Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

w sprawie tego onkyo co do głowic widełkami reguluje się śrubkami po przeciwnej stronie widełek śruby te mają zawsze sprężynki czyli zielona strzałka dobrze wskazuje śrubę.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Posiadam Akaja GX75 mkII i może Mi któryś z Panów wyjaśni po co jest w tym modelu podwójne zwolnienie obrotów po przytrzymaniu przycisku Play ?

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Fotek - ślizga się idler i to właściwie bardziej na tym wałku na osi silnika, niz na talerzyku wałka nawijającego taśmę (sam biały wałek kręci prawidłowo i nie ma żadnego uślizgu na osi silnika). Wyczysciłem powierzchnie wałka białego, idlera i talerzyków. Wszystko zaczęło działać, tyle tylko, że przewijanie jest lekko spowolnione, szczególnie na ciężej pracujących kasetach. Jeśli zaś chodzi o regulację gowicy, to faktycznie za wskazaną przez Ciebie śrubą jest sprężyna. regulacją nią przynosi efekt przy odtwarzaniu, ale śruba ta kręci się "dość" lekko i dlatego nie byłem pewien, czy to właściwe miejsce do regulacji. Teraz wiem, że trzeba ją polakierować i bedzie ok. Dzięki!

Ciekaw jestem, jak w realu wypadnie bezpośrednie porównanie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj, 26 Mar 2010, 17:08

Mam Onkyo TA-2500, który ma nowszą wersję idlera, już bez oponki. Ale zamocowanie głowicy jest takie samo. U mnie jednak ta śruba nie daje się wcale przekręcić, chyba jest nie ruszana. Stąd nie miałem 100% pewności, że to ta :)

Szkoda, że nie ma danych technicznych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj, 26 Mar 2010, 18:26

>Szkoda, że nie ma danych technicznych...

>

>

Ukryta Zawartość

Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są wszystkie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67, 26 Mar 2010, 16:27

>fotek,nie chcę pryskać Kontaktem gumy, ale przypadkowo gdyby się tak stało to jej nie zniszczę?

Myślę, że nie zniszczysz. Ale lepiej nie psikać :)

Na gwałt potrzebuję instrukcji serwisowej do TC-K555ES!

Na szczęście w tym decku głowica jest jeszcze do użycia, problem jest taki, że odtwarza pięknie, sygnał podany na line in w pozycji SOURCE słychać prawidłowo poprzez wyjście słuchawkowe,natomiast podczas odsłuchu, nagranie brzmi o 20dB niżej, myślałem, że trzeba wyregulować poziomy nagrania, ale podczas kręcenia maks mogę osiągnąć o 2-3dB więcej. Pr`ki chyba są ok, ponieważ nie ma skoków napięć podczas kręcenia, odbywa się to płynnie, podejżewam, że dochodzi za słaby sygnał,jutro pooglądam płytki i pobawię się lutownicą, może gdzieś ulokowały się zimne luty, ale trochę to dziwne, bo odrazu w obydwu kanałach?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Faktycznie, znalazłem stosowny rysunek w serwisówce. A myślałem że to ta po lewej... dziwne w sumie, bo ta po prawej jest po stronie prowadnicy taśmy, a więc wydaje się, że regulacja po prawej stronie wpłynie na jej położenie względem taśmy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ktoś się orientuje jaki pasek jest potrzebny do tego magnetofonu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>paul_67

Mam instrukcję serwisową do tego Philips`a, ale tam też nie jest podana wielkość pasków, bo są 3, jest podany numer katalogowy, ale to wszystko...,podaj maila na pw to Ci wyślę, zawsze to coś :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dzięki V-savage. W sumie dopiero dziś zajmę się głowicą, bo wczoraj jedynie miałem czas na czyszczenie idlera i związanych z nim elementów. Generalnie czyszczenie pomogło w takim stopniu, ze już każdą kasetę przewija od początku do końca(fakt, że niektóre nieco wolniej), ale odtwarzanie bez zarzutu, powiedziałbym nawet, że wyśmienite (na razie nie chcę wyrokować - porównam go dopiero z 2570), choć słuchałem tylko na słuchawkach, a to nie jest preferowana przeze mnie forma odsłuchu ;).

R123, 21 Mar 2010, 20:58

>Czy któryś z kolegów posiada informacje techniczne na temat JVC KD-85 lub jest w stanie wskazać

>stronę z takimi informacjami?(pasmo przenoszenia)

>I jeszcze pytanie z cyklu "wyższość Świąt BN nad Wielkanoca" czyli system Dolby a ANRS?

>Czy nagrywanie z systemem redukcji jest konieczne jeśli jakość kopiowanego sygnału jest ok?

>Nagrywał będę tylko dla siebie, ten JVC ma ANRS. Proszę o wsparcie:)

Pozdrowienia;

Wiedzac ze KD-85 jest z 1978 roku, to ponizsze parametry nie sa wcale zle,

mam dwa te decki i chodza do dzisiaj bez remontow i napraw.

ANRS i Super ANRS to wymysl JVC (zeby nie placic licencji DOLBY) poczym i tak placili, dziala podobnie do Dolby, nagraj "cos" z ANRS a graj na "SuperANRS" ciekawy efect, nagrywanie na SuperANRS rowniez daje ciekawe efecty specjalnie gdy pobawisz sie "BIAS"-em.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podziwiam Was,że nie boicie się kupować uszkodzonego sprzętu.Nie ma to jak tylko wyczyścić i gra.Czasami głupi pasek napędowy jest dużym problemem, a samo do niego dotarcie wiąże się z rozebraniem całego magnetofonu żeby w ogóle do niego dotrzeć i zmierzyć, a co dopiero dostać taki i założyć...:)

neomammut, 27 Mar 2010, 07:32

Dzięki, ale taką instrukcje już posiadam.Dziwne, o czym już wspominałem,że są w niej podane bardzo zaniżone parametry techniczne.Inne dane podają zupełnie co innego...Przełącznik napięcia ustawić na 240 V?

Magnetofon, który mnie kosztował 33,55 zł nie opłaca się oddać do naprawy.Nie wiem czy w ogóle by się jej podjęli i jeszcze skomentowali szyderczym uśmieszkiem "panie teraz to się gra mp3".Od kiedy zapłaciłem za polutowanie 2 kabelków 20 zł nauczyłem się lutować.

Naprawdę nikt nie ma danych jaki powinien być pasek napędowy do Philipsa N 2537?Wątpię czy w mojej miejscowości go dostanę, ale chociażbym wiedział co zamówić...

paul_67, 27 Mar 2010, 11:35

Najprościej zdjąć pasek, oceniając o ile jest za luźny a następnie zmierzyć jego średnicę biorąc poprawkę. I zamówić zbliżony co do średnicy, szerokości i grubości pasek. Jeśli chcesz się posłużyć tym numerem, to w serwisie Philipsa. Ale kosztować to będzie pewnie tyle co ten magnetofon :)

Do KE_RAJA

Do zalania śrubek po ustawieniu skosu użyłem lakieru samochodowego "zaprawki" za 5 zł takie małe buteleczki z pędzelkiem .Trzyma i kolor ładny :)

• Pokaż nowe odpowiedzi