Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Taśmę mam nówkę.Nośnik jest dobry ale naprawdę bardzo cienki i muszę uważać,żeby sobie taśmy nie spieprzyć tylko trochę za duży naciąg i po zawodach.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może to kogoś zainteresuje cena bardzo niska, jedynie nie wiem jakie tam były nóżki oryginalne czy te podstawowe czy te tłumiące drgania chyba te drugie - trochę gorzej dostępne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawostka - jednokasetowiec pioneer z odtwarzaniem w obie strony

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nie rozumiem Cię gotyk1 jaka ciekawostka,że jedna kieszeń i autorevers to ciekawostka?Ja mam akai na jedną kasetę z autorevers i wszystkimi bajerami.Ja swojego 737 kupiłem za 60zł w pełni sprawnego potrzebował tylko przeglądu.A na zdjęciu Teac autorevers jedna kieszeń 2 punktowa kalibracja jak się nie mylę i podsłuch po taśmie.Piękna maszyna.

Pzdr

post-15819-100004926 1189669855_thumb.jpeg

V-savage, 13 Wrz 2007, 09:50

>Nie rozumiem Cię gotyk1 jaka ciekawostka,że jedna kieszeń i autorevers to ciekawostka?

Dla wielu osób, zwłaszcza młodszych, to może być ciekawostka, bo już w latach 90-tych ustabilizował się pewien schemat:

- jeśli magnetofon jednokasetowy - to najczęściej trzygłowicowy, ale bez autorewersu

- jeśli magnetofon dwukasetowy - to obowiązkowo z autorewersem, i oczywiście dwugłowicowy

Innych kombinacji było już bardzo mało. Magnetofon dwukasetowy bez autorewersu wymarł całkowicie, a jednokasetowe dwugłowicowe z rewersem, albo dwugłowicowe bez rewersu, trafiały się już sporadycznie.

Natomiast pod koniec lat 80-tych autorewers w magnetofonach jednokasetowych stosowany był dość powszechnie, a w dwukasetowych był raczej rzadko spotykany, i to tylko w drogich modelach. Były nawet jednokasetowe modele trzygłowicowe z rewersem, rzadko spotykane i bardzo drogie. Coś takiego robiło JVC, AKAI, chyba Pioneer i Teac.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oto deck ktory spowodowal ze znow kreca sie u mnie tasiemki na ktore czasem nawet nagrywam cale plyty. Robie tez skladanki (mam ponad 2000 plyt) i rozne inne czasem dziwne kompilacje. Potem pracujac w domu czy lezac wieczorem w lozku slucham sobie muzyczki z glosnikow. Czytalem na tym forum bardzo zle opinie o Aiwie AD-F 880 ale zaufalem wlasnemu wyczuciu. To jest tzw deck na przetrwanie ale jest tak wdzieczny ze nie mam ochoty sie go pozbywac. Wybaczcie kiepska jakosc zdjec ale mam w domu remont i jest masa pylu w powietrzu.

post-1457-100004897 1189702848_thumb.jpg

post-1457-100004898 1189702848_thumb.jpg

Wobec tego "Aiwa AD-F880" musi być dużo lepsza od "AD-F810".Mam tą drugą w doskonałym stanie, ale uważam że brzmienie ma takie sobie.

PS,- Czy wiecie, że właśnie od mojej "Aiwy AD-F810" zaczął się cały ten wątek "Magnetofon"??? :-)

Ja muszę w końcu zamontować "Alpsa" w "Optonice RT3838".Ostatnio nie miałem czasu, bo "rozleciał" mi się całkowicie komputer.Ale wreszcie muszę to zrobić !

robią wrażenie :-)

Ukryta Zawartość

post-4289-100004891 1189705233_thumb.jpg

post-4289-100004892 1189705233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Kasjel, 13 Wrz 2007, 19:31

>Ja muszę w końcu zamontować "Alpsa" w "Optonice RT3838".Ostatnio nie miałem czasu, bo "rozleciał"

>mi się całkowicie komputer.Ale wreszcie muszę to zrobić !

Spotkałem sie z ALPS-ami jedynie na 220 ohm.

Moja OPTONICA RT 7000 ma głowiće jeszcze orygimalną typu SS lecz ma 270 ohm.

Jeżeli w RT 3838 jest też na 270 ohm to po zamontowaniu ALPS 220 ohm trzeba ustawiać prąd podkładu oraz poziomy zapisu i odczytu.

Pozdrawiam

DISCOMANIAC

Masz w domu remont i nie zakrywasz sprzętu przed pyłem?

Kurde ja co 2 dnie scieram kurz z calego swojego sprzętu, a jak jest remont to wszystko szczelnie zafoliowane czaka sobie na koniec remontu.

Czy jestem nienormalny?? Hehe czy kurz szkodzi sprzętowi?

Jak często ścieracie kurz ze swoich zabawek?

W zasadzie większość klocków audio ma zamkniętą konstrukcję, ostatnio otwierałem magnetofon z roku 1993 i wewnatrz na elementach nie było ani grama kurzu (pomimo że deck miał szparki - otwory wentylacyjne na tylnej ściance. Poza wzmacniaczami kurz ma bardzo małe szanse na dostanie się do środka, natomiast częste ścieranie kurzu szczególnie z szybek wyświetlaczy powoduje widzialne pod światło ryski - im rzadziej czyścimy tym chyba lepiej dla sprzętów bo kurz osiadły na obudowie nie wpływa na ich pracę, bardziej przydatne byłoby raczej czyszczenie szparek mdz guzikami a obudową bo tam to faktycznie są tony starego twardego kurzu, który to czasem może zasyfić za guzikiem tak, że jego wciskanie będzie upośledzone (miałem tak kiedys w cdku sony)

Ja swoje stereo trzymam w szafce ze szklanymi drzwiczkami naprawde4 to pomaga w walce z kurzem

Zaraz srana dokonałem dokładnego przeglądu śmietnika na Allegro, sprzęt i ceny takie jak kązdy widzi, żadnych rewelacji; piszę o tym co uprawiam sam na swojej grządce czyli o UHER-ach CR- , REPORT i innym przenośnym sprzęcie, stacjonarny pozostawiam innym, ale też nic w nim ciekawego nie ma. Jedyne na co można liczyć to zapasy u Samych Swoich doszło do tego, że bez Ich pomocy musiałbym przyklejac tak zwane troczki od długich gaci zamiast rozbiegówki A więc niech żyje przyjaźń i współpraca międzymiejska i międzydzielnicowa,

Pozdrawiam Wszystkich a zwłaszcza

Jarka, Marka i Lecha59

Zbyszek

Witam, stalem sie niedawno posiadaczem Pioneera CT-676 i mam maly problem, otuz jest klopot z napedem rolek a wlasciwie jego przeniesieniem na rolki, poprostu nie odtwarza dobrze i nie przewija w prawo, na zdjeciach widac przeniesienie napedu, mosiezny walek (z nacieciami) przez rolke (biala z obwodka czarna) przekazuje naped na rolke napedowa, po zdemontowaniu tej bialej rolki nie wiem czy nie brakuje tam jakichs elementow, bo ten element z biala rolka wydaje mi sie luzny i nie przylega do rolek, wypadla mi tez z mechanizmu jakas sprezynka ale za cholere nie wiem gdzie jest jej miejsce, moze szanowne grono w miare mozliwosci pomoze koledze przywrocic go do zycia, Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-4816-100004818 1189780145_thumb.jpg

post-4816-100004819 1189780145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o tą sprężynke to taka bardzo podobna wypadła mi w CT-939 z mechanizmu auto tape selector i też się głowiłem.Jest to zapadka tuż nad górnym grzbietem kasety,rozpoznaje po rozstawie otworów w kasecie typ taśmy.Wszystkie Pioneery miały to chyba tak samo zrobione.

Już PRZYSZEDŁ!!!Rok polowałem na ONKYO TA-2090/2900.Już raz go wypuściłem z rąk i żałowałem.Znowu go mam i wiem że się nie myliłem.To najlepszy magnetofon jaki ONKYO wyprodukowało!Zaawansowanie techniczne na poziomie tunerów T-9090/9990.Drugi to na pewno TA-2070 jego poprzednik,no i ostatni logicznie skonstruowany doskonale grający TA-2570.Teraz moje cudo jest w pełnej rozbiórce i przechodzi czyszczenie póżniej sprawdzenie regulacji i

jeżeli będzie potrzeba to ich korekcje.No i proza życia.Miał być sprawny ale po pięciu minutach wyłączał się zasilacz 5V.

Ale to pestka już działa.

Pozdrawiam wszystkich "analogowych"którzy napędzają ten post!

w takim razie musze konbinowac z naciagiem tej sprezynki na gorze, ale to nie latwe bo ten element lekko gibie sie na boki i kolko krzywo sie uklada przy rolce napedowej (widac spore oscylacje tego kolka bialego), czasem nawet nie chce przezucic calego napedu na druga rolke po zmianie kierunku, co z tym zrobic Panowie Tasmowcy? :)

Piwko juz bylo :) a moment obrotowy jest dobry, obie rolki maja taki sam, problem polega na tym ze ten bialy walek nie porusza sie swobodnie na boki jest taki sztywny i walek z silnika sie na nim slizga, tylko co z tym zrobic, czy takie czesci sa dostepne w sprzedazy? a co do sprezynki to nie wydaje mi sie ona tam pasowac (tape selektor) bo zlozylem mechanizm bez niej i wszystko dzialalo, no oprocz pierwszego problemu.

==> tomash

Mam taki pomysł na to białe kółko. Zdejmij z niego gumowy pasek, który jest na jego obwodzie. Następnie naklej w tym rowku ( na całym obwodzie) coś co zwiększy jego średnicę, powiedzmy drobnoziarnisty papier ścierny, czy jakąś taśmę samoprzylepną. Załóż z powrotem pasek i zobacz czy jest lepiej. Być może to coś da.

Pozdrawiam

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Mi takie sprężynki wyleciały w ct-737 też miałem problem są one umieszczone jakoś pod blachą która idzie na mechanizm,nie chciało mi się szukać jak dokładnie i włożyłem je tam gdzie mniej więcej pasowały tak,aby było dobrze.A z tym kółkiem rozumiem,że zwyczajnie ze starości się ślizga.najprościej jest je zmatowić papierem ściernym u mnie zawsze pomaga.

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi