Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

poluzowalem troche sprezyne, zmatowalem wczesniej i zamoczylem to kolko w benzynie, zwiekszylo lekko swoje wymiary i wyczyscilo sie, tak samo na walku prowadzacym tasme, ale nie wiem czemu przestalo dzialac przewijanie do nastepnego utworu, macie jakies pomysly?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Przewijanie do następnego utworu to wyszukiwanie przez głowicę przerwy na taśmie między utworami czasami przerwa ta jest zbyt krótka i leci dalej,ale jeśli na tej samej kasecie wcześniej szukał to coś nie tak może jakiś kabel się naderwał.

tak wczesniej dzialal i wyszukiwal nastepne utwory a teraz wlancza sie przewijanie i po jakims czasie poprostu sie wylancza i nie powraca do odtwarzania (oporow w przesuwie tasmy nie ma, normalnie przewija dobrze)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Zaobserwuj położenie głowicy czy podczas zwykłego odtwarzania jest na tej samej wysokości co podczas wyszukiwania utworów(powinna zmienić wysokość),prawdopodobnie jakis kabel mógł CI się naderwać podczas wyciąganie mechanizmu:/

Pozdrawiam

W szystko smiga juz panowie, wielkie dzieki, potraktowalem pr-ki i gniazda tasnowe kontaktem pr i dziala dobrze jutro sie przekonam jak nagrywa bo te kasety ktore posiadam nie sa nagrane zbyt dobrze, strasznie przesterowane na technicsie rzecz jasna. Pozdrawiam wszystkich.

P.P

onkyo ta 2090 to ta 2070 z dodanym DBX ? chodzi mi o mechanizm i tym podobne.ja chce zakupic własnie 2070 bo tanszy jest .Kiedys poszedł za 100zł na allegro...Mam jakis sentyment do serii INTEGRA.Niestety BRAUN C4 chyba na allegro sie nie pojawi predko.

Grundig High Fidelity

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Witam.

Słuchaj a czy nie przekazuje na obydwie osie napędu tzn tak samo przy przewijaniu w tył jak i w przód?Przyczyna jest prosta guma już jest stara i nie ma swoich właściwości.Jest na to rada trzeba jej przywrócić trochę sprężystości.Zrób tak może masz w domu klej kauczukowy do klejenia gumy i skór jak nie to butapren włącz przewijanie do przodu nanieś na zapałkę trochę kleju i na gumową rolkę klej sam się rozprowadzi i ułoży.I nie martw się nic się nie sklei tylko wszystko rób przy włączonym przewijaniu.Po jednym zabiegu dołóż jeszcze kilka dawek kleju aby ze zdrowym rozsadkiem i nie za duzo.DOdatkowo możesz zmatować kółka nawijające taśme na kasecie,dokłądnie powierzchnię do której dolega to gumowe kólko.Ale sam klej powinien dać dobre rezultaty.Kauczukowy jest najlepszy tworzy kauczukową powłokę nową warstwę gumy tak jakby o dużym wspólczynniku tarcia,ale butapren smiało się nadaje.w RAZIE pytań pisz odpowiem jak będę tylko mógł.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zastanawiam sie nad tym TA 2900... Jesli nie ma regulowanego recznie biasu jako korekcji do ukladu Accubias to musi gorzej nagrywac na slabszych kasetach... Zastanawiam sie nad tymi dwoma pokretlami Rec Preset L i R - czy to jest wlasnie bias? Bo nie sadze zeby to byl poziom...

post-1457-100004792 1189847257_thumb.jpg

Oznaczenia ONKYO były zmienne zaleznie chyba od danego rynku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na tej stronie model ta-2360 to ta-2058

Ukryta Zawartość

A ta 2090 w róznych publikacjach ma DBX a drugi raz nie ma dbx...I niby tylko ta-2900 ma dbx...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Lech59 dzieki za dobry pomysl, podkleilem pod ta obwodke gumowa dwa paski izolacji kablowej i narazie testuje ale jest dobrze, caly czas dziala, a propos powinnes opatentowac ten pomysl hehe :) dzieki

>discomaniac71

Na załączonym zdjęciu widać , że ten 2900 ma tak samo rozwiązaną kalibrację jak 2570 ... pytanie tylko na ile i o ile lepszy jest ten system w 2570 (Auto Accubias).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

discomaniac71, 15 Wrz 2007, 11:07

>Zastanawiam sie nad tym TA 2900... Jesli nie ma regulowanego recznie biasu jako korekcji do ukladu

>Accubias to musi gorzej nagrywac na slabszych kasetach... Zastanawiam sie nad tymi dwoma pokretlami

>Rec Preset L i R - czy to jest wlasnie bias? Bo nie sadze zeby to byl poziom...

Myślę, że ma ręczną kalibrację poziomu (rec cal) z włączanym generatorem sygnału testowego, natomiast ustawienie prądu podkładu dokonuje się automatycznie funkcją Auto Accubias.

Rec Preset to chyba po prostu niezależna, dodatkowa regulacja poziomu, w pewnym sensie zastępująca balans, i pozwalająca głównym regulatorem wykonać sciszenia (fade in/out) przy zapisie.

REC CAL to raczej regulacja bias onkyo praktycznie w zadnym modelu nie miała osobno regulacji LEVEL i BIAS tylko ACCUBIAS a te ponizej Rec Prese to regulacja balansu jak pisze MaciejLK

Ukryta Zawartość

Teraz wiem na czym sie wzorowali robiąc mała etiude

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten nawet jeszcze bardziej :)

Ukryta Zawartość

witam

pytanko dwukasetowce z dual rec który lepiej SONY TC-WR 890 czy AKAI CX-W45 cena podobna ,dużo nagrywam z radia i archiwizuje ,jeśli sony to co z głowicami jaka trwałośc ,w TECHNIKSIE padły po roku.

czy można gdzieś kupić dobrej jakości głowice?

yogi1, 15 Wrz 2007, 14:53

>REC CAL to raczej regulacja bias onkyo praktycznie w zadnym modelu nie miała osobno regulacji LEVEL

>i BIAS tylko ACCUBIAS a te ponizej Rec Prese to regulacja balansu jak pisze MaciejLK

We wszystkich znanych mi magnetofonach regulator oznaczony "Rec cal", "calibration", "level" albo "sensitivity" służy do regulacji poziomu zapisu odpowiednio do czułości taśmy, tak aby poziom sygnału zapisywanego był identyczny z odczytywanym, po to, żeby nie wariowały układy redukcji szumów. W przypadku układów autokalibracji odpowiada temu funkcja "level".

O ile wiem, w wykonaniu Onkyo funkcja Accubias (czy Auto Accubias) robi tylko to, co wskazuje nazwa, tzn. ustawia sam prąd podkładu ("bias"). Podobnie jest w przypadku magnetofonów Kenwooda, w których funkcja Auto Bias też robi tylko to, na co nazwa wskazuje, tzn. automatycznie ustawia prąd podkładu, ale już nie czułość taśmy.

MaciejLK

ja nie twierdze ze tak jest na 100% tylko z doświadczenia onkyo jak juz robi to L ,P, kanał regulacji bias i to się spotyka ale nie level i to bez biasu ręcznego

MaciejLK ma rację.

Rec level to ustawianie/kalibrowanie poziomu zapisu , resztę robi Auto Accu Bias - ustawia prąd podkładu po wcześniejszym (!!) ręcznym dopasowaniu poziomów dla taśmy.

Można nie lubić automatycznych biasów ...jednak w takim Onkyo 2570 jest to rozwiązane doskonale i działa rewelacyjnie.

Pozdrawiam

Oczywiście czym innym jest Rec level - ustawianie poziomu zapisu, a czym innym rec level w ramach kalibracji poziomu odpowiednio do czułości taśmy.

Dobrze.

Nie łapmy się za słówka :-).

Rec cal - tu (Onkyo) po włączeniu przyciskiem powinien podać sygnał source do 0dB - potkami ustawia się tak samo na tape a potem włącza Auto Accu Bias - tak było to rozwiązane w 2570 dlatego podejrzewam że w tym przypadku 2900 będzie tak samo. Nie spotkałem się w Onkyo z innym sposobem kalibracji. Nie mówię tu o pokrętle Bias.... oczywiście.

Ta-2090 to to samo co TA-2900.Jeden ma oznaczenie rynku USA drugi Europejskiego.

Regulacja główna to Master Level.Ustala ogólny poziom żródła sygnału.PRESET LEVEL ustala wzmocnienie tego żródła lub osłabienie.REC CAL jest zaraz przed wzmacniaczem zapisu i służy do kompensacji błędów opasania głowicy jak i prowadzenia taśmy też jej jakości.Ustawia się go tak żeby po przełączeniu z SOURCE na TAPE miał ten sam odczyt na wskażniku.To jest tak zwany" odczyt po żródle" .

Witam

Prośba wielka. Nie potrafie jakos wobec często różnych opinii znaleźć odpowiedzi. A opinie typu - ten gra lepiej, ten gorzej, sa, najogólniej rzecz biorąc... ogólne :)

W czym rzecz. Chcę kupić magnetofon, a najprawdopodobniej dwa - wyjaśnie dlaczego. Chcę poprzegrywać sporą ilość winyli, ale też - zachęcony probami, chcę sprobować przegrać kilka cd. Proby na slabiutkim magnetofonie, bo na marantzu sd40, pokazały, że nagrania te zacząłem odbierać znacznie lepiej niż odtwarzane bezposrednio z CD (Denon1520)... Może to dziwne, ale nie wnikam :)

To lekkie, ale wyraźne złagodzenie brzmienia chcialbym wykorzystać do zgrania plyt cd, natomiast do zgrywania winyli, już niekoniecznie.

I teraz - jaki magnetofon polecilibyście do nagrywania winyli - czyli najbardziej neutralny, a jaki do zgrywania z cd, czyli lekko ocieplający. Biorę pod uwagę takie modele jak Akai GX75, Onkyo np2570, Nakamichi CR-4... ew. inne.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi