Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w tym wątku. Mam okazję kupić (sprawdzając) magnetofon NAD 6325 za 58 zł. Jeżeli okaże się w miarę sprawny to czy warto ? Ma służyć do odsłuchu sporego zbioru kupionych kaset z firmowymi nagraniami. Alternatywą jest Kenwood KXF-W4010 za 130 zł. W obu przypadkach cena jest do przyjęcia, tylko który będzie lepiej się sprawował. Szukałem w necie informacji ale o tych modelach nic nie znalazłem.

Pozdrawiam

Wojtek

Monofoniczny magnetofon kasetowy z możliwością zdalnego sterowania przewodowego we/wy na wielowtyk typu komputerowego solidna konstrukcja ale żaden cud boski, miałem takie Smaki kilkakrotnie w swoich rękach i jakoś nigdy nie chciałem się stać ich właścicielem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ostatnio nabyłem Akai GX-75. Porządna maszyna. W porównaniu do GX-32, GX-75 ma mniej wysokich tonów, oraz odrobinę mniejszy poziom napięcia na wyjściu. Czy wasze modele mają podobnie? Czeka mnie kalibracja GX-75 z prawdziwego zdarzenia, ale do tego będzie mi potrzebny porządny oscyloskop no i kasety testowe. Ustawianie na słuch jest dalekie od ideału. Dodam że tor przesuwu taśmy wygląda bardzo dobrze. Jedyne co zrobiłem to umyłem głowice wideo 90, oraz przelutowałem cały magnetofon. Zostawiłem na razie tylko płytkę na mechanice bo znajdują się na niej hallotrony, które mogą ulec uszkodzeniu wskutek oddziaływania silnego pola magnetycznego ze strony lutownicy transformatorowej. POZDRAWIAM:)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja luty zawsze poprawiam grzałkową.

U mnie nie brakuje wysokich.

W deckach 3glowicowych oprócz rozregulowanej glowicy może być zle ustawiony PB EQ odpowiadający za ilość wysokich.

Dokładnie. Na razie regulowałem delikatnie skosem głowicy. Do sprawdzenia parametrów magnetofonu będzie potrzebna jednak serwisówka oraz odrobina sprzętu pomocniczego. W środku magnetofon wygląda niemal jak spod igły. POZDRAWIAM:)

Ocasek, 18 Lut 2009, 10:51

>Nie martw się. U mnie jedynie 959 "bierze" wiekszosć kaset poprawnie.

>GX95 jest cholernie wybredny. A w oryginalnych ustawieniach.

Nie martwię się, bo nie mam za bardzo czym. Muszę tylko sprawdzić parametry z serwisówką. Nagrywa dobrze, wybredny też raczej nie jest, nagrywa na czym popadnie. POZDRAWIAM:)

Skoro nagrywa na wszystkim, oprócz ręczników papierowych o jest tym razem powód do zadowolenia.

Różnie to bywa z Akai.

Daj znać co poprawiłeś mając dok. serwisową.

Pozdrawiam,

jeśli głowica była ruszana to powodzenia z jej ustawieniem

zrub sobie kasete taką jak na stronie 309 bez blaszki dociskającej taśme i weż wałek odsuń jeden potem drugi i zobacz czy taśma ci zjeżdza t toru jak tak to problem z naćiągiem taśmy

Naturalnie. Kupię od razu do obu magnetofonów, ale na razie kasy brak więc trochę czasu upłynie. Cieszę się, że udało mi się kupić taki magnetofon za stosunkowo niską cenę, i do tego w dobrym stanie. POZDRAWIAM:)

yogi1, 18 Lut 2009, 11:26

>jeśli głowica była ruszana to powodzenia z jej ustawieniem

>zrub sobie kasete taką jak na stronie 309 bez blaszki dociskającej taśme i weż wałek odsuń jeden

>potem drugi i zobacz czy taśma ci zjeżdza t toru jak tak to problem z naćiągiem taśmy

Tor przesuwu pracuje jak należy, taśma idzie równo, jak pociąg po szynach. POZDRAWIAM:)

prawie jak pomnik na sprzedaż w ebay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wczoraj nagrywałem sobie coś tam z płytki i złapałem się na czymś co utwierdziło mnie w tym, że ostatnio chyba za dużo używam magnetofonu. Miałem zaprogramowane kilka utworów z początku płyty, żeby się zmieściły na pierwszej stronie. Program się skończył a ja ... zgadnijcie co chciałem zrobić z płytką ? To oczywiste - przełożyć na drugą stronę :)

John, Twoja choroba przechodzi już w stadium maniakalne. Ale to znaczy że jest wszystko w najlepszym porządku. Ile to razy sam się na tym złapałem, że chciałem płytkę CD przekładać na drugą stronę. :)

Ciekawostka......a wcale nie chwaliliśmy go na forum :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego nie trzeba było chwalić na forum - piękna sztuka! :) Mało jest magnetofonów vintage, ze wskazówkowymi wskaźnikami, żeby miały trzy głowice i regulowany bias.

Kasjel, 19 Lut 2009, 16:43

>Ciekawostka......a wcale nie chwaliliśmy go na forum :-))

>

Ukryta Zawartość

Bardzo ładna sztuka, i ładna też suma za jaką został sprzedany. :)

Ukryta Zawartość

Miałem jeszcze w dwóch słowach wrócić do wspomnianego wcześniej efektu pulsowania wyświetlacza w CD-ku Technicsa. Problem okazał się łatwy do rozwiązania. Pulsowanie było przyczyną częściowo wychniętego kondensatora elektrolitycznego w sekcji zasilania wyświetlacza. Został wymieniony na nowy i efekt uboczny zniknął jak ręką odjął. Chłopaki, dzięki zatem za wszystkie wskazówki i tu na ogólnym i na PW. Przydały się. Dzięki bardzo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie przegladam swoje muzyczne archiwum i lza mi sie w oku kreci. Jak dobrze ze mam mojego Alpine'a i moge to wszystko skopiowac na kasety. Mam w domu taka szafe gdzie miesci sie najglebsze archiwum moich audycji. To sa nagrania z korych albo zrezygnowalem z roznych wzgledow albo plyty CDR-Audio z lat 1998-2004 z bledami gdzie podogrywane sa rozne dziwne utwory. Znalazlem tyle pieknych nagran o ktorych zapomnialem... Teraz Alpine bedzie musial je nagrac bo specjalnie kupilem kilka nowych kaset. Pozdrawiam serdecznie z Krakowa.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

muls Twoje domniemywania sa nie na miejscu. Nie interesuje mnie czy masz Alpine i z czym go porownywales bo opieram sie na wlasnych odczuciach i tez mam spore porownanie tak ze daruj sobie. Milego dnia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na razie Alpine nie ma godnego konkurenta a co bedzie - zobaczymy. Post napisalem nie po to zeby chwalic Alpine a po to zeby podzielic sie emocjami zwiazanymi z tym iz wreszcie znalazlem czas zeby poszperac w swojej niemalej plytotece. Kiedys bardzo pieczolowicie zbieralem unikalne nagrania. Wykorzystalem je miedzy innymi w swoich audycjach w Polskim Radiu na Mysliwieckiej w Warszawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi