Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze nikomu sie nie spodobal pionek CT-A1 a to raczej dziwne zeby przejsc obok niego bez wzruszenia... :( ale to nie wazne, poniekat wklejam z aukcji tego samego goscia kilka ciekawych fotek...

serce sie raduje jak widze takie zeczy.... :)

to tak na dzien dobry by dzionek lepiej mijal :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100004279 1264490494_thumb.jpg

post-11402-100004280 1264490494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Kasjel, może spróbuj kiedyś zorganizować coś w rodzaju ślepego testu z tym 737, to się przekonasz ;)

Poza tym może ta niechęć leży w czym innym. Ja też miałem tego Pioneera dawniej, to był mój pierwszy "poważny" deck. Potem przyszły inne, zachłysnąłem się nimi, Pioneera sprzedałem bez żalu za grosze. Po jakimś czasie trafił do mnie jednak drugi raz i to było zupełnie inne doświadczenie, okazało się, że gra nie gorzej od wielu drogich i cenionych decków.

A taki deck ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

To co podałeś to dopiero rozgrzewka

obejrzyjcie wszystkie zdjęcia z tej aukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O cholera....skąd ludzie takie sprzęty biorą jak ten gramofon Denona (cała "szafka").

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Reaper

25 Sty 2010, 15:50

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1493 / 1095 / 1

Dodam jeszcze, że koleś, który go kupił wtedy w sklepie, a było to jakoś w 1993 roku zapłacił za niego coś około 1500 marek. Marka wtedy u nas stała w granicach 2 zł.

Stala duzo wiecej niz 2zl. 2zl to ostatni oficjalny kurs z konca lat 90-tych. Przyklad? Pioneer PD 95 - kosztowal w Niemczech 6.000 DM a w Polsce 64.000.0000 zl (1994).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24

25 Sty 2010, 18:32

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1987 / 39 / 0

Z drugiej strony czy istnieje gorszy standard zapisu dźwięku jak CC?

Właśnie z perspektywy 10 lat widać to dokładnie....

pozdrawiam

Mirek

Racz Wasc nie plesc bzdur. Widac nie slyszales dobrego decka. Gorsze sa wszelkie formaty stratne z mp3 na czele.

discomaniac71

Mam trochę dowodów bo nie powiem że szukałem jak bym się cofnął do 1994 r to na PD-95 musiał bym pracować parę lat:)

Ukryta Zawartość

post-4738-100004204 1264530422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MP3 >= 384 kb jest już lepsze jak kaseciak, nawet 3 głowicowy.

Standard od urodzenia był ułomny i nie projektowany do wysokiej jakości. Dopiero rozwój technologi wyśrubował parametry, ale pewnych rzeczy przeskoczyć sie nie da:

1. Za mała predkość przesuwu taśmy i za wąski slad w stereo

2. Wrodzony brak basu (powalowanie pasmo przenoszenia do dole)

3. Brak możliwośći rejestrowania dużych częstotliwości o dużym poziomie (może lekko metal się broni)

4. Symboliczna dynamika, nieudolnie poprawiana przez polepszacze szczególnie na górze pasma

5. Słyszalne pre echo i echo wynikające z przemagnesowania zwojów tasmy

6. Brak przenośności między urządzeniami (polepszacze dynamiki jeszcze pogarszają sprawę)

7. Niewielka trwałość i spadek jakości nagrania w czasie.

8. Konstrukcja kasety i jej wpływ na prowadzenie tasmy

i wiele wiele innych.

Nie znam drugiego standadu obarczonego takimi wadami wrodzonymi

Może ktoś z Was zna?

gramofon , wzmacniacze lampowe nie mają wyśrubowanych parametrów a grają bardzo dobrze dla niekturych nawet najlepiej ,

nowe cd, juz po roku padają lasery a muj deck kręci do dziś kasety

Trudno się nie zgodzić z niektórymi punktami, z innymi trudno się zgodzić. Ale to jest tzw. myślenie oczami. Naczytam się parametrów i mi zagra. Co z tego, że są oczywiste ograniczenia formatu, skoro wysokiej klasy decki dają bajeczny dźwięk? Więcej słuchać, mniej czytać.

rafal996, 26 Sty 2010, 19:48

>Trudno się nie zgodzić z niektórymi punktami, z innymi trudno się zgodzić. Ale to jest tzw.

>myślenie oczami. Naczytam się parametrów i mi zagra. Co z tego, że są oczywiste ograniczenia

>formatu, skoro wysokiej klasy decki dają bajeczny dźwięk? Więcej słuchać, mniej czytać.

Bajeczny dzwek to ma :

1. Szpulak na 2 sladach 38 cm/s i tasmie 50um

2. Dobry gramofon

3. DAT

kolejnośc nie jest przypadkowa

Ja dodam tylko że kolega myśli zapewne że wykonawcy w studio siedzą i nagrywają mp3 otóż w studio w terenie gdziekolwiek rejestruje się dzwięk koncert itp używa się do tego celu nie mp3 recordera tylko profesjonalnych recorderów między innymi na taśmę ,kolega wie chociaż za co dostała Nagra Oscara?

Albo dlaczego na taśmę ostatnio nawet nagrywa Behemot? o starej poczciwej Metallica nie wspomnę

Wiesz kto to Marek Biliński? i najlepsze jego nagrania właśnie były wałkowane na Studerach ostatnio remasterowali wiele .

No mogę przytaczać wiele jeszcze przykładów ale po co jak zaraz powie że mp3 to hi-end

audiomagia.blogspot.com

MAG, 26 Sty 2010, 19:56

W pełni się z tobą zgadzam. Taśma to jest to, ale właśnie w wykonaniu Studera, Apex-a czy Nagry,

ale co to ma wspólnego z kasetą CC ?

Ja się oczywiście zgadzam z ogólną myślą, że kaseta CC nie jest pod względem parametrów zbyt wyrafinowanym źródłem. Zgadzam się, że są lepsze. Ale kolega sprawia wrażenie, że kasetę ocenia na podstawie tego, co przeczytał, tudzież tego co słyszał 20 lat temu z szuflady Diory. Ja długo byłem do kaset nastawiony sceptycznie, dokąd nie zacząłem słuchać, zamiast czytać.

Ok nie potrzebnie zaraz wykrzykuje bronię co nieco CC bo sam doświadczam tego co niektórzy doświadczają słuchając topowych LP może wkleję potem zdjęcie dlaczego CC u mnie zyskało poważanie i mogło być tylko lepiej ale niestety zaprzestali produkcji mówię niestety bo format dla mnie był jak najbardziej rozwojowy a głuchy nie jestem i kilka maszyn posiadam i szpulowych i na CC

audiomagia.blogspot.com

-Magnetofony szpulowe - marek ReVox, TEAC, itp jakość jest rewelacyjna

-Gramofony - jeśli posiadamy dobry sprzęt i dobrą płytę to nawet niema co porównywać do CD

- DAT - jakość jest rewelacyjna, droga eksploatacja

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MAG w tym co napisales jest spora niescislosc... 1.01.1995 roku mielismy wymiane pieniedzy w stosunku 10.000:1. Tak wiec dzisiejsze 1 PLN to wowczas bylo 10.000 zl. Pioneer PD 95 kosztowal 64.000.000 zl co daje mniej wiecej 6.400 PLN tyle ze nadal wkradaja sie niescislosci poniewaz okolo 1997 roku na zamowienie PD 95 kosztowal ponad 10.000 PLN. Dane ktorymi sie posluguje pochodza z katalogow dystrybutorow Pioneera w Polsce. W Krakowie to byl np nieistniejacy salon firmowy Big Fox rodziny Ostachowskich na ulicy Karmelickiej (potem takze Zwierzynieckiej). Modele PD 75 i PD 95 dostepne byly wylacznie na zamowienie. Pioneer PD 75 kosztowal 29.000.000zl a PD 77 23.000.000zl. Jesli dobrze pamietam to PD-S 901 to byl koszt mniej wiecej 13.000.000zl a PD 9700 (model w zasadzie identyczny) okolo 8.000.000zl.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24 a czym rozni sie wg Ciebie Studer od Revoxa? Tudziez TEAC od Tascama? Panowie prosze nie udzielac odpowiedzi na to pytanie;) Przeczytalem ze Revox jest lepszy od Studera wiec pytam;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24 po Onkyo TA 2570 jeszcze dluga droga przed Toba. Jej koniec nie nazywa sie ani Nakamichi ani zaden Revox czy TEAC tylko Tandberg. Moze byc np TCD 3014 (takiego zdaje sie ma MAG). Polecam jednak Sony TC-K 777 ES II. Zwolennicy Nakamichi moga byc lekko zdziwieni;)

discomaniac71, 26 Sty 2010, 20:33

>mirek24 to dlaczego pod nazwa Revox robiono wg Ciebie lepszy sprzet?

Nie zrozumiałeś mojego wpisu. Jest odwrotnie Studer to sprzet studyjny a Revox dla amatorów. Stąd ten kaseciak.

• Pokaż nowe odpowiedzi