Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ile jest warty ten CT-S670D?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do mechanizmu to faktycznie Mitsumi takie jak w CT-S550.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dźwiękowo można go porównać do CT-S830S LOL ;-) 830S to bardzo dobra maszyna.

A do czego służy DAC w XKS-9000?

Edytowane przez discomaniac71

A do czego służy DAC w XKS-9000?

Jesli chcesz nagrać na kasete coś ze źródła cyfrowego (CD itp), możesz wykorzystać wbudowany DAC w Aiwie ( jest wejscie optyczne i coaxial do wyboru).

Na tapeheads kiedyś czytalem wypowiedż Alexa Nikitina że jest to bardzo dobry przetwornik, a w sumie chy dwa, Burr Browna klasy K. Podobno nawet lepszy od tych w dobrych odtwarzaczach CD.

Przytoczę moje pytanie, bo chyba umknęło - a jeśli milczenie oznacza, że mam wstawić schemat, to przepraszam :)

Słuchajcie, skończyły mi się elektrolity o wartości poniżej 1uF, czy zamiast elektrolitów mogę wstawić ceramiki? Ja wiem, że pewnie to zależy w jakiej aplikacji będą działać - rozumiem, że mam wstawić schemat najlepiej?

Jakieś parę lat temu TEAC wypuścił, chyba na Japonię tylko, nagrywarkę z magnetofonem, takie combo, więc świeży, nowy deck można było kupić :)

AD-RW950

main_jp_ad-rw950.jpg

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli chcesz nagrać na kasete coś ze źródła cyfrowego (CD itp), możesz wykorzystać wbudowany DAC w Aiwie ( jest wejscie optyczne i coaxial do wyboru).

Na tapeheads kiedyś czytalem wypowiedż Alexa Nikitina że jest to bardzo dobry przetwornik, a w sumie chy dwa, Burr Browna klasy K. Podobno nawet lepszy od tych w dobrych odtwarzaczach CD.

Zależy jaki odtwarzacz dla kogo jest dobry ;-) I nie klasy K ale po prostu wersję selekcjonowaną.

Jakieś parę lat temu TEAC wypuścił, chyba na Japonię tylko, nagrywarkę z magnetofonem, takie combo, więc świeży, nowy deck można było kupić :)

AD-RW950

To coś to jest zło ;) Poszukaj np. Dolby.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Dla zainteresowanych, wystawiłem na licytacje CT-S670D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Nie używam Dolby więc nie mam problemu :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

P.s. Magnetofon teac jest jeszcze w oficjalnym katalogu (W-890RMkII - MkII oznacza, że dolby zabrakło)

Ale mają jeszcze zabawniejszy wynalazek. Wszystko w jednym, magnetofon, gramofon, tuner i nagrywarka..

Ukryta Zawartość

Ja również ;-) zbędna funkcja jak dla mnie

A ja po latach wiem dlaczego używałem dolby S.

Dolby S przekłamuje dynamikę utworu. Po przegraniu z CD niby jest to samo (to samo pasmo, idealna kalibracja w Pioneerze)

ale nagrania zyskują spore 'kopyto' - efekt jest porównywalny z dekompresją dynamiki, czyli odwrotność tego, co robili w studio

Efekt był zauważalny jak ktoś ma mozliwość słuchania bardzo głośnego na odpowiednich głośnikach (większy zakres dynamiki)

J.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jasch

A coś więcej? Muzykalne, analitycznie, ciepło, zimno, szczegółowo, punktowy bas, muli?

Miałem kiedyś CT-S670D

Wbrew pozorom to nawet dobrze grający magnetofon. Mechanika może i lekko filigranowa, ale działa pewnie i bezawaryjnie.

W przeciwieństwie do niedomykających GX-75/95 ;) jest dobrze.

A coś więcej? Muzykalne, analitycznie, ciepło, zimno, szczegółowo, punktowy bas, muli?

Porównam go z CT-737 którego też posiadam, nie będę robił opisu porównującego do 333ESL, po prostu było by to nie na miejscu, test który zrobiłem był tylko czystą ciekawością dla mnie

Pozdrawiam

Tomasz

Zależy jaki odtwarzacz dla kogo jest dobry ;-) I nie klasy K ale po prostu wersję selekcjonowaną.

Alexa Nikitina nie posądzałbym o obcowanie ze słabymi urządzeniami:) chyba ze te nie jego, ktore serwisuje:)

Może faktycznie selekcjonowaną, nie kłócę się, bo nie pamiętam dokładnie jego słów ale K tam było:)

Edytowane przez Kantonr
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Alexa Nikitina nie posądzałbym o obcowanie ze słabymi urządzeniami:) chyba ze te nie jego, ktore serwisuje:)

Może faktycznie selekcjonowaną, nie kłócę się, bo nie pamiętam dokładnie jego słów ale K tam było:)

Nie wiemy jakie ma pojęcie o sprzęcie wysokiej klasy. Poza deckami.

Nie wiemy jakie ma pojęcie o sprzęcie wysokiej klasy. Poza deckami.

Jeśli mnie pamięć nie myli to pracował jako inzynier/projektant w Creek Audio wcześniej.

Ale to informacja do sprawdzenia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeśli mnie pamięć nie myli to pracował jako inzynier/projektant w Creek Audio wcześniej.

Ale to informacja do sprawdzenia.

Czy Creek Audio to sprzęt wysokiej klasy?

disco, aktualny ten Pioneer, czy nie, wczoraj miałeś podać namiary ?

Pierwszy był Robinson i on dostał namiary.

Dojechał Technics RS-BX747. Z rysami, ale za 179 zł nie spodziewałem się ideału, zresztą nie po to go kupiłem. Przyciski gładko chodzą, pozytywne wrażenie stwarza również mechanika, cicho i kulturalnie. Słychać,m że Technics starał się ukryć działanie elektromagnesów i jak na sprzęt po tylu latach godne podziwu - no chyba, że częściej stał niż pracował :)

Co do brzmienia. Tutaj jest ciekawie. Kasety nagrywane na innych deckach odtwarza na prawdę świetnie, kolejne zaskoczenie. Walnąłem z grubej rury, czyli Type IV - szumy jakby większe niż z innych decków, ale nie jest źle. Słychać, że dźwięk jest potężny, muzykalny, ale troszeczkę płaski, nie jest to ściana dźwięku, jest sporo energii w tym przekazie stąd pewnie odnoszę takie wrażenie. Barwa bardzo dobra, wydawało mi się, że będzie sucho. To co mi przeszkadza to jednak agresywność, coś jak w kiepskich CD`ekach naleciałość cyfrowa, ale nie czuć tam typowej cyfry, raczej szorstkość, ale też minimalna, na granicy. Napisałem, że jest muzykalny, jest, nóżka sama chce tupać, ale nie jest to tak przyjemne jak w K730ES, czy K990ES, nie mówiąc o szpuli, która wygrywa batalie. I tutaj znowu, wszystko jest jakby na granicy, dlatego napisałem, że jest świetnie :)

No dobra, a teraz co z nagrywaniem? No tutaj nie jest za dobrze. Co prawda sprawdziłem tylko na jednym kawałku, ale przez to, że na płycie Monteverdi wychodzi wszystko, więc tutaj słychać ewidentnie, że coś się dzieje na średnicy. Coś jakby drżenie dźwięku, ale tylko na średnicy i nie w całym jej zakresie. Niższa średnica jest ok, ale wyższa już nie. Tyczy się to nagranego materiału na BX747. Do testu użyłem kasety TDK MA Typoe IV, niżej fotka, ustawienia ATC w trybie Standard,poziom +3dB i 0dB z Dolby C i bez. Za każdym razem było to samo. Ustawienia ATC nie zmieniam, bo nie rusza ten system średnicy, więc nie ma sensu.

Nagrałem właśnie utwór z płyty Monteverdi na K990ES by sprawdzić czy to nie taśma - i jednak nie, na 990`tce odtwarza wzorcowo. Sprawdziłem też nagranie na taśmie TDK SA Type II (złota seria) na 747 i jest to samo.

Właśnie słucham materiału nagranego na 990`tce na 747 - jest to samo drżenie - wychodzi na to, że pewnie czeka mnie czyszczenie mechaniki, bo to także może być problem, choć czy na pewno? Gdyby nie ten fakt, napisałbym, że jest bardzo dobrze, prawie świetnie... - ale obaczymy..., teraz kończę Pioneer`a CT-9R :)

TDK MA

cassettes_1_0.jpgcovers_2_0.jpg

TDK SA

cassettes_1_0.jpgcovers_2_0.jpg

Za jakiś czas zakupię 707 :)

Edytowane przez neomammut

Alex nagrywał kasety kalibracyjne na zmodyfikowanym przez siebie XK-S9000. Te które później oferował do sprzedaży. Swego czasu byłem jego klientem i dwie takie sztuki mam. Jeśli dobrze pamiętam, bardzo pozytywnie wypowiadał się o współpracy tego decka z kasetami Basf TP II Reference Maxima, które to używał jako jako nośnik sygnałów kalibracyjnych. A sam deck był przez niego uznany za referencyjny.

Jarek

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dojechał Technics RS-BX747.

Znam tego kaseciaka , kupiłem nówkę sztukę na wolumenie chyba ze 20 lat temu , a jechałem za AZ-7 , nie było .

Mechanicznie bardzo dobry , dosyć cichy o ile pamiętam , sporo różnych funkcji , no i automatycznie zamykana kieszeń .

Dżwiękowo , nagrywanie / kopia z płyty cd wydawała się bardzo poprawna , ale ogólnie dżwięk dosyć sterylny / twardy , brak plastyczności w dżwięku który posiadał następca , magnetofon Yamahy , nie pamiętam symbolu , coś ze średniego pułapu tej firmy , wyglądem odstawał od Technicsa , za to dżwięk bardziej mi odpowiadał .

• Pokaż nowe odpowiedzi