Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, spróbuj tutaj. Nie jestem biegły z angielskiego, ale chyba trzeba dokonać jakiegoś wyboru. Nie bawiłem się w to... Jak będzie ok, to daj znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie za pomoc, ale to są wszystkie płatne strony.

Radosnych i wesołych świąt Wielkiej Nocy Wam życzę. I żeby w "Lany Poniedziałek" magnetofony Wam nie zamokły !!! :-)))

V-savage, 11 Kwi 2009, 12:17

>Marku a jak ocenisz swojego Kenwooda vs. RS-b100

Powiem tak, starałem się zrobić to porównanie bardzo dokładnie i nie powiem nieco czasu mi to zajęło. Testowałem te dwa decki na różnych taśmach, również na tych wydanych przez firmy fonograficzne. Ogólnie muszę powiedzieć, że zarówno RS-B100 jak i KX-1100HX wypadają świetnie. Obydwa radzą sobie doskonale. Jednak korzystniej wypada mimo wszystko RS-B100. Można to przyrównać właśnie do porównania jakie nieco wyżej przedstawił "Ocasek". RS-B100 jest bardzo naturalny, wręcz "czysty", natomiast KX-1100HX jest nieco bardziej "kolorowy" w górnym zakresie szczególnie na chromach. Oczywiście mi to nie przeszkadza w żaden sposób, ba, momentami mam wrażenie, że to nawet bardzo dobrze wypada, jednak biorąc pod uwagę źródło, to tutaj RS-B100 daje wierność lepszą niż KX-1100HX. Nie jest to oczywiście jakieś duże "dodawanie czegoś od siebie" lecz bardzo delikatnie, ale można odczuć różnicę.

Jeśli chodzi o odtwarzanie kaset nagranych "po sąsiedzku", to RS-B100 odtwarza nagranie dokonane na KX-1100HX wzorowo, a i w drugą stronę jest podobnie. Tutaj obydwa są na równi. Natomiast z kasetami wydanymi przez firmy fonograficzne jest różnie. Czasem lepiej robi to RS-B100, czasem KX-1100HX. Nie ma reguły.

Moim zdaniem należy jednak jako zwycięzcę wyłonić RS-B100 za jego naturalność i wierność. Tak jak pisałem lubię to delikatne dodawanie w górnym zakresie jakie robi KX-1100HX, ale nie o to chodzi jakie mam odczucia słuchowe ale o porównanie do źródła.

Na zakończenie napiszę tak: skoro w odczuciu "Ocaska" lepiej wypadł RS-B100 od GX-95, a w moim odczuciu lepiej RS-B100 od KX-1100HX, to myślę, że jeśli ktoś z Was miałby możliwość zrobić bezpośrednie porównanie GX-95 i KX-1100HX, to warto byłoby to zrobić. Są to chyba decki dość zbliżone i porównanie ich może być naprawdę bardzo ciekawe. Możliwe, że w tym przypadku wyłonienie zwycięzcy będzie bardzo trudne.

>>> Kasjel

może tu:

Ukryta Zawartość

Jak chcesz to mam serv. manual do TC377 - mogę ci wysłać ...

Nikx

Ukryta Zawartość

Radmar -> "Ogromne zaskoczenie może na pewno wywołaś u osób, które nie mają przekonania do

Technicsa."

Jestem właśnie z tego obozu. A tu proszę. Takie zaskoczenie.

U mnie Technics zyskał za ze względu na przeźroczystość. O ile w przypadku formatu CC można o

takim mowić.

Pozdrawiam serdecznie !

Miło Was znać.

:)

>>jeśli ktoś z Was miałby możliwość zrobić

>bezpośrednie porównanie GX-95 i KX-1100HX, to warto byłoby to zrobić

Radmar jednego można być pewnym bez podchodzenia do testu - że GX 95 jest dużo solidniej wykonany niż KX1100 HX i w dobrych rękach długo pociągnie, kenwood konstrukcyjnie jest dużo mniej solidny.

Może ktoś potrzebuje. Ale cholernie drogo !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 11 Kwi 2009, 22:00

>Może ktoś potrzebuje. Ale cholernie drogo !!!

>

Ukryta Zawartość

Bardzo drogo. Jak na moje to połowa tej ceny to jest drogo, ale jeszcze można to zaakceptować. Rozsądna cena to chyba do 40 zł powinna być.

Ukryta Zawartość

gotyk1, 11 Kwi 2009, 18:28

>>>jeśli ktoś z Was miałby możliwość zrobić

>>bezpośrednie porównanie GX-95 i KX-1100HX, to warto byłoby to zrobić

>

>Radmar jednego można być pewnym bez podchodzenia do testu - że GX 95 jest dużo solidniej wykonany

>niż KX1100 HX i w dobrych rękach długo pociągnie, kenwood konstrukcyjnie jest dużo mniej solidny.

Gotyk, tak racja, jednak skupiłem się wyłącznie na porównaniu dźwięku jakie ten sprzęt sobą prezentuje. Konstrukcyjnie to bez dwóch zdań Kenwood ma swoje słaby punkty, ale dlatego też i cenowo stoi trochę niżej niż konkurenci. O jego słabych punktach konstrukcyjnych wiemy, ale myślę, że nie jest to problem. Wiedząc o słabych punktach wiemy też, że z odpowiednio większą delikatnością musimy go traktować. Ale i on odpowiednio traktowany posłuży jeszcze długie lata. A dźwiękowo wart jest grzechu, oj wart.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nie wiem co Wy na to, ale kazdy deck musi miec swoja analogowa magie im jej wiecej tym lepiej bynajmniej dla mnie.

Co do akai to warto zaznaczac ktore wersje mk1/mk2 porownujemy, bo one brzmia naprawde inaczej i to nie jest wylacznie moja subiektywna opinia.

Ja dzis wlasnie staram sie nie proznowac i ciagle nagrywam na akai gx95mk2.

Witam.

Nie wiem na czy to polega ale miałem okazję porównywać jednocześnie w tym samym systemie 2 takie same Akai GX -95 mkII i okazło się że każdy z nich miał inny charakter dzwięku , jeden grał w stronę dzwięku analogowego natomiast drugi sucho i bardzo technicznie.Czy wynika z tego że Akai nie ma powtarzalności w swoich produktach i czy może być tak że inny GX -95 mkII bedzie miał jeszce inny charakter dzwieku....

Karunesh, 12 Kwi 2009, 08:51

>Witam.

>

> Nie wiem na czy to polega ale miałem okazję porównywać jednocześnie w tym samym systemie 2

>takie same Akai GX -95 mkII i okazło się że każdy z nich miał inny charakter dzwięku , jeden grał w

>stronę dzwięku analogowego natomiast drugi sucho i bardzo technicznie.Czy wynika z tego że Akai nie

>ma powtarzalności w swoich produktach i czy może być tak że inny GX -95 mkII bedzie miał jeszce inny

>charakter dzwieku....

Czy oba magnetofony są sprawne technicznie i trzymają parametry z serwisówki? Bo od tego trzeba zacząć. Osobiście nie wierze w brak powtarzalności u Akai. POZDRAWIAM:)

A na czym konkretnie polega różnica w brzmieniu pomiędzy Akai GX 95mkII a GX 95 ???

Domyślam się, że ten pierwszy jest lepszy. Ale ja ma tego drugiego, więc chciał by wiedzieć co tracę....

Co do solidności wykonania deck'ów... Wskazany wcześniej TEAC swoim wyglądem powalił mnie na podłogę. Jeśli gra i funkcjonuje, tak jak wygląda, to wydaje mi się, że DRAGON przy nim wysiada...

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jak kolega wyzej napisal, po 1 to decki musza byc sprawne. Taki najprostszy przyklad, w decku mamy PR;ki do korekcji ch-ki wzmacniacza odczytu czyli PB EQ, zle ustawione prki zmieniaja charakter brzmienia i cala barwe, o takich rzeczach jak glowica nie wspomne.

Kasjel co do roznic to bylo to omawianie w watku na AH i to wnikliwie, sam wrzucalem fotki miedzy innymi bebechow.

W brzmieniu sa spore roznice, np wersja mk2 ma lepiej wypelniony bas, mniejsze szumy i minimalnie inna barwe wysokich tonow.

Powiedzialbym ze wersja mk2 jest wierniejsza niz mk1. Zeby nie bylo mam obydwie.

Co do roznic technicznych poszukaj na AH. W mk2 niestety mozna wiecej pokrecic przy mechanizmie :/

Pzdr

Kolego ke_raj

Być może nie wszystko jest tak doskonałę co się świeci,design tego TEACA jest naprawdę fantastyczny ale dopóki kolega nie porówna go z Dragonem to można teoretyzować,poza tym każdy preferuje inny odbiór przekazu muzycznego i opinia też może być subiektywna,dlatego mamy na rynku tyle rodzajów i typów magnetofonów a to po to aby każdy dobrał sobie taki dzwiękowo i finansowo magnetofon aby słuchanie muzyki sprawiało mu przyjemność.....

discomaniac71,

Dzięki za poparcie kolegi ,nie znalazłem opini o TEACU V - 8030 S jedynie cennik z Audio 9/2003 w którym to TEAC V -8030 S koztował 3699 Pln , a natomiast Lxman K - 373 w którego jestem posiadaniu kosztował 5200 Pln.. notabene za Luxmana zapłaciłem na Allegro 240 Pln w kolorze szampańskim , dlatego też zastanawiam się skąd cena 2600 Pln. za Teaca i czy gra za te pieniązki... w załaczeniu cennik..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam kolegów magnetofoniarzy,

mam pytanie: do czego służy przycisk APRS w magnetofonach Technics? znalazłem jedynie rozwinięcie skrótu oznaczające mniej więcej system precyzyjnego nagrywania. Jak to się uruchamia?

deck teac v-8030 miał dobre noty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi