Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja posiadam Sony TC 229SD i 209SD z takimi głowicami. Ale w obydwóch deckach są wręcz idealne.

Ponadto mam szpulowce Sony TC 765 i TC 399 z głowicami "Ferrite&Ferrite", i też nie zauważyłem w nich oznak zużycia.Myślałem, że ten typ głowic jest nie do zdarcia. Ale okazuje się, że nawet i one mają swoją ograniczoną wytrzymałość.

Wiem że to forum poświęcone jest magnetofonom ale jak da sobie radę deck bez wzmacniacza. A w dniu dzisiejszym udało mi się poprawić zepsuty przez to uszkodzone Onkyo humorek, nabyłem bowiem na bazarze dwa wzmacniacze, staruszki- Technics SU-Z2 i Toshiba SB-220. Oba prezentują sie wspaniale, fajnie brzmią, generalnie sprawne technicznie (muszę tylko spryskać potencjometry kontaktem bo trochę trzeszczą i wymienić żarówki wskaźników w Technicsie). Kwota jaką udało mi się wytargować za oba to 150 zł.Jutro ciąg dalszy walki z integrą........ co ciekawe pokazała się identyczna na allegro- uszkodzona, a z opisu wynika że zachowuje się dokładnie tak jak moja. Później pozwolę sobie na zamieszczenie fotek moich nowych nabytków, myślę że tym razem nie przepłaciłem.

stres, 3 Maj 2009, 16:53

>Jutro ciąg dalszy walki z integrą...... co ciekawe pokazała się identyczna na

>allegro- uszkodzona, a z opisu wynika że zachowuje się dokładnie tak jak moja.

Nie mogę znaleźć tej aukcji (może już się sprzedała?) - ale to dowodzi, że to typowy defekt.

Nie desperuj; póki silnik się nie spalił, skuteczną pomocą może okazać się po prostu olej!

Mam w domu ładne parę magnetofonów (Nakamichi, Onkyo, Kenwood) opartych na różnych wariantach tego mechanizmu, i w mniej więcej połowie z nich były z tym jakieś - większe czy mniejsze - kłopoty, poczynając od sporadycznych zacięć a kończąc na mechanizmie zupełnie zablokowanym, w którym silnik pomocniczy ani drgnął. Gotów byłem rozbierać mechanizmy, podmieniać silniki, szukałem podobnych po sklepach (bezskutecznie!), a w końcu ratunkiem okazał się po prostu olej!

Dziś dziabnąłem na pchlim targu Yamaha KX-200, no i gość dorzucił mi do niego procesor dźwięku Yamacha dsp-E200 i cd kenwooda DP1510:) całość kosztowała mnie 80 PLN (15 funtów) :)

Wszystko sprawdzone i działa:)

Tylko diabli wiedzą co zrobić z tym procesorem:P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ke_raj, 3 Maj 2009, 20:20

>Może ktoś potrzebuje, kończy się aukcja przyzwoitych kaset za (na razie) niewielkie pieniądze..

Te Maxelki niestety to nic specjalnego..Pozdrawiam

Wiem i dlatego napisałem przyzwoite. W sumie poszły za 39 zł plus przesyłka, ale wcześniejsze wartości licytacji były nie do pogardzenia. 10 sztuk za tę kwotę, to przy cenach "foliówek" na Allegro, niezbyt wygórowana kwota.

Ta kwota, to powala mnie na łopatki... Co jest w tym deck'u, że nawet uszkodzony osiąga taką cenę (pierwotnie poszedł chyba za 305,- zł)?

Ukryta Zawartość

Jest to jeden z magnetofonów, które chciałbym mieć i to sprawnego, ale ta cena... Zaczyna mnie to drażnić, a jednocześnie fascynować. Co więcej, nic nie ciągnie mnie do Akai 75 czy też 95. Nie mam racjonalnych powodów, aby mieć takie zachcianki, bo nigdy nie słyszałem tego deck'a, a jednoczesnie te TA-2900 (TA-2090) jakoś mnie "zaocznie" zauroczyły. Ciężko mi to wyrazić, tak więc proszę się nie śmiać z moich wywodów... ;)

Ukryta Zawartość

Fakt że cena spora, ale licze że będę zadowolony :) Mam TA-2500 i jest świetny, dużo sobie obiecuję po tym 2900. Deck jest rzadko spotykany, stąd ostra walka.

"rafał996".......gratulacje.......piękny sprzęt. Jak pokaże się na allegro następny to będzie mój. Onkyo nie dość że dobrze grają to jeszcze powalają swoim designem.Pewnie będziesz z niego miał dużo uciechy. Cholera.......aż zazdrosny jestem :)

A to te wzmacniacze które nabyłem wczoraj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafał, gratuluję... Zastanawiam się do ilu byś pociągnął, ja mam 3 klocki do roboty i mimo wielkiej chęci posiadania rozsądek zwyciężył. Ale liczę na to, że napiszesz co z tym potencjometrem, czy to rzeczywiście przyczyna usterki.

Wojtek

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mnie się ten Onkyo jakoś nie podoba. Mnogość kolorowych lampek kojarzy mi się z "odpustowymi" boomboxami, tudzież innymi produktami dla osobników paradujących w dresach. :-)

Kasjel "ostrzegał" mnie, że po włączeniu RT-3838 wygląda on jak świąteczna choinka po zapaleniu lampek, ale na szczęście nie jest tak źle.

Muszę niestety dołożyć łyżkę dziegciu do beczki z pochwałami kierowanymi pod adresem firmy Sharp i jej popisowego modelu "wypuszczonego" pod sztandarem Optonica.

O nieszczęsnym kółku zębatym już pisałem. Udało się na szczęście dokonać przeszczepu kółka z polskiego mechanizmu typu "zegarek" i magnetofon przewija już w obydwie strony.

Bardzo hałaśliwy mechanizm. Nie w trakcie odtwarzania lub przewijania, to ostanie jest głośne z natury bo kółka zębate w napędzie, ale przy dokonywania operacji klawiszowych. Zatrzymywanie mechanizmu powoduje wręcz łoskot, mechanizm twardo "dobija" do pozycji spoczynkowej.

Poza tym, trzeba mieć sporo "pary" w palcach, żeby nacisnąć klawisz odtwarzania lub przewijania.

A to z kolei, związane jest z kolejnymi "niedoróbkami".

Części klawiszy dostępne dla użytkownika są metalowe. Bardzo ładne i matowe, nie widać na nich "palcowania". Ale te części, które są elementami wykonawczymi, są wykonane w całości z tworzywa sztucznego. Ponieważ mechanizm jest "twardy", tworzywowe elementy klawiszy są "haratane" przez metalowe suwaki mechanizmu. W polskich magnetofonach serii M-80..., na plastikowych częściach klawiszy stykających się z metalowymi suwakami mechanizmu, zastosowano metalowe nakładki wzmacniająco - zabezpieczające. Sharp tego poniechał.

W Optonice nie ma tulejek dystansowych, które były w polskich magnetofonach, pomiędzy klawiszami. W moim egzemplarzu klawisze bujają się na boki co mnie irytuje i muszę takowe tulejki dorobić.

Ostatni "kwiatek" na teraz. Żeby wymienić żarówki podświetlające wyświetlacz LCD, trzeba zdemontować cały przedni panel.

Informacje praktyczne:

1. Rezystancja uzwojeń oryginalnej głowicy to 240 omów. Zakładając np. ALPSA o rezystancji uzwojeń 220 omów, praktycznie nie trzeba nic regulować.

2. Ostrożnie z czyszczeniem rolki dociskowej. Na wałku napędowym jest umieszczona gumowa tuleja przenosząca napęd z wałka na idler i dalej na prawy talerzyk. Jeśli użytkownik "zaleje" rolkę i tę gumową tuleję agresywnym środkiem czyszczącym, to tuleja może zamienić się w gumę do żucia. Tak było niestety w moim egzemplarzu.

GM

P.S. Czy ktoś zna dobrego specjalistę leczącego natręctwa i psychozy? :-) Dzień zaczynam od przeglądania aukcji z "kaseciakami", w wolnych chwilach przeglądam zbiór głowic do magnetofonów, a jak już naprawdę nie mam nic do roboty, to... patrz wyżej. :-)

A ja nabylem to ostatnio :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

G.Mark - ja nie pisałem, że Optonica RT 3838 wygląda jak choinka na Boże Narodzenie, tylko jak latarnia uliczna. Tak więc chodziło mi o bardzo mocne światło w wskaźnikach wysterowania, a nie mnogość kolorów....których w tym decku praktycznie wogóle nie ma.

A co do pracy mechanizmu, to oczywiście jest fakt ! Ale cóż...to magnetofon z "wodotryskami", lecz bez cech "audiofilskich". Wszak że, nie posiada nawet regulacji zewnętrznej "bias". A co dopiero mówić o trzech głowicach lub dwóch rolkach.....

Ale i tak bardzo dobrze odtwarza ten deck. A przedewszystkim jest piękny ! Dla miłośnika sprzętu "Vintage", to pozycja obowiązkowa !

Nie wiem dlaczego, ale nie lubię magnetofonów z centralnie umieszczoną kieszenią.

Ogólnie bardzo ładny deck, ten Sony 700 ES. Pewnie super gra, ale mógłby chociaż mieć logo po lewej stronie :-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak to jest jak się coś pisze, nie sprawdziwszy wcześniejszej korespondencji. Coś mi dzwoniło, ale nie tu gdzie trzeba. :-)

Co do brzmienia całkowita zgoda. Robiłem próby na różnych kasetach, nowych i używanych, żelazowych i chromowych i za każdym razem było bardzo dobrze. Nie ma regulacji prądu podkładu dostępnej z zewnątrz, ale... chyba jest niepotrzebna. Przynajmniej dla mnie.

IMHO, ten panel na środku, wcale takim "wodotryskiem" nie jest. "Kolesie nieźle pogłówkowali". Jednym blokiem funkcjonalnym, załatwili licznik, pamięć, auto-stop, wyszukiwanie utworów, itd. Co najważniejsze, odłączenie tego bloku od reszty układu, powoduje jedynie brak auto-stopu. Reszta magnetofonu pracuje normalnie. A, że piękna bestia jest to fakt. Zwłaszcza ze "złotym" SA-X'em w kieszeni.

GM

Do tej pory, każda osoba, której zaproponowałem odsłuch, niezależnie od wieku, była "zakłopotana" przy przełaczaniu tape - monitor na TA-2570. Ja sam również (gdy syn przełączał źródła), ale tylko na metalówce BASF-a. Na innnych kasetach łatwiej mozna było wyczuć różnicę in minus bądź in plus (jeśli można tak określić nagranie z CD na analog). Na tym BASF-ie trzeba się wsłuchać, bo różnica w dźwięku jest wyczuwalna, ale nie do końca wiedziałem, co jest jego źródłem. Aha, na marginesie - to wszystko po demagnetyzacji i czyszczeniu głowic. Ten deck po jakimś czasie łatwo łapie "magnetyzowanie"... ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na tej stronce jest magnet, w ktorym sie zakochalem od pierwszego zauroczenia!

AKAI GX-93. Jest piekny!

A dla Kasjela: Sony TC-K777ESII

Oba moglbym nabyc bez zastanowienia. Tak! Zwariowalem! hihi

PS: Wlasnie slucham kasetki na 990ES nagranej na magnetofonie Kenwood KX-4520 - calkiem przyzwoicie, wiecej basu i lepsza dynamika. Kaseta: TDK SA.

post-15740-100005981 1241465088_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że taki wyświetlacz ciekłokrystaliczny i "procesor" na pokładzie Optoniki RT 3838 to musiał być absolutny "Kosmos" w 1978r. Czy mam rację ? Może ktoś pamięta ? Ale taka technologia w sprzęcie użytkowym to musiało być coś....w tamtych latach.

ke_raj, 4 Maj 2009, 21:29

>Dlaczego moi rodzice nie byli milionerami w tych pięknych latach... :D

Lepiej byc biednym z takimi zainteresowaniami, niz bogatym bez wyrazu :)

k**wa, sorry za kolokwializm, ale jak ta 990`tka teraz ladnie gra!

Piękny ten "Sony TC-K777 ES" !!! Dorobił bym mu jeszcze takie grube drewniane boczki na "wysoki połysk". Był by to prawdziwy "Rolls Royce" wśród magnetofonów....ech !

• Pokaż nowe odpowiedzi