Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

gotyk1, 2 Lip 2007, 23:12

Ten model należy do nowszej generacji. W starszych magnetofonach owszem była regulacja obrotów " po za silnikiem" , osobna płytka elektroniczna. Jeżeli masz wątpliwości i obawy to Twoja ostateczna decyzja jest słuszna.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

T-Bolt jak widac co kraj to obyczaj:) Sz@tynbury pisal ze Onkyo nie ma w ogole sceny a u mnie Pioneer CT 939mkII gral gorzej niz Akai GX 75mkII. Oczywiscie Akai byl wylacznie kalibrowany recznie. Dzwiek byl bardziej soczysty i rownie dynamiczny. Onkyo rozjechalo oba. Bas zdecydowanie lepszy niz obu a w/w scena - tutaj nie ma nawet o czym mowic. Urzekla mnie szczegolowosc sprowadzajaca sie do niesamowitej liczby detali smaczkow itp. Mimo pozornie nizszego pasma przenoszenia. W swojej cenie TA 2570 to mistrzostwo swiata. Chce isc jednak dalej i kupic cos z referencyjnego Pioneera ale nie 939mkII bo nie lubie sie cofac. Moze 959 moze 979. Na 93 z racji choroby ojca stac mnie nie bedzie. Mysle tez o wysokim Sony z serii ES lub tanszym Nakamichi. Dlatego chcialem poprosic Was znawcow (w tym glownie yogiego1) o porade. Dzwiek ma byc jasny i szczegolowy.

discomaniac71 - moje typy to Sony ES od 750 w górę, oraz Teac np.5000.-rozbudowane układy kalibracyjne.

Naki - scena i bas tak, z tym rozjaśnieniem trochę gorzej, one grają tak jak oryginał.

Pozdrawiam, Wojtek.

CT-959 był do kupienia za grosze,pisałem o tym wcześniej.Niemiec zaznaczył w aukcji tylko odbiór osobisty co odstraszało potencjalnych licytantów.W rzeczywistosci jednak był "urobiony" przeze mnie i gotów wysłać do Polski za standardowa opłatą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@discomaniac71

Godny polecenia jest Pioneer CT-91a z ręczną kalibracją i biasem.Nie słyszałem go ale jest znacznie tańszy od CT-93.Różnice w odbiorze dźwięku biora się chyba z tego że to maszyny wiekowe wysłużone w róznym stanie,z róznym ustawieniem głowicy która po latach może sama się troche rozjechać.Ponadto kazdy z Nas słucha ich na innym zestawie.

-Discomaniac71

A ty dalej swoje z tym 2570. Wciaz przekrecasz moje slowa. Ja nie porownywalem 2570 z Pioneerem 939 tylko z innymi deckami wiec mam inny pkt odniesienia. Tak trudno to zrozumiec?

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Fakt, polecam wysokie Sony ES. Piekna rzecz i do tego wielce klasowa. Doskonale wykonanie i swietny dzwiek. Im wyzszy model, tym lepiej. Mialem naprawde duzo duzo deckow wysokiej klasy i uwazam Soniacze za jedne z bezdyskusyjnie najlepszych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sz@tynbury masz duze trudnosci z czytaniem tekstu ze zrozumieniem. Kolega powyzej napisal ze Onkyo gralo u niego duza scena co stoi w sprzecznosci z Twoja opinia ale potwierdza moja. Z kolei u niego lepiej zagral Pioneer CT 939mkII niz TA 2570 - u mnie odwrotnie. Dlatego napisalem ze co kraj to obyczaj. Wcale nie zdziwilbym sie gdybym porownujac te same klocki co Ty doszedl do kompletnie innych wnioskow. Poluje na cos lepszego niz 2570 moze pomoglbys mi w wyborze? Pisalem juz ze biore pod uwage Pioneera ale 959 979 lub 920 S ewentualnie cos z ESow lub Nakamichi w przyzwoitej cenie. Co polecasz?

Witam

Przynajmniej nikt się tutaj nie żre z innymi i nie wypisuje bzdur nawiedzonych. Mam pytanie kto z Was mieszka w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego i ma znajomych w Jazz Clubie "Pod Filarami" lub jest z Lubuskiego na przedwczoraj potrzebny jest mi kontakt z MACIEJEM WRÓBLEWSKIM - jest to ostatni już w tym kraju, Który potrafi śpiewać [doskonale] myśłąc przy tym. W magnefonach nic u mnie nowego CR-240 gotowy w każdej chwili do walki 4200 w zasięgu zaspanych oczu Telefunken TC-400 kasuje od 7.00 kasety a na Unitrze M531S przed skasowaniem je odsłuchuję powoli udoskonalam ustrojtwo do cięcia VHS na 1/2

Pozdrawiam

Słonecznego dnia

Zbyszek

RS-B100. Faktycznie, brzmieniowo najlepszy z Technicsów. Jednak bardzo ostry i z brakiem regulacji Bais'u na metalu. Nagrałem na nim sproą kolekcję. Ale tylko w DBX.

To chyba rzadkość nigdzie go nie ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedzi,jeżeli tak sprawa z tym Technicsem wygląda to nie będę się w to pchał,wolę postawić na coś sprawdzonego co ma na tym forum uznanie.Faktycznie niektóre modele Technicsa są ładne,ale co z tego skoro ma to tak grać to nie warto.

Pozdrawiam

-Discomaniac71

Po prostu przekrecasz moje slowa. Nigdzie nie napisalem, ze 2570 nie ma w ogole sceny. Napisalem, ze ma on znacznie gorsza scene od Naka CR-4.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Jeśli bezpośrednio porównujesz 2 wysokie modele na podstawie jednej taśmy i zauważasz że w jednym budowana scena jest duża a drugi tej sceny nie buduje, zastanów się trochę dlaczego.

Głównym powodem może być tolerancja fazowa przedwzmacniaczy decka oraz jego współpraca z resztą systemu. Jest to sprawa bardzo indywidualna i wcale nie powtarzalna w obrębie serii. Bardzo często zaburzenia fazowe odbierane są jako szeroka scena, a jest to rzecz sugestywna i... błędna.

Niedawno - zmieniając trochę temat - słuchaliśmy kilku wzmacniaczy słuchawkowych, jeden z uczestników testu nonszalancko przerzucił kilka wzmacniaczy określając: Ten najgorszy, ten lepszy, ten najlepszy. Nie rozumiałem tego (jego słów też :DD) i szukałem przyczyny, konfrontując ten wzmacniacz z naprawdę najlepszymi. Pomińmy "muzykalność" bo to inny temat, scena okazała się adekwatna do najlepszych, których nie posądzałbym o nienaturalne podbarwienia. Przyczyna - błędy fazowe albo świadome założenie konstruktora, upiększające przekaz, aby audiofil pełną gębą był zadowolony. Ot, cały audiofilizm w pigułce.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

-gagacek

Oczywiscie kazdy moze miec inne zdanie na temat danego sprzetu. Ja przedstawilem swoja opinie. Nie lubie jednak, gdy ktos przypisuje mi slowa, ktorych nie wypowiedzialem. 2570 mialem jakis czas i nagrywalem na nim kilka tasm. Odtwarzalem kilkanascie.

Pozdrawiam

Mam takie pytanie troszke poza tematem.

Moze ktos sie orientuje ile kosztuje wyslanie sprzetu, czyli DECKA z Niemiec do Polski?

Pytam bo być moze sprowadzilbym sobie jakis sprzet z eBaya.

Cena zwykle oscyluje wokół 20-30 Eur.Są to przesyłki DHL Postpaket,Hermes(kurierzy) ale takze zwykła Deutsche Post.W przypadku sprzętów ciezszych od 10 kg niektórzy Niemcy życzą sobie nawet 40 Eur z ubezpieczeniem.Trzeba rządać by dobrze zabezpieczyli kieszeń magnetofonu(po ichneijszemu CassettenFach) bo czesto rozbijaja podczas transportu klapke.Tak czy owak na przesyłke trzeba mieć przygotowane 80-100 zł.

Tanio i dość szybko z niemiec jest DPD korzystałem i jestem zadowolony tak coś ok 60zł przy wadze paczki 14kg

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

"Banki pobierają także opłatę za transgraniczny przelew środków płatniczych (ok 40 zł ) ."

Dlatego trzeba Niemca molestować tak długo aż zgodzi się na darmowy PayPal.Chociaż nie jest to proste bo oni jako sprzedawcy ponoszą koszt 4% i są często nieprzejednani w tej sprawie.Ale jeżeli te 4% mu zwrócimy to i tak 35zł zostaje w kieszeni.Jak dla klientów banku BPH to nawet 55zł oszczędzimy.

Reaper, 4 Lip 2007, 20:41

Nie wszyscy Niemcy są jednakowi. Niektórzy nie wysyłają do Polski nie mówiąc już o płatnościach.

Część naszych ("Polusów") idzie na korzystne rozwiązania.

Mam pytanie do wszystkich posiadaczy magnetofonu "Dual C 830".Który trymer (podkówka) to tzw. "Rec. level" ?

Muszę podnieść poziom wysterowania dla kanału lewego, bo nagrywa ciszej.A na płycie głównej nie są opisane i nie wiem co do czego służy.

Kasjel, 4 Lip 2007, 21:17

Jeżeli nie był grzebany to mogą być padnięte kondensatory w torze sygnałowym .

Tego musisz być pewny dopiero szukanie i regulacja " właściwej podkówki".

Oto mój TELEFUNKEN Magnetophon 12 w dorobionej do niego "cywilnej" szafce. Widok "saute" oraz z "klapą" przednią. Na razie bez akcesoriów do mocowania taśm, typu klipsy do bobinek, NAB-y, etc...

Pozdrawiam

Wiesiek B.

Ukryta Zawartość

post-15856-100009146 1183578357_thumb.jpg

post-15856-100009147 1183578357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi