Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jedno jest bardzo ważne. Grot musi być czysty, albo należy na niego założyć jakąś prowizoryczną osłonę (nie z metalu, tylko jakieś trudno palące się tworzywo, które wytrzyma kilkanaście sekund wysoką temperaturę), aby przypadkiem cyna lub kalafonia nie kapnęła, bo wtedy może być problem...

To prawda - grot musi być czysty. Ja używam "dziewiczej" lutownicy która służy mi tylko do tego. Natomiast jak się dotknie grotem głowicy nie powinno się nic stać. No chyba że ktoś się zamyśli i przytrzyma tak dłuższą chwilę :-)

Panowie ! Jeśli chcecie używać lutownicy jako demagnetyzera, to niezapominajcie jeszcze o przykręceniu duuużo dłuższego grota. Taki długi grot spowoduje, że nię będzie nagrzewał się tak szybko. Poza tym można go uformować w taki sposób, aby było łatwo dotrzeć nim do głowicy. Na końcu grotu należy wykonać takie "oczko". Jakaś izolacja termiczna też by się przydała np. "koszulki" z włókna szklanego lub silikonowe.

Skądinąd patent ciekawy,zastosowałem już go w praktyce i utwierdził mnie w przekonaniu że "Polak potrafi" a gdzie diabeł nie może tam babę w domu zostawi a Polaka pośle :).

Ja podginam grot o ok.60 stopni.

Dziś pozakładałem paski do Aurexa, posmarowałem, naoliwiłem i przetarłem izopropanolem co nie co, a jutro składam do kupy mechanikę. Miałem przy tym sporo trudnej do wyjaśnienia frajdy, też tak macie ? Najłatwiejsze za mną, teraz pozostało mi jeszcze dogadać się z elektryką.

Ciekawe skąd on ich tyle ma ? Dopiero "ke-raj" kupił, a tu następny....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie forumowiczów

Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu instrukcji obsługi do magnetofonu Eumig Fl-900 lub Alpage Al-300 . Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję.

Aukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kończy, ale może ktoś zdąży mi doradzić..... ile można dać za tego RS-B78R?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"stres"- naprawdę lepiej kupić jeden dobry deck za 200zł, niż cztery byle jakie po 50zł ! Poluj na wielkie, ciężkie bestie z końca lat 70-tych. Ja kupiłem ich wiele w cenie do 100zł. A i nowsze się zdarzają w niskiej cenie.Sam kupiłem Akai GX 95 za 100zł lub Onkyo TA 2570 za 120zł. Jest w tej chwili Aiwa AD-F880. Zainteresuj się nią. Napisz też jak tam Technics RS-B765 ?

Mam pytanie czy TEAC V680 jest godnym uwagi magnetofonem , mogę go dostać za niewielkie pieniądze i właśnie mam dylemat,pamiętam z dawnych czasów iż TEAC stał dość wysoko w rankingu firm produkujących magnetofony.A z chęcią posłuchał bym znowu kaseciaka ;-)

"Kajsel"- Na Technicsa jeszcze czekam, człowiek ma pieniądze na swoim koncie, pewnie już go wysłał. Znając życie i szybkość poczty to nie wcześniej niż w poniedziałek do mnie dotrze. Dziś za to odebrałem kompakt Teac CD-P4000.......piękny- będzie z czego przegrywać płytki. A tej AD-F880 nie widzę........znalazłem tylko 850.

Sorry ! Chodziło mi o Aiwę 3800....

Jest do małej renowacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może się komuś przyda, zawsze można poprosić gościa o fotki bebechów i będzie wiadomo czy da radę to ruszyć. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

Hmmm....odnalazłem dziś nagranie, które wykonałem kilka lat temu.Miałem wtedy Casio CTK 631 i magnetofon Kasprzak M 9115. Taśma jest dobra, bo to Basf Chrome Maxima.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładnie wygląda, szczególnie tor przesuwu taśmy... Tylko ta cena. Jak na dwugłowicówkę, to chyba lekka przesada, mimo, że to NAK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo miło, że grasz na instrumencie. To zabezpiecza przed zabrnięciem w audiofilską ślepą uliczkę, na której końcu słucha się kabli sieciowych i skrzypnięć krzesła dyrygenta.

>

Ukryta Zawartość

Poprawnie grajacy magnetofon lecz cena rzeczywiscie przesadzona,sprzedający bazuje na cenach na zagranicznym ebay.Bardzo fajny system odwracania tasmy......

Ukryta Zawartość

deck Poprawnie grajacy i ładny bajer autorevers inic więcej lepsze decki nakamichi można kupić o wiele taniej i przynajmniej z dwoma wałkami , 3-głowicowe z regulacją bias , BX-300 , CR-4, LX-5

A ja sie pochwale! Zakupilem niedawno deck Kenwood KX-4520. Prawda jest taka, ze spodobal mi sie front, a przedewszystkim kieszen! Jak zajedzie to dam znac i foty podesle :) Slyszalem, ze jest dosc muzykalny.... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam wszystkich,

kiedyś, kiedyś pisałem o problemie z CT-S740S, a mianowicie o zacinającym się mechanizmie. To było pod koniec listopada 2008 :):). Jakoś nie próbowałem naprawić tej usterki (bo oczarował mnie CT-757 i 740ski praktycznie nie używałem) ale wreszcie się zmobilizowałem i otworzyłem tego dziada :). Jak napisał wtedy forumowicz MaciejLK i za co bardzo mu dziękuję, problemem był nadajnik/programator położenia koła sterującego:

MaciejLK napisał:

2) Druga możliwość to zabrudzenie styków nadajnika położenia koła sterującego. Może coś po prostu nie styka i nadajnik nie wysyła sygnału o zakończeniu obrotu koła

Wystarczyło odkręcić kilka śrubek, otworzyć ten programator, wyczyścić i po sprawie. Wszystko działa jak należy. Może jeszcze komuś się coś takiego przytrafi z mechanizmem "Reference" Pionieer'a to będzie wiedział co mniej więcej jest nie tak.

Poprawiłem także w obu deckach mikrostyki od wyboru rodzaju taśmy. Wystarczyło, jak już ktoś tu wcześniej napisał "podgiąć" te sprężynki i jest git.

Aż miło włożyć kolejną kasetkę. :)

Pozdrawiam wszystkich maniaków taśmy. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi