Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Też myślałem nad dorobieniem boczków do mojej Yamahy K-1000, nawet miałem spytać Kasjela czy by się nie podjął :) Niestety wczoraj padła. Stanął silnik (Direct Drive) wałka. Kilka razy ruszał i grało przez kilkanaście do kilkudziesięciu minut i stawało. Teraz już stoi definitywnie :/

Że ubywa to fakt niestety, ale trzeba zachować jakiś rozsądek w tym wszystkim.

Generalnie nie byłoby nic złego w kupowaniu tak drogo - wszak to pieniądze kupującego, niech je wydaje jak chce. Ale niestety fakt, że ludzie płacą takie ceny powoduje, że sprzedający więcej chcą. I stąd się właśnie biorą naby za tyle kasy.

Witam !

Za 10 zł.kupiłem decka TEAC CX-310 i nie ma paska(co widać na fotce).Gdzie taki pasek nabyć, może ktoś z Panów posiada? i odsprzeda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W ciągu roku sprzedaje się do 10. do ok. 15. "Koncertów". Śledzę Allegro od 6 lat. Nie jest to unikat, wyprodukowano ich kilka tysięcy (wg pewnego znanego sprzedawcy rodzimego audio).

Witam.W Warszawie z paskami nie ma problemu.Zależy jak daleko mieszkasz?

Co do koncertów,to widocznie ludziom nie przypadają do gustu,jak są w ciągłym obrocie.

Piasałem wczoraj o podmiance żarówek na zaróki diodowe.

Oto efekt.Co prawda to nie magnetofon,ale do niego jest podpietych magnetofonów aż siedem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś napięcia są, czekam jeszcze na ewentualny moment, kiedy silnik zadziała żeby sprawdzić czy będą inne. Do modułu silnika dochodzą z 4 kable i silnik powinien kręcić się zawsze kiedy deck jest włączony, zrobię zdjęcia dziś. Do sprawdzenia będzie jedyne kilkanaście tranzystorów bo tyle jest na module silnika :)

Jestem zdesperowany aby uruchomić tego decka bo mi bardzo przypasował i brzmieniem i wyglądem.

Zamówiłem w tym sklepie wszystkie płaskie paski napędowe, jakie tylko mieli !

Mam już dość szukania i zamawiania po jednej sztuce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem od znajomego forumowicza schemat układu z VCR Aiwy, w którym siedzi taki sam scalak jak w sterowaniu DD w mojej Yamaszce, zacząłem sprawdzać, ruszać zwierać i silnik zadziałał :) Jutro jeszcze poprawię na wszelki wypadek luty i składam do kupy.

Coś ostatnio tematu "Magnetofon" trzeba szukać nisko na liście. Korwin od kilku dni milczy i taki efekt ;)

Skoro już zrobiłem zdjęcia silnika to je zamieszczę, może ktoś kiedyś będzie szukał.

Ukryta Zawartość

post-2962-100009380 1216336441_thumb.jpg

post-2962-100009381 1216336441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tekst dla wyszukiwarki: Yamaha K-1000 silnik direct drive capstan motor

Ukryta Zawartość

post-2962-100009378 1216336616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie koledzy.Chciałbym Was prosić o wymianę doświadczeń dotyczących dźwięku.Pytam Was , bo w innych wątkach kłócą się i obrażają, a tutaj mamy podobne spojrzenie na sprzęt i dźwięk, więc pytam Was mimo, że bezpośrednio magnetofonu to nie dotyczy.Problem dotyczy tzw dźwięku liniowego i słuchania bez regulacji barwy.Wzmacniacz nie posiada tej regulacji i ma grać wszystko najlepiej.W takim razie mam następujące pytanie.. Jak to jest ze słuchaniem głośno i cichutko.W wypadku słuchania głośnego może być wtedy OK, ale jak cichutko słuchamy, nie ma dynamiki,ani wysokich i niskich tonów tyle ile potrzeba. Gdy posiadamy regulację barwy, możemy podregulować tak, że przy słuchaniu cichym jest pełne pasmo - takie jak chcemy.Ja mam takie doświadczenia, że nie da się obu spraw pogodzić bez regulacji barwy dźwięku...mówimy o słuchaniu cicho i głośno na wzmacniaczu bez tej regulacji.Jak Wy uważacie, jakie macie doświadczenia w tym zakresie.Zaznaczę, że sprawdzałem to na jednych i drugich wzmacniaczach i uważam, że konstrukcja bez regulacji barwy nie nadaje się do słuchania cichego, a często przecież słuchamy muzyki wieczorami i w nocy.

Tutaj pewnie są zwolennicy obydwu rodzajów wzmacniaczy - proszę o wymianę uwag. Moje zdanie znacie.Chciałbym , żebyście je potwierdzili lub obalili i podali uzasadnienie.Wiem , że wielu z Was ma wieloletnie doświadczenie i dlatego proszę o rozgryzienie tego problemu. Będę bardzo wdzięczny za Wasze wypowiedzi.ie zakładam nowego wątku na ten temat, bo interesują mnie konkretnie Wasze doświadczenia.Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

też mam ten problem lubie słuchać przez Direct bez reg barwy ale to wymaga dużych natężeń dźwięku,uważam że aby to pogodzic i słuchać cicho na Direct bez utraty szczegółów potrzeba kolumn o efektywności min 90dB a słuchawek ok 104dB.Oczywiście używam często regulatorów barwy w przedwzmacniaczu z powodu źle nagranych płyt CD,czy winyli.

Ja trzymam się z daleka od tzw. "dźwięku liniowego". Lubię stary sprzęt i brzmienie HI-FI, a nie hi-end. Masz absolutną rację, pisząc o cichym słuchaniu z włączonym "tone defeat" lub na wzmaku który w ogóle nie posiada regulacji barwy dźwięku.Nigdy nie byłem wielbicielem muzyki typu "technołupanka" albo "discopolo" gdzie zwykle jej słuchacze odkręcają "bas" na całego i w dodatku jeszcze używają eqalizera.Słucham rocka elektronicznego, a taka muzyka musi "unosić" człowieka podczas słuchania. Tak więc potrzeba wiele przestrzeni, potężnych nisko schodzących basów oraz krystalicznych wysokich tonów.A po to są regulatory barwy dźwięku, aby to wszystko osiągnąć.Jasne, że np. eqalizer wprowadza dodatkowe zniekształcenia i sam tego doświadczyłem.

Ale trzeba wtedy poprostu kupić dobry EQ i wzmak i wszystko będzie dobrze.Dla mnie takie słuchanie na wzmaku bez regulacji barwy, to jak jazda samochodem który ma tylko jeden bieg do przodu i hamulec.Czyli nic nie zależy od Ciebie, tylko jesteś skazany na ustawienia producenta. No i musisz to przyjąć, albo odrzucić co ci proponuje. Nie ma możliwości żadnego kompromisu !!!

"tomektoon"- miałeś dużo szczęścia, że udało ci się znaleźć odpowiedni układ scalony w starym sprzęcie. Ja do dziś dnia mam problem z Hitachi D 3300M w którym padł napęd bezpośredni.

No i "Sony TC 229SD" już sprzedany ! A mówiłem żeby brać !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich .Zauważyliscie,że cos ostatnio mało się Korwin tutaj udzielał.Miał powód.

Przygotowywał się do zabiegu wszczepienia stymulatora serca.Właśnie dzisiaj udał się do szpitala.

Trzymajmy za niego kciuki,aby najdalej za dwa tygodnie znowu pojawił się na wątku.Bedzie jako jedyny z nas miał w sobie troche tej elektroniki,która tak lubimy.

Po takim wszczepieniu rozrusznika serca Korwin będzie jak nówka ! :-))

Wiem, bo mam znajomego w tym wieku po zawale serca. Teraz, gdy ma ten rozrusznik pozwala sobie nawet na cięższą pracę.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jacku taki problem głośnego i cichego słuchania to naturalna rzecz, do korekcji występującego zjawiska ludzie wymyślili Loudness. We wzmacniaczach yamahy świetnie się sprawdza płynnie regulowany loudness. Jeśli się nie ma tej funkcji we wzmacniaczu to niestety trzeba krecić korekcją barwy.Osobiście nie wyobrażam sobie wzmacniacza bez regulatora barwy.

Pozdrawiam

Ja w kwestii dźwięku nie jestem absolutnie jakimś ortodoksem jeśli chodzi o "liniowość" i w zasadzie też uważam, że regulacja barwy dźwięku jest po to, żeby osiągnąć takie brzmienie, jakie komuś odpowiada i jakiego oczekuje. Tyle, że po latach posiadania bardzo słabego sprzętu, gdzie podkręcałem wszystko maksymalnie żeby w ogóle coś usłyszeć, teraz jak mam trochę lepszy pojawiło się coś w rodzaju zmęczenia tymi ulepszeniami. Dlatego właściwie cały czas słucham z pominięciem korekcji. Ale nie dlatego, że mam jakieś audiofilskie odchyły i rajcuje mnie świadomość "liniowego" dźwięku. Po prostu mi taki odpowiada, ma jak dla mnie tyle wysokich i niskich tonów, ile mi potrzeba. Chociaż muszę przyznać, że faktycznie przy bardzo cichym słuchaniu czasem podkręcam trochę loudness (regulowany loudness stosowany przez Yamahę - rewelacja). Ale zazwyczaj nie jest to potrzebne.

Moje podejście do dźwięku "wiernego" chyba dobrze obrazuje też co innego. Otóż nie uważam, że przy nagrywaniu na taśmę trzeba koniecznie zachować maksymalnie charakter źródła i osiągnąć magiczną równowagę pomiędzy source a tape. Kiedy kalibruję taśmę przy nagraniu, staram się to zrobić tak, żeby raczej osiągnąć dźwięk jaki mi się podoba, modyfikując go do uzyskania pożądanego efektu.

Jacekk011

ja słucham przez Direct bez reg barwy mi to wystarcza ale słuchanie muzyki ma sprawiać przyjemnośc i jak ci brakuje basu , sopranu to dodaj sobie bo to tobie ma się podobać a nie innym

Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. "Yogi" ma oczywiście rację.Ale powiem Wam, że nie mogę sobie tego wyobrazić....jak ktoś może preferować dźwięk liniowy, tak samo jak nie rozumiem tego jak można lubić kiszoną kapustę albo tłuste baby :-))

Ludzie poprostu różnią się, a każdy z nas jest inny i tyle.....

Mam dwa wzmacniacze bez regulacji barwy i powiem Wam, że zupełnie nie mam takiej potrzeby, aby sobie coś podkręcić.Nie brakuje mi też niczego przy cichym słuchaniu.Nie zauważyłem żeby czegoś było mniej.Jest tylko po prostu ciszej,ale proporcjonalnie na całym paśmie.Takiego słuchania trzeba się po prostu nauczyć.Też kiedyś nie mogłem sobie wyobrażić jak można mieć wzmak tylko z pokrętłem ciszej-głośniej.

Kasjel, uwierz mi, że przy dobrym wzmacniaczu wszystkiego jest tyle ile trzeba i brzmienie potrafi człowieka porwać!Nie trzeba nic dodawać.Basu i wysokich nie brakuje.Przegrałem sobie kilka kawałków Jacksona na szpulowca i powiem Ci, że bas trząsł chatą bez tej całej gałkologii!

paul_67>tzn Dali plus amlifon i cedek, który masz gra cicho pełnym pasmem? Ja nigdy nie słyszałem wzmaka bez regulacji barwy, który by mi odpowiadał. Przeważnie słucham cicho i wymagam od dźwięku dużej, powidziałbym wielkiej dynamiki przy małym poziomie, bo przy dużym nie jest to jakiś problem.Może to jest tak jak napisał wyżej Kasjel o tej kapuście i grubych babach. Paul - ja słucham prawie wszystkiego z wyjątkiem rapu i hip-hopu i techno też nie słucham, więc system musi zagrać ładnie i Chopina i Black Sabbath i Pink Floyd i Sigur Ros - więc jak na razie żaden wzmak bez regulacji barwy tego nie dokonał.Dziękuję za wasze opinie na interesujący mnie temat, chętnie jeszcze poczytam.

Kowin teraz będzie trochę jak Robocop!!!!!!!!!Wysyłamy same dobre myśli Zbyszku.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi