Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, 26 Lut 2008, 19:20

Pracując swego czasu w Studiu Nagrań w Polskiej Żegludze Morskiej do czyszczenia sprzętu : sławne( milicyjne )MAK-i 2s ) oraz węgierskie magnetofony studyjne do montowania nagrań (taśmy"matki " ) używałem tylko i wyłącznie spirytusu rektyfikowanego 96 % ( notabene z BALTONY ) i żadnych innych "świństw".

Do ich zmiękczenia podałem wyżej WD 40

Nie mów więc, że nikt nie ma tu pojęcia na forum o ich właściwym czyszczeniu.

Sorry, że się trochę uniosłem ale Ty sprowokowałeś tą odpowiedz.

> Kasjel

> Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że nikt z nas tak naprawdę nie wie

> czym czyścić rolki.

No tak, jednak z drugiej strony każdy z nas jednak czymś czyści. To może napiszmy kto czego używa do rolek i z jakim skutkiem. To może w oparciu o to do czegoś dojdziemy wybierając te lepsze "czyściki" a odrzucając te gorsze.

Dodam jeszcze, że najdłużej z posiadanego sprzętu mam UNITRA M2405 S ( 28 lat ) i ZK 120 lampowy (34 lat ) a konserwacje wykonuję tym czym wyżej napisałem gdyby była ona niewłaściwa to dawno gumy rozleciały by się a jednak maja się dobrze zwłaszcza rolki dociskowe o które niepotrzebnie wytaczamy sobie armaty.

"Gardenus"- nie podchodź to tej mojej "pisaniny" tak emocjonalnie. Ja tylko tak sobie.....:-))

Miałem na myśli raczej coś innego.....mianowicie to, że nie ma jednego i sprawdzonego sposobu na konserwację rolek gumowych. Ty piszesz o spirytusie i WD 40, a ja przypomniałem sobie odrazu wypowiedź Rafaela sprzed jakiegoś czasu, który jest wielkim przeciwnikiem używania spirytusu do czyszczenia rolek. Ktoś inny może mieć jeszcze inne zdanie. Słyszałem już nawet opinię, że Novogum też się nie nadaje. Więc co wybrać, w tym natłoku informacjii ??? Bo zdania są różne......

Jeśli chodzi o skład Novogumu, to aceton rzeczywiście rozpuszcza gumę, co miałem okazję wykorzystać czyszcząc nim (tzn. acetonem)resztki sparciałego paska napędowego. Jednak mam wrażenie, że zawartość procentowa acetonu w Novogumie nie powoduje wielkich zniszczeń, a pozwala trochę zmiękczyć starą gumę, tak aby miała lepszą przyczepność, a chyba o to nam właśnie chodzi. Ja dotychczas też używałem do czyszczenia rolek zwykłego spirytusu 96% i jakoś nie wywołało to żadnej katastrofy. Podobno można też spokojnie czyścić gumę środkami na bazie isopropanolu.

Jeśli chodzi o tego decka Nikko, to ja też początkowo miałem na niego chrapkę, ale po chwili zastanowienia odpuściłem. Dla zainteresowanych, chyba widziałem na aukcji niższy model w kolorze czarnym.

Ja przedstawiłem realne przykłady. Dla niedowiarków, przeciwników pozostawiam niesprawdzone w dłuższym okresie czasu specyfiki których tu kilka z nazwy wymieniono.

Ja korzystam z alkocholu izopropylowego [izopropanol] dostałem od Rafaella pełne półbasa , etanol rektyfikowany 99 % zewnętrznie do głowic wewnętrznie 75% , rolki nie wiem czy mądrze i czy dobrze traktowałem naftą lub tak zwanym penetrolem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ale się zrobiła afera wokół sprawy tego decka Nikko :-)

A wszystko to moja wina, bo ja zacząłem licytować ! Sprzedawca to jakiś debil, bo najpierw pisze że "Za ila wylicytujesz, za tyle masz" a potem cyrk odstawia !

Myślę, że nie ma czego żałować. Ten koleś od Nikko jest jakiś nie-halo. Tuner Nikko też mu spadł, a ten sam deck Nikko został sprzedany za 31 pln na aukcji zakończonej 8 bm. - sprawidziłem właśnie z ciekawości. Ten gość to jakiś niepoważny dzieciak, szkoda na niego czasu.

Kiedyś już dawno, pisaliśmy o tym. Podobno producenci ustawiali szybkość przesuwu taśmy wdług trzech minimalnie różniących się norm: 4.75 4.67 i 4.78cm/s. Ja ustawiam zawsze 4.76cm/s.

JACKSTER, 26 Lut 2008, 20:31

Ustaw w nich jednakową prędkość 4.8 cm/s ( 1-7/8 ips) regulując PR-kiem w ( otworek ) silniku lub o ile jest osobno w układzie zasilania silnika . Większość produkcji magnetofonów ma tą prędkość i po kłopocie.

magnetofony kasetowe to wiele róznych predkosci .Trzeba sie z tym pogodzic lub ustawiac na jedna predkosc .A najlepiej miec jeden top deck np.BRAUN C4...producenci nie przewidywali kiedys ze ktos bedzie miał np 10 czy 20 kaseciaków w domu i sobie predkosci ustawiali jakie chcieli.

Grundig High Fidelity

Nie mam niestety urządzeń do ustawiania prędkości. Mogę tylko kręcić na słuch. Jak na nieszczęście, mój główny deck TEAC, na którym nagrałem większość taśm, jest od dłuższego czasu sprawny inaczej i muszę słuchać kaset na innych. Przejrzę jeszcze starsze posty, jeśli ten temat był szczegółowo na tapecie. Dzięki za odzew, chłopaki.

Nie kręć nigdy na słuch .

Możesz wyregulować także z pomocą stopera w/g czasu , kasetą z podanymi czasami utworów ,tasma oczywiście nie może być przeciągnieta.

Prędkość prawidłowa , to znaczy standard zatwierdzony przez firme Philips wynosi 4,76 cm/s i nie więcej ani mniej .

A ustawiać cos co ma fabryczną 4,8 lub 4,75 to profanacja jak można ??? zastanówcie sie potem to już nie jest warte złotówki , jaka wartość ma tak rozregulowany deck ma w instrukcji 4,76 to tak zostawiam , ma 4,75 , lub 4,8 to nie kręce ludzie piszecie bzdury kiedys juz ktoś o tym pisał klepnijcie w wyszukiwarke prędkość i wam wyjdzie

A jak czytam o tym czyszczeniu lepiej nie stosować tych praktyk bo wszystkie złomy na allegro wylądują

"JACKSTER - (...) Jeśli chodzi o tego decka Nikko, to ja też początkowo miałem na niego chrapkę, ale po chwili

zastanowienia odpuściłem. Dla zainteresowanych, chyba widziałem na aukcji niższy model w kolorze czarnym."

No jest troszkę niższy model - 790, ino żeby jeszcze nie był czarny. :) No ale nie zawsze można dostać to co się chce. :)

Fan Deck, 26 Lut 2008, 21:11

Poczytaj sobie instrukcje serwisowe.

Wiekszość japońców podaje na 4,8.

Europejske 4,76 .

Na ucho tego praktycznie nie wyczujesz.

Problem kolego to starzenie się sprzętu, wysychanie kondensatorów , zużywanie się łożysk silnika , rozciagniety pasek, dioda stabilzacyjna nie trzyma napięcia itp a do tego stwierdzenia trzeba mieć praktykę .

Kup na ALLEGRO jakiegoś starucha i sprawdz czy jest prędkość tak jak w jego instrukcji. Na pewno rózni sie od podanej .

Teortetyk to może jesteś dobry ale zapewne nie masz praktyki w serwisowaniu .

"JACKSTER"- ja stosuję metodę "Gardenusa". Ale konkretnie: zmierzyłem stoperem odstęp czasu jaki dzieli dwa charakterystyczne momenty w pewnym nagraniu. Pomiaru dokonałem na dobrym decku z kwarcowym stabilizatorem obrotów.Potem zweryfikowałem to na innym dobrym decku. Pomiar był identyczny, i wynosił on 6m.29s. Odtąd uznaje tą taśmę jako wzorzez, i według niej ustawiam z dokładnością +/- 1s.

Dodam jeszcze, że decki na których mierzyłem czas miały podaną szybkość 4.76cm/s.

==>> GARDENUS, KASJEL

Słowa uznania za konkrety! -- oby więcej takich forumowiczów w naszym wątku, a nie tych, co tylko sieją ferment, bo muszą odreagować prywatne frustracje!

JACKSTER, 26 Lut 2008, 21:15

Jeśli jesteś mądry wybierz odpowiednie dla siebie techniki konserwacyjne , jeśli Jestes taki mądry to na pewno wiesz co z tego bełkotu cennego wyłowić niektórzy piszą dobrze kwestia tylko wczytania sie w temat ale co niektórzy leja wodą

i mamy złom na allegro potem , nawet rymy mi wychodzą

A chcesz konkretnie wiedzieć czego ja używam , kiedys związany byłem zawodowo z tematem ale mamy tu wielu którzy nawet nie lizneli odpowiedniej wiedzy i ślęczą nad swoimi maszynkami z wkretakami powinno sie ich wszystkich zebrać i nauczyć

Spróbuj upiec ciasto niech ktoś Ci mówi jak to robić a Ty to rób , a Widzisz wiedza to nie kilka zdań od dobrego kolegi z forum bo ciasto nie wyrośnie i dup....a

Kilka lat temu, gdy zainteresowałem się magnetofonami szpulowymi, do czyszczenia głowic i toru przesuwu taśmy używałem wykonanych przez siebie pasków z bawełny, na które natryskiwałem antystatyczne Pronto przeciw kurzowi. Potem przcierałem do sucha. Efekt był bardzo dobry, ale nie byłem pewien, czy to jest właściwa metoda, więc stosuję obecnie czysty spirytus.

Pozdrawiam.

Fan Deck, 26 Lut 2008, 21:38

Fan Deck, bez urazy, ale jeśli ktoś błądzi w ciemnościach, to może warto mu pomóc choć odrobinę, dlatego poprosiłem Cię o konkrety. Ja nie zaliczam się do fachowców od serwisowania, dlatego cenię sobie to forum, bo można z niego wybrać wartościowe informacje, zwłaszacza od osób, które wskazałem w poprzednim wpisie. Nie lubię natomiast takich, co łażą po forach, aby odreagować własne frustracje i mam szczerą nadzieję, że się nie plasujesz w tym gronie. Pozdrawiam.

Fan Deck, 26 Lut 2008, 21:38

>JACKSTER, 26 Lut 2008, 21:15

>

>Jeśli jesteś mądry wybierz odpowiednie dla siebie techniki konserwacyjne , jeśli Jestes taki mądry

>to na pewno wiesz co z tego bełkotu cennego wyłowić niektórzy piszą dobrze kwestia tylko wczytania

>sie w temat ale co niektórzy leja wodą.

Opisz na tym szanownym forum Twoje lub

uznane światowe, stosowane w praktyce i szczególnie najbardziej zalecane techniki konserwacyjne.

Może coś cennego wniesiesz i wszyscy na tym forum coś zyskamy

Pismaków, mącicieli nie uznajemy tu nam ich nie potrzeba.

Oczekuję podania konkretów a nie odniesienie się do wybrania "dla siebie" .

Wskazujesz tym samym że jesteś niekompetentny w tych tematach.

Fan Deck - słuchamy twych propozycji na temat CZYM CZYŚCIĆ , narazie to ty kolego raczej lejesz wodę bo jeszcze nikt od ciebie tu się nic nie dowiedział, twoje posty to raczej szczekanie na nas i to co piszemy to naprawdę smutne, mówię to bez zawiści nie obrażaj się

Co do prędkości to nie łudźmy się - nikt nie odróżni na ucho (choćby się bardzo starał wyłapać różnicę) czy jego deck ma 4,76 czy 4,75 na sek, pozatym przez lata pracy silniki tracą stabilność obrotów, inaczej kręci na zimno, inaczej po 1 godzinie pracy, są to zmiany niewielkie (na ucho oczywiście nie słyszalne, no ale są)

JanPeter, 26 Lut 2008, 21:52

Pronto być może, działa antyelektrostatycznie ale ma w sobie substancje woskujące , nabłyszczające do stosowania nie polecam.

Jedynie wyjątek, można ostatecznie nim jeżeli piszczy taśma , przeczyścić brudny filc na tasiemce dociskającej taśmę do głowicy.

Gardenus, było to Pronto przeznaczone do powierzchni plastikowych, np. sprzętu RTV (swoją drogą,dawno go nie widziałem w sprzedaży). Czy je miałeś na myśli? "Pronta" do mebli oczywiście absolutnie są bezużyteczne do powyższych celów.

• Pokaż nowe odpowiedzi