Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, co tam gość o nim pisze, ale jeśli wszystko jest ok, cena jest niewielka. W przeciągu ostatnich kilku tygodni dwa takie poszły podczas normalnych licytacji po około 250€

Czy ktoś z Was miał lub słuchał AKAI GX-F80 ??? Czekam na przesyłkę z tym magnetofonem, ale już teraz chciałbym poznać wasze opinie na temat tego modelu. To raczej mało spotykany model, więc będę jednym z nielicznych posiadających ten magnetofon :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-100008792 1195987670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie jeszcze umieścić zdjęcie "Hitachi D 3300 M" który właśnie wrócił z reanimacji u dobroczyńcy "Mulsa". Teraz już wszystko jest OK. Tak się cieszę !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wita wszytkich:)))))))))

maniak magnetofonów heheheh.

Masz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) krótką prezentacje tego deka AKAI (jakiś gościu coś tam nakręcił)

Ukryta Zawartość

Mój wątek podupada, ale nie ja ani moje hobby. Jadą do mnie "Akai GX-F80", "Braun C2" oraz "Sony TC 765".

Gorsza część mojej kolekcji idzie pod młotek :-)

Zobaczcie coś takiego

Ukryta Zawartość

pewną wadą jest kalibracja taśmy, tylko automatyczna, daje się odczuć na niższej jakości taśmach (w moim egz.)

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Znakomita większość ma przynajmniej kilka magnetofonów ( nie licząc rekordzisty Kasjela ).

Chciałbym o Wasze spostrzeżenia i odpowiedz na pytanie .

Który magnetofon najczęściej jest w użyciu czy tylko ten waszym zadaniem najlepszy czy jest jakiś inny powód czy sentyment?

Ja mogę odpowiedzieć, że używam codziennie niekoniecznie najlepszego i nie dlatego , że go oszczędzam tylko tego który np. jest najbliżej kanapy. Zaznaczam, że nie posługuję się pilotem.

Oto moja lista z uzasadnieniem w/g użycia:

1. Grundig CF 5500 bo mam go najbliżej i on jest wiodącym

2. Aurex PC-E70 jest moim ostatnim nabytkiem w fazie testowania i porównań ( po naprawie bardzo dobrze chodzi)

3. Radiotehnika MP 7301 , spędziłem przy nim najwięcej czasu przy nim na odrestaurowanie i tuning czuje do niego

sentyment

4. Optonica RT 7000 w użyciu od czasu do czasu i tylko dla tego że jest w komplecie ze wzmacniaczem SM 7100

5. SONY TC-K570 bardzo dobry, mało używany bo wpięty do amplitunera SONY STR AV 270 i dopiero do SM 7100

6. Grundig CF 5000 , z reguły nie używany ,miał służyć jako zapas na części do CF 5500 lecz to inna mechanika i

elektronika.

Więc u mnie niekoniecznie najlepszy jest najczęściej używany.

Zaznaczam, że np za jakiś czas lista może mieć inna kolejność.

Pozdrawiam w niedzielne popołudnie.

Ja używam wszystkich moich decków kasetowych, oprócz Aiwy AD-F810. W zestawie "Vintage" mam podłączone trzy magnetofony. Jeden z nich jest podłączony na długim kablu typu DIN. Tak że mogę odłączać ten wtyk i wkładać do dowolnego pozostałego magnetofonu. Szpulowców używam żadko, bo nie mam szpul. To znaczy mam kilka, ale nie mogę kolekcjonować muzyki na szpulach bo ich mam zbyt mało. Przy tak dużej ilości "źródeł dźwięku" jest niemożliwe, aby każde urządzenie było wykorzystane w 100%. W końcu są też inne zajęcia, niż tylko słuchanie muzyki.

Kasjel, 25 Lis 2007, 17:01

W końcu są też inne zajęcia, niż tylko słuchanie muzyki.

Oczywiście w tym czasie który traktuję jako relaks , rozrywka czy wypoczynek.

U mnie wiodący do odsłuchów to ONKYO INTEGRA TA-RW 9090 bo dwie kieszenie i auto-revers.Do zapisu z vinyli i odsłuchu perełek ONKYO INTEGRA TA-2900.Do codziennej ciężkiej pracy z zestawem testowym w drugim pokoju ONKYO INTEGRA -2570.Do sprawdzania i porównań doskonały podstawowy model ONKYO TA-2820.

Z kolei u mnie jest następująco:

Na słuchawkach słucham z Sony K870ES i stoi on na nakastliku tuż przy wersalce

W zestawie pod wzmacniacz podłączyłem Pioneera CT-959 bo ma najczystsze wysokie tony.

W drugim pokoju gdzie śpie stoi przy łóżku Pioneer CT-979 i on służy jako nagrywarka z winyla ale słucham też "na dobranoc " z niego.

He !!! A żebyś wiedział, że M 531 S też posiadam ! Tylko nie został kupiony na "Allegro" lecz jest u mnie od 1981r.

Utrzymuję go w jako takim stanie technicznym, a przedewszystkim usuwam warstwę kurzu co jakiś czas :-)

Wyrzucić szkoda. Ten magnetofon pamięta całe moje dzieciństwo i młodzieńcze lata. Prawdę mówiąc wcześniej jeszcze miałem Kaprala w bdb. stanie, ale mi go zaje........:-((

Zapomniałem B113 Kapral stoi jeszcze w garażu ale nieużywany,odziedziczyłem po ojcu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie o to mi chodzi a nie o rozpisywanie sie o tylko "TOPOWYCH" .

Temat topowych powoli przejada sie dlatego mało aktywności na forum.

Ci którzy maja inny może nie tak super sprzęt boja sie tu cokolwiek napisać bo to w/g nich za wysoka półka.

Ich też powinniśmy zauważać i powinny też dzielić się swoimi uwagami.

Moim M531S też zainteresowali się złodzieje . Była włamka do mieszkania jak jeszcze byłem na dorobku .

Witam wszystkich.A co mi doradzicie.Musze kupić kaseciaka,ale nie drożej ,niż 70 zł.I nie musi byc z najwyższej półki ,bo nie może,ale musi byc sprawny i solidnej konstrukcji.Mam zagwozdke.

Jak będę miał dwuślada stacjonarnego to zrobię mu tak zwane centralne smarowanie i będzie pracował przynajmniej 16-18/24 obecnie mam 2 x M2405S czterościeżkowe Melodję mono UHER-a REPORT 4000 IC Automatic mono w remoncie i dwuślada nad którym trzęsę się jak głupi UHERA REPORT 4200 MONITOR a marzy mi się jednoślad mono na całą szerokość taśmy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja uzywam przewaznie Sonego 970, bo ... jest doskonaly. Czasem wlacze Pionka 93, jak chce uslyszec cos innego, niz to, co prezentuje soba Soniaczek. Poza tym, tez zaj....cie wyglada! A Pionka 820, bo sie zastoi :)

ze starszych decków mam UNITRA MSH 101i lubie te analogowe wskażniki ale zadko włanczam bo brakuje mi do kompletu wzmak 205, i mam szpulaka UNITRA ZK140 a znowszych męcze to co przybędzie teraz męcze denona DRS-819 i , onkyo TA-6711

Tak ,to dla znajomego i wyglada na to ,że bedzie to JVC s-200.Kumpel już ma pasujący do niego amplituner.Mam co prawda na oku jednego maranza,ale zapewne cena wkrótce mocno podskoczy.

pytanie troszkę z boku wątku.

jestem miłośnikiem kaset (w odpowiednim wątku w zakładce analog umieściłem swoje piękne kasety) i chciałbym oddać do serwisu swojego kaseciaka.

jest to Technics TR-RS 555. czasem przycina mu się napęd w jednaj z kieszeni. napęd rolki (także przewijanie FF) działa w przeciwnym kierunku niż powinno przez co zniszczył mi kilka taśm.

gdzie go w W-wie lub okolicach można oddać w ręce specjalisty?

z góry dzięki za wszelkie rady.

• Pokaż nowe odpowiedzi