Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie znalazłem jakby ktoś chciał poszperać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) R2R blog

Na tej stronie po prawej linki do innych stron R2R - polecam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>> to AKAI747 chyba ... mam też jego fotkę w wersji gold - ładny nie ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paul_67,

Gratuluję zakupu - jest prześliczny! Może - jako zagorzały kasetowiec - dam się wreszcie namówić na szpulę?

Kasjel, 15 Cze 2008, 12:45

>Próbowałem dzisiaj rozkręcić Aiwę AD-F810 tylko po to, aby wyczyścić od wewnątrz szybkę

>wyświetlacza. Ale niestety nie mam szans ! Połowa elektroniki magnetofonu jest "przyklejona" do

>panela przedniego jak w tandetnych mini wieżach.Mnóstwo zatrzasków plastikowych, śrubek ale też

>przytopiony plastik.Dosłownie niedobrze mi się robi, gdy widzę taką elektronikę !

Kasjel,

Aiwa - jako firma - ma wiele zasług, ale jako marka - nie słynie z najwyższej jakości wykonania i ma opinię sprzętu zaprojektowanego "szybko", wykonanego oszczędnościowo i nieco "krótkotrwałego". Mam chyba najwyższy z najnowszych modeli, AD-S950, i tak jak podoba mi się to jak gra, tak nie podoba mi się ani jego projekt i wzornictwo, ani jego nieco tandetne wykonanie. Boję się, że całkiem ładnie grając i mając naprawdę dobre parametry i niezłe wyposażenie, po prostu szybko się zużyje i uszkodzi. Cóż, magnetofon przy dość wysokim poziomie wyposażenia i parametrów był jednocześnie dość tani - nie bez powodu, producent musiał na czymś oszczędzić - np. właśnie zatapiając plastik a nie stosując wkręty.

Chciałbym móc powiedzieć, że to u mnie w domu ale nie będę was denerwował ;)

Ukryta Zawartość

przeglądnijcie tą stronę!

Ukryta Zawartość

>>>> Maciej, masz wiele racji rozbierałem ADS950 a wcześnie grzebałem w ADF810 i zprzykrością stwierdzam, że niewiele się różnią ... ale nie dam obrażać AIWy bo ostatnio przez dwa tygodnie układałem puzle z XKS7000 i to już zupełnie inna bajka! Jakbyś chciał nagie fotki z remontu to daj znać na priv co chcesz - to ci wyślę ...

paul_67 - Gratulacje.Jak dobrze,że trafił do Ciebie.Już widzę Twoją minę jak go wiozłeś do domu.To niepowtarzalne chwile.Jest piękny.Teraz tylko zobaczysz jak szybko pochłania 1000 m taśmy.A spałeś w nocy?Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Kasjel.Ciesze się ,że nie podkupiłem ci tego soniaka.Coś mnie tkneło ,zostaw i widze,że dobrze zrobiłem.Cieszysz się jak dziecko,a ja i tak mam juz trzy na 10,5 calowe szpule.Co prawda,żaden nie posiada 38cm/sek,ale to nic straconego.Gratujuje tego tascama 32, piekna i porządna maszyna.Jutro dzwonie do pana Leszka z Milanówka z zapytaniem ,co z moimi.Trzymajcie kciuki.

Dzięki Jacku.Tak mnie kusi te 38 cm/sek.Wiem,że to pożeracze tasmy,ale coś w nich jest.

Tak na dobry sen dla ciebie Jacku i reszty na wątku.Też mi się cos takiego śni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx, 15 Cze 2008, 23:08

>>>>> Maciej, masz wiele racji rozbierałem ADS950 a wcześnie grzebałem w ADF810 i zprzykrością

>stwierdzam, że niewiele się różnią ... ale nie dam obrażać AIWy bo ostatnio przez dwa tygodnie

>układałem puzle z XKS7000 i to już zupełnie inna bajka! Jakbyś chciał nagie fotki z remontu to daj

>znać na priv co chcesz - to ci wyślę ...

nikx,

Nie obrażam Aiwy tylko stwierdzam fakt! Przecież gdybym firmą pogardzał, to nie trzymałbym tej AD-S950 tylko ją sprzedał w diabły! Aiwa popełniła kilka naprawdę ciekawych magnefonów, np. AD-F770 i 990 gdzieś około 84 roku - "wypasione" trzygłowicowe, dwuwałkowe decki z autokalibracją o bardzo rozbudowanym algorytmie, pozwalającym możliwie jak najlepiej skalibrować taśmę nawet o mocno "odjechanych" parametrach, co wtedy i później było rzadkością. Niemniej jednak, mimo zaawasowania technicznego i wyposażenia w różne bajery, jakość i solidność wykonania, a co za tym idzie i trwałość tych magnetofonów, nie była imponująca - po prostu firma większy nacisk kładła na atrakcyjność przy zakupie. Trudno.

Zapewne seria Excelia była nieco inną bajką - ale tu nie mogę się wypowiadać, bo nie miałem styczności.

Dziękuję Marku!To zawsze było moje marzenie.Jest piękny i drogi.Ale lepszego zakupu niż Revox już pewnie nigdy nie zrobię.Ten Tascam jest dla mnie najpiękniejszym szpulowcem jaki wogóle widziałem.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

PS jak tam naby aluminowe?

He,he ! Coś mi się wydaje, że już niedługo wszyscy będziemy posiadać przynajmniej po jednym dużym szpulaku ! Bo widzę, że to zaraźliwa choroba ale jakże przyjemna ! Decki kasetowe to super zabawa, ale one są tylko pewnym etapem w tym magnetycznym hobby.Natomiast w samym zenicie "świecą" zawsze szpulowce, takie jak Revoxy, Tascamy, Akai,Teac, Studery na duże szpule. I nie ma się co oszukiwać, i wmawiać sobie że jest inaczej....

Szkoda że takiego szału nie było 20 lat temu.... mimo że wyleczyłem się z taśmy, to aż sie oblizuję na widok zadbanych Uherów Royal De Luxe , ale wersji 2 spur jak zew świeczką, nigdzie nie ma też nie używanych mostków zapasowych z hedami.

Skoro dzięki ludzkiej dobroci i własnemu szczęściu wylądowałem na najwspanialszym magnetofonie reporterskim jaki kiedykolwiek raczono wyprodukować UHER-ze REPORT 4200 M0NITOR [32minuty stereo 64 minuty mono na szpuli 13 przy 19.05cm/sek oraz 256 minut stereo i 512 minut mono = 8.53 h przy przesuwie 2.4cm/sek] mam 4400 IC w reanimacji 4000 IC przed reanimacją jedzie do mnie 4000 L i wisi mi nad głową obok pożyczonego od JanaPetera SONY-ego TCM-5000 UHER CR-240 to wszystko na to wskazuje,

że UHER ROYAL DE LUXE do nich dołączy.

Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

Cyfrowego ustrojstwa nie zamontowałbym nawet w kiblu czyli mówiąc po polsku w sraczu

Gdzieś koło 1,5 roku temu był UHER ROYAL DE LUXE za 120 zł (kup teraz)w stanie bdb, dodałem go do obserwowanych i tak gapiłem się codziennie na niego przez 3 dni i wreszcie ktoś go kupił ...

Ech ... uzależnienie to ciężka sprawa ... czy są jakieś plasterki by wyjść z tego nałogu?

>>> Maciej, daj spokój tak Cię tylko podpuszczałem do wypowiedzi, masz rację w nie-topowych modelach AIWA odbiegała jakością wykonania od standardów epok za to skupiła się na flagowcach ... co na swój sposób też miało swą logikę ...

Spędziłem kilka tygodni rozbierając tą 7000 i powiem szczerze, że kilka wtop estetycznych też w niej jest ... np klawisze monitor i odłączanie HXPro są z marnego czarnego plastiku (notabeny trochę inny odcień niż płyta czołowa) i na długiej przedłużce - dlatego z daleka wyglądają nierówno jakby były uszkodzone - działają ok ale jest to ale .... przyczepiłbym się jeszcze do kilku spraw, jednak dżwięk łagodzi wszystko ....

Można sobie zadać pytanie, co dla Aiwy było priorytetem. Okazuje się, że chyba przede wszystkim funkcje i wyposażenie, a może i niezły dźwięk, ale jednocześnie priorytetem były też oszczędności, i to nie tylko na materiałach i wykonawstwie, ale także na etapie projektowania - pewnie pożałowali trochę kasy na dobrego designera. Albo też wygląd zewnętrzny (rozmieszczenie elementów, itd.) był wynikiem oszczędnościowej konstrukcji wewnętrznej - może można by to było zrobić ładniej na zewnątrz, ale wtedy byłoby drożej wewnątrz - a niskie koszty miały pierwszeństwo.

Cenię firmę za pomysły i rozwiązania, natomiast jakoś mi się ta firma jako całość nie mieści w pierwszej lidze, mimo serii Excelia.

Może kogoś obrażę, ale przez wiele lat dla mnie AIWA to były walkmany, od czasu mojego pierwszego wszystkie następne były AIWAmi ... do dziś gdzieś mam dwa i działają extra - nawet jednej kilka tygodni temu używałem .... może założymy wątek walkmany ;)

Co do decków miałem ostrożne podejście, już nie chcę się powtażać ale ta 7000 brzmi więcej niż OK.

Chyba tu tych fotek mojej podopiecznej jeszcze nie wklejałem - jeszcze potrzebuje nabłyszczenia i gotowe ...

- ogólnie całość

- układ stabilizacji kasety - naprawdę majstersztyk

- zdjęcie tyłu - trafa i przełącznik D/A

Jeżeli macie jakieś przemyślenia/doświadczenia z Aiwami i Exceliami dajcie znać!

Ukryta Zawartość

post-4300-100001237 1213609900_thumb.jpg

post-4300-100001238 1213609900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie ! Jeżeli mamy do czynienia z klockiem, który niemal się rozpada po odkręceniu górnej pokrywy to już chyba wszystko jasne ! A dlaczego montują w takich sprzętach płyty z elektroniką do wewnętrznej części panela przedniego ? A dlatego, że to jest jeszcze najbardziej sztywna i mocna część całej konstrukcji ! MaciejLK ma rację pisząc o firmie Aiwa. Jest to firma która starała się być konkurencyjna do takich potentatów jak Sony czy Philips. A jeszcze na początku lat 90-tych produkcja odbywała się w Japoni, więc należało coś wymyślić aby zmniejszyć koszty produkcji.

No i wymyślono ! Doskonale to widać na przykładzie mojej Aiwy AD-F810 :-(

MaciejLK.Mam aiwe 3800 z 1983 roku.Taki właśnie wypasiony trzygłowicowiec z dwoma wałkami i bardzo rozbudowaną automatyczną kalibracją.Jak ją kupiłem ,dosłownie za grosze,to po paru dniach nawaliła mechanika.Naprawiłem i teraz działa idealnie.Ma fabryczne zabespieczenia na głowicach i tak dobrze nagrywającego kaseciaka jeszcze nie słuchałem,a pare już widziałem.Nowa taka kosztowała w 1983 roku prawie 600$,więc wcale nie tak mało.Nie znalazłem o niej prawie nic w necie oprócz informacji,że jest w wyposażeniu w kilku studiach nagraniowych.To,że wybrano ten model musi o nim dobrze świadczyć.Jak byś miał coś więcej o tym modelu,to napisz mi coś o tym modelu,bo wiem o nim,tylko tyle,że nagrywa 20hz-20khz.Z góry dziękuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co się orientuję to ta AIWA XKS7000 jest z przełomu 91/92 tak naprawdę do dziś nie wiem czy miała swoją kopię opisaną jako Excelia (nigdy nie widziałem ???) - kosztowała $950 a opisywana przez ciebie CTF810 $400

Dziś wieczorem będę ostatni raz ją rozkręcał by podczyścić to i owo to wkleję kilka extra fotek ...

A może STUDER A810?

Ukryta Zawartość

post-4300-100001227 1213613783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tej samej strony lista sprzętów do kupienia (dla bogaczy) lub fotki dla onanistów-wzrokowców :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, o tej Aiwie 3800 nic nie wiem, więc nie pomogę.

Firma na pewno robiła "wypasione", ale jednocześnie delikatne magnetofony - już w latach 80-tych słyszałem opinie, że fajne to, ale mało trwałe, i do intensywnej eksploatacji się nie nadaje.

Zaawansowane, awangardowe rozwiązania elektroniczne były kosztowne, więc aby cena nie była kosmiczna, trzeba było na czymś oszczędzić.

Modele z przełomu lat 80-tych i 90-tych zdecydowanie noszą piętno konstrukcji oszczędnościowych.

>>> Kasjel, paznokcie połamane, kilfy nowe kupiłem, rąk do pracy mi trzeba a bank coraz bliżej ...

>>> Maciek, masz rację - mój znajomy kupił kiedyś AIWę ADF990 - może i nie była zła ale "plastic is fantastic" - na zewnątrz i w środku - inna sprawa, że wizualnie mi zupełnie nie pasiła te czerwone wkłądki plastikowe i setki diód - generalizując wizualne bezguście (wg mnie oczywiście)...

Wklejam jej fotkę byście skojarzyli model ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi