Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Discomaniac wspaniałe są te srebrne decki, jeśli dobrze widzę to od góry idzie aiwa excelia s9000, teac 8000S, pionek ct-95 i teac 8030s to jest sprzęt najlepsze decki kasetowe to ten okres wlasnie - koncówka

discomaniac71 - kolekcja i ekspozycja taka, że wymiekam. Jakbym to na żywo zobaczył, to chyba bym sie popłakał ze szczęścia... Gratuluję. Zresztą dla Wojtasa też najwyzsze uznanie. Myślę, że jest jeszcze jeden kolekcjoner, który mógłby nas zaskoczyć... Wiadomo chyba, o kogo chodzi... ;)

discomaniac71, 28 Cze 2009, 17:35

>gotyk1 a Dragona juz nie widzisz?:)

Widzę ale nie komentuję, to jest przecież paskudztwo - piękny jak fso polonez, z tej grupy najbardziej na mnie "działa" teac v-8000s

Za to ten magnetofon jest piękny ! No, przynajmniej dla mnie. Uwielbiam też oglądać Pioneera CT 93. Ma go któryś z uczestników tego wątku ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sorry ale myślałem że kolega DIBUNIA ma mocniejsze nerwy...2 godziny przed końcem aukcji -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>discomaniac71

Powiem tak ze zdjecia sa wspaniale ta AIWA S9000 zawsze chcialem ja miec a ten TEAC 8030S takze polowalem na niego ale nie wyszlo dragony ok :) Pionek 95 :) pionek 909 :) calosc jest piekna ale cos te szklany poleczki pod tymi Dragonami troszku mu sie ugiely... hehe :) powiem wam szanowni koledzy ze ten wzmacniacz nie robi na mnie wrazenia jak te decki... :) aczkolwieg jest przeslicznej urody :) to normalne ? wy terz tak macie ?

Pozdrawiam serdecznie WOJTAS :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

yogi1, 28 Cze 2009, 14:51

>MaciejLK

>PIONEER CT-900S

Pioneer CT-900S ma autokalibrację Auto BLE - jeśli o to Ci chodzi. Naprawdę nie przypominam sobie ani jednego magnetofonu z Dolby S który nie ma kalibracji - zarówno modele najwyższe jak i stosunkowo najprostsze, dwugłowicowe, w tym także dwukasetowe (Sony robiło ich trochę). Wszystkie Pioneery z Dolby S, wszystkie Sony, Aiwa AD-S950, Yamaha KX-690, Kenwoody, w tym także dwugłowicowe KX-5060S i 5080S, Onkyo TA-6511 - wszystkie one mają kalibrację (najczęściej Auto).

Dla lubiących wykresy .... decki i kasety ....

Ukryta Zawartość

pomiary kaset na AIWie XKS7000

Ukryta Zawartość

AIWA AD-WX888Z - Zna ktoś może ten magnetofon ? Zainponowała mi w nim osobna regulacja biasu dla taśm CrO2 i Fe. To chyba prawdziwa japońska "AIWA", a nie "aiwa". Właściwie nie interesują mnie dwukieszeniowce, ale ten magnetofon wyjątkowo mi się podoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście zakłócenia, które występowały w moim nowo-nabytym Teacu A 550RX powoli zanikają. W miarę jak wysycha "Kontakt Spray" którego dość obficie użyłem. Okazuje się również, że głowica jest właściwie w idealnym stanie. Początkowo sądziłem, że jest wyczuwalny rowek. Jednak po dokładnym obejrzeniu głowicy w odpowiednim świetle i pod lupą, okazało się....że jest to tylko taka szczelina pomiędzy korpusem głowicy, a specjalną utwardzoną wstawką obok rdzeni L/P kanału.

Ładna ta AIWA Kasjel i faktycznie, ciekawe rozwiazanie, jak na dwukieszeniowca. Ja też nie przepadam za takimi deck'ami, ale kupiłem swego czasu SONY TC-WR770, jestem z niego bardzo zadowolony, nagrywanie na obydwu kieszeniach, choć regulacja biasu tylko dla jednej kieszeni i teraz uważam, że w każdej kolekcji jakiś dwukasetowiec, szczególnie z wyższej półki, powinien się znaleźć. ;)

-> Kasjel

No ladna rzecz, ta AIWA. Zaszokowalo mnie zastosowanie glowic amorficznych. W dwukasetowcach to raczej niespotykane rozwiazanie! Poza tym, ma wszystko, co powinien miec deck dwukasetowy, z quickrewersem wlacznie. Fajna maszynka.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Instrukcja serwisowa do Aiwy AD-6700E poszukiwana. Dotarł dziś do mnie ten magnetofon i niestety firma zrobiła amatorskiemu użytkownikowi małe "kuku", nie opisując elementów regulacyjnych. :-(

GM

Trochę nie rozumiem zasad panujących na "magnetofonowym" rynku wtórnym.

No bo z jednej strony są tacy, którzy płacą 2500zł za Akaja w kartonie. A z drugiej strony nikt nie chce dać stówki za piękną Aiwę. A że dwukieszeniowa....no cóż, różne są gusta i potrzeby kupujących. Ale nie zdziwił bym się, gdyby ta Aiwa położyła na łopatki nie jednego decka z wyższej półki.

Kasjel, bo to zaczyna się robić rynek kolekcjonerski i pewne decki są "trendy" a inne nie ... do tego "mint" pudełko, papiery zakupu itp .... AIWA oprócz kilku kultowych modeli jakoś się nie załapała a i oszczędności produkcyjne nie wyszły jej na dobre ... przełaczniki i plastiki najwyższych lotów to nie są - nawet w wyższych modelach ....

Od pewnego czasu "molestuje" XKS7000 (wrzucałem już jej fotki) i chwilami mnie przeraża - jak można bylo na tej półce cenowej włożyć "latające" przełączniki, a "chamski" nispasowany przycisk "monitor", który nie trzyma żadnego konta to już przesada (w moim walkmanie lepiej to działa!).

Teraz komentarz do twojego ostatniego zdania ... tak, nawet ta "oszczędnościowa" AIWka położy niejednego "poszukiwanego" decka na łopatki. Dlatego gdybym szukał taniego przyzwoitego decka napewno brałbym pod uwagę AIWę.

Kasjel,

Ta dwukasetowa Aiwa jest bardzo fajna (te dwa oddzielne pokrętła Bias, niestety, wskazują na brak możliwości regulacji dla taśm metalowych), ale mam bardzo mieszane odczucia jeśli chodzi o tę firmę. Z jednej strony Aiwa, szczególnie pod sam koniec lat 70-tych i do połowy 80-tych, była w awangardzie różnych nowoczesnych rozwiązań technicznych, na przykład była jednym z pionierów autokalibracji. Czytałem opis działania tego układu w modelach AD-F770 i F990, i był to naprawdę rozbudowany algorytm. W przeciwieństwie do innych rozwiązań, w których w przypadku przekroczenia zakresu możliwej regulacji sygnalizowany był błąd, a magnetofon powracał do ustawień normalnych, podstawowych, Aiwa ustawiała możliwie najbardziej zbliżone parametry i sygnalizowała, że ustawienie nie jest optymalne. Aiwa była także w awangardzie różnych rozwiązań elektronicznych ułatwiających obsługę raczej niż poprawiających jakość dźwięku - jako jedna z pierwszych zaczęła stosować rozbudowane liczniki elektroniczne zamiast mechanicznych, wyszukiwanie i nawet programowanie utworów, a w modelu F990 - nawet automatyczne rozpoznawanie typu Dolby (B lub C). Nie szła jednak za tym jakość wykonania - wspomniane przez nikxa luźne przyciski itd. (prawdę mówiąc, myślałem, że te najlepsze modele były jednak lepiej wykonane!). Wielokrotnie słyszałem o niskiej trwałości tych magnetofonów i awariach mechanizmów. Niedawno ktoś pisał o blokującym się układzie docisku kasety, a Goldrake wspomniał, że jego Aiwa właśnie z tego powodu wylądowała w szafie.

Sam mam Aiwę AD-S950 (najwyższy model z ostatniej chyba serii, z Dolby S), i moje wrażenia z nim związane są bardzo niejednolite. Magnetofon na pewno bardzo dobrze brzmi - można z niego wyciągnąć naprawdę dobry dźwięk. Ale już działanie mechanizmu nie budzi zaufania - przełączanie funkcji odbywa się głośno i z trzaskami takimi, jakby coś się w środku niemal łamało, bardzo nieprzyjemnie działa układ napinania taśmy po zamknięciu kieszeni - robi wrażenie jakby się tam wyłamywały jakieś koła zębate. Nie zmienia to faktu, że mechanizm ciągle działa poprawnie - choć muszę przyznać, że rzadko teraz z tej Aiwy korzystam.

Drugą sprawą jest wygląd tego magnetofonu - robi on wrażenie, jakby poszczególne elementy projektowało kilku niezależnych i nie wiedzących o sobie projektantów, a potem ktoś to złożył "do kupy" - projekt jest moim zdaniem zupełnie niespójny stylistycznie i po prostu brzydki. Do tego jeszcze dochodzi mało staranne wykonanie, luźne przyciski, wręcz tandetne suwakowe przełączniki timera i typu redukcji szumów, itd. Projektant nie zdobył się nawet na to, by gniazdo słuchawkowe umieścić w jednej linii z umieszczonymi obok pokrętłami - jest przesunięte w pionie o kilka milimetrów. Magnetofon wygląda... jakby to określić? Bałaganiarsko!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze, że gdy połączy się wszystkie wrażenia wzrokowe i dotykowe (marny wygląd, kiepskie elementy, itd.), robi to po prostu wrażenie magnetofonu zbudowanego jak najtaniej przy jednoczesnym dość bogatym wyposażeniu - a to chyba nie rokuje mu długowieczności.

O kurde, faktycznie strasznie brzydka ta Aiwa ;) Gniazdo słuchawkowe to już poniżej krytyki.

Niemniej jednak te starsze modele wyglądają na oko fajnie, kiedyś na pewno kupię w celach testowych.

Wrzycam parę fotek AIWy ... chyba ostatnia seria zacnych decków ze stajni AIWy - potem bylo coraz gorzej ... Oprócz tego wrzuciłem moją w trakcie czyszczenia - Maciek, pisałem o przełączniku monitor, HX pro i parę innych, które "audiofilsko" na plastiku wyprowadzone są na koniec płyty - kto na to wpadł !? by tak umiejscowić wyłącznik. Mam jeszcze jeden kamyczek do ogródka AIWy - byłem szczerze zdziwiony, gdy pierwszy raz ją otworzyłem i główna rama jest jakość zabezpieczana i malowana - jej dół był niedomalowany i zardzewiały (deck nigdy nie pracował w garażu i zawsze stał na reprezentacyjnym miejscu - skąd rdza?). Wygląda, że taka blacha została włożona w procesie produkcyjnym ... nic to wyczyściłem i pomalowałem ... teraz jest OK.

I jeszcze jedno ... konia z rzędem temu, kto wie, że jest włączony HXpro, MPX lub przetworrnik C/A -po prostu nie ma potwierdzenia tych akcji na wyświetlaczu ... szczególnie ważne jest to dla MPX - przy każdym nagrywaniu patrzę z uwagą na MPX czy czasem nie jest włączony - to jakieś wariactwo!

Ukryta Zawartość

post-4300-100001012 1246611504_thumb.jpg

post-4300-100001013 1246611504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx, 3 Lip 2009, 10:58

Prawdę powiedziawszy, z jakiegoś powodu nigdy nie zajrzałem do wnętrza mojej AD-S950 (może bałem się tego, co tam zobaczę? ;-) ), więc nawet nie wiem, jak wygląda w środku. Ale nie spodziewam się tam zobaczyć niczego radującego oczy, raczej wręcz przeciwnie.

Przy okazji brzydoty tego magnetofonu - prostszy model AD-F850 wygląda prawie tak samo (brzydko), ma trochę mniej gałek i przełączników - nie ma Dolby S i generatora tonów kalibracyjnych.

Tego typu przedłużenia "popychaczami" wyłączników i gałek były często stosowane w magnetofonach różnej klasy, czasem stosowano takie krótkie "popychacze" łączące przyciski na panelu przednim z wyłącznikami umieszczonymi na krawędzi płyty głównej, i popychacze te miały tylko po 2-3 cm długości. Powszechnie też stosowano takie popychacze do wyłącznika zasilania, który często był umieszczany z tyłu, przy transformatorze. Szkoda tylko, gdy przycisk na końcu tego popychacza nie jest porządnie osadzony w panelu przednim i np. ma luz - robi to wrażenie tandety.

Natomiast brak sygnalizacji włączenia różnych funkcji i konieczność rozpoznawania tego po położeniu przełączników jest grzechem wielu różnych producentów, bo czasem trzeba się naprawdę dobrze przyglądać. Dziwi to szczególnie gdy magnetofon jest wyposażony w spory, rozbudowany wyświetlacz, na którym spokojnie można by było umieścić dodatkowe informacje. Inni producenci, dla odmiany, przesadzali z tą sygnalizacją i magnetofony wyglądały jak wielokolorowe choinki - np. Onkyo. Zabawny był Onkyo - chyba 6511 - wyposażony w Dolby S, dla którego jednak nie przewidziano sygnalizacji na rozbudowanym wyświetlaczu fluorescencyjnym, który miał tylko B i C. Zapewne aby nie zwiększać kosztów produkcją specjalnego wyświetlacza, zastosowano dodatkową diodę sygnalizującą Dolby S, co niestety robiło złe wrażenie prowizorki i cięcia kosztów.

Zabawne były też magnetofony z okresu gdy taśma metalowa była nowością - bardzo często były one wyposażone w specjalną diodę "Metal", podczas gdy pozostałe typy taśmy nie były w żaden sposób sygnalizowane, zorientować się można było tylko po położeniu przełącznika. Taka dioda oczywiście nie pełniła żadnej praktycznej roli sygnalizacyjnej czy ostrzegawczej (bo gdyby tak miało być, to powinny być diody dla wszystkich typów taśm), a jedynie służyła do "chwalenia się" tym, że magnetofon "ma Metal" (np. Technics RS-M45, JVC KD-A66 i DD9). W niektórych magnetofonach były diody dla każdego typu taśmy, ale dioda "Metal" była innego koloru niż pozostałe (np. Technics RS-M51, RS-M04) - Normal, Cr i FeCr były zielone, a Metal - żółta), co w dość oczywisty sposób służyło także "chwaleniu się" Metalem. ;-)

MAciek, reklama dzwignią handlu - te diody, nalepki na pół kieszeni w stylu "Metal" "dolby S" itp Technics , Pioneer i inni po prostu to kochali ;) Co do popychacza "power" to rozumiem logikę tego rozwiązania, ale MPX czy HXpro to jakieś jajo jest ...

Zerknij na przycisk monitor w XKS9000 - absolutny top a krzywy jak nieszczęście i "plastic is fantastic" zupełnie inny odcień niż reszta "tła" podobnie jak XKS7000 (bo to ten sam projekt).

Ukryta Zawartość

post-4300-100001000 1246617180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi