Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

JanPeter>Bardzo dziękuję za zdjęcie - nie wiedziałem o nim.Czy Ty jesteś szczęśliwym posiadaczem tego cudaka?Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Kasjel>Marek-41 - nie bardzo się zgadzam z Wami w sprawie AKAI GX-635.To mój pierwszy porządny szpulowiec.Mam go od dawna i jedyna jego wada - to że jest czterośladem, ale i tak pokazuje rogi.Jest lepiej zrobiony niż Revoxy.Marku - jak wiesz Revoxy też użytkuję i mam porównanie.Revoxy minimalnie lepiej nagrywają bo mają przewagę, że są dwuśladami, ale Akai - to jest tak precyzyjnie wykonany, że do tej pory nie widziałem lepiej zrobionego szpulowca, a wierzcie , przerzuciłem ich kilkadziesiąt.Warunek - kupić w doskonałym stanie ..lub nowego - prawda Marku?

Korwin>Dobrze,że jesteś...Tylko to się liczy.Niczym się nie przejmuj i nie martw.Serdecznie wszystkich pozdrawiam -Jacek

Dla potwierdzenia moich doświadczeń pokażę Wam zdęcia.Zobaczcie rolkę dociskową w Akai i Revoxie - ta pierwsza jest dwukrotnie większa i lepiej zrobiona, inna sprawa - to naciągi taśmy, zobaczcie jak zrobiono precyzyjnie w Akai, a jak w Revoxie - po prostu oszlifowany pręcik.Mechanicznie Akai jest lepszy.Elektrycznie są bardzo podobne.Gdyby Akai miał 38 prędkość i dwuśladową głowicę - w niczym nie ustąpiłby Revoxowi , a i tak jest lepiej zrobiony.Pozdrawiam raz jeszcze - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8926-100002632 1211470505_thumb.jpg

post-8926-100002633 1211470505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze Revoxowa rolka...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jacekk011"- ja się tylko zasugerowałem tym, co napisał Marek41.Tak naprawdę to nigdy nie widziałem ani nie słyszałem tego Akai.Zawsze bardzo mi się podobał, ale bliższego kontaktu z tym sprzętem nie miałem.

nie mówię już o powalającym wyglądzie....Trzymajcie się.Pozdr - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel>Marek - to człowiek i świetny znawca sprzętu audio i zmieni pewnie zdanie o Akai , gdy go posłucha i porządnie rozbebeszy.Pozdrawiam Was obydwu, oczywiście Korwina ponad wszystko - Jacek

Miało być - Marek - to wspaniały człowiek.....pozdr - Jacek

Kasjel - życzę Ci tego, ale ludzie kupują go dla samego wyglądu i płacą słono.Ja kupiłem zepsutego i rok trwało dojście do obecnego - świetnego stanu.( za zepsutego też słono zapłaciłem, ale nie żałuję)PS - Jak tam Twoje zdrówko????pozdr - Jacek

A tak swoją drogą, ciekawy jestem dlaczego żaden z Was nie ma jeszcze Teaca X 2000R ?

Ja wiem dlaczego nie mam.....bo nie mam kasy ! Ale niektórzy z Was mają Revoxy, Nagry i Tandbergi które są przecież bardzo drogie. Nie podoba Wam się, czy co ? Dla mnie to prawdziwy kosmos ! Totalny odlot !

Kasjel, a swoją drogą - zawsze chciałem mieć szpulowca SONY, których nigdy nie słyszałem - podobno świetnie nagrywają.Teraz już nie mam gdzie stawiać, a to co mam - satysfakcjonuje moje ucho i oko, chociaż nigdy nie mówmy nigdy.Pozdr - Jacek

Jacek,nikt nie twierdzi,ze to słaby,czy niedokładnie wykonany sprzęt.Były jednak starsze konstrukcje lepiej nagrywajace.A cena proponowana na allegro,to się ze mną zgodzisz,jest za wysoka ,jak za używany egzemplarz.Był jeszcze model,chyba już ostatni w historii firmy GX-747.Pytanie ,do jakiego poziomu udało by się dojść,gdyby nie przerwano dalszego rozwoju takich zabawek?

Ukryta Zawartość

post-15150-100002627 1211471655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Ponownie

Właśnie sprowadziłem Sony TC-K950ES niestety ma problem z przesuwem, gniecie taśmę i gubi tor. Czy macie namiar na serwisówkę do tego modelu lub serwisanta.

Czy ewentualnie ma sens oddać do autoryzowanego serwisu?

Pozdrawiam

Jacek

Chyba żaden inny sprzęt audio nie robi takiego wrażenia jak te ogromne szpulowce na taśmy 26,5cm !

Ten z zdjęcia powyżej jest też zajebisty ! Kurcze ! Chyba zaraz oszaleję !

Jacekk001, od kwietnia 2002 r. gdy poznawałem magnetofony szpulowe ZRK, miałem dwa Opusy, które przyniósł mi kilka lat wcześniej ojciec z pracy (zostały wykreślone z inwenatarza). Zobaczyłem pod hasłem "kwadrofonia" w Encyklopedii Powszechnej PWN zdjęcie magnetofonu czterokanałowego produkcji UNITRA ZRK. Pomyślałem, że fajnie by było go zdobyć (nie korzystałem wówczas jeszcze z Allegro). Minęło kilka miesięcy i w Wigilię B. N. znalazłem go u ciotki na strychu! Stało się to, gdyż zapytałem przy okazji kuzyna, czy nie mają przypadkiem jakiegoś starego magnetofonu szpulowego, więc kuzyn zaprowadził mnie na strych. Oczywiście dla nich był zbędny, więc go sobie wziąłem. Jest w pełni sprawny. Nieco tylko odrapany i pozbawiony pokrywy oraz jednej wajchy i dwóch nakładek na suwaki. Uzupełniłem magnetofon o pokrywę i wajchę, gdyż są oczywiście takie same, jak w przypadku M 2405 S.

W paździeniku zeszłego roku tata załatwił mi w pracy kolejny spisany z inwentarza magnetofon - tym razem była to Nagra III z zasilaczem. Przybyła w samą porę, gdyż planowałem zakup takiego cuda :).

Pozostałe magnetofony, czyli Koncerta (miałem dwa) i reporterskie kasetowe firmy SONY już musiałem sobie kupić ;).

Pozdrawiam.

Kasjel - my wszyscy cienko przędziemy.Taki szpulowiec - to wielkie wyrzeczenie , często na lata spłacania pożyczonych pieniędzy.Teac o którym piszesz jest chyba przebajerowany.Nie mówię ,że mi się nie podoba, ale - to sprawa chyba już gustu.Mnie bardziej podoba się Tascam BR20 - jest w stylu Duplikatora JVC ERA, który uwielbiam.Co do kupna szpulowców - wszystko jest możliwe, a nawet to co wydawałoby się absolutnie nierealne.Przynajmniej ja to wiem i Marek to wie.Nie można ograniczać swoich marzeń niczym.Trzeba marzyć o najbardziej nierealnych sprawach i czekać.Któregoś dnia ...wszystko się wydarzy.Naprawdę.Pozdrawiam raz jeszcze - Jacek

A co do pytania,dlaczego nikt z nas jeszcze nie ma Teaca X-2000.Hm.Mysle,że dlatego,że się jeszcze nikomu nie trafił.Osobiście jedyny magnetofon jaki mam w swojej kolekcji kupiony z pełną premedytacją to Philips N-4450.Było to zawsze moje marzenie z dzieciństwa i w końcu udał się je spełnić.No i jeszcze N-7125,który mam od nowości i był specjalnie wybrany.Reszta to,albo prezenty,albo tak jak Tandberg ,zupełny przypadek.Zobaczyłem na allegro,wiedziałem co jest wart,cena była niska,więc kupiłem.Co do Teaca X-2000 to jak mi sie taki trafi i bedzie mnie na niego stać,to nawet jak juz nie mam miejsca to go kupie.W pełni na to zasługuje.W tej chwili trzy z moich zabawek są w Milanówku w serwisie.Jak odbiore,to zamieszcze potrójne zdjecie.

Kiedyś był na Allegro taki Teac X2000R wystawiony od 800zł i nikt nie kupił, bo był bez rolek prowadzących taśmę. Teraz myślę sobie, że może powinienem był go kupić, bo takie rolki to chyba żadna filozofia. A znajomych tokarzy mam, więc.....?

Marek-41>Jasne Marku, że ceny są z kosmosu.Bo po prostu staje się to zabytkiem, tak jak stare samochody.Ja też przepłaciłem za swojego Akai zepsutego,ale wtedy tak na niego zachorowałem, że nie mogłem spać.Teraz zmądrzałem - wiem,że są sprawy ważniejsze niż magnetofon.Pozdrawiam Cię bardzo gorąco w ten chłodny dzień - Jacek

Jacek,oczywiscie są sprawy ważniejsze od magnetofonów i to znacznie ważniejsze,ale co warte zycie bez małych przyjemności,szczególnie gdy nie kolidują z potrzebami rodziny.Ten N-4450 nie zachwyca wspaniałymi parametrami i nie jest nawet zbudowany w połowie tak pracyzyjnie jak revox,czy tandberg.Jednak jak jako jeszcze bardzo młody człowiek go zobaczyłem,a było to w czasach,kiedy sam miałem tonetke,to aż mnie zamurowało.Kupiłem go tanio i dalej czekam,aż bede go mógł uruchomic w domu.Trwa to już prawie dwa lata,ale warto jest poczekać.Miałem go w domu dwa tygodnie i domownicy juz zdążyli go obejzeć,ale nie był do końca sprawny.Przez ten czas ,dokładnie poznałem jego budowe i to też jest dużą frajdą.Pozdrawiam wszystkich na wątku i ostrzegam,że to tylko zabawa,a życie jest ważniejsze i nie nalezy o tym zapominać.A na koniec nie moge się powstrzymać od wklejenia zdjęcia N-4450.

Ukryta Zawartość

post-15150-100002623 1211474098_thumb.jpg

post-15150-100002624 1211474098_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku - rozumiem co wtedy czułeś i wielu z nas tutaj piszących jest z tej samej gliny - to wspaniała , mądra i ucząca Zabawa, prze duże "Z".To zaszczyt być wśród Was.Nieustające pozdrowienia dla Korwina - Jacek

Panowie, wklejacie zdjęcia naprawdę pięknych maszyn! Na razie posiadanie takich pozostaje u mnie w sferze marzeń, ale pewnego dnia kto wie... Pół roku temu miałem tylko Damę Pik i patrzyłem z zachwytem na jakiekolwiek lepsze magnetofony, a teraz już stoi u mnie Sony TC-630 i ostatnio Akai GX-230D, ten ostatni to już wyraźny krok naprzód. Patrzyłem na takie na allegro, kiedy miały zdecydowanie zbyt wysokie ceny, postanowiłem czekać na okazję i się trafiła, za co bardzo dziękuję V-Savage. I już wiem, że za jakiś czas zacznę polowanie na kolejne, znowu lepsze sprzęty.

Panowie, wklejacie zdjęcia naprawdę pięknych maszyn! Na razie posiadanie takich pozostaje u mnie w sferze marzeń, ale pewnego dnia kto wie... Pół roku temu miałem tylko Damę Pik i patrzyłem z zachwytem na jakiekolwiek lepsze magnetofony, a teraz już stoi u mnie Sony TC-630 i ostatnio Akai GX-230D, ten ostatni to już wyraźny krok naprzód. Patrzyłem na takie na allegro, kiedy miały zdecydowanie zbyt wysokie ceny, postanowiłem czekać na okazję i się trafiła, za co bardzo dziękuję V-Savage. I już wiem, że za jakiś czas zacznę polowanie na kolejne, znowu lepsze sprzęty. Kto wie co się trafi? Trzeba czekać i wierzyć, a już to jest ekscytujące i ciekawe.

Pozdrawiam

Jan Peter.To nie są wnetrza mojego egzemplarza,ale mój wyglada podobnie.To tylko tydzień harówy po kilka godzin dziennie he he.Ale jak ma działac ,to innego wyjścia nie ma.Najgorzej było z paskami,a raczej z tym co z nich zostało.Stopiły sie i powstało z nic coś na podobieństwo smaru grafitowego.Brudzi to ,aż strach.Postanowiłem niektóre zarówki zastąpic ledami,ale nie wszystkie.A jest tam tego troche,nawet gniazda podłączeniowe są podświetlone.

No dobrze,ale pojawił się kolega accjacek z problemem i trzeba mu pomóc.Napisz na początek kolego z jakiego jesteś regionu kraju,to wtedy wskażemy ci jakiś serwis.

Wąskie są światów dwojga panoramy

Wciśnięte w czoło jak wizier czołgowy

I Weronika w chuście moje Mamy

Gdzie mole zżarły frędzle do połowy

Dzieciństwo wczesne z dniem starczym się miesza

Mylą się ludzie umykają daty

Dokoła klechy i wermacht i Rzesza

I oprócz śmierci wszystko jest na raty

Refren

Zdradzą sprzedadzą skują tanio

Na krzyż strzelistą sosnę zetną

Przytroczą zbrodnie do twych ramion