Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - pytanie - czy zostawianie kasety w kieszeni decka po jego wyłączeniu ma wpływ na namagnesowanie głowicy? Czy ta wisząca nad głowicą taśma także ją namagnesowuje - tak jak podczas ślizgania się po niej podczas odtwarzania?

"Marek41"- ja od razu się domyśliłem, że to raczej "Quasi Qadro" a nie "Qadro".Ale amplitunerek jest ładny i w bardzo dobrym stanie. A cena.....nie wyobrażam sobie, aby mogła być jeszcze niższa ! Szkoda, że mam tego dobra aż za dużo. Gdybym coś aktualnie sprzedał, to napewno był by mój !!!

gotyk1

Sam sie nad tym zastanawiałem ale chyba jednak zostawienie kasety w kieszeni nie namagnesuje głowicy bo jest ona opuszczona na dole i magnesuje sie głównie podczas przesuwu taśmy po niej wiec raczej nie ma się o co marwić.Ja np zostawiam tak kasety po wyłączeniu,nie stwierdziłem zaburzeń wysokich tonów.

Ciekawostka - nie wiem czy ktoś wie ale zapis z prądem podkładu (słynnym biasem) został wynaleziony przez przyapdek. W czasie dawnych eksperymentów z zapisem magnetycznym uszkodził się po prostu wzmacniacz zapisu a uszkodzenie polegało na wzbudzeniu się na dużej częstotliwości. Tym sposobem sygnal audio nagrał się z biasem... Informację taką znalazłem w jakiejś książce n.t. magnetofonów z lat 70

farad, 25 Wrz 2007, 20:51

>Ciekawostka - nie wiem czy ktoś wie ale zapis z prądem podkładu (słynnym biasem) został wynaleziony

>przez przyapdek.

Ja z kolei czytałem o tym dwie różne historie; obie miały mieć miejsce w niemieckich laboratoriach, chyba Telefunkena.

Wg jednej rzeczywiście odkrycie to miało być dziełem przypadku - w czasie prób z zapisem magnetycznym w jakimś laboratorium czasami uzyskiwano bardzo dobrej jakości dźwięk, przeważnie jednak dźwięk był znacznie gorszy. Przez dłuższy czas bezskutecznie szukano przyczyny, aż wreszcie okazało się, że w tych momentach gdy zapis był dobrej jakości w laboratorium pracowało jeszcze jakieś urządzenie wytwarzające silne pole magnetyczne, które powodowało uporządkowanie domen magnetycznych na taśmie tuż przed zapisem.

Jednakże wg innej opowieści to nie było przypadkowe odkrycie, lecz celowe działanie na naukowych podstawach - zastanawiano się nad przyczynami słabej jakości zapisu, i wymyślono, że wstępne uporządkowanie domen magnetycznych na taśmie, za pomocą dodatkowego pola magnetycznego, ułatwiłoby im przyjmowanie pożądanego namagnesowania w czasie zapisu. Stąd niemiecka nazwa podkładu: Vormagnetisierung, czyli magnesowanie wstępne. Początkowo stosowano do tego oddzielną, specjalną głowicę, do której podawano odpowiedni prąd; później stwierdzono, że można ten prąd podać także po prostu do głowicy zapisującej.

Później jeszcze stwierdzono, że nie musi to być wcale prąd zmienny; owo "wstępne magnesowanie" może się także odbywać za pomocą prądu stałego - stąd w niektórych prostych magnetofonach, dla zmniejszenia kosztów wyeliminowano generator prądu zmiennego i stosowano prąd stały. Oczywiście dawało to gorsze efekty, obniżenie pasma przenoszenia i podniesienie szumów. Najczęściej prąd stały wykorzystywano wówczas także do kasowania, co obecnie zastąpiono w najprostszych magnetofonach kasowaniem magnesem stałym.

Cześć. Jakby to kogoś interesowało wkleiłem swoje foto w temacie temu poświęconemu na Bocznicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fajnie jakbyście powklejali swoje - w sumie gada się w tym wątku dużo a nie wiemy jak wyglądamy (przynajmniej część)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czaję się na to - jestem na etapie zakłądania konta PAYPAL, nie wiem tylko czy niemiec zgodzi się na wysyłkę do polski - zaraz o to go spytam

Ukryta Zawartość

Chodząc po różnych graciarniach trafiłem na ciekawy magnetofon. Jest to deck SONY z połowy lat 80. Głowica amorficzna (laseramorphus) i autorewers. No i problem. Deck się włącza ale przy autorewersie przy zmianie A na B nie obraca się głowica. Przy odtwarzaniu strony A dźwięk w porządku, po przełączeniu na B taśma idzie w drugą stronę ale głowica odtwarza stronę A (dźwięk idzie od tyłu). Odwróciłem głowicę palcem (daje się swobodnie obracać palcem) strona B odtwarzana normalnie ale po przełączeniu na A to samo czyli czyta stronę B i dźwięk od tyłu. Wie ktoś co może być uszkodzone i czy warto kupić i naprawić.

Druga rzecz to poszukuję przekaźnika do przełączania odtwarzanie/nagrywanie w decku Onkyo. Może wie ktoś jaki inny podejdzie a może ktoś ma coś takiego.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

przemo_sunny, 28 Wrz 2007, 20:04

Przekaźnik??Odtwarzanie nagrywanie,ale scalak czy zwykły przełącznik?Mam scalaki z Onkyo jakby co możesz podać symbol.A ten deck z autoreversem jak ma jeden silnik to strata czasu mechanika raczej nie do ruszenia.A jeżeli dwa to już co innego,ale co poszło cięzko powiedzieć.

Pozdrawiam

przekaźnik elektromagnetyczny, nie scalak. A ten Sony to TC-FX 520 R.

Jest na jednym ze skanów na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiam wszystkich. Wie ktoś może czy można w jakiś sklepach kupic kasety pomiarowe do magnetofonów kasetowych? Gdyż DECK po poprzednim właścicielu jest rozregulowany. Na razie ustawiłem go na słuch, ale wolałbym go doprowadzic do stanu parametrów jak z fabryki. Nikt kogo znam nie może mi nagrac kaset testowej, bo nie ma DECKa tylko zwykly magnetofonik we wieży, a jak ktoś juz ma DECKa to była już w nim ingerencja użytkownika :/

@rafalelektronik,

Chyba nigdy nie można ich było kupić tak po prostu w sklepie; dostępne były tylko w jakiejś wewnętrznej sprzedaży dla zakładów naprawczych, itp. Kasety serwisowe firm zachodnich/japońskich są z kolei bardzo drogie i też nie są powszechnie dostępne.

Czasem - mniej więcej raz na jakieś pół roku - trafia się jakaś taka kaseta na Alledrogo.

A kopia jest "niewiarygodna" - bo to kopia, "skażona" wadami związanymi z kopiowaniem. Ale lepsze to niż nic. Może ktoś ma i Ci skopiuje?

Kopia kasety testowej? Bez jaj...

Wobec braku oryginalnej, jedyny sensowny sposob, to znalezienie magnetofonu co do którego mamy pewność, że jest dobrze ustawiony, nagranie na niego kilka sygnałow testowych z komputera i takiej kasety użycie później u siebie. Może ktoś z posiadaczy takowego, dobrze ustawionego magnetofonu, pokusiłby się o próbę zrobienia takiej "forumowej" testówki? Byłbym pierwszy na jej przetestowanie... :)

pozdr.

MariuszH

Witaj dzisiaj ja troche popisze , Panowie kopia nie kopa jedno jest pewne sprzęt się starzeje ( zużywanie elementów mechanicznych i nie tylko) pierwsze co robie gdy nabywam kolejny magnet:) to sprawdzam z moim eletronikiem czy był grzebany.

Następnie przeprowadzamy pomiary wstępne ,robimy kilka próbnych nagrań które idą do biblioteki serwisowej , czyszczenie i konserwacja i powtórne nagranie kontrolne z takim samym materiałem .

Dlaczego ano po pierwsze pozwoli to kiedyś ustawić wszystko w podobnym położeniu i zgrać z taśmoteką ( pomijam kolekcjonerów którzy maja swoje cacka i nie używają ich BłąD!!!)

Po drugie prędkości przesuwu są nie kompatybilne pisałem wcześniej o tym , można nagrać na Revoxie Pionku , Sony ale ktoś kto ma np:

Nakamichi TEACa i inne będzie miał kłopoty z tak zwanym testem :)

Jest sens w wymianie kaset z nagranym materiałem pod warunkiem że jest to ta sama firma , a najlepiej model gdyż każdy model ma różne wartości i ustawienia

Forumowa testowa kaseta ? doby pomysł musiało by być ich wiele .

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

MAG

Przecież róznica w prędkościach pomiędzy modelami, w kontekście ustawiania głowic, nie ma chyba większego znaczenia... No a jeżeli np Nakamichi nie można ustawić na takiej "normalnej" kasecie testowej, to nie wiem na czym... Były dla takich magnetofonów jakieś specjalne? Coś mi podpowiada, że taki magnetofon da sę ustawić na takiej taśmie, ewentualnie on nie może być "dawcą" takowej, ale być może się mylę.

Jeżeli mamy nie grzebanego decka [ale to też niczego nie przesądza ponieważ mógł sam częściowo stracić swoje ustawienia ze starości - nie będę wchodził w detale] myślę, że na biedę można ustawić głowice samemu ale wg mnie wskazane jest posiadanie takiego werkzoigu jak oscyloskop + jeszcze kilka innych gustownych drobiazgów oraz rukowodstwa na temat konserwacji i naprawy magnetofonów, nie wspominając a takim luksusie jak instrukcja serwisowa

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A najlepiej to odpytajcie Mulsa bo w innych i innym nie wierzę.

Korwin ma racje

Mam serwisanta który bez mojej obecności i nie dotyka nic tyle ,

Prędkości różniły sie znacząco , nie będe pisał o tym w koło wystarczy poczytać tysiąc razy było pisane

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Niemiec na wysyłke do Polski się pewnie zgodzi ale systemu PayPal wielu z nich bardzo nie lubi,trudno powiedzieć czy chodzi o 4% który muszą zapłacić od kwoty,raczej jest chyba inny powód tej niechęci.Jak by nie było system ten jest dla kupujących z ebay bardzo wygodny.

Dzięki za odpowiedzi co do kasety testowej. Własnie w tym problem ze nie znam kogos kto ma nierozstrojonego DECKa. Znajomy serwisant ma niby nie grzebanego w środku DECKa, ale ruszył skosem głowicy, bo wczesniejsze tasmy mial nagrane ze złym skosem. Zapewne nie bedzie mu sie chcialo ustawic prawidłowego skosu, aby mi nagrac taka kasetke. Ja w swoich zbiorach posiadam tylko CD testową, dzięki której można wszystkie urządzenia elektroakustyczne przetestowac,ale co mi potym jak nie moge jej nagrac na magnetofon, bo własnie ów magnetofon wymaga regulacji :D:D

Oczywiscie że prędkości się różniły, wiem o tym, ale też wiem, że w kontekście ustawień glowic nie ma to żadnego znaczenia.

Do ustawień potrzebna jest odpowiednia wiedza i sprzęt taki jak oscyloskop, analizator etc. Uznaję te rzeczy za elementarne i nie wymagające zaznaczenia. Mogę jeszcze napisać że mam odpowienie przewody i prąd w domu. Natomiast istotny jest w tej chwili temat wzorcowej kasety testowej i może na tym się skupimy... Jasne że można poradzić sobie bez niej, tyle że łatwiej z nią.

Tak myślę, że jeśli nie tu, to gdzie znajdzie się osoba, która będąc pewna swojego magnetofonu, mogłaby spróbować taką przygotować. Oddała by nieocenioną przysługę narodowi :)

pozdr.

Panowie!

Chcecie stworzyć klub wzajemnej adoracji do podtrzymywania bajd i mitów?

Proszę niech ktoś mi pokarze serwisówkę JAKIEGOKOLWIEK magnetofonu kasetowego oprócz Europy wschodniej gdzie widnieje inna prędkość od normy IEC niż 4,8cm/sec. (1-7/8 i.p.s).

Do regulacji prędkości służy kaseta ze wzorcem 3000khz.Tylko blok wschodni miał oczywiście inaczej 4,78cm/sek. i wzorzec 3150khz.Koniec,kropka,amen.

Nie wiesz stary, że jak sobie nie pobredzą raz dziennie a dobrze, to będą niedowartościowani. Literatury specjalistycznej dotyczacej tego tematu w języku polskim jest dosłownie na morgi. Czeka mnie albo zakup karty muzycznej i komputerowa obróbka [doprowadzenie do prawidłowego przesuwu ]albo ordynarne zgranie z taśmy [[szpula 13 [9.5 cm/sek]] na kasety odworzenie ich na magnetofonie z regulacją obrotów silnika nagranie już prawidłowe i wysłanie do wokalisty aby nauczył się melodii. Tak wyglądają zabawy a praca oparta jest na jednym

założeniu magnetofon to rzecz święta jak hand granat i grzebać w niej nie wolno

Pozdrawiam

Zbyszek

pepe

Ukryta Zawartość

predkosci stosowano rózne w przedziale 4,7-4,8cm/s

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Zobrze zobrze a mięto nie urządza, może ktoś z Was zna maszynerię gdzie wystęouje możliwość regulacji w granicach conajmniej 30 % [ 15< N > 15] bo przyznam się szczerze marnie się czuję prowizorki nie zrobię a porządne rozwiązanie to około 12 [albo i lepiej] /24 a to mnie wykończy

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi