakiś tam krąg. I chyba nie ma w tym nic złego. Szczególnie, jeśli przy tym obiegu cena nie wzrasta pięciokrotnie...

Wiem, że często tak krąży np. sprzęt fotograficzny - ktoś kupuje np. jakiś obiektyw, pobawi się trochę, stwierdza, że to urządzenie nie dla niego, albo potrzebuje pieniędzy na coś innego, i sprzedaje je dalej, często uczestnikom tego samego forum, którzy są potem zadowoleni z nabytku.

Edytowane przez MaciejLK

Niekoniecznie, bo czasem bywa tak, że jakiś egzemplarz jest sprzedawany nie dlatego, że jest uszkodzony czy wadliwy, tylko z innych powodów - komuś nie odpowiada brzmienie, funkcje czy wygląd, albo po prostu potrzebne są pieniądze, i w ten czy inny sposób dany egzemplarz zatacza jakiś tam krąg. I chyba nie ma w tym nic złego. Szczególnie, jeśli przy tym obiegu cena nie wzrasta pięciokrotnie...

1-5% jest takiego sprzętu o którym piszesz, reszta to "złom" z niemieckiego śmietnika, wystawki itp, lekko oczyszczone i wystawiane jako super sprzęty w pełni sprawne, często nawet nietestowane, facet wkłada wtykę do gniazdka widzi, że świeci i już ma w oczach "euro", reszta jest nieistotna, zawsze można zwalić na transport, podobnie jest z używanymi kasetami które u nas są sprzedawane jako "raz nagrane" na "super magnetofonie", a która ładniejsza to kasowana i sprzedawana jako nowa bez folii (ten sposób praktykuje jeden z ulubionych allegrowiczów v12)

Edytowane przez Hip Pop
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiem, że często tak krąży np. sprzęt fotograficzny - ktoś kupuje np. jakiś obiektyw, pobawi się trochę, stwierdza, że to urządzenie nie dla niego, albo potrzebuje pieniędzy na coś innego, i sprzedaje je dalej, często uczestnikom tego samego forum, którzy są potem zadowoleni z nabytku.

No ja od 2010 roku kilka razy zmieniłem system i w sumie kupiłem 8 różnych puszek. Dopiero 2 tygodnie temu zakotwiczyłem na dłużej.

po wciśnięciu tylko "power" , bez play, dzwięk dochodzi z wnętrza magnetofonu.

Po włączeniu power na na moment uruchamiają się wałki i zatrzymują, czy słychać dalej ten dźwięk, czy przy funkcji play też słychać?

Opisz dokładniej.

Opisz dokładniej.

dzwięk słychać cały czas, start, pauza, przewijanie, po wyłączeniu zasilania zmienia się jego częstotliwość (jakby zwalnia) i tak do zupełnej ciszy.

Dopiero 2 tygodnie temu zakotwiczyłem na dłużej.

Czy na dłużej to się okaże za rok lub więcej :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi