Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Warto reanimowac ? Odwdzieczy sie ladnym dzwiekiem..? Same paski to chyba okolica 100 zlotych...Zdjecie z neta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warto reanimowac ? Odwdzieczy sie ladnym dzwiekiem..? Same paski to chyba okolica 100 zlotych...Zdjecie z neta.

Wojtek, paski napędowe są po 5 zł sztuka. Kupowałem ostatnio do magnetofonu Sony, tyle tylko, że młodszego.

Panowie, który z Sonych będzie ładniej grał? TC-K770ES czy 730ES?

Jeden i drugi fajny, grać będą podobnie. Większy wpływ na to jak będą grać w praktyce, będzie miał stan techniczny obu egzemplarzy niż model.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Podaj namiar - ) Wygrzebalem komplet na ebay'u...Dlatego 100.

Ale ja kupowałem w sklepie "realnym", Łódź, ul. Kilińskiego. Mają full pasków, jak znasz wymiary (średnica, szerokość, grubość) i rodzaj paska (płaski, kwadratowy, okrągły), to mogę wstąpić tam i zapytać.

Yul, dzieki. Musze najpierw rozlozyc magnetofon na "lopatki" -) Nie mam pojecia jakie rozmiary...Podjalem decyzje. Po mesku - Reanimacja -)

To Sony, wiec dzwiek powinien byc ok. Glowice wygladaja ladnie. Szkoda wyrzucic..........

Jeden i drugi fajny, grać będą podobnie. Większy wpływ na to jak będą grać w praktyce, będzie miał stan techniczny obu egzemplarzy niż model.

Pozdro,

Yul

Dzięki Yul, jeden gra bardzo ładnie na 770 czekam :)

Jeśli stan jak na zdjęciu, to się nie oglądaj. Co do brzmienia, to ferrytowe głowice zapewniają specyficzne analogowe brzmienie. Prawdziwy vintage. Jak lubisz takie klimaty, to będziesz pan zadowolony:-)

W.

Ps.

Wiem, bo mam SONY z tego okresu. A miłośników tych ferrytówek oprócz mnie i Kasjela jest jeszcze kilku:-)

Edytowane przez vlado

Vlado...Czy ja lubie analogowe brzmienie i vintage ? -)))

Zanudze pytaniami. Ale...w sumie mam wolne do stycznia -)

Ma ktos na zbyciu wskaznik VU do Sony TC K 22 .. ? Ewentualnie namiar. Moze jakas opinia o tym magnetofonie...Jakie ma glowice...

Pozdrawiam i przepraszam za zawracanie "gitary". Wojtek,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nawet Sony TC 136SD gra bardzo dobrze, to tym bardziej TC 188SD. Nie ma sensu kupować pasków napędowych na E-Bayu. Ja co jakiś czas robię sobie zapas pasków kupując je po 2zł/szt i wówczas zawsze coś mogę dopasować. A jeśli nawet nie, to przynajmniej wiem że muszę kupić pasek trochę większy lub mniejszy od tego który posiadam. A co do brzmienia tych decków, to w ogóle nie wyobrażam sobie jak można takiego dźwięku nie lubić. Może się komuś nie podobać wygląd tak starych magnetofonów, ale brzmienie jest naprawdę dobre.

Panowie;

Zdobyłem rolki do ka6es. Pytanie: czy znacie kogoś godnego polecenia, kto zająłby by się ich wymianą. Nie chcę czegoś spartolić biorąc się samemu za wymianę

Dzięki z góry

Skoro tak pieknie piszecie o brzmieniu analogowym-vintage,to zapytam czy decki JVC KD-10 i Akai CS-702DII tez takowe brzmienie maja?

A co do okreslenia "wycieraczki",to uwazam je za obrazliwe i wulgarne!

Pozdrawiam!

Dzięń dobry koledzy

Musze wymienić idler gumowy w nakamichi BX-300 (podobno były też wersje zębate, ale ja mam zwykły gumowy). Można to gdzieś w Polsce kupić? Czy tylko ebay? Z góry dziękuję za pomoc.

A co za problem zmierzyć suwmiarką i poszukać w internecie lub lokalnym sklepie? Można pójść na łatwiznę co i ja często czynie i za 4 dni mieć idler z ebaya :-). W Polsce nie spotkałem się ze sprzedażą pasków i idlerów do konkretnych decków nie licząc , rzadkich aukcji na alledrogo gdzie oferuje się paski do polskiej szuflady lub mechanizmów Pioneera.

Pzdr

Jeśli stan jak na zdjęciu, to się nie oglądaj. Co do brzmienia, to ferrytowe głowice zapewniają specyficzne analogowe brzmienie. Prawdziwy vintage. Jak lubisz takie klimaty, to będziesz pan zadowolony:-)

W.

Ps.

Wiem, bo mam SONY z tego okresu. A miłośników tych ferrytówek oprócz mnie i Kasjela jest jeszcze kilku:-)

Witam

Polecam posluchac magnetofonu z glowica sendust w jakimkolwiek modelu magnetofonu z wysokiej polki I kaseta z tasma metalowa .

Te glowice dopiero maja specyficzne brzmienie .

Pozdrawiam Xtr71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Mnie też irytuje nazywanie mierników wskazówkowych - wycieraczkami!

Tak samo np. irytuje mnie pogardliwe określenie "Kaszlak" używane względem PF 126p. 1/3 Polski tym jeździła, dla połowy i tak był nieziszczalnym marzeniem, a teraz mówi się o nim z pogardą. :-(

Trafiają się różne fajne żargonowe określenia, ale niektóre nacechowane są negatywnie, zupełnie nie przypadają do gustu i lepiej ich unikać.

Witam

Polecam posluchac magnetofonu z glowica sendust w jakimkolwiek modelu magnetofonu z wysokiej polki I kaseta z tasma metalowa .

Te glowice dopiero maja specyficzne brzmienie .

Pozdrawiam Xtr71

Dziękuję, słucham bo również kilka posiadam. Prawda i te głowice posiadają specyficzne cechy brzmienia. Ale to dotyczy wszystkich głowic różniących się materiałowo i budową techniczną.

Gdyby Grzegorz lub Maciej zechcieli skrobnąć tekst o różnicach w budowie głowic i wpływie tych różnic na cechy brzmienia, byłby to ciekawy materiał dla przybywających nam amatorów taśmociągów, szczególnie dla chcących samodzielnie na nich nagrywać.

Ja nie posiadam tak szczegółowej wiedzy, ani zgromadzonych materiałów w tym temacie jak koledzy których wymieniłem.

Niech mi wybaczą że ich wrabiam:-)

Pozdrawiam serdecznie, Włodek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mnie też irytuje nazywanie mierników wskazówkowych - wycieraczkami!

Tak samo np. irytuje mnie pogardliwe określenie "Kaszlak" używane względem PF 126p. 1/3 Polski tym jeździła, dla połowy i tak był nieziszczalnym marzeniem, a teraz mówi się o nim z pogardą. :-(

Trafiają się różne fajne żargonowe określenia, ale niektóre nacechowane są negatywnie, zupełnie nie przypadają do gustu i lepiej ich unikać.

Mnie osobiście "Kaszlak" albo "Kredens" czyli 125p, raczej bawią. Są sympatyczne i nawiązują do charakterystycznych cech tych samochodów. Może dlatego bawią, że nie mam żadnych związków z motoryzacją. Natomiast "drapak", "wycieraczki", "szpulak", "gramiak", itp., wręcz odrzucają od lektury dalszych treści.

A co do propozycji Vlado, to mówię pas. O ile na temat konstrukcji samych głowic mógłbym jeszcze coś napisać, tak o ich wpływie na brzmienie, dosłownie nic.

GM

Skoro tak pieknie piszecie o brzmieniu analogowym-vintage,to zapytam czy decki JVC KD-10 i Akai CS-702DII tez takowe brzmienie maja?

A co do okreslenia "wycieraczki",to uwazam je za obrazliwe i wulgarne!

Pozdrawiam!

Nie wiem jak gra wymieniony przez Ciebie JVC KD-10A. Ale co do magnetofonów Akai, to miałem niższe modele GXC 706 oraz GXC709. Obydwa brzmiały kiepsko mimo świetnego stanu ogólnego. W tej chwili mam GXC 750D który mimo moich starań nigdy jakoś specjalnie dobrze nie zagrał. Mam też GXC 730D z którego po ciężkiej walce jestem nawet zadowolony. Ale najlepszym brzmieniowo magnetofonem Akai z drugiej połowy lat 70-tych jest GXC 740D. Powiedział bym że jest o klasę lepszy od wyżej wymienionych. Kupno tego decka oznacza stu procentową pewność, że trzeba będzie wymienić rolki przesuwu taśmy oraz pasek napędowy płaski. Wymiana paska jest nawet łatwa i rolek jeszcze łatwiejsza. Problem w tym, że rolki są na oś 2,5mm więc nietypowe. Ja musiałem wykorzystać oryginalne tuleje mosiężne, nałożyć na nie oponki z innych nowych rolek i następnie wykonać szlif do pożądanego rozmiaru. Tak czy inaczej bardzo polecam ten magnetofon wszystkim. Można się domyślać, że GXC 760 gra równie dobrze lub lepiej, ale ten jest zwykle bardzo drogi na aukcjach internetowych.

Używanie rozmaitych żargonów ma - z punktu widzenia osoby ich używającej - sygnalizować przynależność do "grupy wtajemniczonych", jest więc działaniem zbliżonym do "znakowania terenu", itp. W fotografii do szału doprowadzają mnie określenia np. "szkło", a już szczególnie "słoik" (na określenie obiektywu), trochę denerwują mnie "stałka" czy "pucha", czy np. "kit" (obiektyw sprzedawany w zestawie z korpusem), natomiast bawi mnie "naleśnik" (bardzo płaski, mały obiektyw, mało wystający z korpusu). Szczególnie wkurza mnie, gdy określeń tych używają ludzie ogólnie nawet niezbyt zorientowani, nowicjusze, którzy chcą zasygnalizować, że przynależą już do grupy.

A wracając do meritum - nie mam bladego pojęcia, w jaki sposób materiał, z którego wykonana jest głowica, może wpływać na brzmienie. Być może nawet i jakoś wpływa, ale obawiam się, że zatrąca to trochę o audiofilskie voodoo (jak wymiana metalowych gałek we wzmacniaczu na drewniane, bo metalowe psują dźwięk...).

Dziekuje Kasjel za odpowiedz :) Wstawie zdjecia tych deckow!

i zapytam o 2 inne,bo sa one do kupienia za naprawde male pieniadze!

Wega JPS-350C-Ferrite And Ferrit Heads(odtwarza ale nie przewija-paski do wymiany??)

Hitachi D-E11-sprawny wg.opisu.

Z tych deckow najbardziej podoba mi sie Jvc i Wega,ale chodzi przede wszystkim o te analogowe-vintage brzmienie :)

MaciejLK

bardzo trafnie to ująłes! A przyklad tego niedawno mozna bylo tu przeczytac.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-52378-0-55299400-1387469812_thumb.jpg

post-52378-0-84874400-1387469840_thumb.jpg

post-52378-0-56699700-1387469868_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje Kasjel za odpowiedz :) Wstawie zdjecia tych deckow!

i zapytam o 2 inne,bo sa one do kupienia za naprawde male pieniadze!

Wega JPS-350C-Ferrite And Ferrit Heads(odtwarza ale nie przewija-paski do wymiany??)

Hitachi D-E11-sprawny wg.opisu.

Z tych deckow najbardziej podoba mi sie Jvc i Wega,ale chodzi przede wszystkim o te analogowe-vintage brzmienie :)

MaciejLK

bardzo trafnie to ująłes! A przyklad tego niedawno mozna bylo tu przeczytac.

Pozdrawiam!

Wega to po prostu Sony. Ale jak chcesz sobie sprawić prezent pod choinkę, to kup Optonicę RT 3535 która jest dostępna w wiadomym miejscu za nie duże pieniążki. Nie chcę w tym momencie robić nikomu reklamy, ale kiedyś to ten model poszedł by w przeciągu kilkunastu minut za tą kwotę. Poza tym cena spadła a nie wzrosła, więc o negatywnym wpływie tego wątku na ceny magnetofonów nie ma co mówić.

Dzięń dobry koledzy

Musze wymienić idler gumowy w nakamichi BX-300 (podobno były też wersje zębate, ale ja mam zwykły gumowy). Można to gdzieś w Polsce kupić? Czy tylko ebay? Z góry dziękuję za pomoc.

Kupiłem kiedyś uszczelkę w Castoramie o podobnej średnicy. Zadziałało znakomicie.

Aha i jeszcze 2 do kompletu-Rotel RD-10F

Wydaje sie byc solidną Niemiecką konstrukcją,ciekawe jakie ma brzmienie i głowice?!

Fisher CR-4120

Kasjel a mozesz cos wiecej o tej Optonice napisac?

Rotel

Fisher

Ukryta Zawartość

post-52378-0-07974200-1387475097_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maniak1110v

Aha i jeszcze 2 do kompletu-Rotel RD-10F

Wydaje sie byc solidną Niemiecką konstrukcją,ciekawe jakie ma brzmienie i głowice?!

Fisher CR-4120

Kasjel a mozesz cos wiecej o tej Optonice napisac?

Rotel

Nie mogę, bo posiadam tylko Optonicę RT 3838 oraz nowsze modele RT 7100 oraz RT 9100. Ale model RT 3838 gra bardzo ładnie. To decki dwugłowicowe i nie posiadające nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu, ale posiadają za to jeden z pierwszych "komputerów pokładowych" który odpowiedzialny jest za sterowanie systemem wyszukiwania żądanych utworów.

(...) natomiast bawi mnie "naleśnik" (...)

W zasadzie "naleśnikiem" też dość często operujemy, choć co prawda w zupełnie innym znaczeniu tego słowa. Mnie natomiast bawi - oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa - określenie "lotniskowiec", którego sam dość często używam. :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi