Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój znajomy z Instytutu Fizyki Jądrowej UJ twierdził, że wzmacniacze identyczne w pomiarach będą grać tak samo. Niestety pomylił się. Tak samo naukowo negował wpływ kabli który potem sam usłyszał.

Uderz w stół a nożyce się odezwą. Rafał, ten znajomy to chyba ja, więc ustosunkuję się do Twojej wypowiedzi bo chyba do końca nie zrozumieliśmy się. Identyczne w pomiarach wzmacniacze będą grać identycznie ale skąd wziąć identyczne (w pomiarach) wzmacniacze? Poszczególne egzemplarze tego samego modelu wzmacniacza różnią się pomiarowo miedzy sobą. Subtelnie bo subtelnie, ale różnią. Przy różnych markach i modelach różnice są jeszcze większe i wyraźnie mierzalne. Wprawne ucho osłuchanego audiofila na pewno te różnice wyłapie - nie mam co do tego wątpliwości. Ja mam to szczęście, że tych niuansów nie słyszę i dopóki coś nie chrypi, szumi lub trzeszczy to mogę oddać się rozkoszy słuchania ulubionej muzyki :-)

Uderz w stół a nożyce się odezwą.

:-)

Czy mógłbyś odnieść się również do tego, skoro to mowa o Tobie:

"Tak samo naukowo negował wpływ kabli który potem sam usłyszał."

W bajki też w pewnym wieku nie wypada wierzyć.

w pewnych granicach wiekowych zaczynamy coraz mnie słyszeć i dotyczy to każdego bez wyjątku.

Wystarczy lekka zmiana ciśnienia i dźwięki odbieramy dzisiaj tak, jutro inaczej.

Inaczej zabrzmi tez sprzęt w dni deszczowe a inaczej w słoneczne, kiedy powietrze jest suche, a otwarcie okna to już spora zmiana ....

Czynników, które to warunkują jest sporo.

Ucho ludzkie przyzwyczaja się łatwo .

Wystarczy posłuchać utworu przez chwile z loudnesem, a potem parę razy na "Direct", po paru razach okazuje się że wystarcza nam słuchanie bez korekcji, czy dowodzi to ułomności słuchu ludzkiego czy przystosowywanie się do otaczających warunków ?

Co określa nazwa "brzmienie naturalne" i czy da się to porównać z przyrodą, zakładając ze to ona jest naturalna ?

Kiedyś bawiłem się w audiofila, byłem na małym koncercie, po nim przestałem wierzyć że nawet wydanie 100 tys zł cokolwiek da, nigdy nie dostaniemy takich bębenków, ani czystych talerzy czy miotełki , już nie wspomnę o trójkącie, jego wybrzmiewanie cudne.

Każdemu co wydaje mu się że u niego coś gra super polecam wybranie się na koncert akustyczny, albo i nie polecam , bowiem szczęśliwy jest ten co jest nieświadomy porażki.

Audiofilstwo to czysty biznes i pewnym momencie traci to sens bo koszty rosną logarytmicznie a jakość już nie.

A magnetofony ??? to tak jak z aparatami cyfrowymi, coraz gorsza optyka, coraz większa elektronika i korekcje błędów miniaturyzacji matrycy, czyli od szpulowca do kaseciaka z cudownymi redukcjami szumów.

Abstrakując od tego pijackiego wywodu zadam pytanie .

Czy lepsze były magnetofony starszego typu - mam na myśli niższe poziomy nagywania np Denon 44 HX, czy nowszej generacji np Denon 800, 810 z wyższymi poziomami nagrywania ?

Pytanie mi się nasunęło, bo przecież kaseta ma swoje ograniczenia i testy ich były robione przy -20 db na przenoszone pasmo, więc jak ?

Zdrówko!

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Czy lepsze były magnetofony starszego typu - mam na myśli niższe poziomy nagywania np Denon 44 HX, czy nowszej generacji np Denon 800, 810 z wyższymi poziomami nagrywania ?

Nie bardzo rozumiem, przecież sam ustalasz poziom nagrywania.

Ja mam to szczęście, że tych niuansów nie słyszę i dopóki coś nie chrypi, szumi lub trzeszczy to mogę oddać się rozkoszy słuchania ulubionej muzyki :-)

Ja na szczęście mam podobnie. Ale z drugiej strony słuch mam naprawdę dobry (w sensie muzycznym też) ponieważ każdy niuans podczas kalibracji i pomiarów wychwytuję uchem. Dlatego nie rozumiem dlaczego nie słyszę różnic w kablach skoro słyszę ćwierć decybelowe odchyłki poziomów dla 10kHz ?? Może dlatego że ...................... ?

Lubię kiedy gra muzyka...

:-)

Czy mógłbyś odnieść się również do tego, skoro to mowa o Tobie:

"Tak samo naukowo negował wpływ kabli który potem sam usłyszał."

Z Rafałem (discomaniac71) znam się grubo ponad 10 lat. Wielokrotnie bywałem u niego w domu, czy to dokonując różnych napraw sprzętu, czy też po prostu na odsłuch. Discomaniac71 ma ogromne doświadczenie i umie słuchać. Bez jego wskazówek nigdy bym nie zauważył (usłyszał) szczegółów, które on wyłapuje błyskawicznie. Co do słuchania kabli (sygnałowych i głośnikowych) to powiem szczerze, że nie mam pewności. Może coś słyszałem a może coś mi się wydawało, że słyszałem. A może po prostu moje inżynierskie podejście do tematu sprawia, że nigdy tego nie usłyszę. Ważne, że są ludzie, którzy słyszą lub wierzą, że słyszą bo cytując klasyka: „Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko”

Ed.: Do ofert sprzedaży jest dział Ogłoszenia.

Edytowane przez MaciejLK
Oferta sprzedaży - do tego są Ogłoszenia

Pozdrawiam

Tomasz

Pytanie mi się nasunęło, bo przecież kaseta ma swoje ograniczenia i testy ich były robione przy -20 db na przenoszone pasmo, więc jak ?

Pokręciłeś troche.

Deki różnią się tylko tym jak jest zrobiony wzmacniacz zapisu, czy z zapasem czy bez. Jak nie ma zapasu,

to może zniekształcać przy np. +4, +5db bo wzmacniacz zniekształca zanim sygnał trafi na kasetę. Może

to idiotyczne ale sporo deków było projektowanych na "styk", potem pewnie przepisywano schematy

w ciemno z modelu na model i ograniczenia zostawały mimo, że nowe kasety (metal) pozwalały na więcej

A kalibracja UV, to już bez znaczenia, pewnie można sobie przestawić jak się ma kasety do kalibracji

J.

Edytowane przez jasch
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Uderz w stół a nożyce się odezwą. Rafał, ten znajomy to chyba ja, więc ustosunkuję się do Twojej wypowiedzi bo chyba do końca nie zrozumieliśmy się. Identyczne w pomiarach wzmacniacze będą grać identycznie ale skąd wziąć identyczne (w pomiarach) wzmacniacze? Poszczególne egzemplarze tego samego modelu wzmacniacza różnią się pomiarowo miedzy sobą. Subtelnie bo subtelnie, ale różnią. Przy różnych markach i modelach różnice są jeszcze większe i wyraźnie mierzalne. Wprawne ucho osłuchanego audiofila na pewno te różnice wyłapie - nie mam co do tego wątpliwości. Ja mam to szczęście, że tych niuansów nie słyszę i dopóki coś nie chrypi, szumi lub trzeszczy to mogę oddać się rozkoszy słuchania ulubionej muzyki :-)

Adam, przy okazji serdecznie Cię pozdrawiam ;-) A swoją drogą jesteś szczęśliwym człowiekiem. Tylko nie wiem jakby to było gdyby sprzęt zamienić na lepszy. Ale wiesz co, nie rób tego ! Bo gonitwa za króliczkiem jest męcząca ;-) Ja już dawno dałem na luz.

Wszystkie testy są subiektywne. Nie da się zrobić testów odsłuchowych, które będą w 100% obiektywne. Na to jak sprzęt gra ma wpływ nawet nastój testującego (wyspanie, ból głowy lub jego brak, nawet pora dnia). Jeśli ktoś chce testować i po to podłącza kupiony sprzęt, proszę bardzo. Nie będę obiektywny, podłączam kupione sprzęty i słucham czy dźwięk z nich mi się podoba jako całość. Nie rozmieniam dźwięku na drobne, bo wtedy NIC by mi się nie podobało. Nawet najlepsze moje sprzęty mają wady, ale ich całościowy przekaz dźwięku jest super i dlatego u mnie zostały. Jeśli ktoś słyszy różnicę w kablach, być może tak jest. Ja nie słyszę, co nie znaczy, że to nieprawda. Nie róbmy z tego afery, bo jak napisał Discomaniac71, nie warto do tego wracać. Trafiałem kiedyś w googlu na spory z Forum dotyczące tych ślepych testów i od razu wyłączałem stronę. Czy ktoś nowy, gdy odwiedzi strony 1376 i 1377 zatrzyma się tu na dłużej? No nie wiem. Pozdrawiam zakręconych w małe lub duże szpulki.

Dzięki za głos rozsądku.

Edytowane przez discomaniac71
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jasch daj spokój. Szkoda czasu naprawdę.

Poniżej wkładka z kasety która jest dla mnie dość ważnym wspomnieniem. Mówiłem o tym wiele razy na antenie więc pewnie Adam będzie pamiętał. Zresztą część nagrań znalazła się w moim programie. Najrzadszym jest niewątpliwie piosenka Lee Pattersona - Karibik Nights. Wkładka pochodzi z końca 1982 lub początku 1983 roku. We wrześniu 1982 mój ojciec kupił magnetofon MDS-410S Etiuda i na nim była odtwarzana. Sama kaseta powinna gdzieś być ale już wiele razy była kasowana. Niestety. Z góry przepraszam za krzywe zdjęcie. Macie też takie wspomnienia?

23s072vqw78a.jpg

Edytowane przez discomaniac71

Ale wspomnienia! Jeszcze dodałbym Bisquit - Zoo Zoo, który w Twoim programie zdobył ogromną popularność i też (sądząc po charakterystycznych efektach akustycznych) był zgrany z kasety magnetofonowej. Ale wtedy nagranie to (jak wiele innych, które prezentowałeś na antenie) było kompletnie niedostępne na płycie winylowej i tym bardziej na CD. Teraz czasy się zmieniły i taki Bisquit został oficjalnie na CD wydany.

Tylko nie wiem jakby to było gdyby sprzęt zamienić na lepszy. Ale wiesz co, nie rób tego ! Bo gonitwa za króliczkiem jest męcząca ;-) Ja już dawno dałem na luz.

Nie ma nawet możliwości. Budżetówka słabo płaci a dzieci coraz starsze i coraz więcej doją od ojca ;-)

Pozostaje mi tylko od czasu do czasu posłuchać coś u Ciebie! ;-)

Edytowane przez DiscoLED

Panowie i Panewki,

Miotła znów musiała - niestety - zadziałać.

Bardzo uprzejmie proszę o powstrzymanie się od wycieczek osobistych.

A do ofert sprzedaży jest dział Ogłoszenia.

Coś takiego dziś mi wpadło i nie było by nic dziwnego w tym,żeby nie jakaś przeróbka którą chyba ktoś wykonał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-13737800-1475686783_thumb.jpg

post-19370-0-33642800-1475686795_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś takiego dziś mi wpadło i nie było by nic dziwnego w tym,żeby nie jakaś przeróbka którą chyba ktoś wykonał.

Samo nie wpadło ... widziałem te aukcję :) Obstawiam, że pierwsze trafo od strony sieci obniża napięcie do 110V.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

No oczywiście ze samo nie wpadło,tylko było wylicytowane wiadomym miejscu.Jest sporo zimnych lutow gdzieś zanika jeden kanał.Odtwarza przewija poprawnie,ma jakieś diody świecące w środku podczas odtwarzania pulsuja.

Przeróbka to na pewno. Z tyłu widzę gniazda głośnikowe. Ciekawe czy jest sygnał na wyjściu? Widziałem podobne konstrukcje, ale to wygląda na samoróbkę. Od tego toroidu, wolałbym samo Bando na 3 zdjęciu na górze. Jakiej firmy jest to sprzęt?

stereo-hifi com

Panowie mili i kochani...poszukuję kieszeni do Denona 710 , sprzęt jest w stanie jak igła sklepowa oprócz tam paru rysek transportowych, ktoś pewnie urwał kieszeń szybciej niż zaczął używać, a szkoda sprzętu.

Może być sama kieszeń albo cały sprzęt, stan obojętny oprócz kieszonki żeby była ładna .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Panowie mam problem z tym sony ct-229sd,deck bardzo ladnie odtwarza i było by wszystko w porządku żeby nie przewijanie.Silnik od przewijania oraz oponka pracuje,problem jest z tym dolnym kółkiem ciernym nie przerzuca na lewy i prawy napęd.Na samej górze wisi jakaś sprężyna której za cholerę nie wiem gdzie ja podpiąć.

Ta sprężyna niema żadnego zastosowania ,tak mi sie wydaje bo nie pełni żadne roli.Jest tam dźwignia która podnosi kółko cierne do wałka silnika i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz zdjęcia a w serwisówce też powinno coś być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjel ale nic tu niema na tych zdjęcia,bardziej pasowało by mieć jakieś z samego środka mechanizmu.Ale fajnie bo przy okazji zobaczyłem na piątym zdjęciu że niema tej sprężyny ktora dociska kółko cierne.

Panowie mili i kochani...poszukuję kieszeni do Denona 710 , sprzęt jest w stanie jak igła sklepowa oprócz tam paru rysek transportowych, ktoś pewnie urwał kieszeń szybciej niż zaczął używać, a szkoda sprzętu.

Może być sama kieszeń albo cały sprzęt, stan obojętny oprócz kieszonki żeby była ładna .

Ukryta Zawartość

też mam takiego Denona w bdb stanie i bez nakładki klapki. NA znanym portalu od czasu do czasu bywają te modele to może coś Ci się uda upolować

Ja mam ciężej bo mój jest w kolorze szampańskim

Ukryta Zawartość

Podwójny kapstan ładnie w nim chodzi i nie miele kaset? Masz świetny widok teraz ;)

J.

nic nie mieli bo sprzet jest powiedzmy nówka sztuka , zero brudu było na rolkach .

Mam 3 Denony jak wiesz, sorki teraz 3 szt dwuwałkowe, nie gmerane i chodzą cudnie, nic nie mielą.

też mam takiego Denona w bdb stanie i bez nakładki klapki. NA znanym portalu od czasu do czasu bywają te modele to może coś Ci się uda upolować

Ja mam ciężej bo mój jest w kolorze szampańskim

Coś jednak mają pecha nasze DRM 710 .

Mój też ma problem z kieszenią , lewy zawias był wyłamany , trochę pokombinowałem , otwiera się ale do pełnosprawności nie dojdzie .

Też jest szampański !

nie ma co płakać, kupi sie na allegro jakiegoś brudasa i podmieni ...hehehe, idę polować !

Mało dziś się dzieje na Forum.

Miałem dać znać co wyszło z moim Revoxem. Wstawiłem nowe układy CD4066 i nic się nie zmieniło. Dalej tak samo "startuje". Już mi zabrakło koncepcji i nie mam zielonego pojęcia co i jak sprawdzać a nie będę wymieniał wszystkiego po kolei, bo mija się to z sensem. Jak z wieloma wkurzającymi rzeczami na tym świecie, muszę się pogodzić z jego przypadłością. Dzięki za podpowiedzi wszystkim zainteresowanym.

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi