Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Was czytam i jestem pełen podziwu. Ile trudu wkładacie w tę taśmę aby posłuchać muzy ze swojego ulubionego nośnika. Dzięki takim ludziom taśma będzie żyć wiecznie a z drugiej strony staramy się o przeżycie winyla. Wasze zdrowie. Pełen podziw.

Magnetofon to akai dx 57, 100% że nikt wcześniej przy nim nie majstrował :) mam go od nowości :).

czyli rozumiem że wymienić po prostu rolki i starać się nic więcej nie ruszać ? i powinno obyć się bez potrzeby regulowania czegokolwiek ? :>

Ten model ma solidnie zamocowaną głowicę i nie "strzela" podczas przełączania funkcji. Tak więc wymień rolki i po sprawie. No chyba że będziesz nie zadowolony z jakości dźwięku. Ale to dopiero się okaże po......

Tak Was czytam i jestem pełen podziwu. Ile trudu wkładacie w tę taśmę aby posłuchać muzy ze swojego ulubionego nośnika. Dzięki takim ludziom taśma będzie żyć wiecznie a z drugiej strony staramy się o przeżycie winyla. Wasze zdrowie. Pełen podziw.

Miło wiedzieć, że ktokolwiek nas/mnie podziwia :-) Ja w swoim otoczeniu jestem z tego powodu uważany niemal za idiotę. Na nic się zdaje tłumaczenie, że cała moja kolekcja kosztowała mniej od jednego nowego hi-endowego odtwarzacza CD. Że całe lata były potrzebne na jej zebranie i że w razie "czarnej godziny" mogę sprzedać niemal wszystko z zyskiem.

Ogólnie muszę stwierdzić, że życia mi to hobby nie ułatwia.

Witam

Jestem chyba stary klasyk gdyż najbardziej kręcą mnie trzepaczki analogowe ;-P

Hehe, mnie również, chociaż większość moich taśmociągów ma cyfrowe wskaźniki. Jednak mam też Technicsa M206 z początku lat '80 wyposażonego w "wycieraczki" analogowe. Kupiłem go niedawno na targu staroci za przysłowiowe grosze. Głowica wyglądała jak nowa, wymagał jedynie przeczyszczenia i nasmarowania oraz były w nim paski do wymiany. Jak na podstawowy, dwugłowicowy model zaskoczył mnie bardzo pozytywnie dźwiękiem, zaś wskaźniki bardzo szybko reagują na zmiany poziomu sygnału. Widać i słychać, że Japończycy solidnie przykładali się nawet do prostych modeli. W ub. weekend dołożyłem mu tylne podświetlenie kieszeni kasety, w najbliższym czasie muszę jeszcze trochę przy nim pomajstrować, myślę o dodaniu dwóch dodatkowych żaróweczek do podświetlenia wskaźników, bo jedna fabrycznie montowana dioda nie wygląda tak efektownie w nocy. Słowem - naprawdę fajny magnetofon, który można często znaleźć wiadomo gdzie za śmieszne pieniądze.

Serdeczne pozdrowienia z wiosennej, słonecznej i kwitnącej Italii!

Maciek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26705-0-03391300-1365956705_thumb.jpg

post-26705-0-36655800-1365956718_thumb.jpg

post-26705-0-10964300-1365956732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez koniu76
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Etiuda 410s

Otóż to;-) A pytam bo Etiuda także była ze mną wiele lat.

Kasjelku w bardzo umownym stopniu:-) Najbardziej nakładką kieszeni:-)

W.

Także ułożeniem przycisków, położeniem licznika i wskaźników.

43801de4561d2b95.jpg

Także ułożeniem przycisków, położeniem licznika i wskaźników.

Ułożeniem klawiszy:-) Położenie licznika i wskaźników właściwe większości kaseciaków z tamtego okresu wytwarzania:-)

Również go miałem

W.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ułożeniem klawiszy:-) Położenie licznika i wskaźników właściwe większości kaseciaków z tamtego okresu wytwarzania:-)

Również go miałem

W.

vlado nie psuj zabawy:-)

No dobra ! A kto mi powie, który z prostych monofonicznych magnetofonów jest podobny do Kaprala B113 IC Automatic ???

Chodzi oczywiście o markę zagraniczną.

A jeśli chodzi o stary polski sprzęt, to mam ciekawostkę. Kiedyś miałem ten wzmacniacz Diory. Ale dopiero teraz znalazłem w necie zdjęcie z "Elektrody" przedstawiające WS 418 pod nazwą HIFIVOX.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Kapral to chyba była wersja rozwojowa Thomsona Mk-122 ?

Pewnie było więcej tego typu magnetofoników, podobnych do Kaprala. Ale ten którego mam na myśli jest bardzo podobny.

vlado nie psuj zabawy:-)

Że ja się od razu nie dopatrzyłem podobieństwa, starość nie radość:-). Kasjel, disco, wybaczcie:-(

Serdeczności Włodek.

Pewnie było więcej tego typu magnetofoników, podobnych do Kaprala. Ale ten którego mam na myśli jest bardzo podobny.

Kojarzy mi się jeszcze z jednym Philipsem, ale nie pamiętam oznaczenia. Jak pudło, to odpadam:-(

W.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja jestem za Thomsonem. Był tak samo popularny w PL jak Grundig. Kapral był zresztą na licencji Thomsona.

Edytowane przez discomaniac71

Jest już późno, więc podam odpowiedź. To Telefunken MC 100

Znajomy kupił mi go w Niemczech za 1 euro :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Jeszcze przed przełomem 70/80. Był to podstawowy układ monofonicznego magnetofonu przenośnego z zasilaniem bateryjnym albo bateryjno-sieciowym. Mój pierwszy magnetofon, marki Sanyo, z 76, też był taki.

Niestety, to nie wszystko... ;-)

Udało mi się w końcu zmontować i ustawić posiadane od dawna metalowe regały, i ustawić na nich sprzęt, nie przeznaczony (albo, niestety, nie nadający się) do normalnej, regularnej eksploatacji, więc to jest tylko „wystawa”. Poza tym mam jeszcze inne urządzenia, normalne eksploatowane na co dzień.

Przepraszam za jakość audio i wideo.

Edytowane przez MaciejLK

No Stary, gratulacje! A myślałem, że ze mną jest źle :) A co na to małżonka? Bo moja przy kilku sprzętach już często kręci nosem.

Ale muszę przyznać, że kolekcja robi wrażenie! Ile czasu to wszystko zbierałeś?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Udało mi się w końcu zmontować i ustawić posiadane od dawna metalowe regały, i ustawić na nich sprzęt, nie przeznaczony (albo, niestety, nie nadający się) do normalnej, regularnej eksploatacji, więc to jest tylko „wystawa”. Poza tym mam jeszcze inne urządzenia, normalne eksploatowane na co dzień.

To koniecznie zrób filmik z resztą kolekcji. Oglądałem z zapartym tchem. Nawet łza się w oku zakręciła. Najbardziej przy deckach JVC i niektórych Technicsach. KD-A66, KD-A7... Bodaj DD-9. No i ta poczciwa seria RS-M. Szkoda że mieszkam w bloku ;-(

Maciek, za ogromną pasję, niewątpliwą wiedzę i swój stosunek do nas - kolegów z forum zasługujesz na wielkie wyróżnienie.

Ja też mieszkam w bloku. Wiesz już wszystko... ;-)

Reszta jest w stanie trochę nie nadającym się teraz do pokazania, bo żeby ustawić te regały, cały dom przewróciłem do góry nogami. Może kiedyś...

Szeryfo,

Ile czasu? Z tego całego stosu najdłużej, bo gdzieś od 94-95 roku, mam Akai GX-A5X, Sankyo STD-3000, wzmacniacz Sony TA-F55 i tuner JVC T-X200L, które stoją jeden na drugim i widać je na samym początku filmu. Był to mój pierwszy "serio" sprzęt, po dość krótkiej przygodzie z midi-wieżą Diory. Zdenerwowany jej częstymi awariami, kupiłem w komisie tego Akai, no a potem, skoro miałem szeroki magnetofon, to zachciało mi się szerokiej reszty. Po krótkiej przygodzie z szerokim wzmacniaczem i tunerem Diory, skończyło się na tym Sony i JVC, i drugim magnetofonie Sankyo.

Gdzieś w 1996-97 zacząłem pomału kupować używane elementy Techniksa - zaczęło się od CD SL-P230, pierwszego RS-B765 zamieniłem na RS-BX727, potem był wzmacniacz SU-V90D (nie ma go na filmie), a potem to już poszło, a później wpadłem w szpony Allegro...

Maciek , szacunek za odwagę , może i ja kiedyś się zdecyduje :-). Generalnie Twój film jest bardzo pocieszający oznacza, że nie tylko ja zwariowałem :-)

Pozdro

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Paweł a może w ramach forumowego FAQ lekcja kalibracji magnetofonu? W sumie sam mam wszelkie możliwości techniczne i bardzo dobrą kamerę też mam;-) Tylko decka mam jednego:P

Ale jaja! Salon audio w Łodzi otwierają z przewagą magnetofonów z najlepszych lat. Wypłacam kasę z konta, opróżniam bagażnik i jadę. Albo może kombi lepiej pożyczę.

Maciek, rewelacja!

Dla ścisłości muszę dodać, że w ten zbiór swój wkład mają niektórzy z Kolegów tu obecnych (a jeden szczególnie), za co IM i MU dzięki wielkie!

• Pokaż nowe odpowiedzi