Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Po wpisie do wątku JVC VIKTOR na temat odtwarzacza cd mam przyjemność się z wami podzielić deckiem jednym z najwyższych JVC TD-V1050 SUPERDIGIFINE niezwykle ciekawy model nie przypuszczałem ze JVC robił takie cacka , co pawda muszę rozwiązać jak się w nim odbywa kalibracja automatyczna bo jakoś nie kumam może ktoś z Was miał do czynienia z tym deckiem pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

miałem kiedyś bardzo krutko 920 i nie byłem zadowolony dużo basu lekko przygaszony dzwięk może był uszkodzony ,miał może problem z kalibracją nie wiem oddałem go , 910 o wiele lepszy ,jeden z lepszych pionków

MAG, 28 Lut 2009, 17:23

>TD-V1050 SUPERDIGIFINE

>co pawda muszę rozwiązać jak się w nim odbywa kalibracja automatyczna

Nie znam tego modelu w ogóle i jedynie zgaduję, ale może żeby uruchomić autokalibrację trzeba najpierw wejść w tryb Rec-Pause?

W znakomitej większości magnetofonów z autokalibracją startuje ona natychmiast po naciśnięciu odpowiedniego guzika, przez co można sobie łatwo skasować cenną taśmę. W nielicznych tylko modelach (np. Onkyo, Yamaha) żeby uruchomić autokalibrację najpierw trzeba włączyć pauzę zapisu.

Witam

Poszukuję od dwóch miesięcy ciekawego gramofonu. Powinien mieć ze 20 lat i wyglądać i odtwarzać w miarę dobrze. Właśnie obudowy drewniane przyciągają moją uwagę. Te boki świetnie korespondują z gramofonem w "drzewie". Pozdrawiam

>MAG, 28 Lut 2009, 17:23

>

>>TD-V1050 SUPERDIGIFINE

Przyjrzałem się zdjęciu tego JVC i sądzę, że on nie ma autokalibracji, tylko kalibrację ręczną z wbudowanymi generatorami sygnałów testowych.

W różnych magnetofonach spotkałem się z dwoma zasadniczymi sposobami rozwiązania tego, które nazwałbym regulacją jednoetapową lub regulacją dwuetapową, a każda z nich może mieć znów dwa dalsze zasadnicze warianty.

Przypuszczam - choć mogę się mylić - że w tym magnetofonie zastosowano regulację jednoetapową, gdzie do jednego kanału (prawdopodobnie lewego) podawany jest sygnał wysokiej częstotliwości (8 - 10 - 12,5 kHz), a do drugiego (prawdopodobnie prawego) podawany jest sygnał niskiej częstotliwości (ok. 400 Hz). Dalsze postępowanie zależy od tego co widać na wyświetlaczu po włączeniu Rec-Pause oraz naciśnięciu przycisku Calibration.

Wariant A:

Przy jednej linijce jest napis np. Level, a przy drugiej - Bias. W pewnym miejscu na skali powinny być strzałki (indeksy). Po uruchomieniu zapisu przy włączonej kalibracji należy pokręcając kolejno pokrętłami Level Calibration i Bias Calibration doprowadzić linijki wskaźników do indeksów. Ponieważ regulacja jednego parametru wpływa trochę na drugi, czasem trzeba dokonywać na zmianę drobnych korekt jednym i drugim pokrętłem.

Wariant B:

Przy linijkach nie ma napisów Bias i Level, tylko np. litery L i H (oznaczające niskie i wysokie częstotliwości). Należy napierw wyregulować Bias tak, by obie linijki były sobie równe (niezależnie od tego, jaka jest ich pozycja względem indeksów). Następnie pokrętłem Level Calibration doprowadzić linijki do indeksów. Może być konieczna drobna korekta na zmianę jednym i drugim pokrętłem.

Napisz, co widać na wyświetlaczu po włączeniu funkcji Calibration.

DIBUNIA, 1 Mar 2009, 00:58

>Witam

>Poszukuję od dwóch miesięcy ciekawego gramofonu. Powinien mieć ze 20 lat i wyglądać i odtwarzać w

>miarę dobrze. Właśnie obudowy drewniane przyciągają moją uwagę. Te boki świetnie korespondują z

>gramofonem w "drzewie". Pozdrawiam

Mój Bernard zdaje się spełniać te założenia ;)

Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to jestem wręcz w szoku. Dostałem ten gramofon za darmo od kolegi, który chciał go wyrzucić na śmietnik. Okazało się, że jest w idealnym stanie, prawie nie używany. Na fabrycznej wkładce odtwarza tak, że z zapisem tego dźwięku bez strat nie radzi sobie żaden z moich decków. Znakomita przestrzeń, szczegółowość, bas, jestem po prostu w szoku. Przymierzam się do wymiany wkładki na coś porządnego i liczę na kolejny skok jakościowy.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Gdyby kogoś to zainteresowało...

Aby przystosować silnik firmy Mabuchi o symbolu EG-530-YD-2B w magnetofonie, w którym oryginalny silnik jest zasilany z 12V, pomiędzy zaciski A-B, należy włączyć rezystor 3,9k.

Dla takiej wartości rezystora, silnik "wskakuje" na obroty, które po skorygowaniu wewnętrznym potencjometrem, dają właściwą (4,75cm/s) prędkość przesuwu taśmy.

GM

Tu może być rożnie. Z tego, co pamiętam, to wkładki z unitry miały bardzo duży rozrzut jakościowy. Były partie naprawdę pięknie brzmiące, ale były też inne, mizernej jakości, mimo tego samego oznaczenia. Ja kiedyś w swoim gramofonie testowałem rożne wkładki. Najlepiej zawsze wypadały Mf-104.

W tym JVC kalibracja odbywa się ręcznie ale dalej nie mam pojęcia do czego służą te przyciski nad przyciskiem DIGITAL PEAK na przycisku CALL , i drugi obok nad przyciskiem calibration na przycisku nie ma napisu

Po wywołaniu stanu gotowości nagrywania nacisnąłem DIGITAL PEAK CALL i numeryczny wyświetlacz zamigał 5 razy i nic nie kumam a nie odbywa się to tak jak w innych znanych mi maszynkach dziwne

Manualna i tyle tak mi się zdaje , dodam że manualnie naprawdę kalibruje wyśmienicie

audiomagia.blogspot.com

Digital Peak Call nie ma nic wspólnego z kalibracją. Magnetofon cyfrowo pokazuje wartości szczytowe przekraczające 0 dB. Po naciśnięciu Digital Peak Call najwyższa zarejestrowana wartość jest przywoływana z pamięci i przez 5 sekund miga na wyświetlaczu. Jeśli w tym czasie gdy jest wyświetlana naciśnie się ponownie Digital Peak Call, wartość zostaje skasowana.

Regulator poziomu zapisu też prawdopodobnie jest wyskalowany w dB, i można tego użyć przy precyzyjnym ustawianiu poziomu zapisu jeśli nagrywamy z innego źródła niż CD z wyszukiwaniem szczytów. Puszczamy źródło, ustawiamy jakiś przeciętny poziom zapisu, taki, by wskazania przekraczały 0 dB. Po odtworzeniu całego źródła sprawdzamy przy użyciu Digital Peak Call maksymalny zarejestrowany poziom - niech to będzie np. +8 dB, a nie chcemy żeby przekroczył np. +5 dB. Obniżamy więc pokrętłem poziom o 3 dB na skali - i powinno wystarczyć.

Rozwiązanie to JVC stosowało w kilku różnych modelach.

MaciejLK

Dziękuję za wyjaśnienie faktycznie w Kenwoodzie korzystałem kiedyś z przycisku wyszukiwania poziomu szczytowego(Peak Serch) , ależ ze mnie gapa nie domyśliłem się teraz wiem co jest grane :)

Bardzo to było wygodne przy kopiowaniu całej płyty system znajdywał najgłośniejszy fragment i do tego skalowałem do żądanego poziom wygodne to bardzo gdyż nie przesterujemy tym sposobem kaset

Bardzo fajny magnetofon ten JVC muszę jeszcze coś nagrać pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Ale to rozwiązanie Digital Peak Call z JVC nie ma nic wspólnego z Peak Search w odtwarzaczach CD (w rozwiązaniach niektórych firm, np. Kenwood, faktycznie uruchamianych na na odtwarzaczu, tylko na magnetofonie).

Rozwiązanie JVC pozwala na precyzyjne ustawienie poziomu zapisu w przypadku korzystania z dowolnego źródła, np. kopiowaniu taśmy z innego magnetofonu, czarnej płyty, czy nawet audycji radiowej, gdzie nie ma możliwości szybkiego wyszukania wartości szczytowej w odtwarzaczu CD - wystarczy odtworzyć całą kopiowaną taśmę czy płytę, czy pozwolić radiu grać przez jakiś czas, "pozyskać" w ten sposób wartość maksymalną, i ew. skorygować ustawienie.

Podobne rozwiązanie stosował przez krótki czas także np. Technics pod nazwą APRS - magnetofon w trybie Rec Pause zapamiętywał maksymalną wartość szczytową, a potem jednym ruchem gałki wystarczało "przesunąć" świecący segment wskaźnika do właściwej wartości.

Jest to wygodniejsze niż odtwarzanie na próbę całej płyty czy taśmy, wgapianie się we wskaźnik przez kilkadziesiąt minut i korygowanie ustawienia poziomu zapisu.

MaciejLK

Ależ ma wiele wspólnego dlatego że system Digital Peak Call JVC jak i system Peak Search Kenwood służą podobnemu celowi chodzi o prawidłowe ustawienie wartości to tyle :)

Nie chcę prawić kazania co gdzie i jaka firma po prostu pokazywanie wskazań na skali daje nam możliwość na korektę wartości szczytowej

Teraz z innej beczki

Jestem po nagraniu na JVC TD-1050 paru kaset z referencyjnego źródełka JVC XL-Z 1050

mogę napisać po prostu ........albo nie pisać:)

audiomagia.blogspot.com

Tak, tak, tylko że robią to w inny sposób, bo nie poprzez szybkie przeszukiwanie zawartości CD w poszukiwaniu wartości szczytowej, tylko poprzez odtworzenie całego źródła i zapamiętanie wartości szczytowej w magnetofonie. Ten drugi system jest bardziej uniwersalny, ale i bardziej czasochłonny, bo trzeba odtworzyć całe nagranie źródłowe (np. całą taśmę czy czarną płytę).

WITAM

Z GRAMOFONAMI TAK JEST.

Dźwiękowo niestety ani odtwarzacze CD ani Magnetofony nie radzą sobie z pasmem, które w standardzie oferuje "czarna płyta". Jestem zdania, że może jeszcze dałoby się coś zrobić dla płyt winylowych, których jeszcze jest masa w USA i dokupić do naszych kolekcji deck-ów po jednym dobrym gramofonie z ostatniego 30-lecia. Myślę, że jest kilka wartych uwagi modeli gramofonów, które możnaby połączyć do końcówki mocy i wtedy porównać sobie jak radzą sobie z zapisem częstotliwości i wiernością odtwarzania nasze poczciwe magnetofony. Oczywiście zakłócenia z płyt musimy przetrwać, ale jak się zdobędzie dobry stan winyla to bedzie przyjemność ze słuchania w każdym calu.

PANOWIE

tak na dobranoc:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIBUNIA

to co napisałeś to jest śmieszne uogólnienie,równie dobrze można powiedzieć,że większość gramofonów ze średniej półki nie radzi sobie z basem,choć faktycznie pod względem barwy i komfortu odsłuchu to cd w zblżonych cenach nie ma szans.

?

byca, 1 Mar 2009, 22:04

Mój Dual vintage, za którego dałem 500 zł powalił odtwarzacz CD MF za 3000 zł na łopatki i to pod każdym względem!A komfort obsługi zbliżony do CD bo to pełny automat.

paul_67

wierzę ,bo sam kiedyś doznałem szoku przy porównaniu taniego gramofonu z wkładką ortofon do cd Cyrus którego używali recenzenci do testów,po zarzuceniu LP Stinga(jakies rosyjskie wydanie) w prawie każdym aspekcie lepszy był gramofon.

?

miło słyszeć takie pochlebne opinie dla czarnego krążka,mój ulubiony typ gramofonu to manualny nie może być nawet powrotu ramienia wszystko musze zrobic sam :) to sprawia mi wielką frajde.Godnych uwagi gramofonów jest nie kilka a co najmniej kilkadziesiąt.Dla mnie brzmienie z czarnej płyty (nawet nieumytej) jest wspaniałe.Mam troche winyli które nie wydaja ani jednego trzasku ! podczas słuchania.To są bardzo miłe chwile dla mnie gdy po obiedzie napije sie,nastawie ramie na krawędź płyty i zalegne w fotelu.A najlepiej po całym dniu pracy a pracuje fizycznie.

Udalo mi sie kupic prawie nieuzywany demagnetyzer TDK HD-01. Wrzucam fotki co ciekawszych fragmentow z instrukcji - moze komus sie przyda:)

Ukryta Zawartość

post-12549-100002168 1235946111_thumb.jpg

post-12549-100002169 1235946111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

cd...

Ukryta Zawartość

post-12549-100002165 1235946137_thumb.jpg

post-12549-100002166 1235946137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

Ukryta Zawartość

post-12549-100002163 1235946159_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w niektórych deckach głowica przykurzy w plastik od kasety ryzyko jest duże w modelach takich jak:Akai GX-75 i Pioneer CT-959 i pewnie kilku innych dlatego wole prętowy demagnetyzer.

Witojcie! :-)

Tak z ciekawości zapytam, dlaczego głowica miałaby uderzyć w obudowę kasety? Skoro obudowa jest identyczna jak w typowej kasecie z nośnikiem (bo raczej jest) to dlaczego miałby dojśc do kolizji? Czyżby te wymienione magnetofony miały jakieś nietypowe pod względem rozmiarów głowice?

A tak przy okazji, mam podobną kasetę demagnetyzacyjną tylko że krajowej produkcji. I od razu widać że wzorowano się na tym modelu, bo nawet ułożenie wewnętrznych elementów jest w zasadzie identyczne tylko mniej "poukładane". W TDK płytka wygląda bardziej elegancko. Cała kaseta zresztą również. Ale działają chyba tak samo? Jak myślicie?

pzdr!

RedKoral, 2 Mar 2009, 10:57

>Witojcie! :-)

>

>Tak z ciekawości zapytam, dlaczego głowica miałaby uderzyć w obudowę kasety? Skoro obudowa jest

>identyczna jak w typowej kasecie z nośnikiem (bo raczej jest) to dlaczego miałby dojśc do kolizji?

>Czyżby te wymienione magnetofony miały jakieś nietypowe pod względem rozmiarów głowice?

>A tak przy okazji, mam podobną kasetę demagnetyzacyjną tylko że krajowej produkcji. I od razu widać

>że wzorowano się na tym modelu, bo nawet ułożenie wewnętrznych elementów jest w zasadzie identyczne

>tylko mniej "poukładane". W TDK płytka wygląda bardziej elegancko. Cała kaseta zresztą również. Ale

>działają chyba tak samo? Jak myślicie?

>pzdr!

Mam GX-75 i nie mam takich atrakcji, może jak ktoś ma rozdłubany mechanizm to są takie efekty. Na razie oszczędzam na sprzęt pomiarowy by dokonać fachowej kalibracji decka. POZDRAWIAM:)

az sprawdzilem wymiary "wejscia" na glowice - wszystko standardowe jak w kasecie - na zdjeciu porownanie z dwoma referencyjnymi kasetkami (jedne z moich ulubionych) no i przod i tyl w zblizeniu:

Ukryta Zawartość

post-12549-100002117 1235996528_thumb.jpg

post-12549-100002118 1235996528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja posiadam kasetę demagnetyzer TDK HD-30. I trafił mi się tylko jeden deck (bardzo dobry) który nie przyjmuje tej kasety. Jest nim Sony TC-K81. Poprostu głowica w nim podnosi się zbyt wysoko, dlatego mechanizm nie chce ruszyć do przodu z tym demagnetyzerem wewnątrz kieszeni.

• Pokaż nowe odpowiedzi