Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dostałem wiadomość od admina że wątek "Magnetofon" został wybrany tematem miesiąca Maj !

Dziękuję wszystkim którzy głosowali na ten wątek :-)) To naprawdę miła niespodzianka.

Oczywiście dziękuję też sponsorowi firmie Denon.

Super !!!

Oby tak dalej bo watek jest naj naj.

pzdr

-=SLAYER RUL3Z =-

Wczoraj dostałem wiadomość od admina że wątek "Magnetofon" został wybrany tematem miesiąca Maj !

Dziękuję wszystkim którzy głosowali na ten wątek :-)) To naprawdę miła niespodzianka.

Oczywiście dziękuję też sponsorowi firmie Denon.

Nie lubię takich plebiscytów, ale w tym wypadku jest to wspaniały wynik. Wątek magnetofonowy to najlepszy wątek w całym forum (obok szpulowego oczywiście, ale ten był pierwszy).

Gratulacje!!!

:)))))

No ładnie rozebrał całego decka na części!!!!Gość demolka.

Ale po co to wszystko ? Nie rozumiem. Tyle trudu i godzin pracy tylko po to aby zabłysnąć na You Tube ?

Ale po co to wszystko ? Nie rozumiem. Tyle trudu i godzin pracy tylko po to aby zabłysnąć na You Tube ?

[/quote Też tak myślę chyba coś nie tak z tym gościem jest? szkoda decka ale różne przypadki chodzą po tej ziemi.

Kiedy rozpoczynasz ich totalną rozbiórkę ? :-))

Kasjel nie prowokuj he he he ja na razie odpuszczam muszę ogarnąć w się z tymi zakupami,choć to nie łatwe bo zawsze jakaś okazja się trafi i nie można się powstrzymać.

Pamiętam jeszcze z lat 80-tych tłumaczenie (bodaj w ówczesnym "audio-hifi-video" była notka na ten temat) dlaczego wiele decków, często wysokiej klasy, z elektrycznym owieraniem i zamykaniem kieszeni i innymi "bajerami", nie posiadało podświetlenia kasety. Chodziło o wykazanie niekorzystnego dla taśmy zjawiska jej podgrzewania przez zarówkę umieszczoną w kieszeni kasety. Czyli wszystko (ważne) pod gusta wyrafinowanych audiofilów w tamtych czasach. :)

Ale... Widok podswietlonej i kręcącej się kasety - magiczny!

Całkiem fajny Grundig, ciekawe jak gra?

Na pewno gra bardzo fajnie ja nie miałem okazji po słuchać.

Mam takiego. Mnie się jego "granie" podoba. Bardzo przyjemne dla ucha. Moim zdaniem, dodaje coś od siebie do dźwięku, ale mnie to pasuje. Nie jest to moim zdaniem typ... "zrób wierną kopię CD". Niestety mojemu zdarza się zagnieść nowsze (pewnie cieńsze) taśmy CC90. No i ciągle niestety nie ma czasu na zabawy z regulacją.

Jak tak z tą żarówką, to się rakiem wycofuję.

Nie miałem pojęcia, że ktoś może brać pod uwagę takie aspekty.

Magia to ważny element, ale w dzisiejszych czasach już sama kaseta i jej dźwięk jest czymś czarującym.

Trzeba będzie coś z tej firmy przetestować.

Mam takie kasety, których ze względu na jakość w ogóle nie powinno się przybliżać do kieszeni, ale jako fan magnetofonów nie mogę się oprzeć i z tego słucham muzyki mimo, że dźwięk jest znacznie zniekształcony. Dźwiek jest miły dla ucha, niczym czysta poezja, nie szukam cyfrowej jakości.

Witam wszystkich w tą gorącą noc!!!tak się zastanawiam jak reaguje elektronika na te wysokie temperatury dziś był u gościa w bloku miał chyba 30stopni.

Oj tam żarówka. Yamaha K-1000 miała podświetlenie jedną dużą diodą LED w 82r. W mojej była padnięta, więc dałem 2 albo 3 zwykłe LEDy w tym samym kolorze i tło z białego papieru ustawionego pod kątem do szybki.

Jak gra Grundig jeszcze nie wiem, bo czas miałem tylko na krótkie próby na słuchawkach. Czekam na przedwzmacniacz, który będzie służył jako selektor 10 źródeł i wreszcie podepnę pod wzmacniacz więcej sprzętu. W każdym razie CT-905 to pierwszy deck, w którym nie musiałem nic robić po zakupie poza czyszczeniem wszystkiego. Napęd szpulek na kółkach zębatych, paski dobre... Jestem szczęśliwy, bo polowałem od kilku lat na takiego i jak już się gdzieś pojawiał to albo nie miałem kasy, albo boczki "drewniane" miał w stanie żałosnym. Teraz szukam do kompletu CD-903 - miałem takie CD przez tydzień w domu jak mi sprzedawca z Allegro przysłał przez pomyłkę zamiast zakupionego CD Sony :)

Yamaha K-1000 miała problem z zatrzymującym się po kilku minutach od włączenia napędem DD. Potem losowo ruszał na kilkanaście sekund, stawał i tak w kółko. Przeleżała w kącie pokoju rozkręcona dobre kilka lat aż przypadkiem znalazłem na jakimś zagranicznym forum info o padającym pomarańczowym kondensatorku (poliestrowy chyba) w napędach DD Nakamichi. Wymieniłem kondensator i przy okazji wszystkie inne na płytce DD i działa.

Z tymi kondensatorkami to taki znany trik. Yamaha chyba się w tym specjalizuje, bo w wzmacniaczach występuje podobna usterka.

Magnetofon musi być w cenie, a na naszym portalu aukcyjnym nie ma, to stąd kilkuletnie polowanie, a czym dalej w las, tym trudniej będzie coś znaleźć.

Jak z kolei nie ma dostępnych egzemplarzy, to myślę o SHARP RT-1155H, ale wcześniej krążyłem myślami o SHARP OPTONICA RT-3838. Uznałem, że ten drugi jest za drogi i z racji wieku mogą być problemy z wyświetlaczem. Archaiczna mechanika, Dolby B i wiele lat, pewnie dużo kondensatorów do wymiany. W drugim modelu bajeczna klawiatura w magnetofonie z końca lat 70', ale dłuższego czasu jest tylko jeden, trochę za drogi i to na OLX.

Może ktoś wie jak to się sprawuje i czy to się do czegoś jeszcze nadaje. Jako eksponat nie jest mi potrzebny, chciałbym posłuchać muzyki?

Edytowane przez realkrzysiek

Sorry,że trochę nie na temat,jednak chodzi o magnetofon.Czy może ktoś z szanownych forumowiczów ma na zbyciu decka denona 810 w dobrej formie i nie przesadzonej cenie,bo to co allegro i tym podobnych to istna rosyjska ruletka i najczęściej albo złom, albo handlarz daje cenę z kosmosu ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Witam widzę że wszyscy się urlopują?ja dziś będąc na giełdzie kupiłem srebrnego decka Nordmende CD-1200 cena była dość niska. Miałem do wyboru dwóch sprzedawców jeden i drugi miał tej samej firmy tylko jeden był CD-1050 i cena 120złotych,a ten co ja kupiłem choć nie kompletny bo brakuje dwóch gałek ale wyższy model.Nie znam tej firmy deck świeci ale jest nie sprawny na razie nie zaglądałem do środka, muszę go przemycić do mieszkania bo obiecałem drugiej połowie że na razie nic nie kupuje.Jutro wrzucę zdjęcia będę miał również prośbę czy ktoś miałby do od sprzedania dwóch gałek małej i dużej.Pozdr

Nordmende to po prostu europejskie Sanyo. Tak jak Blaupunkt to był europejski Panasonic. Ja już odpuściłem sobie tego typu decki. Są ładne, ale takich magnetofonów jest mnóstwo ! Nie można mieć wszystkiego. Ostatnio zakupiłem Sabę CD 360 która jest dość wysokim modelem jeśli chodzi o tą firmę. Mam z nią problem bo uszkodzona jest elektronika. Czekam właśnie na scalaka C4557C którego zakupiłem w "UT Source" czyli wysyłka z Chin. Trochę to śmieszna sytuacja, bo pierwszy scalak jaki kupiłem w tym sklepie on-line to był również C 4557C a potrzebny mi był do decka JVC KD-A55.

Oczywiście nie można mieć wszystkiego masz racje Kasjel,dla mnie ta firma była jakaś egzotyczna wiec kupiłem bo była okazja.Deck bardzo ładnym wstanie żadnych uszkodzeń zewnętrznych,tylko brakuje dwóch gałek i elektronika uszkodzona.Mam problem nie mogę wrzucić zdjęcia jutro spróbuje jeszcze raz.

Oczywiście nie można mieć wszystkiego masz racje Kasjel,dla mnie ta firma była jakaś egzotyczna wiec kupiłem bo była okazja.Deck bardzo ładnym wstanie żadnych uszkodzeń zewnętrznych,tylko brakuje dwóch gałek i elektronika uszkodzona.Mam problem nie mogę wrzucić zdjęcia jutro spróbuje jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-06652800-1437994645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny jest. Gałka u góry z prawej jest podwójna, więc jakby trzech Ci brakuje.

Jak doprowadzacie taki sprzęt do stanu, to skąd bierzecie gumki (idlery i tym podobne)?

Ładny jest. Gałka u góry z prawej jest podwójna, więc jakby trzech Ci brakuje.

Jak doprowadzacie taki sprzęt do stanu, to skąd bierzecie gumki (idlery i tym podobne)?

To zależy jak jakiej firmy deck posiadamy wszystko jest do dorobienia zawsze coś można dopasować.Paski można kupić pozostałem części dorobić lub coś dopasować od innego sprzętu każdy z nas tak się ratuje.

Paski można kupić pozostałem części dorobić lub coś dopasować od innego sprzętu każdy z nas tak się ratuje.

Dzięki za podtrzymywanie na duchu, bo z sentymentu kupiłem Sharpa RT-1155H. Spodziewałem się, że lekko nie będzie, ale jestem zadowolony, bo magnetofon świetnie się prezentuje i dźwięk jest naprawdę niezły. Dopiero, co go wyczyściłem, bo był bardzo brudny, ale zauważyłem że jedna gumka się ciągnie, klei trzeba ją usunąć.

Na wał od koła zamachowego (kapstan, kabestan) jest właśnie nałożona trefna gumka, która napędza kółko cierne (idler), a te rolkę (take up spindle) przy odtwarzaniu kasety, więc nie ma żartów, bo wciągnie kasetę. Gumka ma średnicę około 5mm, długości również i dziurę, żeby założyć na wał.

Drodze forumowicze, może jakiś pomysł, co z tym zrobić, gdzie dorobić, o dokupieniu w ogóle nawet nie myślę?

Mam też ten magnetofon Sharp RT-1155. Rzeczywiście deck choć skromnie wygląda to jakość odtwarzania jest naprawdę dobra. Z tą oponką na kółku pośredniczącym które napędza sprzęgło za prawą szpulką jest niestety problem. Kiedyś próbowałem zdemontować je ale się poddałem. Ostatecznie bez demontowania zeszlifowałem zewnętrzną warstwę gumy na oponce i nasączyłem preparatem "Boll" do konserwacji gumy. Występuje tam również problem z tym sprzęgłem za prawą szpulką. Ono powinno się ładnie ślizgać podczas odtwarzania. Niestety stawia zbyt duży opór wskutek czego do poślizgu dochodzi pomiędzy oponką kółka pośredniczącego o bieżnią talerzyka sprzęgła. W tej chwili mój egzemplarz pracuje prawidłowo, ale nie da się ukryć że wolał bym nową oponkę na kółko pośredniczące. W tym decku niestety nie pomyślano też o naciągu taśmy. Podczas odtwarzania lewa szpulka nie stawia najmniejszego oporu. Może to poskutkować zniszczeniem taśmy na jej początku. Ja wykombinowałem sobie niewielki naciąg taśmy umieszczając podkładkę pomiędzy tzw. płytką osadczą a grzybkiem na lewej szpulce. Teraz lewa szpulka stawia opór niewielki ale zawsze coś....

Edytowane przez Kasjel
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To nieprawda że magnetofony kasetowe są martwe. Okazuje się że używa się ich... W niektórych studiach do rejestracji dźwięku.

cassette tape

Nakamichi RX505 3 head deck

Nakamichi 680 3 head deck with half and normal speed options

Nakamichi 670 3 head deck

Tascam 122 Mk III 3 head deck x 2 with balanced outputs

http://www.thegreatbear.net/audio-tape-transfer/studio-equipment-audio/

• Pokaż nowe odpowiedzi