Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Oto moj nabytek KENWOOD KX-7030:

A w linku jego środek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10561-100009744 1182367114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, czyli myslze ze juz wszystko OK.

Głowice i rolki czyściutkie.

Tutaj w linku załączm dość wyraźne zdjęcie głowic:

Ukryta Zawartość

Czy wg. Was są to ustawienia fabryczne?

Jedna śrubka jest zalakowana, zaznaczyłem ją czerwoną strzałką.

Czy to właśnie ona służy do regulacji?

I co to jest za śrubka ze sprężynką, którą zaznaczyłem białą strzałką? Do czego służy?

Myślę, że pozostałe śrubki to śrubki mocujące głowicę, czy tak? Co jeśli ktoś nimi kręcił?

Z góry dzięki za fachowe odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Chyba są to ustawienia fabryczne.Zobacz pod lupą, czy ta śrubka z sprężynką nosi ślady użycia.Śrubka po prawej, służy prawdopodobnie do ustawiania skosu głowicy, bo ta ze sprężyną napewno nie.

Może ktoś by mi wysłał kasete nagraną na magnetofonie, który na fabryczne ustawienia?

Pozatym chce kupic kilka oryginalnych nowych kaset i zobaczyc jak to wszystko gra.

Może masz stare pirackie kasety z "Takt Music" albo jeszcze lepiej "Echo"i "JAM".Były bardzo dobrze nagrywane.Sprawdziłem, że grają bdb. na ustawieniach fabrycznych w moim "Onkyo TA 2570".

Tak to są śruby mocujące głowice i ruszać ich pod żadnym pozorem nie wolno , ustawienie wygląda na fabryczne

a oczyszczone wręcz idealnie pozdrawiam

Zbyszek

Wałki gumowe są w zadziwiająco dobrym (żeby nie powiedzieć świetnym) stanie. Reaper dobrze trafiłeś. Heavy Metal górą a heavy metal z kaset jeszcze bardziej górą. Ostatnio (rok temu) nabyłem płytę CD zespołu WINGER - na jej odwrocie jest notka, że materiał został zgrany z oryginalnej taśmy i w miarę możliwości obrobiony i wsadzony na nowy nośnik - teraz ta muza podoba mi sie jeszcze bardziej

I mam pytanie odnosnie głowic stozkowych.Czy magnetofony wyposażone w takie głowice były bardziej kompatybilne z innymi deckami czy mniej ? Mi sie wydaje ze takie głowice stozkowe wymagały bardziej dokładnego ustawienia skosu wzgledem tasmy.W innych były wieksze tolerancje odnosnie skosu.

Grundig High Fidelity

"mzawek"- dlatego pisałem o konkretnych firmach. "Takt Music" nagrywał na bdb. kopiarce "Gauss Passed" i wszystkie kasety jakie mam tej firmy są nagrane na identycznym ustawieniu skosu głowicy.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A apropo tych skosów,to naprawdę niezła kaszanka,co deck to obyczaj.CHyba była jakaś ogólna norma przyjęta??Czy jej nie było?Tak samo z prędkościami różne firmy różne prędkości.NAgrywać i słuchać na jednym jedyne sensowne wyjście.

Pamiętam, że kasety "Echo" i "JAM" zadziwiały swoją jakością kupli którzy przyjeżdżali z Niemiec.Biorąc pod uwagę to, że pewnie były nagrywane na zwykłej taniej taśmie żelazowej to jakość była naprawdę bdb.

A "Takt" odkąd kupił tą nagrywarkę, to również nagrywał dobrze.Ale oczywiście wiadomo, że inne firmy to w większości był straszny syf.Oryginalne i legalne "Polton" też są dobrze nagrane.

"V-Savage"- z tymi różnymi skosami, to znowu nie przesadzajmy ! Oczywiście często bywa, że taśma nagrana na jednym decku jest kiepsko odtwarzana na drugim.Jednak gdybyś spróbował regulować skos w tym drugim, to okazało by się, że nie uzyskał byś żadnej poprawy.Nie wszystko zależy od samego skosu głowicy !!!

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Kasjel

Ja jak do tej pory nie miałem problemów z kompatybilnością na różnych sprzętach.I jeżeli TY posiadacz pokaźnej kolekcji tak mówisz to tylko pozostaje mi się zgodzić.

PS. wątek Auto-Reverse ożywa.

Kurde... Mam okazję nabycia Pioneera CT-F1250 w dość korzystnej cenie ale mnie nie stać :/

Tak się tylko chciałem tym bólem podzielić ze współbraćmi z wątku :)

Ukryta Zawartość

Witam

Miło zaraz srana pooglądać takie obrazki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Dotyczyło:

20 Cze 2007, 21:56

"Wałki gumowe są w zadziwiająco dobrym (żeby nie powiedzieć świetnym) stanie. Reaper dobrze trafiłeś. Heavy Metal górą a heavy metal z kaset jeszcze bardziej górą. Ostatnio (rok temu) nabyłem płytę CD zespołu WINGER - na jej odwrocie jest notka, że materiał został zgrany z oryginalnej taśmy i w miarę możliwości obrobiony i wsadzony na nowy nośnik - teraz ta muza podoba mi sie jeszcze bardziej"

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Mam mały problem z rolką dociskową,mianowicie gdy ją dociskam bardziej niż powinna być taśma idzie ok,a jeżeli nie to spada prędkośc przesuwu,na niektórych kasetach nawet nie ma siły ciągnąć.Guma na rolce nie jest strasznie twarda,ale ma już koło 20lat.Co z tym zrobić wymienić rolkę,zwiększyć docisk,czy może jest jakiś inny sposób którego nie znam?Oczywiście rolka jest wyczyszczona.

Miałem już 3 egzemplarze tego decka,ma bardzo ładne brzmienie ale tylko na tym co sam nagrał to kapryśna maszyna z kaset z różnych źródeł gra moze 40% dobrze a z włączonym Dolby jeszcze mniej.

Zmatować rolkę albo kupić na giełdzie RTV pchlim targu nową o ździebko większej średnicy i wymienić, zwiększyć docisk profilując sprężynę jeśli przypomina V lub skracając jeśli jest sprężyną pracującą na rozściąganie pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi