Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Technics 1506 za 5500, zdjęcia na których nic nie widać, naby i szpule oczywiście nie wliczone w cenę?! Na osłodę "kaseciak" i wzmacniacz jako bonus. Trzeba mieć duże poczucie humoru i samozachwytu, żeby "publikować" taką aukcję.

GM

Witam ,pytanie mam deck SONY TC-WR 850,ponieważ dużo nagrywam widac już ślady zuzycia głowic co też gdzienieggzie słychać,czy można by zamienić głowice z deca AKAI GX-M 7 COŚ tam ,patrzyłem z mechanicznym mocowaniem nie ma problemu ,a co z elektrycznym,w korymś wątku przeczytałem że głowice w tym AKAI są dwuszczelinowe,czy to jakiś problem ?

(..) i gdybym tylko wiedział, że aukcja skończy się na 99 złotych(..)

naiwni..myślicie że aukcja skończyła sie na 99zł..owszem skończyła sie ale na 999zł sprzedawca macrob to znawca sprzetu i nigdy nie pusciłby czegos takiego za tak smieszne pieniadze,to była aukcja bezprowizyjna.

Ha, kij zadziałał ;)

Używam decków bo mam do nich sentyment i lubię się nimi bawić, a jak się uda posłuchać z taśmy równie wiernie jak z CD to jeszcze bardziej lubię tą zabawę.

A jakość bezwzględna to inaczej dźwięk na żywo, ale nie na nagłośnionym koncercie, bo te z reguły są beznadziejnie nagłośnione, mam na myśli same instrumenty bez wzmacniaczy i całej tej maszynerii - to jest wzorzec. Dobre szpulowce oczywiście bez większych problemów potrafią utrwalić taki dźwiękowy obraz ale i na płycie CD sporo z tego wzorca da się utrwalić, to kwestia tylko umiejętności, doświadczenia i wiedzy realizatora. Znalezienie dobrego reżysera dźwięku to zawsze był problem, np. takie U2 nigdy go nie znalazło i wszystkie ich albumy są brzmieniową porażką. Albo np. RHCP "californication", zresztą takich albumów można by wyliczać jeszcze długo i niestety wiele z nich zostało utrwalonych w studiu na ... analogowych szpulowcach, których świetność w żaden sposób nie przełożyła się na miłe doznania słuchowe. Tak więc nie czepiał bym się zastosowanej techniki utrwalania dźwięku a wyłącznie wspomnianych cech reżysera.

I jeszcze jedna kwestia, jeśli ktoś pisze, że decki są do niczego, grają tak sobie szumią i w ogóle są do D, a mieli do czynienia tylko z jakimiś najprostszymi modelami np. Sonego to ich opinia jest niewiele warta bo nie meli okazji posłuchać jak grają decki ze średniej półki nie mówiąc o tych kilku/kilkunastu najlepszych na świecie. Ta sama zasada dotyczy odtwarzaczy CD. Jak ktoś puszcza płyty na najtańszych modelach Pioneera czy Technicsa, na dodatek mając równie przeciętnej klasy wzmacniacz i kolumny to niech się nie dziwi, że mu kiepsko, surowo, technicznie i klinicznie gra.

Nie zgodze sie, widze, ze sprzet oceniasz po wygladzie, a to duuuzy blad!

Mam dwa odtwarzacze CD, Sony X55ES i M35. Pierwszy to porzadnie zrobiony odtwarzacz, ale dziwiek niestety jest taki sobie, owszem gra, bo gra, ale kompresja w nim jest straszna, drugi zas to plastikowy model z nizszej polki i co? I gra super, nie ma kompresji i jest wywarzony totalnie. Dziwne a jednak! Tez bylem mocno zdziwiony a ow kompresje w X55ES odkrylem gdy posluchalem M35!

Jest wiele deckow z roznych polek cenowych, ktore graja bardzo dobrze, a Nakamichi Dragon nie zrobil na mnie wrazenia, ogolnie dzwiek mi nie pasowal tak ogolnie, wiec stary nie mow, ze najnizszy model moze grac tak jak przedstawia to jego cena!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Panowie magnetofoniarze! Potrzebuję pomocy: od niedawna jestem posiadaczem pioneera 939mk2 i mam z nim kłopot- zaraz po zakupie okazało się że nie nagrywa jeden kanał, doszedłem że to wina małego potencjometra od kalibracji "level".Po spryskaniu go "kontaktem" nie nagrywający kanał ożył. Ale gdy po kilku dniach zacząłem kolejne próby nagrywania to oba kanały od czasu do czasu trzeszczą, sygnał zanika i pojawia się, ruszanie potencjometrami "rec" oraz kalibracji nie wskazuje aby to była ich wina ponieważ płynnie działają bez trzasków . Macie pomysł co może być przyczyną?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jeśli już na początku były problemy z potencjometrel rec level, to pewnie to jego wina. Nie trzeszczy przy kreceniu? Pozatym poprawiłbym wszystkie luty przy tych potencjometrach. Ogólnie to jakaś pierdoła, trzeba tylko trochę czasu mu poświecić.

SAEK333, 15 Mar 2009, 00:49

>Panowie magnetofoniarze! Potrzebuję pomocy: od niedawna jestem posiadaczem pioneera 939mk2 i mam z

>nim kłopot- zaraz po zakupie okazało się że nie nagrywa jeden kanał, doszedłem że to wina małego

>potencjometra od kalibracji "level".Po spryskaniu go "kontaktem" nie nagrywający kanał ożył. Ale gdy

>po kilku dniach zacząłem kolejne próby nagrywania to oba kanały od czasu do czasu trzeszczą, sygnał

>zanika i pojawia się, ruszanie potencjometrami "rec" oraz kalibracji nie wskazuje aby to była ich

>wina ponieważ płynnie działają bez trzasków . Macie pomysł co może być przyczyną?

Zimne luty, niełączące taśmy, przyciski... Daj trochę zdjęć środka. POZDRAWIAM:)

"SAEK 333"- jeśli kupiłeś magnetofon, to trzeba zacząć od takich czynności o których piszą koledzy.

Nie zastanawiaj się który potencjometr trzeszczy, a który nie. Tylko kup "Kontakt PR" i spryskaj nim wszystkie potencjometry jakie widzisz, łącznie z PR-kami.Następnie "Kontaktem Uniw." spryskaj wszystkie wielowtyki oraz styczniki. Sprawdź czy te wielowtyki są dobrze powciskane.Po takich zabiegach, nie włączaj magnetofonu od razu...lecz dopiero na drugi dzień ! Jeśli to wszystko nie pomorze, to następnym krokiem jest szukanie "zimnych lutów", odlutowanych kabelków itp.

Na samym końcu należy brać pod uwagę uszkodzenia elementów elektronicznych.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Na samym końcu należy brać pod uwagę uszkodzenia elementów elektronicznych.

Pewnie że tak. Miałem duużo decków. i elektrycznie uszkodzone to sporadyczne przypadki

A szczególnie w deckach z końca lat 70-tych ! Tam musiał by ktoś wsypać kilo gwoździ, żeby doszło do jakiegoś zwarcia i spalił się któryś element elektroniczny :-))

Z "elektrycznym" wykonaniem magnetofonów bywało bardzo różnie. Widziałem modele, w których wszystkie elementy pod napięciem sieciowym były bardzo starannie zabezpieczone rozmaitymi koszulkami, osłonami, itd., i można w nich było całkowicie bezpiecznie grzebać przy magnetofonie włączonym do sieci - nie sposób było się "podłączyć" pod 220! A na przeciwnym biegunie były modele w których transformator sieciowy wlutowany był w płytę główną, z zupełnie gołymi stykami na których po włączeniu pojawiało się napięcie sieciowe. Aż zdziwiłem się, że coś takiego było dopuszczone przepisami! Zresztą dawniej w każdym kraju obowiązywały inne przepisy bezpieczeństwa wyrobów elektrycznych. Teraz pewnie obowiązują jakieś przepisy unijne... Ale czy ktoś to sprawdza?

próby nagrywania robiłem przy otwartym magnetofonie i w chwilach gdy nagrywał normalnie(podsłuchuję na słuchawkach) kręciłem wszystkimi potencjometrami-kalibracja: bias i level, poziom zapisu rec level i balans -nie zauważyłem żadnego trzeszczenia które zdradziłoby uszkodzony potencjometr, wszystkie wcześniej spryskałem kontaktem, oprócz tych regulacyjnych wlutowanych w płytę.

Posiadam jeszcze 737mk2 i na początku także szwankował regulator level od kalibracji, ale po spryskaniu kontaktem wszystko jest ok. Ten potencjometr ma 5 nóżek a przy jego małych rozmiarach ścieżki w nim są bardzo cienkie- tej samej wielkości jest bias który ma 3 wyprowadzenia.

> neomammut 14 Mar 2009, 23:51

> Nie zgodze sie, widze, ze sprzet oceniasz po wygladzie, a to duuuzy blad!

Bynajmniej, zwłaszcza jeśli chodzi o brzmienie. Wygląd oczywiście jest dla mnie ważny bo paskudztwa nie znoszę ale brzmienie oceniam słuchając. Słyszałem wiele systemów za furmankę pieniędzy i co najmniej połowy z nich nie chciał bym nawet za darmo więc nie ekscytuję się cenami i nie zakładam z góry, że jak droższe to lepsze. Ale praktycznie zawsze odtwarzacze CD z półki wysokiego hi-fi (czyli za ponad 5-6 tyś nie mówiąc o "hajendowych") grały lepiej, zbliżając się lub dorównując atrakcjom oferowanym przez dobre (i równie drogie) gramofony. Przykładowo CEC TL 5100 albo którykolwiek z odtwarzaczy firmy Wadia, Meridian czy Accuphase. To są odtwarzacze które pokazują pełnię zalet formatu CD, z całym szacunkiem ale żaden Soniak nie łapie się do tego pułapu, choć seria ES to świetne maszyny (najbardziej brzmieniowo i "organoleptycznie" podobał mi się XA50ES).

CT 939MK2 oraz potencjometr kalibracji "level"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5228-100000596 1237120843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze ciekawostka- regulacja bias i level w 939mk2 działa jakby mniej skutecznie niż w modelu 737mk2,tzn spektrum zmian dźwięku w czasie regulacji jest znacznie szersze w modelu 737mk2. Podobnie jest ze zmianami dźwięku w czasie załączania systemów dolby, w 939mk2 znika szum ale dźwiek nie zmienia się tak jak 737mk2. W 737mk2 dość wyraźnie słychać wzrost wysokich tonów po włączeniu dolby c.

SAEK333, 15 Mar 2009, 14:57

>Jeszcze ciekawostka- regulacja bias i level w 939mk2 działa jakby mniej skutecznie niż w modelu

>737mk2,tzn spektrum zmian dźwięku w czasie regulacji jest znacznie szersze w modelu 737mk2. Podobnie

>jest ze zmianami dźwięku w czasie załączania systemów dolby, w 939mk2 znika szum ale dźwiek nie

>zmienia się tak jak 737mk2. W 737mk2 dość wyraźnie słychać wzrost wysokich tonów po włączeniu dolby

>c.

Z tego co widzę po zdjęciach to płytki drukowane są podobnej próby co w Teac V-5000, niestety są one dość wrażliwe na lutownicę i zalecana jest ostrożność. Co do zmian regulacyjnych to musisz dotrzeć do specyfikacji obu magnetofonów i porównać, bo być może ten model tak ma, w innym wypadku jest możliwość iż był on grzebany i rozregulowany (zwłaszcza głowice). POZDRAWIAM:)

Nie moglem znalezc tematu o wielkich sluchawkach wiec wrzucam fotke tutaj (grono jest wszak niemalze te same:) Moj nowy, pieknie brzmiacy nabytek: Audio Technica AT-703.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

No to muszę rozebrać jeszcze raz mojego pioneerka. Czy jest możliwość zwiekszenia napięcia wyjściowego w tym magnetofonie? Gra on bardzo cicho, wg danych jest to 316mv, gdy nasza szuflada mds442 ma 600mv.

Też miałem "Pioneera737mkII", i też miał taki słaby sygnał na wyjściu. I raczej nie ma możliwości regulacji, bo pamiętam że szukałem.Dlatego go sprzedałem....to bardzo słaby deck.

Ukryta Zawartość

Zakochalem sie!!!!!! Jest cudownie piekny!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>Zakochalem sie!!!!!! Jest cudownie piekny!!!

Cena też piękna, ale faktycznie deck jest piękny i co najważniejsze bardzo dobry. To jakby przodek RS-B100.

Zwróćcie uwagę na osobną regulację prądu podkładu dla każdego rodzaju taśmy. Także FeCr i Metal.

I taka ciekawostka, regulacja jasności wskaźników. Eeeech piękna maszynka.

Ma tez cos takiego jak: "Manual Tape Type Selection", czyli mozna by rzec Full Manual!

John 1.5 V, 16 Mar 2009, 00:22

>Totalne CUDO !

>Nikt by mi go w domu nie ruszał bo tylko ja wiedziałbym po co te wszystkie gałeczki. Swoją drogą czy

>jest deck który ma tego więcej ?

Zdecydowanie więcej ma OPTONICA RT 9100

• Pokaż nowe odpowiedzi