Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Glurak, 18 Maj 2007, 12:00

>Mam pytanie do wszystkich, a szczegolnie McGyver: jak ustawic skos glowicy nie majac kasety

>wzorcowej ?

Bez kasety to tylko "na pałę".

Rafaell, 15 Maj 2007, 15:04

>Trzeci problem dojdzie jak n.p. będzie tzw zapis

>wgłębny (ale to tylko na płycie) w sumie to chyba były aż 4 typy Q zapisu na płycie.

Panie, tego pan na winylu kwadrofonicznym nie znajdziesz, najwyżej na patefonowym placku (bracia Pathe z czasów średniowiecza)!

Pottrzebny wzmacniacz z dekoderem kwadrofonicznym albo osobny dekoder.

yogi1, 18 Maj 2007, 13:46

>Glurak jak się nie myle to twój deck jest 2 głowicowy więc jest prosto ustawić skos głowicy

Mam kilka deckow, w tym tez trzyglowicowy. Problem jest w tym ze ustawienia glowic w nich sie roznia, i nie wiem ktore jest poprawne.

Moja metoda ustawiania skosu na pałę: bierzemy kilkanascie nagranych fabrycznie kaset, ustawiamy skos na jednej kasecie, wkladamy następna znowu ustawiamy itd. Chodzi o to aby znalezc taka pozycje sroby regulayjnej, w ktorym skos jest ustawiony idealnie dla jak najwiekszej grupy kaset z tych kilkunastu. Skos sprawdzamy sumując kanaly L+P do mono i sluchając. Minimalnie zly skos powoduje przesunięcia fazowe objawiające sie znikaniem gory pasma przy sluchaniu w mono. Postepujac zgodnie z ta instrukcją mamy naprawde duża sznanse ustawienia wlasciwego skosu glowicy

Dziś otrzymałem przesyłkę z "Technics,em 673".To niewiarygodne !!! Stan wizualny absolutnie idealny.Nie mam pojęcia gdzie oni go trzymali przez 28 lat ! Jeżeli utrzymał się w takim znakomitym stanie.Wewnątrz wygląda również super.Niestety po konserwacji i małej regulacji okazało się, że zbyt wiele nie da się z niego wydusić.

Jakość dźwięku jest taka sobie.To wspaniały okaz kolekcjonerski, ale jego brzmienie nie zachwyca.

"Momok"- miałeś 100% rację.Powiedz....jak w tym magnetofonie działa przewijanie......na paskach, czy na kółeczkach ciernych ???

Ja w dualu mam fabryczne ustawienie głowicy.Nie znam sie na głowicach ale ten magnetofon (dual 830) dobrze sobie radzi z 90% tasm nagranych na innych deckach.I na kupnych zabytkch nagranych w nagrywalniach zachodnich.Z nagrywaniem jest gorzej to nie ta klasa co braun c2 potrafiący zachowac dynamike i równowage nagrania.Mimo braku regulacji bias...Tak wiec nagrywam na Braun C2 i otwarzam sobie na dual c830.I jestem zadowolony z dzwieku.

najlepsza tasiemka do starych decków z dostepnych ( nowych zafoliowanych) to własnie maxell XLII-S

Grundig High Fidelity

Kasjel

Nie przekreslaj technisca starego.Rozkrec, lutownica w reke i wymienij kondy w zasilaniu np.I inne .ja zrobiłem tak w młodszej ( tylko 22-letniej ) integrze onkyo.efekt był słyszalny od razu prawie.dałem panasonic FC.Brzmienie nabrało miecha i dynamiki wtedy.mysle o podmianie czesci kondów w dualu moim zabytkowym.bo myle ze jest wart tego...

Grundig High Fidelity

Kasjel: jak dobrze pamiętam to kółka cierne, troche kłopotliwa jest rozbiórka mechanizmu trzymania kasety - troche się poirytowałem, ale po dotarciu tam, wyczyściłem kółka, zmatowiłem i działało.

"Mzawek"- ja nie przekreśliłem starego Technics,a.Bardzo się z niego cieszę.Ale jestem przekonany, że w tej chwili gra tak jak grał 28 lat temu.Więcej z niego chyba nie wycisnę.......

Zobaczcie jakie jaja !!! Mają jeszcze jedną identyczną sztukę na sprzedarz ! Nawet zdjęcia są te same.One chyba wogóle nie były używane !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po pierwsze umyj co się tylko da benzyną apteczną, to co trzeba nasmaruj, zdemagnetyzuj głowice, zmatuj rolkę dociskową potencjometry i przełączniki potraktuj KONTAKT-em PR i pokręć trochę nimi a o wymianie elektrolitów porozmawiaj z Marianem On poda Ci nazwy producentów i miejsca gdzie je można kupić.

Może mi ten 4200 Monitor jest naprawdę sądzony bo tak naprawdę to brędzę o wolnej i nieprzymuszonej woli a wierzę w przeznaczenie

Pozdrawiam

Zbyszek

Chyba zbyt pochopnie oceniłem tego Technicsa.W tej chwili jest już wszystko OK.Jakość dźwięku jest bardzo dobra.Tylko że w tym magnetofonie "Dolby NR" za bardzo obcina wysokie tony.

"Korwin"- wszystkie te czynności wykonałem zaraz, jak tylko go dostałem.A elektrolity, myślę że są OK.

Jak możesz poszukaj pośród swoich znajomych chętnych na nagrywarkę CD Audio CDR560 Philipsa [+ zwłoki drugiej takiej samej na części] stan idealny i zmieniarkę na 6 CD Pioneera PD M730 chodzi jak burza odtwarza wyjątkowo czysto. Chcę poprostu zrobić absolutny remanent może nawet pozbędę się jednego UHERA CR-210 z zasilaczem słuchawkami 2 x 8 Ohm typ zamknięty i mikrofonem prawy i lewy kanał spięte na wtyczce do wywiadu i MDU-24 [dynamiczny stereo imp 2 x 600 Ohm] do nagrywania muzyki.Nie ma się co wygłupiać dzisiaj puściły mi ścięgna w prawej stopie i ustawila się bokiem pod kątem prawie że prostym i powinienem skoncentrować się na tym co mi wychodzi nieźle naprzykład przekłady ballad Okudżawy czy wierszy Roberta Rożdiestwieńskiego np Requiem "Ciornyj Kamień Ciornyj Kamień

Czto małcisz ty Ciornyj Kamień

Razwie Ty chatieł takowo

Razwie miecztał Ty tak dato

.................................

Czarny głazie Czarny głazie

Czemu milczysz w swojej czerni

Czy pragnąłeś czy marzyłeś

Być nagrobkiem dla poległych

Ponad tobą trawy rosną

Ponad tobą ptaki lecą

tekst i przekład pamiętam jeszcze od 1969 roku pomagałem prof dr Januszowi Henzlowi w inscenizacji zajmując się elektroakustyką była to raptem jedna melodja puszczona z magnetofonu reporterskiego [mono szpulowy] Telefunken 300

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam serdecznie wszystkich

Panie Zbyszku czy coś poważnego z ta noga ? , po ciężkim dniu z chęcią czytam wasze posty

Sprzętu nie kupuję na razie więcej , muszę skupić się raczej na innych wydatkach .

Za tydzień w Krakowie :) w planie oczywiście Wawel i Rynek moja żona by mi nie odpuściła spacerku :)))

Pozdrowienia dla Korwina , Jacekk011 , Lech59 , mzawka , Yogi1 , Grenn apple , akism , Kasjel , manix , Momok

Oraz dla Tych kogo jeszcze nie wymieniłem

audiomagia.blogspot.com

Witam.

Mój Sony mieli kasety, tzn. taśmy. :-( Próbowałem juz zmatowić rolkę dociskową papierem wodnym, ale nic nie pomogło. Poradźcie co innego może zrobić zwykły,średnio uzdolniony technicznie, zjadacz chleba? Czy rolki dociskowe są wytwarzane w/g jakiegoś standardu, czy muszę szukać rolki do konkretnego modelu?

Pozdrawiam.

Nie ma się czym przejmować kupić w sklepie lub na giełdzie RTV rolkę proponowabym o niecowiększej jeśli nie będzie dokładnie taka sama jak wyjęta z magnetofonu średnicy zewnętrznej osadzić na osi w uchwycie dla rolki sprawdzić dla psychicznego komfortu stan sprężyny dociskowej i odpalić, może być jeszcze jedna przyczyna prawe sprzęgło jest rozregulowane i słabo ciągnie taśmę.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pożegnanie z kasetą.Czytaliscie to?

Ukryta Zawartość

Autorzy najwyraźniej nie zajrzeli do wątku Magnetofon

Ukryta Zawartość

Panowie

Jesteśmy ostatnimi prawdziwymi indjanami w tym rezerwacie, po nas będą już tylko wymalowane białe twarze,

ale nie martwcie się nie tak prędko poniosą nas razem z deckami mikserami i nnym dobrem nogami do przodu. Wierzę w jedno, że kiedy kaseta stanie się już produktem niszowym i drogim z jednej fabryki pod Pekinem zaczną się pojawiać Sony, Maxelle, Agfy i inne i wszystkie one będą vintage, w idealnym stanie i rewelacyjnej jakości. Od lat egzystuję jako zoombie nagrywając jeszcze od czasu do czasu na taśmie 130 mm przesuw 19cm/sek czyli 2 x 15 min jak do tej pory mono ale jak dobrze pójdzie to stereo od 35-25000 Hz.

Pozdrawiam wszystkich nie jest jeszcze źle, artykuł może mieć charakter reklamowy i chodzi o wykupywanie niechodliwego już praktycznie towaru ze sklepów.

Zbyszek

Witam z rana piękny dzień na koszenie trawy:)

Tak jak Pan pisze chcą wyprzedać całe zapasy jak najszybciej u mnie nawet rzucili sony ux-s 90 po 4 zł z hakiem magnetofonu żadnego w sklepach ostatnio nie widziałem w sprzedaży , koniec końców a ja myślę że początek.

Czy szpula trzyma sie dobrze?

Czy winyl zmarł i basta?

pisać niech piszą człowiek jak ma kupić komórkę to głupieje od ilości rodzajów , ostatnio miła pani zademonstrowała mi cudo w po czym wziąwszy do reki stwierdziłem ze koledzy z Japonii przesadzili z wielkością (za małe przyciski) nie funkcjonalna znaczy sie , w swoim pośpiechu miniaturyzują za wiele .

życzę wszystkim słonecznego dnia

audiomagia.blogspot.com

Gdyby np iRiver miał wymiary A 6 z małym naddatkiem był zaopatrzony w HD wielkości stowanej w laptopach i miał porządne przetworniki analogowo cyfrowe i cyfrowo analogowe cywilizowane wejścia mikrofonowe wejścia/wyjścia na komputer podsłuch z prawdziwego zdarzenia płynną regulację poziomu nagrania osobno dla R i L i razem jak komuś odbije gdyby miał duży wyświetlacz byłby SPRZĘTEM, a tak jest jak jest, JEST jedynie budzikiem do noszenia na szyji [jak w starych złośliwych kawałach o dziewietnastowiecznych wodzach murzyńskich]. Niezwykle ważny są stosunki wzajemne człowiek narzędzie i narzędzie człowiek, powiem wprost ono nas czy tego chcemy czy nie chcemy kształtuje. Nie wyobrażam już sobie pracy bez magnetofonu stał się integralną częścią mojego ciała nawet nie inplantem czy protezą tylko krwią z krwi i kością z kości i może za ten emocjonalny stosunek do niego ten sprzęt mi odpłaca się z nawiązką. Dziwne ale dotyczy to tylko tej maszynerii którą jak każdym nomad mogę zarzucić na ramię i pójść przed siebie gdzie oczy poniosą.

Słonecznego dnia UHER-ów taśm i kaset Wam życzę

Zbyszek

O taśmach i kasetach nawet nie myślę, przysłania mi całowicie świat 285 x 95 x 227 mm 3.8 kg tak zwanej żywej wagi + mikrofony, kable, słuchawki i taśmy na szpulach 13-tkach baterie R20 i gotycka nawa. O swoim słodkim maleństwie CR-240 jednak pamiętam dostało nowe baterie i SKC CD 90 [bardzo dobry jak dla mnie chrom]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Może jutro coś kupię pod Halą Targową, może nie, specjalnie się wysilać nie będę.

Witam Korwin

>Gdyby np iRiver miał...

Ależ ma, ma... Od paru miesiecy nie odstępuje mnie na krok iHP140 właśnie iRivera.

>wymiary A 6 z małym naddatkiem

wielkość paczki fajek "dłuższych"

>był zaopatrzony w HD wielkości stowanej w laptopach

40GB, bezstratnie to wiele, wiele godzin nagrywania

> i miał porządne przetworniki analogowo cyfrowe i cyfrowo analogowe

całkiem dobry Philipsa UDA1380 po 20 bit w obie strony

> cywilizowane wejścia mikrofonowe

Proszsz: Line in/out, mic, sluchaweczki - a gratis wejście i wyjście SPDIF

> wejścia/wyjścia na komputer

USB2-nader szybko lata

>podsłuch z prawdziwego zdarzenia

jest - na słuchaweczki

>płynną regulację poziomu nagrania osobno dla R i L i razem

jest, jest, od -64...+48dB co 0,5dB, jak i ustawiany limiter

> jak komuś odbije gdyby miał duży wyświetlacz

cóż... duży nie jest, ale wszystkie dane się mieszczą

> byłby SPRZĘTEM

Oj Korwin... Jest na codzień narzędziem pracy - najważniejsze -niezawodnym. Na zmianę (lecz dużo częściej) z DATem (wielkość i waga z aku na parę godzin -niczym dwie torby cukru)

>, a tak jest jak jest,

dobrze jest

>JEST jedynie budzikiem do noszenia na szyji [jak w starych złośliwych kawałach o dziewietnastowiecznych wodzach murzyńskich].

Ależ... Mówimy o dwu różnych iRiverach

Niezwykle ważny są stosunki wzajemne człowiek narzędzie i narzędzie człowiek(...)

oooo właśnie, piękne i mądre słowa.

Pozdrawiam ciepło

i lecę wyprowadzić synka na spacer :)

Ukryta Zawartość

Tutaj bym odradzał ten model w takim stanie.Autorewers z kiepskimi jakosciowo zębatkami bedzie tylko problemem.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

To co mi dano na obadanie było velmi szpatnie małe z trudem wielkim mogło uciągnąć tak zwane pedalskie słuchawki a jak chciałem podłączyć coś uczciwego to mi padało. Format minimum dla mnie to 10.5cm x 3 x 15 cm.

I można wtedy jakieś pierdóły na tym zapisywać. Do pracy jednak tylko przy 2.4 cm/sek 25-6000 Hz, 4.75cm/sek 25-130000 Hz. 9.5cm/sek 25-16000 Hz, 19cm/sek 35-25000Hz. Ale Ty mi nie obrzydzasz ja Ci obrzydzać nie będę

do większości nagrań iRiver taki o jakim Ty piszesz jest idealny ale mikrofon do niego wolałbym mieć na druciku, cóż takie już mam zboczenie

Pozdrawiam

Zbyszek

Od czasu do czasu choruję na przenośnego DAT-a ale cień cienia myśli o UHER-ze REPORT 4200 MONITOR jest mnie w stanie z tej infekcji wyleczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi