Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wam sie podoba cos takiego?Niespotykany kształt prawda.Fajny jest zwłaszcza uchwyt na kasety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najlepsze pomysły mieli nasi projektanci... :)

Moja jedyna finezja miała wade-w lewym kanale ciągle były jakieś niezidentyfikowane dziwne szumy po włączeniu nagrywania.i po kilkunastu sekundach poziom wysterowania samoistnie spadał prawie do 0.Mimo to uwielbiałem ten sprzęt :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Finezja od strony designerskiej powielała wzorce z I połowy lat 70-tych, z wyjątkiem elementów z drewna lub z drewnianą okleiną - większość magnetofonów z owego okresu miała kasetę ładowaną od góry, wskaźniki czasem lekko pochylone w stronę użytkownika, itd.

Mechanicznie Finezja oparta była na mechanizmie licencyjnego Grundiga. Chyba najsłabszym elementem były szybko zużywające się silniki.

Moi koledzy mieli taką Finezję, i mimo wszystko u nas był to wtedy ósmy świata.

Daniel,była wtedy taka moda.Mój kumpel zdobył to.Pisze zdobył,bo zakupy w tamtych czasach tak nalezy traktowac.Nieco podobne,ale.Zobacz sobie to zdjecie.Specjalnie go nie wklejam,aby można tą zabawkę docenić w duzej rozdzielczości.Wesołych świąt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No! Tyle, że u nas Finezja spóźniła się z tą modą o małe 10 lat! W latach 80-tych, gdy była produkowana, nikt już takiego układu nie stosował.

"Finezja 3"- miała być kiedyś pierwszym magnetofonem w zestawie audio, o jakim marzyłem. Na szczęście stało się inaczej, ponieważ wówczas to mój brat miał dokonywać zakupów za moje ciężko zaoszczędzone pieniążki. No i "Finezji" akurat nie było w sklepach, więc kupił amplituner "Aida" zamiast Finezji. Ale rok wcześniej kupiłem gramofon Foniki "GS 440", potem dopiero decka używanego Kasprzaka "M7011".Czas mija, a w mojej kolekcji wciąż pozostaje gramofon Foniki. Założyłem w nim nową wkładkę AT 95E i dalej gra, i to nieźle.......

Finezja moich przyjaciół miała kilka "finezyjnych" rozwiązań: mogła pracować na taśmach chromowych (!), a włożenie takiej kasety sygnalizowane było zapaleniem się białej lampki! Na taśmie chromowej można było osiągnąć pasmo chyba aż do 14 kHz, a na normalnej - do 12,5. Niebieska lampka, jak pamiętam, sygnalizowała włączenie układu redukcji szumów DNL (działał tylko przy odtwarzaniu), a chyba pomarańczowa - komplementarnego układu redukcji szumów RS, podobnego w działaniu do Dolby, ale mniej skutecznego. Czerwona lampka sygnalizowała zapis, i nie pamiętam już co sygnalizowała lampka zielona. W układzie zapisu zastosowano limiter (bez możliwości wyłączenia), zapobiegający przesterowaniu taśmy, który bardzo skutecznie zapobiegał też wysokiemu wysterowaniu tych taśm, które można było wysoko wysterować... A po ustawieniu bardzo wysokiego poziomu zapisu uzyskiwało się nagranie o bardzo spłaszczonej dynamice - ale bez przesterowań! Efekt czasem był... zaskakujący!

Ileż ja taśm u nich na tej Finezji nagrałem! Z płyt (oczywiście czarnych), i z radia, jak był "Wieczór z płytą kompaktową". A ile trzeba było nakombinować, żeby zdobyć czyste kasety do tych nagrań!

Zerknąłem na zdjęcie powyżej i już wiem! Zielona lampa sygnalizowała włączenie automatyki zapisu - poziom zapisu był wtedy regulowany całkowicie automatycznie.

O kurde,niezłą dyskusję rozpętałem.Wiem o tym że moda na takie decki była w latach 70-zobaczyłem to kiedy znalazłem stronę vintagecassette.Wcześniej myślałem że to taki Polski eksperyment.Ta lamka na załączenie kasety chromowej była pomarańczowa.Moje taśmy to były stilony i orwo-Sony były za drogie :P Teraz chciałbym zobaczyć jak by grał ten sprzęt ze stożkową głowicą sony i na dobrej taśmie chromowej.

Wszystkim z tego wątku dziękuję i życzę Zdrowych , Spokojnych , Radosnych , Szczerych , aby rozmowy nie milkły ...

Wszystkim znanym i mniej znanym MAG

audiomagia.blogspot.com

Witam wszystkich zajetych przedswiątecznymi przygotowaniami.Ja juz wiekszośc mam za sobą,więc zabrałem się za przywracanie do życia JVC CD-S200.Wymieniłm paski,rozmagnesowałem tor tasmy i nasmarowałem co trzeba.Musze przyznac,że pomimo ponad 25 lat stan wnetrza,jest bardzo dobry.Sruby mocujace głowice z fabrycznym zabezpieczeniam,wszystkie zarówki oryginalne i sladów grzebania.Jak to gra?Musze się przyznac,ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.Magnetofon posiada system ANRS zamiast dolby,ale co ciekawe systemy te sie bardzo dobrze dogadują.ANRS pieknie redukuje szum tasmy i nic a nic nie tnie wysokich.Po załadowaniu tasmy nagranej w systemie dolby,też nic specjalnego sie nie dzieje.Próby robiłem na żelazowej sony hf.Wszystkiego najlepszego .

Również i ja chciałbym życzyć wszystkim wesołych Świąt Bożego Narodzenia, oraz żeby kolędy płynące z naszych magnetofonów brzmiały tak pięknie i tak czysto jak nigdy dotąd ! :-)

Wszystkim pozytywnie zakręconych taśmami oraz tym którzy tu zaglądają z ciekawości życzę spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia i słuchania najpiękniejszych kolęd z taśm, oczywiście.

Witajcie.Jeśli dzisiaj lutowaliście kable tak jak ja - to cay rok nas taki czeka.Oby nic się nie psuło.Serdeczne życzenia zdrówka dla wszystkich i analogowego szczęścia - Pozdrawiam - Jacek

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich.Ja tylko kasowałem nowonabyte taśmy i podłaczałem wszystkie swoje magnetofony ,poprzez specjalny układ,który mi nareszcie pozwala odtwarzac i nagrywac na wszystkim bez potrzeby bawienia się kablami,czego i wam zycze.

Witam!

Mam pytanko do posiadaczy decka sony TC-K6ES. Czy jest możliwość wyłączania wyświetlacza jak to ma miejsce np. w tc-k990es?Czy np.jeżeli jakimś cudem dokupię do niego pilota to czy jest na nim funkcja wyłączenia displeya?Jeżeli ktoś wie to jaki jest symbol głowicy zmontowanej w tc-k6?Ponoć można ją jeszcze nabyć w serwisie sony w Warszawie..

Pozdrawiam wszystkich-Akis

Niestety tc-k6es takowego przycisku nie posiada,miałem nadzieję ,że jest jakaś kombinacja(np.przytrzymanie jakiegoś guziczka)....Miałem nie dawno tuner rotela(chyba rt 1080),w którym właśnie poprzez przytrzymanie guziczka przez 5 sekund gasiło wyświetlacz...

Coś złego się dzieje z moim "Onkyo TA 2570". Mianowicie, zatrzymuje się nagle prawa szpulka podczas odtwarzania, po czym zostaje wciągnięta trochę taśma i odtwarzanie wyłącza auto-stop.Na szczęście nigdy nie dochodzi do zniszczenia taśmy, ale muszę coś z tym zrobić. Dlatego mam pytanie do tych, którzy rozbierali już ten model. Czy mniejszy silniczek napędza prawą szpulkę poprzez pasek napędowy ??? Przewijanie funkcjonuje dobrze, więc co może być przyczyną zatrzymywania się prawej szpulki ???

Kasjel, 26 Gru 2007, 10:58

Auto-stop działa prawidłowo.

Tego modelu nie miałem.

Psiknij WD 40 w ośkę silnika który przewija taśmę lub podkręć o ile jest PR w układzie elektronicznym .

To z doświadczeń z innymi magnetofonami ale zasada może być podobna.

Dodam, że ta usterka wystąpiła raczej na skutek "nie używania" niż "używania" magnetofonu. To znaczy....zawsze działał prawidłowo, aż pewnego dnia "dostał wolne" ponieważ zakupiłem inne decki i zająłem się nimi. Po ponownym rozruchu okazało się, że ma taki właśnie problem.

witajcie.Jak tak walczycie z problemami,to może i mi coś doradzicie.Posiadam pioneera s550s.Ma on elektrycznie zamykaną kieszeń.Problem polega na tym,że skubana często zamyka się samoczynnie zaraz po otwarciu,albo podczas jakichś operacji np;włożeniu kasety.Musze uważać na palce i jest to nieco wkurzające.Nie wiem co z tym zrobić.

• Pokaż nowe odpowiedzi