Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

C.D. Tuning Full Track

Nagrałem kasetę typ I Sony HD-F90 pełnym 4-śladem stereo w prędkości 4.75 cm/s.Strona A kanał lewy,2 kanały połączone równolegle.Strona B prawy kanał - połączenie jak lewy.

Podsumowanie.

W normalnej prędkości jest różnica w odtwarzaniu efekt stereo jest pełniejszy detale są lepiej umieszczone w przestrzeni i głębi.Klasyczna konfiguracja nie jest zła,pełna ścieżka stereo wprowadza uporządkowanie w scenę muzyczną. Lokalizacja w przestrzeni pozornych źródeł dzwięku jest ułatwiona,głębia stereo jest pełniejsza niż normalnie.Podobnie jak w klasycznym ustawieniu wysokie tony są wyraźne i detaliczne.Wnioskuję iż jest to efekt wiekszej odległości między ścieżkami L-P i mocniejszym prądem gdyż pracują zmostkowane 2 głowice strony A ,jak i strony B.

Ogólnie jest to ciekawy " niszowy " projekt specjalnego magnetofonu kasetowego

Zawieszam użytkowanie tego magnetofonu ponieważ muszę kupić w USA specjalną oryginalną głowicę w firmie Nortonics która ma do sprzedania takie głowice mono autorevers.

XTR71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27174-0-43446000-1366548905_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Dziś wreszcie wpadłem na pomysł i rozwiązałem problem drżącego dźwięku w Akai GXC 730D. Ten magnetofon był w raczej kiepskim stanie gdy go kupiłem. Systematycznie usuwałem usterki jedną po drugiej lecz w żaden sposób nie mogłem dojść do tego, co może powodować drżenie dźwięku. Parę dni temu zorientowałem się, że nie pracuję w ogóle prawe sprzęgło na szpulce. Poślizg zamiast na sprzęgle następował pomiędzy kółkami ciernymi napędzającymi prawą szpulkę podczas odtwarzania. Naprawiłem to dzięki znanemu już chyba wszystkim preparatowi "Boll" do konserwacji pasków klinowych, ale drżenie wciąż występowało. Dziś zdjąłem "grzybek" z osi lewej szpulki i okazało się, że ktoś włożył pomiędzy grzybek a zabierak sprężynkę. Miała ona zapewne zwiększyć opór stawiany przez lewą szpulkę podczas odtwarzania w przód. Wszystko po to by zwiększyć naciąg taśmy. Niestety efekt był taki, że szpulka wpadała w wibracje podczas obrotu. Po usunięciu sprężynki, założeniu małej podkładki z tworzywa sztucznego i założeniu z powrotem grzybka wszelkie drżenie znikło i pojawił się właściwy naciąg taśmy. To z kolei bardzo wpłynęło na poprawę jakości brzmienia.

Edytowane przez Kasjel

C.D.Tuning Kaseciaka na Full Track

Fajne robi kolega doświadczenia ale Full Track odnosi się do zapisu na pełnej szerokości taśmy a z tą głowicą wychodzi na to że są y 4 kanały a nie Full Track .

Mam głowicę z firmy Tandberg do magn kasetowego który mógł działać jako mono lub L-R stereo tak jak magnetofony szpulowe Half Track w jednym kierunku.

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Jurek, powiedz słowo, a zapewnię Ci na jesień całą ciężarówkę liści przeróżnej maści z działki. Nawet starczy Ci, żebyś klatkę schodową zasypał. ;-)

Marku to przyjeżdżaj i kipruj z tej ciężarówki w salonie i na klatce, ale ze sprzętem w środku ;)

Marku to przyjeżdżaj i kipruj z tej ciężarówki w salonie i na klatce, ale ze sprzętem w środku ;)

Trochę czasu do jesieni zostało. Pomyślimy ;-)

Fajne robi kolega doświadczenia ale Full Track odnosi się do zapisu na pełnej szerokości taśmy a z tą głowicą wychodzi na to że są y 4 kanały a nie Full Track .

Mam głowicę z firmy Tandberg do magn kasetowego który mógł działać jako mono lub L-R stereo tak jak magnetofony szpulowe Half Track w jednym kierunku.

Witam

Kolega może zamieścić foto?

i podać dane nr.katalogowy opory,etc..

Pozdrawiam XTR71

P.S.

Wiem iż nie jest to full track,lecz było 3 razy zapóźno na edit a nie mam praw moderatora :(

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Kolega może zamieścić foto?

Proszę bardzo kolego:)

Niestety pomiarów nie zrobię.

Fotografie są niezbyt udane ale widać doskonale co trzeba.

Ukryta Zawartość

post-4738-0-41635400-1366573069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Proszę bardzo kolego:)

Niestety pomiarów nie zrobię.

Fotografie są niezbyt udane ale widać doskonale co trzeba.

Ups.

To jest blacha od tandberga 310 .Mam taką lecz tylko z głowicą kasującą pasująca do tej głowicy audio.Głowica kasująca ma 2 x 2 szczeliny i kasuje całą taśme w jednym przejściu ma 4 wyprowadzenia z tyłu

XTR71

Edytowane przez xtr71

Niestety ta głowica nie jest od Tandberga TCD 310 ta głowica pochodzi z maszyn przemysłowych niestety nie pamiętam oznaczenia .

Zauważ że są 2 ślady gdzie jeden ślad odpowiada szerokości zapisu standardowego magnetofonu CC więc jakby 1mono+1mono lub L+R na całą szerokość taśmy standardu CC pozdrawiam .

audiomagia.blogspot.com

Teraz troche z innej strony odtwarzania muzyki-kolumny

do garażu sobie zakupiłem philipsa kolumny z głośnikami wstęgowymi .

Podobno wymiataja na sopranach.

Pozdrawiam XTR71

Niestety ta głowica nie jest od Tandberga TCD 310 ta głowica pochodzi z maszyn przemysłowych niestety nie pamiętam oznaczenia .

Zauważ że są 2 ślady gdzie jeden ślad odpowiada szerokości zapisu standardowego magnetofonu CC więc jakby 1mono+1mono lub L+R na całą szerokość taśmy standardu CC pozdrawiam .

Podobną głowicę ma w ofercie firma Nortonics z USA tylko widełki w standardzie philips czyli uchwyt normalny jak we wszystkich dostępnych magnetofonach.Jest opcja do tej głowicy magnetyczne ślady w wersji DURACORE.Lecz nie doczytałem co to za opcja.

.

Pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

post-27174-0-49143800-1366575469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogo za te phillipsy?

osłuchałeś już je? :>

Pozdrawiam.

Dałem na ebayu brytyjskim 56 funtów.Jeszcze nie słuchałem ,dokładnie to jadą do mnie jeszcze.Po wyglądzie tylnej ścianki to kolumny są do tuningu ,odrazu na bi-wiring i bebechy do wymiany na firmówki kondensatory i cewki.

XTR71

Znam akurat te kolumienki, bo kolega ma je na działce. Głośniki wysokotonowe są zwykłe- stożkowe, zasłonięte dekoracyjną maskownicą udającą wstęgę. Grają całkiem fajnie jak na kolumienki od mini wieży. Zwrotnicy w środku też bym się nie spodziewał :)

Witam

Jeśli Kolega ma rację to bedzie aukcja nie zgodna z opisem i nie zapłacę nic za te kolumny.Wysyłający ma wtedy problem bo nie ma kasy i nie ma towaru.Wysłać musi wiecej pieniedzy na wysyłkę zwrotną.

Wtedy bedzie uważał co sprzedaje i co zamieszcza w ogłoszeniu.

XTR71

Mnie tam niektóre zadki zachwycają, bardziej niż Nakamichi Dragon. Ale ja dziwny jestem.

Mnie zachwycają inne zadki, takie, które przy obecnej pogodzie spacerują w kusych kieckach. ;-)

Marku już widzę jak idziemy razem przez rynek krakowski i pada stwierdzenie

ja-"kurcze Dragon prawdziwy",

Ty- "eeeee tam zwykła trójgłówicówka",

ja-"a ja ci mówię, że Drakon",

ja-" ooooo kurna, ale to, to, to Dragon jak nic",

Ty-"hmmmm Dragon fatycznie, ale by się obracało kasetki w takim decku"

:)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mnie zachwycają inne zadki, takie, które przy obecnej pogodzie spacerują w kusych kieckach. ;-)

A mnie to już nie rusza ;-) I to wcale nie z racji wieku czy choroby. Po prostu mam tego aż za dużo na co dzień ;-) Często bez i tak kusych obecnie kiecek :P

A mnie to już nie rusza ;-) I to wcale nie z racji wieku czy choroby. Po prostu mam tego aż za dużo na co dzień ;-) Często bez i tak kusych obecnie kiecek :P

No cóż disco, wypada tylko współczuć, tak jak np: ginekologom :) Zawsze mówię, że nadmiar szkodzi.

PS. Mnie też ruszają! :)

No cóż disco, wypada tylko współczuć, tak jak np: ginekologom :) Zawsze mówię, że nadmiar szkodzi.

PS. Mnie też ruszają! :)

Pełen barek nigdy nie zniechęcał do alkoholu, właściwie to odwrotnie budzi tylko uśmiech radosny :D

Znam akurat te kolumienki, bo kolega ma je na działce. Głośniki wysokotonowe są zwykłe- stożkowe, zasłonięte dekoracyjną maskownicą udającą wstęgę. Grają całkiem fajnie jak na kolumienki od mini wieży. Zwrotnicy w środku też bym się nie spodziewał :)

Proszę

czy może Kolega podać symbol tego zestawu.

XTR71

Marku już widzę jak idziemy razem przez rynek krakowski i pada stwierdzenie

ja-"kurcze Dragon prawdziwy",

Ty- "eeeee tam zwykła trójgłówicówka",

ja-"a ja ci mówię, że Drakon",

ja-" ooooo kurna, ale to, to, to Dragon jak nic",

Ty-"hmmmm Dragon fatycznie, ale by się obracało kasetki w takim decku"

:)))

Popłakałem się ze śmiechu. :-) A już szczególnie przy trójgłowicówce. Ło matko! :-))

Ale w takim razie muszę się wybrać na krakowski rynek, koniecznie.

Hmmm, Playboy zatrudnił Cię na fotografa? :-)

Edytowane przez Radmar

Witam. A ja od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem pioneera CT-757. Miałem różne decki Hitachi,JVC,Uher i pare Pioneerów . Ale nigdy nie miałem tak wielkiego i ciężkiego decka jak ten...... Z dzwięku też jestem bardzo zadowolony,teraz deck gra częściej niż CD............

Gratulacje!

I o to chodzi! :) U mnie grają tylko decki. Jakoś przynosi mi więcej przyjemności słuchanie z taśmy.

A ten Pionek to faktycznie bardzo przyzwoity magnet.

Witam

Wczoraj tuningowałem magnetofon Dual C846.Zamontowałem podstawki OPAMP i OP275GP.

W trybie 9,5 cm/s magnetofon nagrywa i odtwarza fenomenalnie na taśmie normal typ I.Myślę iż lepiej niż mój Akai gx-75 mkII.Podstawki typ dip 8 pozłacane.

XTR71

Nie pamiętam czy to dokładnie te kolumienki, ale była jakaś mini wieżyczka Philipsa z głośnikami wstęgowymi. W katalogu pisało jak byk, wstęgowe głośniki wysokotonowe. Nigdy jednak nie słyszałem jak to grało.

Marek jak pracowałem kiedyś w sklepie audio video to moja koleżanka mawiała żartobliwie o sprzętach szczególnie wypasionych, że mają XH-PRO, trzy głowice i dwie dziewice :)

Nawet na zdjęciu, które zamieścił xtr71, widać napis "ribbon tweeter technology", więc może i mają jakieś niedrogie głośniki wstęgowe? No bo gdyby tak nie było, byłoby to jednak jawne oszustwo ze strony producenta.

• Pokaż nowe odpowiedzi