Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Audiotetryk, 4 Lut 2010, 20:32

>Wtrącę się Wam z takim pytaniem- czy warto kasować taśmę przed ponownym nagraniem? I jeszcze jedno;

>Jak to właściwie jest z trwałością kaset w sensie wielokrotnego ich nagrywania? Ile razy Waszym

>zdaniem można dobrze nagrać kasetę (taką przeciętną; np Sony UX-S)?

Dobre pytanie; kupilem ostatnio taki gadzet, wyglada jak mydelniczka i ma wsrodku silne magnesy, robi swietnie jak trzeba zmazac kilka kaset naraz.

dawno temu kiedy kupowalo sie tasmy za dolary/bony w pewexie, to nagrywalem je kilkakrotnie, wtedy zauwazylem ze najgorzej to znosily "zelazochromy" - robily sie "plaskie" bez brzmienia, Natomiast SA-TDK graja do dzisiaj, oczywiscie jak nie uszkodza sie mechanicznie.

tu fajny link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczów.

Od pewnego czasu jestem posiadaczem SONY TC-K970ES. Chce przeprowadzić renowacje tego sprzętu. Jestem elektronikiem ale nie mam doświadczenia w mechanizmach. Prosiłbym Was o jakiś rady, czego nie rozbierać, na co zwracać szczególną uwagę w tym mechanizmie, myć i smarować na nowo czy nie tykać smarów, wymieniać wszystkie paski czy tylko gdy są problemy, itp. itd.

Chłopaki znacie jakiegoś magika w Krakowie, który poradziłby na złamane zawiasy czy zaczep jednego decka w Sony TC-WE505? Dwulatek przyłożył za dużo niutonów. Nie zamykają się teraz. Odstawiłem magnetofon dawno temu na rzecz cd i obecnie gramofonu ale jakoś czuję, że ten magnetofon to nie najgorsza maszyna i że jeszcze by mi posłużyła.

No to pochwalcie się kto kupił?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy ktoś z kolegów ma pod ręką serwisówkę do Sony Tc-k670 lub innego z podobnym napędem?

Wyciągnąłem go w tym tygodniu z szafy, żeby sobie trochę pożył, a on odwdzięcza mi się gnieceniem taśmy na lewej rolce. To chyba zemsta za to, że tak długo tam siedział. Czyszczenie rolek i próby regulacji plastikową śrubą przy rolce nic nie dały. Chciałbym poszukać zespołu lewej rolki na wymianę -- może ktoś ma takowy lub mógłby sprawdzić jego oznaczenie w serwisówce? Będę bardzo 'dźwięczny' za wszelką pomoc.

JACKSTER, 5 Lut 2010, 22:44

>Czy ktoś z kolegów ma pod ręką serwisówkę do Sony Tc-k670 lub innego z podobnym napędem?

o proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ponizej fotka UNITRA DYNAMIC SPEAKER DS 470 C znalezione na jednym z portali aukcyjnych... Czy ktos wie cos wiecej na temat tego magnetofonu?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witajcie serdecznie doszlo kilka ciekawych konstrukcji postaram sie powklejac troszke fotek ...

jak oczywiscie brat odda mi aparat..zniany dotyczą tylko magnetofonów kasetowych...

hehe

reszta listy na opisie o mnie.

pozdrawiam serdecznie

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

disco>>>>

Pioneer t-1100-S to jest to samo co CT-95 tylko dodali pilota ktorego akurat nie bede posiadal.. :(

pozdrawiam serdecznie Wojtek

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Tapeta w moim telefonie.

Fascynacja CC na codzień.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akai, 6 Lut 2010, 00:47

>Witam

>

>Ponizej fotka UNITRA DYNAMIC SPEAKER DS 470 C znalezione na jednym z portali aukcyjnych... Czy ktos

>wie cos wiecej na temat tego magnetofonu?

>pozdrawiam

Etiudopodobny. Nie ma innego wyjścia, jak porównać z modelami na kraj.

Koledzy proszę doradzić mi w sprawie zakupu kasety do rozmagnesowywania głowicy. Kupiłem Ampex-220 ale nie znam tej kasety, firma jest bardzo znana i ma swoje osiągnięcia w audio i telewizji, tylko o kasetach nie słyszałem. Jest jeszcze na aukcjach TDK HD-30, która jest lepsza.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy namagnesowanie głowicy objawia się utratą tyko wysokich czy też niskich tonów i brakiem soczystości dźwięku...jakie macie tu doświadczenia?

Namagnesowanie głowicy objawia się utratą wysokich tonów. Ja mam HD - 30 i jestem zadowolony. Jest to kaseta demagnetyzer z układem elektronicznym. Nie wiem czy ten Ampex też jest taki. Wiem, że było jakieś inne rozwiązanie które nie było jednak tak dobre.

Ja też mam tą kasetę-demagnetyzer TDK. Jest dobra, lecz nie w wszystkich magnetofonach zadziała.

Nie działa np. w wysokiej klasy magnetofonach czterosilnikowych "direct drive" jak np. Revox B 710.

Nie działa również w deckach wysoko podnoszących głowicę np. Sony TC-K81 lub 75.

Tak czy inaczej, nie ma to jak demagnetyzer ręczny. Kupisz raz i demagnetyzujesz wszystko ! Również i głowice w szpulakach. Ma to jeszcze tą zaletę, że można zdemagnetyzować cały tor przesuwu taśmy, nie tylko samą głowicę !

Tak czy inaczej, nie ma to jak demagnetyzer ręczny. Kupisz raz i demagnetyzujesz wszystko ! Również i głowice w szpulakach. Ma to jeszcze tą zaletę, że można zdemagnetyzować cały tor przesuwu taśmy, nie tylko samą głowicę !

Też bym taki demagnetyzer kupił np. Ampex produkuje takie ale nie można ich nigdzie dostać.

A propos ręcznego rozmagnesowywania głowicy, znjomy z Sosnowca rozmagnesowuje głowicę przy użyciu lutownicy transformatorowej oddalając grot lutownicy od głowicy ruchami kolistymi...ponoć zdaje egzamin. Jest trochę tutaj prawdy przynajmniej teoretycznej, gdyż w okolicach grota lutownicy występuje również zmienne pole magnetyczne.

Tak też można. Należy wówczas przygotować sobie grot znacznie dłuższy (ok.10cm) i zakończyć go takim oczkiem. Dobrze by było założyć również na ten drut miedziany koszulkę np. z włókna szklanego. Taki długi grot, nie będzie się poprostu zbyt szybko nagrzewał.

Ja kasetę demagnetyzer TDK kupiłem jeszcze za w miarę przyzwoitą cenę 50zł. Ale ostatnio widziałem na Allegro za 200zł !!! Tak więc ostrzegam wszystkich ! Nie dajcie się nabrać ! Lepiej poczekać i kupić chociażby ruski demagnetyzer. Mam taki, i jest super !

Ukryta Zawartość

Złożyłem zamówienie ale jakoś mam złe przeczucia...

Już kilka razy ostatnio dostawałem maile z różnych sklepów: "Niestety, ale akurat tego towaru obecnie... itd"

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi