Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

PIONEER CT-676 był tańszy od CT-757 ale wygląda piękne i gra rewelacyjnie. Ma zastosowany ten sam mechanizm, otwieranie kieszeni kasety także silnikiem, ma wyłączany filtr MPX, podświetlaną kasetę, wyłączany wyświtlacz, ma sterowane procesorem ustawienie prądu podkładu nagrywania, dolby B,C, HX Pro. Wyjątkowo dobre pasmo przenoszenia dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Opis zastosowania miękkiego zawieszenia silnika PIONEER-a w mechanizmie MASTER

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiotone, 15 Sie 2008, 11:21

>Dziś zabieram sie za kopiarkę 555

Jak idzie Ci reanimacja RS-TR555? Mam taki, uszkodzony - sterowanie prawego mechanizmu zawodzi (naciskam Play, włącza się przewijanie, itp.), a poza tym nie wychodzi sygnał prawego kanału na wyjście Line Out R. Co ciekawe, w gnieździe słuchawkowym jest normalny sygnał stereo - nie mam pojęcia, co może być przyczyną. Możesz pomóc na odległość?

MaciejLK, 16 Sie 2008, 09:12

>audiotone, 15 Sie 2008, 11:21

>

>>Dziś zabieram sie za kopiarkę 555

>

>Jak idzie Ci reanimacja RS-TR555? Mam taki, uszkodzony - sterowanie prawego mechanizmu zawodzi

>(naciskam Play, włącza się przewijanie, itp.), a poza tym nie wychodzi sygnał prawego kanału na

>wyjście Line Out R. Co ciekawe, w gnieździe słuchawkowym jest normalny sygnał stereo - nie mam

>pojęcia, co może być przyczyną. Możesz pomóc na odległość?

Jak jest problem ze switchami, to trzeba pozamieniać miejscami te które używasz najczęściej z tymi, które używane są rzadko. Jest to typowa usterka w Technicsach. Jak nie masz sygnału na Line out, to znaczy, że po drodze coś padło. Jak maszyna nigdy nie była dłubana to zacząłbym od przelutowania wszystkich gniazd chinch. Luty na tych gniazdach są dość słabe i warto dać tam znacznie więcej cyny. POZDRAWIAM:)

DIBUNIA, 16 Sie 2008, 01:40

>PIONEER CT-676 był tańszy od CT-757 ale wygląda piękne i gra rewelacyjnie

Co do tego jak gra to spierać się nie mogę bo nie miałem tego modelu, ale co do wyglądu to nigdy nie mogłem znieść w niższych modelach pioneera tych zielonych czystoefekciarskich sinusoid zajmujących 40% miejsca displaya a nie mających żadnego praktycznego zastosowania, no i ani biasu ręcznego nawet nie ma ten model

gotyk1

To prawda, jest to model dla tych, którzy wolą wygodę od efektu czyli "auta z automatyczną skrzynią biegów". Jednak dźwięk jest bardzo dobry pomimo automatyki. Wygląd także ok, w końcu można wyłączyć AUTO BLE i go nie używać. A jak tam plany daj znać na PW ;-)) Pozdrawiam

"Dziś zabieram sie za kopiarkę 555 moze coś jeszcze z niej bedzie bo teraz jest w stanie bliskim śmierci :( , powiedzcie mie prosze jak mozna tak zakatować sprzecik? :( a mi służył prawie 5 lat i byłem z niego zadowolony,a tutaj po 10 latach sprzet wraca do mnie spowrotem za sie łza w oku kreci.....duzo wspomnien :)"

Audiotone, to znaczy, że to ten sam egzemplarz powrócił do Ciebie po 10 latach ?

Powiem prawde ze nawet nie mialem czasu tego sprawdzic.I nie przeprowadzilem zadnych porownan tych sprzetow.Moze teraz w tym tygodniu bede mial wiecej czasu na to to odrazu cos napisze jakie sa moje spostrzezenia.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ocasek

...Audiotone, to znaczy, że to ten sam egzemplarz powrócił do Ciebie po 10 latach ? ...

Tak walasnie no moze troszku wiecej bo to byl rok 91 jak go kupilem od kolegi a on z kolei kupil go w pewexie, a u niego pogral jakies 6 miesiacy wiec wiem co w nim .Bylem z niego bardzo zadowolony po przesiadce z Kasprzakowskiego M7020, bo ten nie potrafil dobrze nagrywac tasm metalowych.I pogral u mnie dosyc dlugo.Co do naprawy tej kopiarki to troszke potrwa poniewaz jak sie pokazalo zarzniete glowice i do wymiany paski w obydwu kieszeniach i rolki poprostu brazowe cale wynik uzywania starych tasm,rolki juz mam bo kupilem ale czekam na paski i glowice.reszta w miare ok potem zobaczymy czy ktos nie grzebal w srodku bo w domu w polsce zostaly mi opisy tego decka robione przez siebie... to znaczy dokladne ustawienia wszystkich potenciometrow i napiecia w roznych punktach.Co do resztu to juz chyba zadziala .ale to dopiero po jakims czasie.bo teraz mam duzo zajec i jakos nie znajduje czasu po pracy :(

Pozdrawiam serdecznie.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Kasjel -> Gardenus już się tu chyba nie udziela? Mógłbyś Go spytać czy ma kółko zębate, które zaznaczyłem na czerwono na pierwszym zdjęciu? Muszę nim zamienić to jasne, środkowe kółko, które obecnie jest wyrzeźbione z poxipolu :) Dziś je wymontowałem i we wtorek miałem zegarmistrzów popytać.

Ukryta Zawartość

post-2962-100007846 1219014384_thumb.jpg

post-2962-100007847 1219014384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"tomektoon"- możesz sam go zapytać na AH. Bo tutaj już napewno się nie pojawi Gardenus.

Pisał, że ma jakieś części do CF 5500, więc może i to koło zębate będzie miał.

Koledzy, mam nietypowe pytanko. Czy ktoś z Was kto kupował na eBayu i ma o tym pojęcie podjąłby się zakupu dla mnie? Wiem, że prośba bardzo nietypowa, ale jako, że ja na eBayu nigdy nie kupowałem, a szczególnie od zagranicznych sprzedawców i nie mam o tym za bardzo pojęcia wolałbym się zdać na kogoś kto by zechciał pomóc. Wiadomo też, że to kwestia zaufania co do mojej osoby, ale gdyby ktoś z Was zechciał to wyjaśnię szczegóły co i jak na PW.

Wszystko wskazuje na to, że te koła zębate w Grundigu CF 5500 to najsłabszy punkt tego magnetofonu.

Niedawno jeden z naszych kolegów kupił tego Grundiga za 150zł w idealnym stanie wizualnym.

Niestety już po paru tygodniach pisał, że poszła w nim jakaś zębatka. Pewnie chodziło właśnie o tą, którą zaznaczył na zdjęciu "tomektoon".

Kasjel, 18 Sie 2008, 19:35

Wyjątkowo włączę się tu na AS do problemu CF 5500. Kółko zębate zaznaczone na zdjęciu nie psuje się tylko to białe co dorobił "tomektoon" . Problem przestaje istnieć bo niewielkiej adaptacji kółka lewego lub prawego bo średnice i skok zębów jest identyczny. Materiał z czarnego plastiku jest bardzo trwały . Oryginalne to przedmiotowe jest wykonane z materiału podobnego do przeźroczystej gumy z zębatkami taka opaska nałożona na białe okrągłe kółko z plastiku. Miałem też ten problem lecz zastosowałem jedno z tych czarnych kółek . Niestety trzeba mieć takie kółko z innego CF 5500 ( zakup złomu) . Po wymianie problem przestał istnieć i dalej cieszę się z eksploatacji CF 5500. Cóż producent tego elementu nie zakładał,że sprzęt będzie chodził powyżej kilkudziesięciu lat a tak niestety jest.

Rozbierałem kilka Grundigów i bardzo często mają taką przypadłość ... nie dalej jak miesiąc temu dostałem "szufladę grundiga" rozebrałem i wśrodku wszystko extra oprócz dwóch rozsypanych zębatek - jedną wymieniłem a druga - nietypowa, nie do znalezienia ... skręciłęm i się kurzy ... :)

nikx, 18 Sie 2008, 23:06

Identyczny sposób przenoszenia napędu poprzez kółka zębate jest np. w OPTONICA RT 7000, SONY TC-K75 z tym, że tam przedmiotowe kółka wykonane są z pełnego plastiku ( i nie psują się )a nie tak jak podałem wcześniej w GRUNDIG CF 5500. GRUNDIG chciał aby trochę ciszej przewijały się taśmy lecz zapłacił cenę ich nietrwałośći. Po prostu przedobrzyli sprawę .

mialem kiedys sonego tc-ke500 qs pamietam go bardzo dobry magnetofon nagrywanie na nim to czysta przyjemnosc nagrywarki cd nie mialy takie pasma przenoszenia jak ten deck byla tylko jedna wada w nim i osobiscie mysle ze nie dopracowali go glowica byla cos nie tak trzeba bylo nia regulowac po zmianie kazdej kasety by otrzymac fajne pasmo ciezko bylo ustawic w jednym miejscu to samo jest w wyzszym modelu 600qs to samo tylko otwieranie kieszeni na silniku :) osobiscie twierdze ze tc-ka6es jest bardzo dobrym deckiem za male pieniadze tylko ciezko jest spotkac na rynku lecz era kaseciakow juz dawno poszla w przeszlosc tak samo jak minidyski sony

To żółtawe, przezroczyste, gumopodobne tworzywo, z którego wykonywane są te kółka zębate (nie wiem, co to za tworzywo), po latach staje się twarde i kruszeje, i zęby zaczynają się wyłamywać. Zdarzyło mi się to w starym Technicsie z autorewersem z ok. 86 roku - wyłamało się kilka zębów na kółku pośrednim i magnetofon przestał przesuwać taśmę w przód, natomiast ciągle pracował wstecz, bo w tym kierunku owo kółko nie musiało pracować.

Podobna awaria przydarzyła mi się w dość nowym dwukasetowym Technicsie RS-TR979 - wyłamał się ząb w kole zębatym na osi silnika dowijania i przewijania. Winna była, jak się okazało, zakleszczająca się kaseta, dająca bardzo duży opór przy przewijaniu. Tu na szczęście udało mi się pozyskać część zamienną z RS-TR474, z uszkodzoną elektroniką, kupionego na części - mechanizmy tych magnetofonów są bardzo do siebie podobne, oparte o bardzo wiele wspólnych elementów.

W każdym razie, wygląda na to, że jeśli w mechanizmie są takie kółka zębate, trzeba bardzo uważać żeby nie zablokować czymś mechanizmu (ciężko przewijającą się kasetą, zablokowaniem kieszeni przy zamykaniu, itp.), bo kółka połamią się. Czy ktoś wie, czy można je czymś "nawilżyć" żeby odzyskały dawną sprężystość?

Maciej, są specjalne spraye oparte na bazie silikonu przeznaczone właśnie to odświeżania i "nasączania" plastików, ale nie wiem na ile bezpiecznie możnaby je było zastosować do mechanizmów w magnetofonach. Obawiam się, że dopóki nie będziemy znali dokładniejszego pochodzenia takiego gumo-plastiku, zastosowanie takiego silikonu może być ryzykowne i w ciemno chyba lepiej nie próbować, bo uzyskany efekt może być odwrotny do zamierzonego.

Ciekawe,że wyższy model ma automatyczną kalibracje,a niższy ręczną.Zresztą niesamowicie rozbudowaną.

Bedziesz miał dużo zabawy i frajdy podczas nagrywania.Bardzo mi się te magnetofony podobały.Mam od niedawna ich drugi od góry magnetofon samochodowy.Posiada dolby B i C.Kasety odtwarza wprost idealnie.Gratuluje zakupów i życze powodzenia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dziekuje Panowie:) Mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie. Kurier zawita dzis po poludniu. Nie moge sie doczekac:) Mam cicha nadzieje ze wszystkie moje dotychczasowe decki okaza sie gorsze od Alpine'a. Chetnie pokusilbym sie o porownanie do jakiejs topowej konstrukcji Sony czy Pioneer'a. Ciekaw jestem jak wypadlby poczciwy Alpine. Jest to rzecz dosc unikalna na rynku wtornym zatem jesli wszystko bedzie w porzadku prawdopodobnie zostanie na dluzej. Czy ktos z Was robil porownania dzwiekowe Alpine'a np z Nakamichi? Pozdrawiam. R.

• Pokaż nowe odpowiedzi