Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś mi podpowiada, że to wina kondensatorów na bloku zasilania, możliwe ?

Możliwe że kondensatory elektrolityczne w zasilaniu są już na wykończeniu, ale myślałem że już znasz przyczynę tego "pływania" tylko testujesz naszą wiedzę i chcesz sprawdzić czy ktoś z nas wpadnie na to.

Jeśli szukasz pomocy to udostępnij próbkę dźwiękową z nagraniem w którym będą wyraźnie słyszalne te zniekształcenia. Bo nie jestem pewny czy chodzi tu o typowe "pływanie" taśmy po głowicy lub może zniekształcenia mają inny charakter.

Jeśli szukasz pomocy to udostępnij próbkę dźwiękową z nagraniem w którym będą wyraźnie słyszalne te zniekształcenia. Bo nie jestem pewny czy chodzi tu o typowe "pływanie" taśmy po głowicy lub może zniekształcenia mają inny charakter.

Szukam pomocy nie bawię się w zagadki i testy z dziedziny o której tak naprawdę niewiele wiem :-)

Kołysanie jest powolne i mam wrażenie, że o ile na początku działo się tak tylko przy samym końcu tak teraz magnetofon delikatnie zwalnia już w połowie strony a pod koniec jest tylko gorzej, częstotliwość zwalniania jest częstsza a obroty jeszcze niższe.

Szukam pomocy nie bawię się w zagadki i testy z dziedziny o której tak naprawdę niewiele wiem :-)

Kołysanie jest powolne i mam wrażenie, że o ile na początku działo się tak tylko przy samym końcu tak teraz magnetofon delikatnie zwalnia już w połowie strony a pod koniec jest tylko gorzej, częstotliwość zwalniania jest częstsza a obroty jeszcze niższe.

To pewnie silnik jest do wymiany. Przy dłuższych taśmach silnik bardziej się męczy szczególnie gdy na prawej szpulce w kasecie jest już sporo taśmy stąd te zniekształcenia.

Dziś kupiłem za niewielką kasę Pioneer CT 676 dość ładnym stanie, odtwarza rewelacyjnie, nawet nie spodziewałem się, że tak dobrze może zagrać ten model.

Prezent do mnie dotarł. Sprzęt zachowany w świetnym stanie, bo praktycznie nowy i nieużywany. Ale ponieważ lata robią swoje, to został rozebrany, umyty, zakonserwowany i posmarowany na nowo tam gdzie trzeba. Doszła też niestety dodatkowa praca, o którą to postarała się tym razem Poczta Polska, traktując przesyłkę z "charakterystyczną ostrożnością". Mianowicie konieczne stało się zamocowanie wewnętrznej szybki wyświetlacza, gdyż uległa poluzowaniu na "trzymakach". Zabieg się udał i magnetofon cieszy oko swoim wyglądem i ucho fantastycznym dźwiękiem, a uwierzcie mi, potrafi z siebie wydobyć znakomity dźwięk. A mowa konkretnie o modelu KX-880G Kenwooda.

Fajny, co nie? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18407-0-83155500-1443890090_thumb.jpg

post-18407-0-43956400-1443890098_thumb.jpg

post-18407-0-71189200-1443890105_thumb.jpg

post-18407-0-84134500-1443890145_thumb.jpg

post-18407-0-59896400-1443890483_thumb.jpg

post-18407-0-03057300-1443890548_thumb.jpg

post-18407-0-96406100-1443890557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje znakomitego zakupu. Miałem jeszcze niedawno ten model, warto parę rzeczy poprawić - zbliża się wtedy dźwiękowo do swego starszego brata KX-1100. Wadą dla mnie był brak podsłuchu nagrywanej taśmy mimo pełnej kalibracji, ale podczas odtwarzania brzmiał znakomicie!

Prezent do mnie dotarł. Sprzęt zachowany w świetnym stanie, bo praktycznie nowy i nieużywany. Ale ponieważ lata robią swoje, to został rozebrany, umyty, zakonserwowany i posmarowany na nowo tam gdzie trzeba. Doszła też niestety dodatkowa praca, o którą to postarała się tym razem Poczta Polska, traktując przesyłkę z "charakterystyczną ostrożnością". Mianowicie konieczne stało się zamocowanie wewnętrznej szybki wyświetlacza, gdyż uległa poluzowaniu na "trzymakach". Zabieg się udał i magnetofon cieszy oko swoim wyglądem i ucho fantastycznym dźwiękiem, a uwierzcie mi, potrafi z siebie wydobyć znakomity dźwięk. A mowa konkretnie o modelu KX-880G Kenwooda.

Fajny, co nie? :-)

Moje gratulacje ładniutki a jednak cuda się zdarzają.ja swojego przywiozłem z Sandomierza.

No to i ja się pochwalę nowym nabytkiem: Onkyo TA-2570:) Dołączam do pochwał dźwięku, jaki daje ten deck. Dużym zaskoczeniem było dla mnie jak dobrze nagrywa na taśmach żelazowych. Poprzednio grałem na AKAI GX-65 MK2, który jest dość wybredny, jeśli chodzi o typ taśmy - na chromach (lecz nie wszystkich, starych BASFów nie lubi) jest OK, lecz żelazówki, przynajmniej te, które testowałem wypadały niezadowalająco. Na Onkyo nawet tanie SONY EF grają bardzo fajnie. AKAI poszedł na razie w odstawkę i jako, że mam dwie sztuki, jedna pójdzie pewnie do ludzi. Onkyo jest w bardzo dobrym stanie, także póki co grzebać w nim teraz jeszcze nie trzeba. Kupiłem za 380 zł i nie żałuję żadnej wydanej na ten deck złotówki. Mógłby mieć twardszą głowicę bo widać już na niej wypolerowane przez taśmę miejsce, ale chyba nie ma to jeszcze negatywnego wpływu na dźwięk, bo jak pisałem jest rewelacyjny.

No właśnie, jak jest z trwałością głowic w tym decku, do REC/PB siedzi tam Special Hard Permalloy head. Ferrytowe są pewnie trwalsze?

Edytowane przez pat_69

Głowice ferrytowe są nie do zajechania. Jeśli magnetofon z takimi głowicami pracuje w normalnych warunkach domowych to praktycznie nie ma szans na jakiekolwiek oznaki zużycia. Posiadam wiele magnetofonów z głowicami ferrytowymi i żaden z nich nie ma wytartej głowicy. Niestety w magnetofonach nowszej generacji nie montowano już takich głowic. Podobno kiepsko sobie radzą z taśmami typu "Metal". A w Onkyo TA 2570 rzeczywiście głowica jest dość miękka. Podobnie z resztą jak w Sony TC-K700ES i innych deckach z tej serii.

Kasjel , a jak oceniasz SONY TC K 61 , jeśli miałeś z nim do czynienia .

Z tej serii miałem wyższy model Sony TC-K81. Był bardzo dobry jeśli chodzi o jakość odtwarzanego i nagrywanego dźwięku. Silnik gł. indukcyjny. Polecam również bliźniaczy TC-K75. Jeśli chodzi o TC-K61 to już lepiej zapolować na wspaniałego Sony TC 229SD lub TC-K7BII. To jeśli kogoś zadowala deck dwugłowicowy.

Ja swojego TC-K81 sprzedałem tylko dlatego że nie podobał mi się od strony wizualnej.

witam

Kasjel chcialbym poprosic o opinie porownawcza brzmienia sony 229sd z Revoxem kasetowym, ktory posiadasz.

Mój Revox B710 jest już tylko mebelkiem ozdobnym :-) Nawalił główny procesor sterujący którego już nie można kupić tzn. są takie ale z innym numerem oprogramowania. Bardzo lubiłem jego brzmienie ale nie było ono lepsze niż w Sony TC 229SD. Nie brakowało wysokich tonów i właściwie niczego nie brakowało. Tylko jeśli ktoś lubi spokojne, ciepłe brzmienie to magnetofon nie dla niego.

Mój Revox B710 jest już tylko mebelkiem ozdobnym :-) Nawalił główny procesor sterujący którego już nie można kupić tzn. są takie ale z innym numerem oprogramowania. Bardzo lubiłem jego brzmienie ale nie było ono lepsze niż w Sony TC 229SD. Nie brakowało wysokich tonów i właściwie niczego nie brakowało. Tylko jeśli ktoś lubi spokojne, ciepłe brzmienie to magnetofon nie dla niego.

Dziekuje, w takim razie poprosze o konkretne a nie poetyckie opisanie, jak to audiophile maja, jakosci brzmienia 229sd na tle innych magnetofonow. Domyslam sie, ze masz ulubiona kasete najlepiej z trudnymi dzwiekami/muzyka i sluchasz jej na swoich magnetofonach i albo sprawia Ci przyjemnosc sluchanie, wciaga Cie albo masz ochote za chwile na inny magnetofon.

W zasadzie Sony TC 229SD lub TC-K7BII gra i nagrywa tak, że niczego więcej nie pragnę. Nie jest wybredny jeśli chodzi o taśmy. Radzi sobie z każdą mimo braku nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu. Tylko zaznaczam że nie używam w ogóle i w żadnym magnetofonie systemu redukcji szumów. Naturalne, głębokie i przestrzenne brzmienie. Nie ma w sobie nic z tzw. cyfrowego brzmienia. Brak efektu przesterowania pomimo ustawienia wysokiego poziomu wysterowania (oczywiście bez przesady). Jego brzmienie można porównać do całkiem niezłego szpulowca. Niestety w koreańskich TC 229SD są kiepskiej jakości potencjometry montażowe. Można kupić bez problemu polskie idealnie pasujące za grosze. Wymiana jest bardzo łatwa.

W zasadzie Sony TC 229SD lub TC-K7BII gra i nagrywa tak, że niczego więcej nie pragnę. Nie jest wybredny jeśli chodzi o taśmy. Radzi sobie z każdą mimo braku nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu. Tylko zaznaczam że nie używam w ogóle i w żadnym magnetofonie systemu redukcji szumów. Naturalne, głębokie i przestrzenne brzmienie. Nie ma w sobie nic z tzw. cyfrowego brzmienia. Brak efektu przesterowania pomimo ustawienia wysokiego poziomu wysterowania (oczywiście bez przesady). Jego brzmienie można porównać do całkiem niezłego szpulowca. Niestety w koreańskich TC 229SD są kiepskiej jakości potencjometry montażowe. Można kupić bez problemu polskie idealnie pasujące za grosze. Wymiana jest bardzo łatwa.

Dziekuje jeszcze raz za Twoja opinie

przy okazji pare luzno latajacych mysli, ktore moga byc tez potraktowane jak niezobowiazujace porady.

1. nagrywanie bez systemow wyciszania tasmy ma duzy sens, wiec jesli mamy duzo roznych tasm to np. nastawie wzmacniacz troche glosniej niz regularnie slucham i nagrywam sobie nic (rec level na minimum) i decyduje ktore kasety maja maly szum wlasny albo w miare mily szum i takie egzemplarze odkladam do nagrywania bez dolby itp.

2. jesli bardzo nam brakuje wysokich tonow, to najprostsza metoda bedzie przyspieszenie obrotow silnika capstana, w koncu chodzi nam o jakosc dzwieku a nie kompatybilnosc (mamy przeciez duzo magnetofonow)

3.to ze mamy duzo wysokich tonow nie oznacza sa sa one takie wysokie.

sa to tony z zakreu wyzszych tonow wyzylowanych przez np prad podkladu, eq. itd

4. 30hz do 13kHz rozpietosc pasma idealna

tak duzo czytam o pasmie przenoszenia i och achaach ze przenosi do 20kHz

dla mnie jest to zabawne, napewno wszyscy wiemy jak brzmi 10khz, jest to swidrujacy pisk a im bardziej w gore tym trudniej cokolwiek uslyszec.

Nawet jak uslyszysz w testach 15khz wylacznie na sluchawkach, to tak naprawde

w muzyce i glosie ludzkim wszystko sie dzieje w zakresie srednich czestotliwosci.

Zmora nagrywajacych wokale sa ssssssss sybiliaty zwlaszcza kobiece ktore siegaja wysoko i sa glosne w stosunku do reszty glosu, jest masa sprzetu dedykowana zwalczaniu tej przypadlosci.

Wybrzmienie metalowego trojkata zadowoli Cie przy 13kHz nie sa Ci potrzebne wyzsze harmoniczne.

40Hz to juz bardzo niski dzwiek ale ciekawy jestem czy ktos ma kolumny schodzace do 30Hz z duza wydajnoscia. Potrzebny jest bardzo dobry i wydajny wzmacniacz. Tak czy siak potrzebujemy w muzyce niskich tonow , beben , kontrabas, czy synth. inaczej dzwiek jest cienki. wysokie tony daja nam tzw. powietrze a niskie pelnie brzmienia, soczystosc.

5. Znieksztalcenia dzwieku sa nieuniknione i wystepuja wszedzie.

Jakosc dzwieku jest niesamowicie uzalezniona od znieksztalcen.

6. Dynamika to nie jest odstep od szumow, to umiejetnosc szybkiego, bez znieksztalcen, reagowania na zmiany natezenia dzwieku. Niech za ciekawostke posluzy fakt ze mowa ludzka przez mikrofon ma calkiem duza dynamike i w sumie jest meczaca i mniej zrozumiala dlatego czesto stosuje sie kompresory np: w rozglosniach radiowych, tv, itd.

A jesli chcecie posluchac rozpietosci 90dB dynamiki to wyobrazcie sobie na przemian latajacego komara w pokoju i mlota pnematycznego do rycia cementu.

pozdrawiam

Edytowane przez helloradio

Rzeczywiście częstotliwości rzędu 15kHz i wyższe nie są nam do niczego potrzebne w odtwarzanej muzyce. Ale powinniśmy starać się likwidować zniekształcenia powodowane niewłaściwie działającą mechaniką. Wszelkie drżenia, pływanie, falowanie dźwięku jest bardzo denerwujące. Nie da się tych zniekształceń całkowicie wyeliminować ale dobrze działający mechanizm może je generować na niewielkim poziomie. Mam takie decki które odtwarzają sygnał liniowy 1kHz niemal idealnie. Niestety z magnetofonami jest tak, że jak coś jest prawie idealne to inny parametr jest słaby.

Rzeczywiście częstotliwości rzędu 15kHz i wyższe nie są nam do niczego potrzebne w odtwarzanej muzyce. Ale powinniśmy starać się likwidować zniekształcenia powodowane niewłaściwie działającą mechaniką. Wszelkie drżenia, pływanie, falowanie dźwięku jest bardzo denerwujące. Nie da się tych zniekształceń całkowicie wyeliminować ale dobrze działający mechanizm może je generować na niewielkim poziomie. Mam takie decki które odtwarzają sygnał liniowy 1kHz niemal idealnie. Niestety z magnetofonami jest tak, że jak coś jest prawie idealne to inny parametr jest słaby.

Kasjel

z gory przepraszam jesli odebrales moje mysli personalnie

byly one tak rzucone w przestrzen a nie w Twoja strone.

Chetnie bym posluchal roznych przemyslen obserwacji od ludzi

tak poprostu niech nam nasze komorki popracuja

a przede wszystkim nie dajmy sie zwariowac.

A teraz pytanie specjalnie dla Ciebie jako speca

mysle o zakupie kilkunastu rolek dociskowych do kaseciakow tak na przyszlosc i pewnie zeby od razu powymieniac w kilku bo ten 1kHz to plywa (jeszcze nigdy nie wymienialem rolek)

Poniewaz nie mam teraz fizycznego dostepu do mojego sprzetu teraz ( pioneer, akai, saba, sony) i nie moge pomierzyc suwmiarka ciekawy jestem czy co model lub marka to inny wymiar czy tez raczej sa to standardowe wymiary (jakie)?

A jesli chcecie posluchac rozpietosci 90dB dynamiki to wyobrazcie sobie na przemian latajacego komara w pokoju i mlota pnematycznego do rycia cementu.

To prawda. Mój kolega, wielbiciel muzyki klasycznej, próbował słuchać jej w samochodzie. Nie da się. Musiał ciągle kręcić Volumem, bo piano było niesłyszalne, a potem forte rozwalało głośniki i uszy. W samochodzie, czyli bardzo hałaśliwym otoczeniu, żeby w ogóle dało się słychać muzyki, potrzebna jest dynamika rzędu pewnie nie więcej niż 20 dB. Zresztą niektóre magnetofony, np. Pioneera, miały specjalny układ do kompresji dynamiki przy nagrywaniu kaset do magnetofonu. (nazywało się to chyba Car EQ).

Kasjel

z gory przepraszam jesli odebrales moje mysli personalnie

byly one tak rzucone w przestrzen a nie w Twoja strone.

Chetnie bym posluchal roznych przemyslen obserwacji od ludzi

tak poprostu niech nam nasze komorki popracuja

a przede wszystkim nie dajmy sie zwariowac.

A teraz pytanie specjalnie dla Ciebie jako speca

mysle o zakupie kilkunastu rolek dociskowych do kaseciakow tak na przyszlosc i pewnie zeby od razu powymieniac w kilku bo ten 1kHz to plywa (jeszcze nigdy nie wymienialem rolek)

Poniewaz nie mam teraz fizycznego dostepu do mojego sprzetu teraz ( pioneer, akai, saba, sony) i nie moge pomierzyc suwmiarka ciekawy jestem czy co model lub marka to inny wymiar czy tez raczej sa to standardowe wymiary (jakie)?

Niestety nie istnieją żadne standardy. Są rolki na oś 1,5mm 2mm i 2,5mm. A średnica i wysokość może być różna. Na przykład w Revox,ie o którym wspomniałem wyżej są rolki dosłownie jak w walkmanie średnicy 8 czy 8,5mm. A przecież to deck niemal studyjny. Górna granica z jaką się spotkałem jeśli chodzi o średnicę rolki dociskowej to 13mm.

Po dwudziestu paru latach , postanowiłem przypomnieć sobie ,jak brzmi kaseciak :)

Próbowałem przebrnąć przez ten wątek , ale nie jest to łatwe , stąd dwa pytania

Jakie kasety polecacie i czy ma ktoś instrukcję ??

Zakupiłem ONKYO TA 2550

Z góry dzięki za pomoc

Nowych kaset już prawie nie można kupić, a jeśli już, to są to taśmy podstawowej klasy, które kiedyś opisywano jako przeznaczone do zapisu mowy, do użycia w dyktafonach i sprzęcie przenośnym. Pozostaje Allegro, ale tam taśmy używane są w lepszym albo gorszym stanie, a zafoliowane to najczęściej modele "kolekcjonerskie" w odpowiednich cenach.

Jeżeli chodzi o ceny , to niestety zauważyłem i jestem na to przygotowany , tym bardziej nie chcę wydawać kasy na coś o czym wiadomo ,

że nie będzie najlepszym wyborem

Na pewno macie swoje typy ( model sprzętu - rodzaj kasety , producent , model ) do których doszliście doświadczalnie lub opierając się na opiniach kolegów

Przypuszczam, że najlepszym wyborem będą najpopularniejsze taśmy Typu II, japońskich producentów: Maxell XLII, TDK SA, Sony UX-S, może jeszcze Fuji JPII.

Jeżeli chodzi o ceny , to niestety zauważyłem i jestem na to przygotowany , tym bardziej nie chcę wydawać kasy na coś o czym wiadomo ,

że nie będzie najlepszym wyborem

Na pewno macie swoje typy ( model sprzętu - rodzaj kasety , producent , model ) do których doszliście doświadczalnie lub opierając się na opiniach kolegów

Tasmy zelazowe inaczej TYP1 albo Normal, najbardziej analogowe brzmienie (cokolwiek to znaczy) swietne z magnetofonami z lat 70', dosc duze szumy wlasne, potrafia zabrudzic glowice i tor przesuwu tasmy. W Europie potega i wzorzec koncern chemiczny BASF a zaraz potem Agfa. Tasmy zelazowe byly najbardziej powszechne w magnetofonach szpulowych pro i pomimo ze pokazaly sie tez tasmy chromowe to nie znalazly zainteresowania w studiach nagraniowych, radiu itd.

Tasmy chromowe bo mniej szumialy i lepiej rejestrowaly wysokie tony i znowu BASF ale japonskie kasety Maxell i TDK latwiej sie nagrywaly i glosniej o 2dB.

Tasmy chromowe nie brudza toru przesuwu tasmy. Ogromny plus.

W sumie w skali globalnej bylo niewielu producentow tasmy magnetycznej natomiast masa zakladow tnacych bele tasmy pod swoja marka.

Co ciekawe zawiesina (plyn) magnetyczna wylewana na przezroczysta tasme podloze z tworzywa sztucznego nie byla juz tak dobra, rowna im blizej brzegu beli o szerokosci np. 2 metrow. Najlepsze jakosciowo tasmy byly ze srodka a krance sprzedawane po niskiej cenie jako no name.

Masa odmian, modeli tasmy chromowej rosla pod wplywem wymagan rynku no i oczywiscie w celach marketingowych i walki z konkurencja.

Tasmy sa jak instrument muzyczny maja swoje brzmienie i mozna sobie dobierac i przebierac. Ta sama tasma brzmi bardzo odmiennie nagrywana na roznych magnetofonach.

Tasmy sa jak instrument muzyczny maja swoje brzmienie i mozna sobie dobierac i przebierac. Ta sama tasma brzmi bardzo odmiennie nagrywana na roznych magnetofonach.

Kupię parę różnych , ale już wiem ,że minimum to chromowe typ II + firmowe

Jak dojdzie sprzęt , to zrobię test i coś wybiorę :)

Można gdzieś zdobyć instrukcję instrukcję ??!

Kupię parę różnych , ale już wiem ,że minimum to chromowe typ II + firmowe

Jak dojdzie sprzęt , to zrobię test i coś wybiorę :)

Można gdzieś zdobyć instrukcję instrukcję ??!

poczekaj az dostaniesz magnetofon i jak natrafisz na cos niejasnego to Ci koledzy z tego forum pomoga.

pozdrawiam

ps szukalem instrukcji na google jakos nie natrafilem

Witek64, ja pobieram instrukcje zazwyczaj z 4 źródeł, spróbuj poszukać właśnie tam:

ElektroTanya (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Free Service Manuals (

Ukryta Zawartość

HiFi Engine (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) (wymagana bezpłatna rejestracja)

HiFi Manuals (

Ukryta Zawartość

Jeśli okaże się, że nie znajdziesz, to spróbuj znaleźć instrukcję z modelu podobnego, np. TA-2750 (nie jestem znawcą Onkyo, więc nie mam pewności czy TA-2750 jest bliźniaczo podobny do TA-2550). Czasami na stronach producenta można też "wykopać" instrukcje, choć w przypadku Onkyo chyba nie znajdzie się instrukcji do magnetofonów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcześniej szukałem na HiFi Engine i tam jest do TA 2750

Dziękuję za namiary , będę szukał

Zrobię jak radzi Helloradio i poczekam , aż dotrze sprzęt a potem będę się bawił ..........

• Pokaż nowe odpowiedzi