Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Może wyczyść sensor pod klawiszem "Eject". Ale może to być też wina centralnego układu sterującego. To współczesny deck, więc chyba coś takiego ma. Albo może da się go jakoś zresetować ? Miałem kiedyś decka "Pioneer CT 737mkII", w którym po naciśnięciu "Eject" włączało się przewijanie w tył.Ten model też ma elektrycznie otwieraną kieszeń. Ale sprzedałem go poprostu taki, jaki był........

Kieszeń ma wyłącznik krańcowy, po zwarciu którego włącza się silnik i zamyka kieszeń - dzięki temu można włożyć kasetę, leciutko pchnąć kieszeń, i zamyka się ona. Prawdopodobnie ten wyłącznik zanieczyścił się albo w jakiś sposób rozregulował. Myślę, że to prędzej ten wyłącznik zawodzi niż styki przycisku "Open/close". Jest łatwo dostępny, z lewej strony, na zewnątrz mechanizmu.

Kasjel,popsikałem i efekt występuje rzadziej,ale się zdarza.Poczekam,aż preparat odparuje.Wole za bardzo tam nie grzebać,bo moge wiecej napsuć.Zauważyłem ,że po intensywniejszym uzytkowaniu problem występuje rzadziej.Bede musiał się do tego przyzwyczaić.Kieszeń otwiera się i zamyka szybko,około sekundy.

Marek-41 - jestem ciekawy co to za system który pozwala Ci podłączcyć tyle sprzętu na raz, o ile to nie jest zwykły mikser to czy mógłbyś coś więcej o tym napisać, może jakięs zdjęcia? Ja myśle o zbudowaniu prostej krosownicy (patch bay) z wejściami i wyjściami RCA, tylko ile to lutowania...

pozdrawiam

@ Marek-41

Proponuję najpierw sprawdzić ten wyłącznik krańcowy, a dopiero potem kombinować z układem sterującym. Przypuszczam, że w przypadku awarii układu sterowania nie ograniczałoby się to tylko do zamykania kasety, tylko więcej rzeczy działałoby na opak.

@Kasjel

Bez znajomości mechanizmu 2570 trudno coś powiedzieć. W różnych mechanizmach napęd dowijania bywa rozwiązywany bardzo różnie. W jednych realizowane jest to z silnika głównego, a drugi służy tylko do szybkiego przewijania, w innych silnik główny napędza wyłącznie koło zamachowe, a drugi silnik napędza talerzyki zarówno dla dowijania, jak i szybkiego przewijania. Przekładnia może być paskowa, cierna albo zębata.

Winne też może być sprzęgło dowijania, w którym jest zbyt duży poślizg i moment dowijania jest zbyt słaby by pokonać opór rolki z taśmą. Zobacz jak działa napęd bez kasety, czy prawa rolka ciągnie z dużą siłą czy słabiutko (niektóre magnetofony trzeba ogłupić żeby się dały włączyć bez kasety).

Wiem, że ktoś tu już rozbierał mechanizm w "Onkyo TA 2570" przy okazji wymiany pasków napędowych.

Prawdopodobnie był to "Discomaniac71", więc może się odezwie.Narazie widzę, że pomaga mu poprostu używanie go.Może się jakoś rozrusza.......

To chyba coś dla nas.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaczne od początku.Przemycie włacznika krańcowego pomogło.Co do tego urządzenia pomocnego w rozwiązaniu problemu połaczenia wielu urządzeń,to tu jest link do aukcji.Ta jest już zakończona,ale są na innych aukcjach tego samego goscia i nawet o zeta taniej.Ja wykorzystuje dwa amplitunery ,każdy z dwoma petlami magnetofonowymi,to urządzenie i konsolete sansui rg-700.Mam podłaczone :Tandberg td20A do jednej petli,philips N-7125 do drugiej ,ale kablem din.Tak samo bedzie podłaczony n-4450.Kasetowy pioneer s550s,odtwarzacz cd,komputer,tuner satelitarny i jvc-era

Ukryta Zawartość

Zostały mi jeszcze dwa wolne wejścia i jedno wyjscie.To jest tylko rozdzielacz,nie posiada,żadnej dodatkowej elektroniki mogącej zmieniac sygnał i kosztuje grosze.Trzeba tylko nieco pomyśleć,jak to wszystko podlączyć.

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem,zadnych ,ale dosłownie żadnych zmian.Poziom sygnału jest dokładnie taki sam jak bezposrednie połaczenie.Ma oczywiście taka niedogodnośc,ze nie jest to pełna petla magnetofonowa,ale dwa moje szpulowe mają tylko gniazda din,a po drugie ta zabawka pozwala zwolnić wejścia na tuner i wszystko oprócz gramofonu podłączyc do wejścia aux.Wykorzystując inne moje urządzenia udało mi się wszystkie problemy pokonać.Powodzenia.

ok, a co powiesz na wykorzystanie krosownicy? Jakoś tak chodzi mi to po głowie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Kasjela

Witam.

Czy ten deck 2570 ma wymieniony pasek?

Jeśli nie to sprawdź czy nie jest zbyt luźny.

Czy nadmiar taśmy zbiera się za prawym wałkiem gumowym czy pomiędzy wałkami?

Środkowy silniczek służy do przewijania w prawo lub lewo a także do odbierania taśmy w czasie nagrywania lub odtwarzania.

Mam go przed sobą rozebranego i opisuję go chłopskim niefachowym dialektem bo jestem tylko amatorem majsterkowiczem.

Być może należy tylko wymienić pasek.Silnik główny zamontowany jest po lewej stronie mechanizmu i za pomocą paska napędza dwa koła połączone z układem kapstanowym.Jeśli pasek jest luźny to jedno z kół może się zatrzymywać i taśma też zatrzymuje się lub gromadzi się w którymś miejscu.Wtedy Auto Stop wyłącza układ.Im wcześniej tym lepiej dla taśmy.

Pozdrawiam

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Tia.Ja też reaktywuję 2570, tyle, że u mnie poszedł procesr sterujący teraz trzeba rozpocząć poszukiwania "tak oweg".A mechanizm jest taki jak pisał Kasław.Ja też mam luźny pasek więc warto sprawdzić.

W moim Onkyo poprostu nagle zatrzymuje się prawa szpulka.Wtedy nadmiar taśmy zbiera się wewnątrz kasety, aż w końcu wychodzi na zewnątrz pętelka po czym auto-stop wyłącza odtwarzanie. I właśnie to chciałbym wiedzeć........dlaczego zatrzymuje się prawa szpulka nawijająca ??? Jeśli mniejszy silniczek jest od przewijania oraz napędza prawą szpulkę (sprzęgło) podczas odtwarzania, to dlaczego problem występuje tylko podczas odtwarzania ??? Gdyby coś się ślizgało, albo był luźny jakiś pasek to problem występował by przecież zarówno podczas odtwarzania jak i przewijania.......nie ???

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Silnik, który napedzą prawą szpulkę to ten duży po środku.Ma on żebatkę na osi i napęd jest przekazywany zębatkami.Jeżeli przewija to dziwn,ale z drugiej strony podczas przewijania silnik pracuje z większą siłą.Trzeba rozkrecić przeczyścić i nasmarować.Jeżeli długo nie pracował no to widocznie ,że tak powiem coś się zastało.Przyczyny mogą być różne ja obstawiam, po prostu przeczyszczenie,ewentualnie można zmierzyć napięcię na silniku napedząjącym szpulki.Mechanizm jest przymocowany 4 wkrętami od góry 2 i od dołu.Wychodzi z całą kieszenią.

Powodzenia

> Kasjel

W moim bylo bardzo podobnie, nie pamietam koniec koncow co tam trzeba bylo zrobic, w kazdym badz razie skonczylo sie na dodaniu kondensatorow (cos z napieciem bylo nie tak, jak V-savage napisal) na domiar zlego pochodzil z 2h i koniec... teraz od ponad pol roku jest u innego goscia ktory twierdzi ze pierwsza naprawa byla zle zrobiona i zjaral sie jakis scalak (cos z napieciami bylo zle dobrane) w sumie to chyba juz na straty spisalem tego onkyacza, pogral u mnie kilka godzin (w ciagu .. no prawie roku) :-/

"AmAdeuz"- myślę, że nie powinno być aż tak źle ! Narazie chodzi dobrze.Myślę, że poprostu zastał się mechanizm na skutek dłuższego nieużywania.Głównie chciałem się dowiedzieć, czy środkowy silnik napędza jakiś pasek.

Ale teraz już wiem, że nie......więc jeśli dalej będzie to samo, to spróbuję wyczyścić i nasmarować mechanizm.Ewentualnie wymienię pasek napędowy i będzie OK.

Noooooooooo, wreszcie po okresie karencji, mogę tu pisać.

Mam na imię Czarek.Jestem z Płocka.

psChciałbym podziękować tym wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytania dotyczące Akai GX95.

Izaak Fleichfarb - nie jest to nazwa rockmana ale brzmi ciekawie. Ja wyciepnąłem bardzo dawno jego nagrania miałem komplet oraz byłych współpracowników artysty.

Magnetofon jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia handgranatów

Pozdrawiam

Zbyszek

akism, 25 Gru 2007, 20:04

>Witam!

>Mam pytanko do posiadaczy decka sony TC-K6ES. Czy jest możliwość wyłączania wyświetlacza jak to ma

>miejsce np. w tc-k990es?Czy np.jeżeli jakimś cudem dokupię do niego pilota to czy jest na nim

>funkcja wyłączenia displeya?

Tak. Dwustopniowo, najpierw wyłączasz wszystko oprócz licznika a kolejne przyciśnięcie wygasza licznik.

Kasjel, 28 Gru 2007, 16:37

>"Gardenus"- a skąd wiedziałeś ? Normalnie, chyba jasnowidzem jesteś ! :-)

Bo sam to robiłem.

Miałem nadzieję, że nie będę w tym osamotniony.

• Pokaż nowe odpowiedzi