Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj krupnik o temperaturze pokojowej popić zimnym Żywcem... niebo w gębie. Wiem co mówię :)

Żeby nie było, choć chwalić to nie ma się czym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jak tam wygląda sprawa niskich tonów w Technics,ie RS -TR555 ? Wiem że to dobry dwu kasetowiec, ale jednak jest to w miarę współczesny magnetofon. A te nowsze decki mają przeważnie problem z niskimi tonami....

Ogólnie bez głębszej analizy, odbieram brzmienie RS-TR555 jako lekkie, nie tak dociążone, jak np RS-B965, choć śmielszym na basie niż mój Kenwood KX-9050. Jednak średnica jest bardziej otwarta, naturalna niż w RS-B965, daję więcej radości podczas słuchania. Jak znajdę chwilkę, to podepnę do zlampizowanego Marantza CD-60 Skorpion, Luxmana L-530 na Jamo Concert 8, lub Castle Howardy i ocenie balans tonalny i zejście ;)

W mordę !!! Ktoś sprzątnął mi Technicsa RS B100 spod nosa, nim zdążyłem obejrzeć zdjęcia i komentarze sprzedającego :-((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W mordę !!! Ktoś sprzątnął mi Technicsa RS B100 spod nosa, nim zdążyłem obejrzeć zdjęcia i komentarze sprzedającego :-((

Ukryta Zawartość

To przysnąłeś Kasjelku, a to ci się rzadko zdarza:-(

W.

Ukryta Zawartość

A jak tam wygląda sprawa niskich tonów w Technics,ie RS -TR555 ? Wiem że to dobry dwu kasetowiec, ale jednak jest to w miarę współczesny magnetofon. A te nowsze decki mają przeważnie problem z niskimi tonami....

Trochę się bałem konfrontacji z moim lampowym Marantzem, przyznam się bez bicia ;)

Do testu posłużyłem się utworem "Tears in Rain" z płyty "Blade Runner" Vangelisa i dodatkowo oprócz Castle Howard, do odsłuchów użyłem słuchawek Sennheiser HD 250 Linnear z pierwszej edycji. Kaseta to produkt z chyba już 21 wieku, przedostatnia wersja Sony UX-S.

Magnetofon w sumie trochę mnie zaskoczył, bo pociągnął ładnym mięsistym basem za Marantzem do samego dołu. Miedzy 1 min 12 s a 1min 16 sekundą są takie basowe eksplozję, które mimo nagrywania bez układów redukcji ustawiłem na plus pięć decybeli, co nie było z mojej strony w stosunku do dwukaseciaka zbyt eleganckie, mimo to nie zachrypł, pojawiła się lekka kompresja i tyle. Bardzo ładnie wyartykułował padające krople deszczu i w sposób naturalny oddał głos Rutgera Hauera.

Nie powiem, że zagrał piękniej niż lampowy Marantz, dynamika niższa, ale tak naprawdę wygenerował bardzo przyjemny przekaz.

Dwadzieścia lat temu będąc właścicielem dobrego trójgłowicowca (RS-BX828) patrzyłem w niechęcią na deck dwukasetowe z Auto Reverce. Teraz po latach z pokorą przyznaję, że to bardzo dobry magnetofon. W dodatku można go kupić czasami za śmieszne pieniądze. Swojego kupiłem za 75 złoty bodajże, z głowicami w super stanie. Musiałem go tylko trochę przeczyścić, odświeżyć i popsikać kontaktem mikro styki.

Wiem, że to nie jest najlepszy magnetofon na świecie, ale bardzo go lubię, podoba mi się wizualnie i ładnie gra. To fajna maszynka :)

Z tym RS-B100, to był naprawdę strzał. Tylko mogli się dogadać na wyższą kwotę a tę "kup teraz" tylko dać do zamknięcia aukcji. Tez nie wiadomo w jakim był stanie, ale za te pieniądze bym się nie zastanawiał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Właśnie zmodernizowałem 5 magnetofon w lepsze OP-AMPY chyba juz przechodzę w maniactwo zwykłe wersje Mi już nie wystarczą.Maniakalnie uwielbiam słuchać w 9,5 cm/s zwykła prędkość nie satysfakcjinuje mnie .Zastanawiam się nad sprzedaniem wszystkich kasetowców i kupieniem Revoxa PR99 z 38 cm/s.W końcu po co trzymać 10 kaseciaków ??starczą 2 lub 3 w tym szpulowy.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

xtr71,

Magnetofon szpulowy, dzięki szerokim śladom, wyższej prędkości i grubszej taśmie, a także dzięki temu, że krytycznie istotne elementy, odpowiedzialne za właściwe prowadzenie taśmy po głowicy, stanowią część magnetofonu a nie kasety, na zwykłej niskoszumowej taśmie żelazowej bez większego problemu osiąga to, co w kasetowym wymaga specjalnych taśm (chromowych, metalowych) i różnych sztuczek elektronicznych (redukcje szumów, silna korekcja EQ, itd.). Pamiętaj, że magnetofon kasetowy w pierwotnym zamyśle miał być tylko przenośnym, łatwym w użyciu dyktafonem, i nawet nie myślano o zapisie stereo, nie mówiąc o innych ulepszeniach. Miał być tym, czym później stało się Microcassette Olympusa.

9,5 cm/s zostało wprowadzone tylko w nielicznych kaseciakach, jest to dla nich prędkość niestandardowa, i nawet nie wiadomo, jak producenci to rozwiązali technicznie - teoretycznie zwiększeniu prędkości powinno towarzyszyć zmniejszenie korekcji EQ przy zapisie i odczycie, bo nie jest potrzebne tak silne podbicie wysokich tonów, ale czy producenci to zrobili? A jeśli tak, to zastosowali tę samą korekcję? Bo ponieważ prędkość 9,5 cm/s nie jest standardem, to chyba nawet nie ma normy na EQ przy tej prędkości.Więc nie ma pewności, że taka kaseta, nagrana na jednym takim magnetofonie, dobrze odtworzy się na innym.

A jeśli taki magnetofon zepsuje się, zostaniesz z naręczem bezużytecznych kaset, bo nigdzie indziej ich nie odtworzysz!

xtr71,

Magnetofon szpulowy, dzięki szerokim śladom, wyższej prędkości i grubszej taśmie, a także dzięki temu, że krytycznie istotne elementy, odpowiedzialne za właściwe prowadzenie taśmy po głowicy, stanowią część magnetofonu a nie kasety, na zwykłej niskoszumowej taśmie żelazowej bez większego problemu osiąga to, co w kasetowym wymaga specjalnych taśm (chromowych, metalowych) i różnych sztuczek elektronicznych (redukcje szumów, silna korekcja EQ, itd.). Pamiętaj, że magnetofon kasetowy w pierwotnym zamyśle miał być tylko przenośnym, łatwym w użyciu dyktafonem, i nawet nie myślano o zapisie stereo, nie mówiąc o innych ulepszeniach. Miał być tym, czym później stało się Microcassette Olympusa.

9,5 cm/s zostało wprowadzone tylko w nielicznych kaseciakach, jest to dla nich prędkość niestandardowa, i nawet nie wiadomo, jak producenci to rozwiązali technicznie - teoretycznie zwiększeniu prędkości powinno towarzyszyć zmniejszenie korekcji EQ przy zapisie i odczycie, bo nie jest potrzebne tak silne podbicie wysokich tonów, ale czy producenci to zrobili? A jeśli tak, to zastosowali tę samą korekcję? Bo ponieważ prędkość 9,5 cm/s nie jest standardem, to chyba nawet nie ma normy na EQ przy tej prędkości.Więc nie ma pewności, że taka kaseta, nagrana na jednym takim magnetofonie, dobrze odtworzy się na innym.

A jeśli taki magnetofon zepsuje się, zostaniesz z naręczem bezużytecznych kaset, bo nigdzie indziej ich nie odtworzysz!

Witam

Szanowny Kolega się nie boi o brak kasetowców z podwojoną prędkością 2 modele Duala 844,846 i Marantzy od 1010 do 9010 mają 9,5 cm nie zabraknie sprzętu do moich celów odsłuchowych.

Pytanie do Kolegi :

Czy Szanowny Kolega kiedykolwiek słuchał kaseciaka 9,5 cm /s ??

Wrażenie jest wybitne użyję porównania ,zamiana bryczki z konikiem na samochód osobowy taka jest różnica .Zwykła kaseta Sony HD-F 90,przenosi 15kHz z poziomem -1 dB testowałem tę częstotliwość gdyż mam taką płytę do ustawiania biasu.W opisie Duala846 napisano 9,5 cm/s normal przenosi do 24kHz ,chrom do 24kHz,metal tyle samo .Więc chyba firma Dual miała jakieś specyfikacje do prędkości 9,5 cm/s do Biasu, Levelu i EQ.W nagrywaniu jak i w odtwarzaniu.

Pozdrawiam XTR71

Jaki to model? Rozumię że rezultat na + ? :) Za swojego Onkyo jeszcze się nie zabrałem, ale jak to zrobię, to opiszę rezultat. Trochę się obawiam, że na innych OP poziomy się rozjadą i będę musiał ustawić go od nowa. Ale- magnet jest słaby więc zaryzykuję.

Witam

Numer 5 jest to Nakamichi Cassette 2 wymiana w sekcji nagrywania Op-Ampów z JRC 4558DD i JRC 2043DD na OPA2134.

Wrażenia odsłuchowe są na ++++++ jak bym słuchał 2 razy droższego Naka.Koszt jest bardzo niski 6 funtów za 3 OPA2134.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

A jak mają się powyższe OPA2134 do OP275 o których pisałeś wcześniej? Pytam dlatego, że nie będę miał raczej środków na eksperymenty. Pozdrawiam!

Witam

Użyłem tych Burr-Brownów OPA2134 gdyż miałem ich 10 szt.OP275 mam tylko 4 szt.I są droższe .Też charakteryzują się wiekszym wzmocnieniem można sobie przy zamianie rozkalibrować parametry magnetofonu.W odtwarzaniu to jest mniejszy problem,lecz w nagrywaniu już jest gorzej nie wszystkie obwody magnetofonów są przystosowane PR-Kami do takich testów .W Nakamichich jest czym pokręcić i nie ma problemu.W Kolegi Onkyo niewiem czy można poszaleć zalecam ostrożność i najpierw wlutowanie podstawek pod OP-AMPY.W razie niepowodzenia włożyć pierwotne układy Op-Amp.Mał Kolega podać jakie układy scalone są w tym Onkyo i wciąż czekam.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

Witam

Szanowny Kolega się nie boi o brak kasetowców z podwojoną prędkością 2 modele Duala 844,846 i Marantzy od 1010 do 9010 mają 9,5 cm nie zabraknie sprzętu do moich celów odsłuchowych.

Pytanie do Kolegi :

Czy Szanowny Kolega kiedykolwiek słuchał kaseciaka 9,5 cm /s ??

Po pierwsze, nie wiem, skąd wiesz, czy jakiś kolega boi się o brak takich kasetowców.

Po drugie, nie wiem, czy jakiś mój kolega słuchał takiego kasetowca - ja nie słuchałem.

I dlaczego ciągle wspominasz jakichś kolegów?

Edytowane przez MaciejLK

Po pierwsze, nie wiem, skąd wiesz, czy jakiś kolega boi się o brak takich kasetowców.

Po drugie, nie wiem, czy jakiś mój kolega słuchał takiego kasetowca - ja nie słuchałem.

I dlaczego ciągle wspominasz jakichś kolegów?

Witam

Tytułuję zwrotem "Szanowny Kolega" osobę do której zwracam swoją odpowiedz.W tym poście odpowiadałem Tobie Macieju LK i zapytywałem o odsłuch takiej maszyny.Mniemam iż cała sytuacja wynikła z niezrozumienia mojej intencji.Jesli się obraziłeś Przepraszam lecz z szacunkiem dla osoby i wiedzy posiadanej przez tę osobę piszę ten zwrot "Szanowny Kolega".

Pozdrawiam XTR71

Oj... Przepraszam. Miałem podać, ale magnet stał w "piramidce" i długo to odwlekałem. W tej chwili go rozebrałem, i widzę dwa JRC3010B. Dodam że te układy nie wyglądają na parę (zupełnie inne oznaczenie i miejsce montażu w druku). Następne układy jakie tu widzę mają logo mitsubishi, oznaczenie 5218A i również nie wyglądają na parę.

Pozdrawiam również.

Zrobiłem jeszcze szybkie zdjęcie. W dolnej prawej ćwiartce przed gniazdami do których wpięte są głowice: po lewej mitsubishi, po prawej jrc. Na górze zdjęcia widać dwa kolejne układy- po lewej jest JRC.

Witam

Chcę poznać oznaczenia OP-Ampów w czerwonych prostokątach

Pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Tytułuję zwrotem "Szanowny Kolega" osobę do której zwracam swoją odpowiedz.W tym poście odpowiadałem Tobie Macieju LK i zapytywałem o odsłuch takiej maszyny.Mniemam iż cała sytuacja wynikła z niezrozumienia mojej intencji.Jesli się obraziłeś Przepraszam lecz z szacunkiem dla osoby i wiedzy posiadanej przez tę osobę piszę ten zwrot "Szanowny Kolega".

Pozdrawiam XTR71

Biję się w piersi, i to szczerze, bo po namyśle stwierdziłem, że jednak przesadziłem - Ty starałeś się wyrazić szacunek, a mój wpis był jawnie złośliwy, i nabijałem się w nim z tego "Szanownego Kolegi" - ale to dlatego, że ten zwrot działa na mnie jak czerwona płachta na byka! Po prostu nie znoszę go, dlatego, że obecnie bywa on często używany w silnie zhierarchizowanych środowiskach służbowych, np. w środowiskach medycznych, gdzie per "kolego, niech kolega zrobi" dość powszechnie zwracają się np. ordynatorzy do młodszych i stojących niżej w hierarchii lekarzy. Spotyka się to też np. w środowiskach akademickich, które też są tak mocno hierarchiczne, i tak mawiają niektórzy profesorowie (zwłaszcza starszej daty) do młodych asystentów, których nazwiska nawet nie chce im się zapamiętać. Nie cierpię tego zwrotu, bo w obecnych czasach odbieram go jako oznakę silnej protekcjonalności w stosunkach - coś właśnie dokładnie przeciwnego do efektu, jaki Ty chciałeś osiągnąć - nie wyraża on szacunku, tylko właśnie protekcjonalność ze strony osoby stojącej wyżej w hierarchii służbowej. Co więcej, można nawet odnieść wrażenie, że osoba mówiąca tak jakby nie chciała sobie zadać trudu zapamiętania imienia czy nazwiska osoby, do której się zwraca - i mówi per "kolego" zamiast "panie Pawle" czy "panie Kowalski".

Per "kolego, czy kolega wie..." itd. podobno zwracali się do siebie przed wojną nie znający się zbyt dobrze (albo wcale) studenci uniwersytetów - bo jeśli się znali, to mówili sobie per "ty" i po imieniu. Ale to było 75 lat temu...

Obecnie, wzorem anglosaskim, przyjęło się na takich forach zwracanie się do siebie per "ty", w drugiej osobie. W pierwszej chwili może to trochę razić, bo nie jest to zwyczajowy dla języka polskiego sposób komunikacji z nieznanymi sobie osobami - ale tak się przyjęło, i chyba nie ma powodu, by z tym walczyć, prawda?

Tym bardziej, że - tak jak w języku angielskim - zwracanie się do kogoś per "ty", po imieniu, wcale nie musi oznaczać braku szacunku! Można być z kimś po imieniu z zachowaniem szacunku, hierarchii służbowej, itd.

Np. wielu amerykańskich nauczycieli akademickich, i to często bardzo "wielkich" profesorów, prosi studentów, by zwracali się do nich po imieniu - i wcale to nie oznacza braku szacunku ze strony studenta, bo to, że jest on po imieniu z profesorem, nie oznacza, że bezceremonialnie poklepie tego profesora po ramieniu i powie "słuchaj, stary..."! Oni będą po imieniu, profesor na niedzielę zaprosi studentów do siebie do domu na grilla, a w poniedziałek ich obleje na egzaminie, jeśli nie będą nauczeni - bo jedno wcale nie idzie w parze z drugim! To, że są po imieniu i razem spędzają czas prywatny, nie przekłada się na ich stosunki oficjalne, i student ma umieć tak samo dobrze!

Mam nadzieję, że nie żywisz do mnie urazy, ale, błagam! - zwracaj się do ludzi normalnie, per "ty" - naprawdę, nikt nie będzie miał tego za złe, i nikt nie odbierze tego jako brak szacunku, itp.

Wczoraj przyszła do mnie przesyłka z Kenwood KX-880G. Gra i nagrywa dużo lepiej niż się spodziewałem.

Czy ktos może ma instrukcję użytkownika ? Serwisową znalazłem..

xtr71 - MaciejLK ma rację. Wielkiego problemu z tego nie róbmy, ale te Twoje "Kolega to, Kolega tamto, Szanowny Kolega" jest denerwujące.To tak jak by ktoś skrobał stare garnki lub jeździł styropianem po szybie :-))

Ja osobiście lubię, gdy ktoś przyjmuje nick odmieniający się przez przypadki. Wówczas ma się tą łatwość zwracania do innej osoby lub mówienia o innej osobie np. : "Pytałem neomammuta, Kasjela, Radmara".

I nie obrażaj się, ani też nikogo za nic nie przepraszaj. Nie masz za co przepraszać. Ale błagam ! Zmień ten nawyk i zwracaj się do nas tak zwyczajnie.....nie używając słowa "Kolega" :-))

Wczoraj przyszła do mnie przesyłka z Kenwood KX-880G. Gra i nagrywa dużo lepiej niż się spodziewałem.

Czy ktos może ma instrukcję użytkownika ? Serwisową znalazłem..

Ta może być ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za link ale to jest instrukcja serwisowa, Kenwoood KX-880G ma duzo funkcji dodatkowych uruchamianych jako kombinacja klawiszy , bez user manual trudno je będzie poznać.

Dzięki za link ale to jest instrukcja serwisowa, Kenwoood KX-880G ma duzo funkcji dodatkowych uruchamianych jako kombinacja klawiszy , bez user manual trudno je będzie poznać.

Ech ! Sorry jakoś nie doczytałem, że chodzi ci o instrukcję obsługi :-)

Skrót "tajnych" i "ukrytych" funkcji Kenwoodów:

1) Włączone Play, naciskamy FF albo REW: wyszukiwanie następnego lub poprzedniego utworu. Kilkakrotne naciśnięcie FF lub REW powoduje wyszukiwanie bardziej oddalonych utworów (max. 16)

2) "Rewind and Play" - przytrzymując wciśnięte Rew, wcisnąć Play. Po przewinięciu taśmy do początku, magnetofon rozpocznie jej odtwarzanie

3) Powtarzanie jednego utworu: w trakcie odtwarzania utworu nacisnąć jeszcze raz przycisk Play. Ten sam utwór będzie odtwarzany 16 razy

4) "Dash and Play" - nacisnąć jednocześnie przyciski REW i FF. Taśma będzie odtwarzana 16 razy, ale długie puste miejsca będą przeskakiwane.

5) "Zero stop" - automatyczne przewijanie taśmy do zera i zatrzymanie: Przy zatrzymanej taśmie jednocześnie nacisnąć REW i STOP. Magnetofon cofnie taśmę do zera i zatrzyma. Działa także z funkcją FF - do przodu!

Do Audiotetryka

Proponuję op-ampy firmy Burr-Brown OPA2134 ze względu na ich w miarę niską cenę i dostepność.Szumy własne są niższe od tego Mitsubishi ,Slev rate jest ultra wysoki dynamika się zwielokrotni i polepszą sie wysokie tony i średnica.

Pozdrawiam XTR71

Do Audiotetryka C.D.

Układ Mitsubishi użyty pierwotnie (slev rate 3VuS ) jest kiepski zamiana na Burr-Browna (slev rate 20VuS) zwielokrotni dynamikę.Zmniejszanie sumu poprzez wymianę scalaków jest bezcelowe.Zmiana na scalaki z THD -współczynik zniekształceń ma sens jeśli slev rate jest wysoki w tym układzie scalonym ma sens.Do zupełnego szcześcia brakowało by tylko wymienic kondensatory w lini audio na polopropylenowe MKP i Onkyo rakieta jest gotowa.

Po zamianie scalaków przydała by sie kalibracja ponowna według firmowej servisówki.

:-P

XTR71

Edytowane przez xtr71

lubię, gdy ktoś przyjmuje nick odmieniający się przez przypadki

Dzwoni babka:

"Dzień dobry, ja dzwonię z telekomunikacji i chciałabym przedstawić nową ofertę. Czy rozmawiam z panem Janem Kuc?

"Tak, proszę pani, tylko ja się deklinuję!"

"A to przepraszam, zadzwonię później."

;-)

Dobre :-)

Panowie, jest interes do zrobienia ("a ile można stracić?") ;-) Kieruję się głównie do unitromaniaków (są tu tacy?). Otóż chętnie zamienię grającą Finezję 3 na M8017 w stanie dowolnym, byle była cała buda i elektronika. Może nie mieć głowic, silnika itp - mam w szafie kilka mechanizmów K520, to się złoży.

Jeżeli chodzi o Finezję, to ma następujące wady:

- brumi jedna końcówka mocy

- nie działa auto-stop, bo mechanizm jest wymieniany, i były niekompatybilne

- zerwany pasek od licznika

- brak żaróweczki "automatyka"

Na plus za to mogę zaliczyć nową rolkę dociskową i całkiem przyzwoitą głowicę SONY (PP182 o ile dobrze pamiętam). W ogóle cały mechanizm jest nowy, z kilkudziesięciogodzinnym przebiegiem.

Jeżeli ktoś byłby chętny na taką zamianę, proszę o kontakt. Mam nadzieję, że ten post nie łamie zasad.

Edytowane przez adamstan
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z cyklu nasze kasety. Trochę wspomnień...

Maxell XL I 90 - Pioneer PD-75 ---> Kenwood KX-9010 Dolby C

A

She's not a disco lady - D.D Sound

Take a ride on a peace train - Peter Kent

Late at night - Maywood

Sing a song - Ken Willbard

Anche un muratore - Raddato

Mono - The Monotones

Granada - Baccara

Friday Night - Arabesque

Viva Torrero - A La Carte

Zoo Zoo - Bisquit

B

28 a l'ombre - J.F. Maurice

Non Stop Magic - Peter kent

Queen of Chinatown - Amanda Lear

Shine up - Doris D. & The Pins

High Society Girl - Laid Back

Ping Pong - Plastic Bertand

No time to lose - Trouble

Cubatao - A La Carte

Simply a love song - Chilly

Hale hey Louise - Ricky King

To be superman - Pam n'Pat

W ogromnej większości rzeczy mniej znane po tytułach. Wspominkowo bo to niegdysiejsze numery 1 z mojej listy przebojów którą prowadziłem w radiu. To były czasy ;-)

Edytowane przez discomaniac71

Z tego wszystkiego kojarzę tylko "28 a l'ombre - J.F. Maurice" i oczywiście Granadę. Resztę pewnie słyszałem, ale nie znam tytułów ani wykonawców - poza Amandą Lear nic mi nie mówią...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z tego wszystkiego kojarzę tylko "28 a l'ombre - J.F. Maurice" i oczywiście Granadę. Resztę pewnie słyszałem, ale nie znam tytułów ani wykonawców - poza Amandą Lear nic mi nie mówią...

Poza tym to stare disco więc pewnie poza Twoimi preferencjami muzycznymi ;-)

Witaj. W sumie napisałem to wczoraj, ale rzeczywiście niezbyt jasno. W kratce którą zaznaczyłeś na górze jest mitsubishi 5218A. Na dole z lewej str. również 5218A, a po prawej JRC3010B.

W poście wyżej wyjaśniłeś mi na co wymienić mitsubishi, a co z tymi dwoma JRC?- rozumiem że też do wymiany na tych samych zasadach?

Kalibracja wg serwisówki, to to czego się obawiam najbardziej, ponieważ jej nie znalazłem.

Witam

Poszukiwałem w katalogu elektronicznym tego JRC i nie znalazłem .Czy odczytałeś go poprawnie z obudowy ? czasami zero sie myli z osiem lub inne pomyłki nastepują, może foto ze zbliżeniem wyjaśni moje wątpliwości .Prosze o zbliżenie ta tę kość JRC.

Co do servisówki to mam adres kosztuje 6 dolarów.

Poprzednio wkradła sie literówka w kondensatorze polipropylenowym.

Pozdrawiam Xtr71

Edytowane przez xtr71

Do Audiotetryka

Wiem gdzie jest błąd ,przeczytałeś cyfry pod napisem JRC .Ważne są te u góry .

przykład

2068DD

JRC

2005B

Cyfry pod napisem JRC to data produkcji i kod fabryki.

Pozdrawiam Xtr71

Zapewne masz rację :) W tej chwili tego na szybko nie sprawdzę, bo już skręciłem i ustawiłem Onkyo na miejsce.

Teraz przez jakiś czas nie będę nic przy nim robił, ale za ok 2 tygodnie wracam do tematu, sprawdzę oznaczenia JRC i będę zamawiał części. Czy mogę się wtedy odezwać do Ciebie na PW żeby nie zaśmiecać tematu? Jak wszystko zrobię to opisze na forum rezultaty :)

Witam

Jesli chcesz czekać 2 tygodnie ,poczekam lecz w kwestii zasmiecania twierdzę iż nie zaśmiecamy i poruszamy się w temacie magnetofon

Xtr71

Dziś trochę z nudów po części z chęci nabierania wiekszej wprawy ,zgłębiania tematu modernizacji moich ulubionych źródeł muzyki zmodernizowałem w nowe scalaki magnetofon Philips FC950.Magnetofon raczej zbajerowany pod użytkownika niż w sygnał audio.Odsłuch nie poprawionego jest jak jazda zdezelowaną taksówką przez rozkopane miasto .W torze nagrywania audio zamontowali słabe scalaki w odtwarzaniu wcale nie lepsze .Nagrywa słabo i tak samo odtwarza muzykę.

Wstawie mu 2 ostatnie OPA2134 odsłucham efekty i napiszę dla forumowiczów info o tym experymencie.

XTR71

• Pokaż nowe odpowiedzi