Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy w Polsce da rade dostać rolki do magnetofonu z metalowym środkiem?

Rozkręciłem Deck Sansui DX-701 i są tam rolki z mosiężnym środkiem w dodatku z dodatkową tuleją.

Zastąpić to plastikową rolką to jakoś nie etycznie :)

O dziwo paski mieli w osiedlowym elektroniku, ale rolki to trudniejszy temat....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przemo-Kielce, 8 Mar 2010, 20:35

>Mam pytanie czy w Polsce da rade dostać rolki do magnetofonu z metalowym środkiem?

>

>Rozkręciłem Deck Sansui DX-701 i są tam rolki z mosiężnym środkiem w dodatku z dodatkową tuleją.

>Zastąpić to plastikową rolką to jakoś nie etycznie :)

>

>O dziwo paski mieli w osiedlowym elektroniku, ale rolki to trudniejszy temat....

Pokaż zdjęcia oryginalnych rolek. Ocenimy i może się okazać, że nie trzeba ich wymieniać. Mam takie rolki w dwóch wiekowych magnetofonach i w obydwu są one w bardzo dobrym stanie. Wymagały oczywiście solidnego czyszczenia.

GM

No niestety lewa jeszcze jakoś daje radę ale prawa to półkole.

Więc postanowiłem utrudnić sobie życie i wymienić obie na nowe co by nie rozkręcać wszystkiego za jakiś czas...

No mam nadzieje iż może gdzieś dostane w normalnych pieniądzach.

W kraju za Odrą jest firma która robi rolki prawie do wszystkich typów magnetów ale ceny zabijają...

Konkretna ilość pokarmu dla naszych decków :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

SirJack7, 8 Mar 2010, 21:07

>Konkretna ilość pokarmu dla naszych decków :))

>

>http://www.allegro.pl/item942299936_mega_kolekcja_350sztuk_od_konesera_dzwieku_hit.html

Pokarmu dla kosza na śmieci raczej. :-) Stawiam dolary przeciwko orzechom, że 3/4 tej "kolekcji" większość swojego życia spędziło w odtwarzaczach samochodowych i jeśli da się wybrać z tego 10 procent do użytku, to będzie drugi cud nad Wisłą. :-)

GM

G.Mark, 8 Mar 2010, 21:16

>Pokarmu dla kosza na śmieci raczej. :-) Stawiam dolary przeciwko orzechom, że 3/4 tej "kolekcji"

>większość swojego życia spędziło w odtwarzaczach samochodowych i jeśli da się wybrać z tego 10

>procent do użytku, to będzie drugi cud nad Wisłą. :-)

A ja na ten przykład na podobnej aukcji się nie oszukałem nawet na jednej sztuce i co dziwne nikt tych kaset poza mną nie licytował a jakość przednia, niektóre wyglądają i grają jak odpakowane wczoraj :)

Ukryta Zawartość

Jacek.

Ukryta Zawartość

SirJack7, 8 Mar 2010, 21:24

>A ja na ten przykład na podobnej aukcji się nie oszukałem nawet na jednej sztuce

No ale przy tej ilości ryzyko jest 10 razy większe. Rzuciłem przed chwilą kostką i wypadła szóstka. Spróbuj czy i Tobie też wypadnie.

ke_raj, 8 Mar 2010, 17:35

Ta AIWA bardzo ładna. Podobają mi się takie kolorowe decki. I ten dolny panel - też fajny. Nieco w tym stylu jest ONKYO TA-2500 (jeśli chodzi mocne kolory)

Za takie zmasakrowanie podświetlenia powinno się karać. Okropieństwo. Ciekawe czy to ktoś od nas zrobił... Na zdjęciu Onkyo 25 70

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam....wszystkich.

Wszędzie wołam o pomoc...wiec i tu zawołam.....

Optonica RT3838.....gałka podwójna potencjometra nagrywania ...może ktoś spotkał ...albo gdzies widział części ....dzięki...za ewentualna pomoc

Witam!

Dzisiaj nastąpił u mnie przełom w nauce kalibracji toru, dzisiaj po raz pierwszy dokonałem przy użyciu prymitywnej maszynerii ustawienia głowicy. Prymitywne narzędzie to komputer, karta dźwiękowa, kable i program oscyloskop :)

Do regulacji miałem książeczkę serwisową od magnetofonu, w którym tej regulacji dokonałem :)

Wszystkie czynności wykonałem tak jak podaje to serwisówka i oczywiście w takiej kolejności jak trzeba...., kasety psełdo-testowe nagrałem na wyregulowanym sprzęcie z odpowiednim poziomem nagrania, tak jak napisał producent. Na sam koniec użyłem taśmy testowej firmy Hana (1kHz,0dB), żeby zobaczyć czy poziom dla obu kanałów będzie taki sam.

Tony do testów wykonałem za pomocą programu Sony Sound Forge Pro w wersji 10.0. Nagrania dokonałem z płyty CD na kasetę. Natomiast kaseta to TDK SA 90 złota seria. Zastanawiam się, czy użyć powinno się taśmy Type I, czy Type II też może być. Ale na tej dało radę, tylko nie wiem, czy jest ona wiarygodna :) Mi się udało, sprzęt obie strony nagrywa prawidłowo, z takim samym poziomem.

Tak, tak, wiem, to jest g, a nie kalibracja, wielu z Was jest przeciwnych robienia czegoś samemu, ale dzisiaj nie da się inaczej. Przedstawiam Wam wykres zaraz po ustawieniu azymutu...., nie jest idealnie, ale wydaje mi się, że to karta dźwiękowa nie jest zbyt dobra, bo nie mogłem uzyskać jednolitej linii :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Możesz przybliżyć w jaki sposób dokonałeś tego ustawienia głowicy? Zrozumiałem z powyższego, że nagrałeś 1kHz i potem za pomocą oscyloskopu z karty dźwiękowej ustawiłeś skos tak, żeby faza w obydwu kanałach była taka sama. Zastanawia mnie czy taka regulacja jest wystarczająco dokładna oraz czy takiego samego rezultatu nie osiągnąłbyś "na słuch" nagrywając na wzorcowym magnetofonie białego szumu. Co Ty na to?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Mozna tak kalibrowac decki.

Tylko to jednak kalibracja pod pseudo tasme odniesienia.

Dlatego nie mozesz ustawic pelnej zgodnosci fazowej. Tzreba by miec tasme nagrana na calej szerokosci i nie byloby problemu.

fotek na sluch da sie ustawic z takim samym przyblizeniem, Kasjel tak robi i mierzyl sie z aparatura pomiarowa :) hehe

Dokonywałem już regulacji na słuch, ale prawda jest taka, że tak nie dokonasz odpowiedniej regulacji wysokości głowicy, u mnie było np za wysoko, przez co, taśma była zbyt "wygięta", przez co czasami na niektórych taśmach miałem sporo szumu i zbyt dużo wysokich tonów (kujące w uszy), po dzisiejszej regulacji to wiem, bo teraz jest ok. W ogóle jest jakoś spokojnie, ot gra sobie :)

Owszem regulacja na słuch to czasami jedyna możliwość, ale w ten sposób regulacja wygląda bardziej precyzyjnie....

Co do przybliżenia samej metody regulacji, postaram się stworzyć mały przebieg operacji, choć za nim to zrobię mam sam jeszcze parę pytań. Operacja trwała 4-5 godzin, dopiero za trzecim razem udało mi się to zrobić poprawnie :)

Magnetofon to Sony TC-K990ES, czeka mnie jeszcze regulacja elektryczna, wymiana potencjometrów nastawnych teraz wyregulowany jest na słuch, ale jak na ten stan nagrane wcześniej taśmy reprodukuje bardzo dobrze, sam jestem zdziwiony....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Właśnie mam kasetę odniesienia, Hana Test Tape 1kHz, 0dB, wynik był taki sam, choć nie do końca idealnie...., ale to raczej wina PC....

Na słuch robi się to ustawiając we wzmacniaczu "MONO" albo po prostu zwierając wyjścia decka ze sobą i ustawiając skos na maksimum wysokich tonów. Jeśli nagranie to szum biały albo muzyka z dużą zawartością na przykład instrumentów perkusyjnych talerzowych, to dokładność jest chyba niezła.

A dało by radę stworzyć magnetofon, który nagrywał by takie sygnały na całej szerokości z dostępnych używek? To jest raczej pytanie-ciekawostka :) Macie może jakieś linki do stron, gdzie ów maszyny są opisane?

fotek, 9 Mar 2010, 20:01

>Z tą wysokością to jak to jest? Myślałem, że "za dużo" wysokich nigdy nie jest, najwyzej za mało,

>jak głowica jest za daleko od taśmy..

W zasadzie tak jest, ale to są moje odczucia :) Jak pisałem wcześniej, czuje, że teraz wysokich jest tyle ile trzeba, niech się reszta wypowie, bo sam teraz już nie wiem :)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Z tego co mnie nauczono,sam sie nauczylem, wyczytalem, wypraktykowalem.

To prawda jest taka, ze na sluch to chlop w szpitalu umarl.

Wysokosc ustawic na sluch? Dac sie da, ale z jaka tolerancja? Wysokosc= poziom wysterowania i zrownowazenie obydwu kanalow. Jak glowica leci za gleboko czy plytko to rownowaga jest zachwiana powstaja roznice w kanalach i niektorzy "specjalisci" naciagaja to PR'kami w elektronice.

Skos ustawic prawidllowo to mozna z oscyloskopem i tasma testowa. Ustawianie na kasetach nagranych na innym decku nigdy idealnie nie wyjdzie, bo nie wiemy czy tor byl prawidlowo w tym naszym wzorcowym i decku i jaka byla rozbieznosc miedzy glowicami zapis odczyt oczym czesto zapominamy, taka pseudo testowke nagrywac warto na decku 2 glowicowym. Takze mozna to ustawic i na sluch fotek dobrze zauwzyl robi sie to w mono z bardzo duza dokladnoscia, ale mozna i na oscyloskopie jesli sie nim dysponuje( w kwestii skosu).

Suma sumarum zdobyc tasme testowa graniczy z cudem, wiec trzeba sobie jakos radzic.

Poza tym malo kto dzis naprawia/ustawia decki no i jeszcze zeby to robil dobrze. To juz jak w reklamie "tak to tylko w Erze".

>Suma sumarum zdobyc tasme testowa graniczy z cudem, wiec trzeba sobie jakos radzic.

>Poza tym malo kto dzis naprawia/ustawia decki no i jeszcze zeby to robil dobrze. To juz jak w

>reklamie "tak to tylko w Erze".

Ja się niestety na takim kimś przejechałem, wolę zrobić to sam, z małym błędem, ale za to wiem, że według instrukcji...., a robię to sam dzięki determinacji Kasjela i z pomocą Gardenusa i G.Mark`a - dzięki nim wiem już dzisiaj sporo..., jasne można usiąść i czekać na łaskę z nieba, ale chyba się nie doczekam.....

A tak w ogóle to regulacja wysokości głowic amatorsko nie powinna mieć miejsca. To chyba tylko wtedy ma miejsce jak kupimy decka, na którym ktoś wcześniej doswiadczenia z uzyciem śrubokręta robił.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Ja się niestety na takim kimś przejechałem, wolę zrobić to sam, z małym błędem, ale za to wiem, że

>według instrukcji...., a robię to sam dzięki determinacji Kasjela i z pomocą Gardenusa i G.Mark`a -

>dzięki nim wiem już dzisiaj sporo..., jasne można usiąść i czekać na łaskę z nieba, ale chyba się

>nie doczekam.....

No wiem, dziwi mnie ze tak wychwalales pewnego Pana mimo kilku nieudanych prob.

A co z Twoim sony 700es?? Sluch zaginal.

Fotek po 30 latach nie ma sily, zeby deck trzymal ustawienia.

No niestety, wychwalałem, bo nie było siły, żeby gość się nie znał, ma ogromną wiedzę, nie mówię, że nie, pewnie faktycznie, może jakby spróbował raz jeszcze, ale ja już nie chce, uraz został....

K700ES także dałem do przeglądu do Pana Leszka i niestety,powiedziałem, żeby zrobił ogólny przegląd, po tym jak go w domu podłączyłem, blok z głowicami się nie podnosił i coś trzeszczało w lewym kanale..... - zostaje na części do K730ES

Mówisz? Ale to sporo pytań będę miał :) Zanudze was rzeczami, dla Was, oczywistymi :) Dobra niech doprowadzę resztę najpierw: Kenwood KX-4520, Sony TC-K890ES, TC-FX6, TC-K555ES i Technics RS-M88, na koniec niech będzie: K700ES :D

Narazie męczę się z K990ES, na dzień dzisiejszy wszystko się układa :)

Tor w K990ES po regulacji, widok głowicy podczas pracy, przepraszam, ale nie dało się zrobić lepszego, dojście do głowicy mocno utrudnione, śrubki przy głowicy niestety ale poprzedni serwisant miał kiepskiej jakości narzędzia i już są wyrobione :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymiękam. Jeśli chodzi o "kasetowce" na Allegro, to UNITRA rządzi... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi