Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To jest link do tej strony z "User Manual" dla Sony TC 765

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, takie regulacje (a w nich liczy się każy ułamek mikrometra)- jeśli w ogóle będą możliwe - to tylko w laboratorium ;). Nie wiem, czy będziesz w stanie w domowych warunkach tak precyzyjnie mierzyć.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel jeżeli chodzi CI o te rolki prowadzące taśmę to poprostu nie zakładaj na nie taśmy,i sprawdź efekt przecież nic sie nie stanie!więc badaj sytuajce

Jeżeli to rolka, to przy jej mechanicznym odciągnięciu od wałka podczas odtwarzania taśma i tak powinna iść prosto.Jeśli napinacz to przy ingerencji mechanicznej, zwiekszającej napiecię tasmy, powinna ona wracać do prawidłowego toru.Nic innego mi do głowy teraz nie przychodzi.

Kasjel.Witaj.Jest mi niezmiernie przykro,że takie szkody poniosłes poprzez wadliwe opakowanie.Jeśli nie masz do niego serwisówki,to daj mi znać i na priw napisz swój email,to ci wyśle w pdf.

"V-Savage"- gdybym zrobił tak jak piszesz, to maszyna wogóle by nie ruszyła :-)) Ten lewy napinacz jest powiązany z włącznikiem sterowania.Poprostu muszę zwiększyć siłę naciągu taśmy.Ponieważ lekkie przyhamowanie lewej szpuli załatwia sprawę w 100%. Czyli lewa szpula powinna stawiać większy opór, albo lewa rolka.....

Gość V-savage

(Konto usunięte)

hmm ja wyłacznik mam po prawej stronie:) stąd nieporozumienie,ale wyłacznik można paluchem przytrzymać.Ja stawiam na ten cholerny capstan.Ogólnie to wredna dolegliwość,oby nic nie było skrzywione itd bo to spory problem.Masz juz takie znajomości z MUlsem,że napewno CI pomoże;D

Pozdrawiam

Tape guide, to kołek prowadzący (kierujący) taśmę ( czyli jej wysokość).

Napinacz (jak wynika z instrukcji) w pozycji zero, powinien włączać auto-stop.

Myślę że trzeba sie przyjrzeć, czy taśma leci na tym kołku, czy na rolce, ale mimo wszystko obstawiam napinacz.

Więc tak......przyjrzałem się dokładnie ! To lewa rolka przesuwu taśmy. Odciągnąć się jej nie da przy odtw. ale jej dociśnięcie załatwia sprawę. Wtedy zwiększa się naciąg i jest OK. Tylko muszę poszukać, gdzie zwiększa się jej nacisk.

Podczas odtwarzania, palcem lekko przytrzymaj w dół napinacz (ten pierwszy od lewej), powinno pomagać.

Sprawdź jeszcze czy ten kołek prowadzący, między napinaczem a rolką nie jest luźny, bądź obrócony, powinien miec frez na szerokośc taśmy, który jest jej prowadnicą.

Te napinacze są OK. Pracują i reagują chyba prawidłowo. To docisk lewej rolki jest za mały, ewentualnie jej skos jest nieprawidłowy. Ale to ona robi zamieszanie.

Nie wiedziałem, że to jest ustrojstwo na dwa wałki sterujące i dwa rolki dociskowe szilifuj papierem ściernym na obrotach bez założonej taśmy,wyłącz zmatuj ruchami równoległymi do osi rolki [a jeśli jest marna wyciepnij i załóż na jej miejsce nową]

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie ! Muszę poprostu zwiększyć naciąg taśmy przez zwiększenie oporu lewej szpuli. Teraz naciąg jest tak mały, że dosłownie lewy naciągacz ucieka swobodnie w prawo nie napotykając na opór taśmy (jest poprostu luźna).Magnetofon nie posiada sprzęgieł, bo osie szpul to zwyczajnie osie silników.Hamulce są tylko od zatrzymywania taśmy, gdy zatrzymujemy przewijanie lub odtwarzanie. Po włączeniu "play" (bez taśmy) kręci się również lewa oś, ale łatwo ją zatrzymać. Tak więc gdyby lewa oś miała większą moc i nieco mniejsze obroty to naciąg taśmy zwiększył by się. Dodam, że podczas przewijania w tył lewa oś ma wtedy dużo większą moc i nie ma problemu z przewijaniem. Nawet gdyby taśma nie uciekała z głowic, to i tak za słabo przylegała by do nich z powodu słabego naciągu. Lewy i prawy naciągacz jest tylko na sprężynce, plus do tego wyłącznik auto stop. Bięgną od nich tylko po dwa przewody, więc to tylko wyłączniki. I teraz pytanie......w jaki sposób zwiększyć naciąg taśmy z lewej strony, przed lewą rolką przesuwu taśmy ???

Kasjel, 28 Lis 2007, 18:16

Jeżeli dobrze zrozumiałem : Lewy silnik bezpośrednio napędza lewy talerz.

Więc może trzeba przeprowadzić regulacje tego silnika.

np. w moim GRUNDIG CF 5500 regulacja obrotów tu akurat dotyczy nawijania taśmy przy play czy rec. naciąg taśmy jest regulowany elektronicznie przez potencjometr ( PR-ka) w module odpowiedzialnym za napęd.

Nie znam twojego modelu jedynie sugeruję przez analogię tematu.

Kasjel.Na razie jej nie znalazłem,ale musi to działac tak jak i w innych moich magnetofonach.Po właczeniu np;philipsa N-7125 bez taśmy{tandberga bez tasmy włączyć się nie da ,bo ma fotokomórkę i skubany wie czy ma taśmę ,czy nie}To lewa szpula zaczyna obracać się do tyłu i osiąga jakieś dwadzieścia -trzydzieści obrotów na minute.W ten sposób jest zrealizowany naciąg taśmy.Nie mam niestety jak zmierzyć siły z jaką silnik obraca szpule.Ta siła w twoim przypadku jest inna i zależy od wielkości założonych szpul.Dlatego masz przełacznik wielkości szpul.Regulacja odbywa sie na drodze elektronicznej i musi być potencjometr do regulacji tej siły.Spróbój właczyc go bez taśmy na 'play' i ustaw na małe szpule.Zobacz z jaką prędkością bedzie się obracała lewa szpula.Philips informacje,czy ma taśme dostaje z czujników naciągu tasmy i bez niej wyłacza się i tak ,ale trwa to kilka sekund i można zobaczyc z jaką siła próbuje hamowac tasmę.

Gardenus - właśnie tak ! Tylo wydaje mi się, że lewą oś zbyt łatwo można zatrzymać podczas odtw. Gdyby była mocniejsza, wtedy wiadomo....ustawiło by się mniejsze obroty i naciąg by się zwiększył. Ale w takiej sytuacji, gdy tak łatwo ją zatrzymać zmniejszenie obrotów nic nie da :-(

Kasjel>to nie tak.Samym hamowaniem szpuli się nie da,ponieważ siła hamowania musi byc zmienna i zależy od wielkości szpul i ilości taśmy na niej.Dlatego są zainstalowane czujniki napiecia tasmy i zebrane z nich informacje służą do regulacji siły hamowania.W innym przypadku,siła hamowania była by ,raz za słaba ,a raz za silna.

Zasłoniłem tandbergowi fotokomórkę i dał sie oszukać.Ale obraca się bez tasmy tylko prawa szpula,lewa stoi i da sie ręcznie obracać ,ale z oporem i tylko w kierunku przesuwu tasmy.Poruszanie czujnikami naciągu nic nie zmieniło.

Nie miał dziadek kłopotu sprawił sobie babcię, jaka jest średnica ośki na której była ta rozwalona nakładka, czy masz śrubkę i sprężynę.

Pozdrawiam

Zbyszek

Niestety ta nakładka nie jest przykręcona na śrubce, tak jak w moim Sony TC 399. Była zatopiona na końcówce osi szpuli. Poza tym wszystko jest, sprężynka itp. Kurde ! Te naciągacze chyba rzeczywiście są również czujnikami naciągu taśmy, i lewy nie przekazuje informacji do lewego silnika.

Zobacz,czy ten lewy naciągacz nie posiada jakiegoś czujnika.Jezeli cos takiego jest to psiknij płynem do czyszczenia styków.A tak nie duzo brakowało,a bym to ja walczył z tym magnetofonem.Kasjel nie przejmój się,zrobie co bede mógł,aby ci pomóc i jeszcze się nacieszysz widokiem duzych obracających sie szpul.Dostałem informacje,że mój N-4450 jest już elektrycznie sprawny,więc za pare dni powinienem go mieć nad monitorem.

Kasjel.Obydwa wałki sa napedzane jednym paskiem.Lewy powinien sie nieco wolniej obracac od prawego.Zobacz zdjecie.Nie wiem ,czy juz tm dotarłeś,ale tak to wyglada.Może pasek jest zużyty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi