Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jest prowadnica zespolona z głowicą, to może była fabrycznie źle ustawiona, lub ktoś już grzebał przy głowicy. Czasem taka prowadnica jest przykręcona dwoma maleńkimi śrubkami, więc może się poluzowały ?

Jest to Kyocera D811 ...

Rozbierałem też amplituner Kyocery i byłem w szoku .... jest extra! Dla mnie numer jeden niedocenienia ... choć w US mieli dobrą markę ...

Macie jekieś inne typy na listę najbardziej niedocenianych decków świata?

Mam najazd gości potem sie jeszcze odezwę ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byłem pierwszy... D801 nie ma włącznika timera. Ale na marginesie, klawisze i kieszeń kasety jak w AKAI, wskaźnik wysterowania jak w KENWOOD-zie, no i ten mechanizm - charakterystyczny dual capstan i silniczek do sterowania funkcjami wraz z zespołem styków. Niezły misz-masz. Czyżby za bardzo "ściągali" od innych? Może dlatego mało popularne...

Hmmm... Kyocera, czyli firma, która produkowała aparaty fotograficzne pod marką Yashica, a po przejęciu marki od Zeissa, także pod marką Contax... U nas ostatnio bardziej znana z drukarek i kopiarek.

A mechanizm to znany mechanizm Sankyo, który można spotać w Nakamichi CR-4 i Kenwoodach KX-1100G/HX, i w nieco innej postaci w Onkyo TA-2570, i na pewno jeszcze w wielu innych modelach.

Czy magnetofony Kyocera były w ogóle sprzedawane poza Japonią?

Były - Kyocera całkiem sporo sprzedawała w US i miała pozycję bardzo dobrej i solidnej marki za relatywnie małe pieniądze (taki best buy). Kiedyś (parę lat temu) przegrzebałem net szukając sprzętów Kyocery i ich historii ....

Widzę, że mieliście fajną zabawę ... więc następny deck kultowej firmy do rozpoznania (zdjęcie zgrane z audioscope). Kojarzycie co to za sprzęt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wiecie co:) Czy ten człowiek nie zetknął się w zyciu z jakimś deckiem "MaciejLK".

MaciejLK'a ja proponuję abyś wydał książkę o historii taśmy:) NOśniki i decki.

Chylę czoła to naprawdę trzeba być Pasjonatem!

Jeszcze raz Kyocera z konkursu ... oraz środek wspominanego przeze mnie amplitunera Kyocery R861 i na deser ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100007766 1231011927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze zagadka ode mnie która firma umieszczała logo na tym decku? i nie chodzi o jedna firmę był sprzedawany pod kilkoma nazwami jakimi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ja też jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy Macieja

Ale mam jeszcze jedna zagadkę a mianowicie czy ktoś z Was wie drodzy forumowicze

Czy kiedykolwiek powstała konstrukcja magnetofonu oparta o rozwiazania zawarte w Nakamichi Dragon ?

Prosze wymienić model ? firmę?

Proszę odpowiedzieć wtedy pochylę czoła pozdrawiam :)

Miłego wieczoru

audiomagia.blogspot.com

Przypuszczam, że nie jeden z nas jest pod wrażeniem wiedzy Maćka, a Maciek zaraz powie skromnie, że on wcale dużo nie wie. :) Może i tak, ale to zależy dla kogo.

A zagadki bardzo ciekawe, widzę teraz ile jeszcze nie wiedziałem i nadal nie wiem. :)

Dopiero teraz zobaczyłem pytanie o Dragona ... hmmm powiem szczerze, że nigdy za bardzo się nad tym nie zastanawiałem ... Nakamichi robiło mechanizmy dla Harman Kardon, KLH, Advent, Fisher, ELAC, Sylvania, Concord, Ampex i Motoroli .... czyli pewno, któraś firma z listy :)

Nos mi podpowiada Harmana Kardona ...

Co do pierwszego pytania owszem jest to JVC KD85 ale pytanie pod jakim szyldem jeszcze wychodził ?

Co do pytania o koligacje Nakamichi , to czekam z niecierpliwością na odpowiedż

Ide pod prysznic miłego szukania

audiomagia.blogspot.com

Gość V-savage

(Konto usunięte)

nikx, 3 Sty 2009, 22:01

nikx jak się nie pomyliłem:) jestem 15000 tysięcznikiem:P gratuluję .

Panowie to juz 300stron. Ja jestem z Wami od około 100strony dopiero.

Kasjel- miałeś to "Coś" żeby napedzić ten wątek niewątpliwie.

Pzdr

a model - hm ciężka sprawa, tak sobie myślę i pamiętam, że słuchałem kiedyś modelu (zresztą bardzo ładnego) harmana CD491 "śmierdział" bardzo Nakamichi ;) może właśnie ten ?

"Wcale za dużo nie wiem..." ;-)

JVC w Japonii występuje jako Victor (Victor Company of Japan - stąd skrót JVC), bo kiedyś był filią amerykańskiej firmy nagraniowej RCA-Victor, a potem się uniezależnił.

Natomiast pytanie o Nakamichi rozkłada mnie - naprawdę nie wiem! I wstyd przyznać, ale nie rozpoznałem tego decka na zdjęciu.

A więc jednak "Wcale za dużo nie wiem..." :-(

Natomiast ten mechanizm Kyocery jest bliższy Nakowi i Kenwoodowi, bo ma DD (Direct Drive). Onkyo TA-2570 ma mechanizm bardzo podobny, w zasadniczej części właściwie taki sam, ale napędzany zwykłym silnikiem i paskiem.

Producenci często unifikowali w znacznym stopniu różne części. Np. stary Technics RS-M265X ma dwusilnikowy mechanizm ze zwykłym napędem, a M275X - trzysilnikowy z silnikiem DD i dodatkowym silnikiem napędzającym talerzyk odbierający. I te elementy są oczwyście inne, ale zasadnicza część mechanizmu zawierająca talerzyki i ich napęd do przewijania, układ przełączania funkcji, mostek z głowicami i układ poruszający nim, itd., są dokładnie takie same.

Podobnie, mechanizm Reference Master Pioneera jest niemal taki sam w wersji jednowałkowej i dwuwałkowej.

A największe było moje zdziwienie gdy przekonałem się, że mechanizmy dwukasetowego Technicsa RS-TR474 z autorewersem (i zapewne podobnych do niebo 373 i 575, a także 777 i 979) i jednokasetowego trzygłowicowego RS-AZ6 (i zapewne AZ7) też są niemal identyczne! A przynajmniej oparte są o te same zasadnicze części. Oczywiście AZ6 ma trzy głowice i jedno koło zamachowe z wałkiem, a TR474 ma dwa koła, dwa wałki, i głowicę obrotową - ale pozostałe części mechanizmu są w zasadzie takie same! To się nazywa unifikacja!

A może ktoś wie co to za ustrojstwo :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak chcecie nazwę tego decka z mojej zagadki to dawajcie - nie chcę byście mieli koszmary w nocy ;)

Może mała podpowiedź .... firma powstła - uwaga! w 1968 roku w Californi :)

Ten deck nie pasuje do jej oferty bo jest kultową firmą audiofilską, jest on raczej przejawem chęci flirtu z masowym klientem ....

Widzę, że pomysł ze zgadywankami deckowymi się spodobał i rozruszał forum ... :)

Mam propozycję organizacyjną (sorry Kasjel za zarządzanie Twoim wątkiem), zadajemy jedną zagadkę, która trwa do rozwiązania, ten który wygra i odpowiedź zostanie zaakceptowana przez zadającego zagadkę ma prawo zadać następną i tak dalej ....

Zagadki muszą być związane z deckami, mile widziane podopwiedzi ... Fajnie jest się wspólnie uczyć i rozszerzać horyzonty a do tego dobrze bawić :)

Jakieś komentarze uwagi?

• Pokaż nowe odpowiedzi