Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

MariuszH, 10 Paź 2007, 00:27

>Czy mógłbym prosić o opisanie, jak prawidłowo skleić taśmę z magnetofonu kasetowego?

Stosuje się specjalną taśmę klejącą, taką jaką przyklejona jest rozbiegówka - obejrzyj miejsce przyklejenia rozbiegówki, to zobaczysz jak się to robi.

W żadym przypadku nie klei się tego "na zakładkę", nie można też używać zwykłych taśm klejących - po pierwsze są za grube, po drugie klej nie taki.

Najlepiej użyć specjalnego zestawu do klejenia taśmy - można było takie kupić pod koniec lat 80-tych, a niedawno kolega momok pokazał zdjęcia czegoś takiego w wątku o ślicznych kasetach. Mam taki i korzystam od lat do naprawy uszkodzonych taśm.

MariuszH, 10 Paź 2007, 00:27

Końce taśmy ucina się pod katem 45 stopni trzeba to zrobić bardzo dokładnie tak aby po sklejeniu nie było żadnej przerwy bądz zakładki. Klei się specjalna taśmą ( mam taką BASF-a ma już ponad 30 lat i klej sie na niej nie "roztopił".

Nakleja się na zewnętrznej stronie taśmy .

Pozdrawiam

Tak sobie to wyobrażałem, że stosuje się specjalną taśmę. Tylko gdzie ją dostać? Być może pojawia się czasem na allegro...

Jeśli niema takiej taśmy, są jakieś sposoby zastępcze? Można taką taśmę czymś zastąpić, np fragmentem innej taśmy i jakimś klejem?

Ta specjalna taśma na zewnątrz, czyli to ona "chodzi" po głowicy, tak?

pozdr.

Zależy co rozumiemy przez "zewnętrzną" stronę taśmy. Klei się zawsze od strony podłoża, a nie od warstwy magnetycznej. W przypadku taśm szpulowych, zwijanych warstwą magnetyczną do wewnątrz, klei się na zewnętrznej stronie, ale w przypadku taśm kasetowych, zwijanych warstwą magnetyczną na zewnątrz, klei się od strony wewnętrznej.

Najlepiej rzeczywiście uciąć końce taśmy pod kątem 45 stopni, a nie prostopadle jak przyklejana jest rozbiegówka. Jest to jednak niemal niemożliwe jeśli robi się to w rękach - potrzebny jest do tego odpowiedni stolik montażowy, czy też taki zestaw naprawczy do kaset o którym wspomniałem powyżej. Pewnie można też sobie coś takiego samemu zrobić przy odrobinie samozaparcia - ale w ręku się tego dobrze nie sklei! Gdy nie miałem jeszcze tego ustrojstwa, kleiłem taśmy w ręku, taśmę klejącą pozyskując z długich odcinków użytych do przyklejenia rozbiegówki (!) - bo nie sposób było kupić taśmę klejącą - ale była to partyzantka, a sklejki wychodziły wiadomo jakie.

Sklejka powinna być wykonana bardzo starannie - jeśli pozostanie przerwa to klej z taśmy klejącej zabrudzi głowice, a jeśli pozostanie jakaś "zakładka", może ona zaczepić o coś i taśma się odklei.

>Ta specjalna taśma na zewnątrz, czyli to ona "chodzi" po głowicy, tak?

Właśnie nie - nie może ona chodzić po głowicy! To co napisał gardenus dotyczy taśm szpulowych. W kasecie sklejka musi być od wewnątrz, tak by nie miała styku z głowicami.

Taśmę klejącą trudno kupić. Jak pisałem wyżej - kiedyś było to niemal niemożliwe, i radziłem sobie odcinając kawałeczki taśmy którą przyklejona była rozbiegówka.

W tym zestawie do naprawy kaset było trochę taśmy klejącej i na pewien czas to wystarczyło.

Jakiś czas temu udało mi się kupić trochę taśmy na Alledrogo - ale bywa bardzo rzadko. Nie wiem, jak inaczej można ją zdobyć.

Kurcze, tą taśmę z rozbiegówki rzeczywiście da się delikatnie odkleić i przy odrobinie wprawy można sobie z tym spokojnie poradzić. Mój "problem" polega na wycięciu w kilku kasetach krótkich odcinków z początku i końca taśmy, więc to super zadziała - odklejam taśmę, wycinam pomięty odcinek i przyklejam spowrotem rozbiegówke :) Rewelacja, wielkie dzięki, pozdrawiam.

Mariusz

Bywają te taśmy do klejenia.Jakiś czas temu kupiłem jeden zwój,przydaje się do robienia dłuższych taśm i do sklejania starych rozerwanych taśm.Sprzedający miał tego troche ludzie kupowali chętnie i po kilka rolek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szkoda że to do szpulowych taśm, ale nic to, przycięcie to już najmniejszy problem. Jeszcze tylko jakieś sprytne i pomocne urządzonko trza sobie sprawić i super. Dzięki wielkie,

pozdr.

Słuchajcie, czekając na właściwą taśmę do sklejania, po przyjrzeniu się oryginalnej sklejce z końca rozbiegówki, wpadła mi w ręce taśma... pakowa, są takie szare i żółte. Cieniuta, z cieniutką warstwą k**ewsko mocnego kleju, mocna, mało rozciągliwa. Sprobowalem i wydaje się na pierwszy rzut oka całkiem dobrze, co myślicie?

pozdr.

Nie używaj żadnej innej taśmy - ze względu na zastosowany klej!

Klej na taśmie do klejenia taśm jest "wiecznotrwały" (albo niemal) - w każdym razie nie przypominam sobie, bym widział kasetę, w której sama z siebie odklejała się rozbiegówka, ze starości - a parę takich bardzo starych kaset też mam.

Czasem ludzie kleili byle czym, takie taśmy wpadły mi w ręce - i rozlazły się, a klej pobrudził wszystko dookoła, np. sąsiednie zwoje taśmy - trudno to potem doczyścić. A jeśli włożysz coś takiego do magnetofonu, usyfi Ci jeszcze magnetofon - klej rozpłynie się jak nie dziś, to za rok czy dwa.

Poczekaj na prawdziwą taśmę do klejenia taśm!

Kurcze ! Nie mam jak.....tzn. nie posiadam taśmy wzorcowej, według której mógłbym ustawić głowice w moich szpulowcach. O specjalnej taśmie testowej nawet nie marzę, ale dobra by była chociaż taka taśma nagrana na dobrym szpulowcu, dobrze wyregulowanym.Taśmy nagrane na "Sony TC 399" są prawidłowo odtwarzane przez M2405S, ale odwrotnie sprawa wygląda już dużo gorzej.Poza tym oryginalna taśma demonstracyjna z M2405 jest odtwarzana w miarę prawidłowo przez jego samego, ale założona do Sony strasznie muli lewy kanał.

Gdybym miał chociaż malutką szpulkę nagraną na dobrym szpulaku, to ustawił bym według niej głowice oraz PB.level.W tym Sony muszę co prawda wymienić elektrolity przynajmniej te filtrujące w sekcji zasilania, ale głowice ustawił bym już teraz.......no, gdybym miał na czym :-(

Witam!

Mój opis klejenia dotyczył rzeczywiście taśm szpulowych w opisie po "zewnetrznej."

Oczywiście kasety od wewnętrznej strony.

Krótko mówiąc nie kleimy na warstwie magnetycznej.

Kat cięcia 45 stopni jest po to aby w jak najmniejszym stopniu uniknąć przerwy tzw. '"pyknięcia " w nagraniu . Ja tnę i sklejam " w ręku" pracując kiedyś w Studiu Nagrań nabrałem w tym wprawy. Dodam, że należy wziąć dwa końce taśmy na ok 1 do 2 cm nałożyć na siebie tą samą stroną i przyciąć na 45 stopni . Obcięte w ten sposób końcówki dołączamy do siebie i sklejamy oczywiście tylko do tego celu stosowaną specjalną taśmą. Żadne kleje i inne taśmy klejące nie wchodzą w rachubę.

Pozdrawiam

Kasjel, 10 Paź 2007, 17:18

Jeżeli możesz to przyślij mi małą szpulkę. Nagram Ci sygnały testowe i parę utworów na moim M 2405S ( nowa głowica i wymienione elektrolity, całościowa regulacja) mam go jak sadzę dobrze ustawionego .

Odpisz ew. na PW.

Pozdrawiam.

PIONEER CT-A1

Co sądzicie o tym magnetofonie?

Ukryta Zawartość

post-9675-100002865 1192035874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak byście mieli wybierać magnetofon między Akai GX 75 MKII a Nakamichi Cr 4, który byście wybrali?

Jak by brzmiały kasety nagrane na Akai Gx 32 w Nakamichi Cr4 i odwrotnie?

Tak dla ciekawości jakie są głowice w Nakamichi serii Cr? Czy są one porównywalne do Głowic GX, CZY Są OD NICH GORSZE?

Cześć. Czy macie może na dyskach jakieś fotki tc-k950es? gdybyście wkleili parę byłym niezmiernie wdzięczny. I jeszcze pytanko - ile za taki magnetofon można dać żeby nie przepłacić?

Gardenus, 10 Paź 2007, 17:39

bardzo mi przykro ale nigdy nie zrobisz dobrej taśmy testowej na M2405 naprawdę to nie ta klasa sprzetu .Jest taka prosta zasada że urządzenia na których coś robimy musi być klasę wyższa niż wyrób docelowy .Zobatrz choćby na nierównomierność przesuwu taśmy nie mówiąc o dokładności całego toru jej prowadzenia.Głowice ustawiane w serwisie też są tylko z taką dokładnością żeby spełniać to minimum dla danej klasy magnetofonu może umówmy się że tak zrobiona taśma moze być dobra dla ZK120 który jest klasę gorszy

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kasjel.Miałem taki sam problem.Udało mi sie kupić na allegro kilkanascie nagranych taśm.Jedne były nagrane na akai gx-625 ,drugie nie wiem na czym,ale na pewno nie na wyrobie PRL.Pomogło mi to idealnie ustawic głowice odtwarzajacą ,a wtedy juz łatwo poszło z zapisującą.Dopuki jeszcze miałem dostępny philips 4450 to sprawdziłem,ćzy i jak odtwarza te tasmy.Było idealnie równo i czysto na obydwu kanałach.Teraz tak samo odtwarza je n-7125.Okazało sie,ze nawet nagrania ,które jeszcze miałem z m-2405s ,są odtwarzane prawidłowo.Jestem mieszkańcem Warszawy,jak będziesz kiedyś w poblizu to daj znać,a chętnie ci pomoge.

Musze się pochwalić.Właśnie wygrałem aukcje z Tandbergiem TD20A.W sobote będe miał nareszcie jeden z najlepszych magnetofonów jakie były produkowane.Tak wiec ,nagranie taśmy wzorcowej nie będzie stanowiło problemu.

Marek-41!Gratulacje!!!!!!Tanberg - to klasa! Jeśli to ten z Allegro - to widać jest w świetnym stanie i cena naprawdę przyzwoita - jak na taki sprzęt. Mi też kiedyś się udało z Fostexem - A-2 . To pocieszające ,że czasami ten dobry sprzęt trafia jednak w dobre ręce.Serdecznie Marku pozdrawiam - Jacek

Rafaell, 10 Paź 2007, 22:30

Moj M2405 jest osobiście dopieszczony. Tylko ja wiem sam ile w nim musiałem " popoprawiać".

Testowo przed moja ingerencją miał ok 60 Hz do niecałe 16 kHz na 19m/s, problem nierówności kanałów itp. Większość egzemplarzy nie powinna opuścić fabryki. Miałem bardzo dobre z mini kontakty tak więc wiem co wypuszczali.

Teraz ma od ok od 40 do 18,5 kHz. Głowica zainstalowana nowa załatwiona z serii eksportowej, kondensatory ELNA. Lepiej gra od OPUSA, ARII które są HI-FI .

Zdaję sobie sprawę ,że to nie TANDBERG czy AKAI nie mówiąc o NAGRA ale zapewne lepiej pomóc koledze niż nie.

Zapraszam na odsłuch możesz jego wtedy osobiście ocenić.

Pozdrawiam.

Jacek011.Tak to ten z allegro.Byłem prawie pewien,że nie uda mi się go kupić,a jednak.Mam nadzieje,że jest tak dobry jak wygląda.Wiem jak jest solidnie zbudowany,więc powinien być bezawaryjny,a i parametry ma lepsze niż 95% magnetofonów konkurencji.

Jak sądzicie......czy wymiana kondensatorów filtrujących w zasilaniu może zmniejszyć poziom szumów w lewym kanale "Sony TC 399" ??? Pytam, bo zauważyłem że są dwa 470uF 50V. Więc może jeden jest od jednego, a drugi od drugiego kanału.Może na początek wymienię tylko te dwa...co ?

Gardenus, 10 Paź 2007, 23:04

W końcu lat 80 krecił mnie ten magnetofon no a póżniej 0,5 godziny trzysilnikowy na zapisy Koncert który zamówiłem do radiowęzła (obejrzałem go sobie jak po wojsku zwalniając się z firmy podpisywałem obiegówkę wyobraż sobie jaki żal zamówić wtedy w bólach taki sprzęt i nie móc się nim nacieszyć)Mnie w 2405 Arii i damie Pik które miałem wykańczał ten silnik co za łomot ile ja się nakombinowałem żeby to wyciszyć jak dla mnie to dyskwalifikowało te magnetofony dopiero póżniej sprezentowany mnie 3 silnikowy Philips (nie pamiętam modelu) zaczynał przypominać to co powinno się nazywać magnetofonem szpulowym no ale takie czasy wtedy były teraz naprawdę możesz mieć świetne szpulowce bo sporo osób przechodzi na nowsze nie zagrożone brakiem taśm technologie i sprzedaje perełki za bezcen

Jest w tych szpulach i wskażnikach jakiś czar a może to co najcenniejsze-byliśmy wtedy młodzi i piekni

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ten szum występuje podczas odtwarzania taśm nagranych na innych magnetofonach, jak również nagrywa się właśnie na nim.Co z kolei jest słyszalne na M2405S.Więc w jakiej sekcji powinienem szukać usterki ? Gdzie najpierw wymienić kondy ?

Rafaell>>>>Oj tak tak... młodzi i piękni, a teraz za to mądrzejsi. Wtedy i tak nie stać by mnie było na nic wiecej niż 2405S, urawniłowka. Więc może lepiej, że człowiek nie widział i się nie męczył. Teraz możliwości jest dużo wiecej i oby tak dalej.Taki sprzęt jak Tandberg i inne Revoxy i Akai powinny być u takich ludzi,którzy to uszanują - więc Panowie - oby tak dalej.

PS.Słucham sobie starych dobrych Floydów - oczywiście z winyla - kupionego w 1980 roku na tzw Perskim w Warszawie za niesamowitą cenę.....to były czasy. Dziękuję i serdecznie Pozdrawiam - Jacek

Przypomnę tylko, że stare winyle - to zero kompresji, a dla młodych forumowiczów bitrate w winylu - to nieskończoność - jeszcze raz pozdrawiam.

Owszem tutaj masz rację. Młodzi jeszcze jesteśmy ale chyba już nie piękni.

Mam go od nowości i nie zbieram się na zakupy szpulowców. Uratowałem go od śmietnika dałem mu z sentymentu drugie życie ( przeleżał w szafie co najmniej 10 lat) .

Ja kompletuję " zestawy klocków" to moja zasadnicza pasja.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi