Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Filwoj, 6 Kwi 2010, 21:46

>Teraz już będę wiedział, ale szczerze mówiąc chciałem go mieć... Niedawno był sprawny ale drożej

>oczywiście.

Napisałem na PRIV do Ciebie - dostałeś? Mam jakieś problemy z tymi wiadomosciami na priv, nie wiem czy dochodzą.

musiko- to zobacz dokąd biegną kabelki od silnika. Często bywa tak, że regulacja jest poza silnikiem. Ale może tam jest kwarcowa stabilizacja obrotów. Wówczas na próżno szukać pr-ki.

ke_raj - dzięki za garść spostrzeżeń i przy okazji ostrzeżenie przed MDS 442 (i pewnie 4422 też zdaje się to samo tylko lekko odświeżone). Wychodzi na to, że lepiej pozostać przy moim 432 i ewentualnie wymienić przedni panel. Zrobiłem zdjęcie głowicy i w związku z tym co pisałeś o swojej oryginalnej z niebieskim czołem, wynikało by, że też mam zwykłą a nie alpsa, mimo, że to wersja eksportowa. Ktoś stąd sprzedawał ostatnio jakieś podwójne głowice (było chyba z 5 szt. na aukcji). Korci mnie zrobić przy niej coś więcej niż tylko "face lifting". Chyba nawet Ty sam proponowałeś mi zrobienie nie tylko z tym rozdzieleniem głowicy ale też z wyciągnięciem kalibracji na przedni panel.

Przy okazji zapytam jak to jest z tą regulacją biasu i rec.level, czy to co mamy na przednim panelu to jest odpowiednik PR-ki na płycie, czy PR-ka na płycie jest ustawiona "z grubsza" a konkretnego dostrojenia dokonujemy już pokrętłem ?

Czy mógłbym wyciągnąć PR-ki od rec.level i biasu (oba kanały) i zamontować te potencjometry na przednim panelu ? Możliwe, żeby to było aż takie banalne ?

Kiedyś będąc mocno wkurzonym na strzelanie elektromagnesów wykombinowałem dwa miejsca gdzie można wstawić jakieś "amortyzatory" i wmontowałem akuratne sprężynki, tzn nie za miękkie, nie za twarde. Kolosalnie ciszej nie jest ale uderzenia są troszkę przytępione i nie tak denerwujące.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mojej siostry w pokoju robiliśmy dzisiaj z matką porządek i takie cacuszko znalazłem w szafce, istne cudo, zero cyfry sam analog, no normalnie bomba, już wymieniłem pasek i psiknąłem w potencjometr, oj się będzie działo. Najlepsze jest to, że prócz paska i samego potencjometru reszta działa! Kocham starocie!

Sony WM-31, napęd paskowy, przełącznik typu taśmy: Normal, CR02/Metal, wyjście słuchawkowe i wejście na zasilacz plus cztery przyciski :) Walkman jest z 1985 roku!

Tu macie środeczek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Bajeczny ten walkman. Sam jakiś czas temu złapałem bakcyla walkmanów i kolekcja sie powoli powiększa. Straszne fajne zabawki z duszą kiedyś robili. Pozdr

Już go zrobiłem, potencjometr nie trzeszczy, paski wymienione, są trochę grubsze, ale to nie przeszkadza, głowica wyregulowana, ma śrubę do ustawiania azymutu, reszta jest nie zmienna, przylutowałem łącze słuchawkowe i przeczyściłem zębatki, właśnie słucham nagrania z winyla i naprawdę nieźle brzmi, przełącznik typu taśmy działa wyśmienicie, jest jeden wałek, troszeczkę już beczkowaty, ale daje rade, nie wciągnął mi 100 minutowej taśmy więc narazie jest ok, no i jest nawet niezła stereofonia :) Czuje się jak 20 lat temu na wycieczkach, brałem go ze sobą oj wspomnienia wróciły :)

Miałem chyba identyczny, kosztował w pewexie 44 dolce, niestety dokonał swego żywota ponad 15 lat temu. Ma ciekawie skonstruowany silnik - jest płaski (ok.7mm), szeroki(ok.30mm) i ma 4 uzwojenia kształtem przypominające trapez ułożone w półkole.

Zdjęcia ,

Może dadzą jakiś obraz..

Ukryta Zawartość

post-19017-100007801 1270664157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko- niestety nie mam pojęcia, która Pr-ka może być od regulacji obrotów silnika. Albo w ogóle takiej nie ma, bo deck może mieć kwarcową stabilizację obrotów. Tu masz serwisówkę od krajowego sprzedawcy za 20zł ,więc niedrogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Kasjel - już zamówiłem :-)

Jeżeli jest kwarcowa regulacja obrotów - to nie mam żadnej możliwości regulacji?

To by była tragedia :-( Tyle czekałem na te kółka, w końcu są a tu taki zonk :-(

Najlepsze jest to, że kółka rozmiarowo są prawidłowe, mam nadzieję że w instrukcji będą podane wymiary i będzie pełna zgodność...

A idzie "dorobić" regulację?Musi być jakiś sposób , teraz to nie będę spał po nocach..

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

musiko, 7 Kwi 2010, 21:43

>Dziękuję Kasjel - już zamówiłem :-)

>Jeżeli jest kwarcowa regulacja obrotów - to nie mam żadnej możliwości regulacji?

>To by była tragedia :-( Tyle czekałem na te kółka, w końcu są a tu taki zonk :-(

>Najlepsze jest to, że kółka rozmiarowo są prawidłowe, mam nadzieję że w instrukcji będą podane

>wymiary i będzie pełna zgodność...

>

To, że stabilizacja jest kwarcowa, wcale nie oznacza, że regulacji prędkości nie ma. Rezonator kwarcowy jest wzorcem częstotliwości, która jest wykorzystywana w generatorze. A częstotliwość pracy rezonatora można w niewielkich granicach przeciągnąć. Wystarczy, że rezonator będzie pracował w układzie generatora VCO czyli generatora sterowanego napięciem. Zmiana tego napięcia umożliwi niewielką zmianę częstotliwości, a tym samym... i tak dalej.

GM

Musiko, muszę cię zmartwić, jeśli jest kwarcowa stabilizacja obrotów to nie ma żadnej pr`ki od regulacji obrotów, bo i po co. Jeśli nie ma kwarcu, to przeważnie silnik posiada pr`kę z tyłu obudowy w środku. Popatrz....

neomammut - sprawdziłem - silnik jest "jednorazowy" tj.bez możliwości rozłożenia, po zdjęciu gumy opasającej go, jest jeszcze pas blachy również go opasający - tego zdjąć się już nie da, no i w środku silnik - bez możliwości otwarcia.Do silnika dochodzą dwa kable do wyprowadzeń "+" i "-" i filtruje je jeden kondensator elektrolityczny, a kabel plusowy jest trzy razy owinięty na owalnej tulejce przeciwzakłóceniowej jak sądzę.

G.Mark - na tyle się niestety nie znam aby zrobić jak piszesz, chyba że mnie Byś poinstruował - ale na odległość byłoby to pewnie trudne..

Mam taką myśl jeszcze - by zamiast tego silnika zamontować inny, z regulacją w sobie, i "znaleść" mu napięcie, lub zasilać zewnętrznym zasilaczem, a ten oryginalny niech sobie gdzieś w obudowie pracuje "w amortyzacji" by przypadkiem jakieś sensory czy sterowanie nie "szalało" po odłączeniu tego silnika.

Zdałoby to egzamin?

Musiko znalazlem na kompie serwisowke od n5756 i wyglada na to ze philips stosowal podobne rozwiazania .Plytka z gornego zdjecia to plytka logiki (sygnal opto ,sterowanie)natomiast plytka regulacji obrotow silnikow to ta z dolnego zdjecia .Potencjometry do regulacji to te na samej gorze

Pozdrawiam

Musiko zacznij od delikatnego pokrecenia pr-ka umieszczonego przy radiatorze (tego wewnetrznego).

Zepsuc przeciez niczego nie zepsujesz :)

Choc nawiasem mowiac niemcy dziwnie stroja te predkosci .....mierza sygnal 50 hz ,wiec wyglada na to ze opto maja tak dokladnie wyliczone ?

Pozdrawiam

Wiec jeszcze raz :)(Klania sie slaba znajomosc niemieckiego)

Potencjometr przy krawedzi plytki ---szybkosc silnika glownego

Potencjometr przy radiatorze ------szybkosc silnika dowijania (wlaczony na tzw pustej kasecie 50 hz na pinie 6 zlaczki)

Pozdrawiam i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok :)

Dobranoc

jareckifm - czyli który mam regulować najpierw - dowijania czy głównego ,

czy oba - i wtedy który pierwszy?

Oby to było to, po południu zajrzę bo mnie nie ma teraz w domu.

pozdrawiam

Jarek

Panowie potrzebuję serwisówki do Philipsa FC-950, wymieniłem głowicę na nówkę Cannon utwardzaną i niestety trzeba wyregulować wszystko jak przykazuje serwis (nie wiem czy wyreguluję gdyż różnica w impedancji sekcji PLAY wynosi 40 ohm .Chyba będę musiał wymienić kondensatorki :( ).Plusem tej głowicy jest Sendust :) pod powiększeniem *20 niemożna dostrzec szczeliny w sekcji Play "blaszki ledwo dostrzegalne (bardzo cienkie).W sekcji Rec widoczne grubsze blaszki ,dostrzegalna szczelina Hard Permaloy . Po wstawieniu i ustawieniu "na słuch" wiem że to kiepsko ale w ogóle mogę coś odsłuchać.Opadła mi "kopara" tani magnetofon dostał powietrza i przestrzeni.Na starej głowicy był dźwięk płaski jak z MP3 ,kaseta nagrana na starej głowicy dosłownie obala na kolana.UFF i niech ktoś mi powie że nie warto kupić dobrej głowicy.

Pozdrawiam MAGNETOFONIARZY.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Bardzo Wam dziękuję za informacje, mam możliwość regulowania tymi pr-kami,uff........:-)

Faktycznie ta dalsza od radiatora reguluje silnik główny, ta druga silnik dowijania,

pr-ki są łatwo dostępne do regulacji, elegancko od góry bez żadnych kłopotów :-)

Siknąłem kontaktem profilaktycznie, ruszyłem obie pr-ki - jak domniemam jeżeli zmienię prędkość silnika głównego to i prędkość silnika dowijania powinna się zmienić?

"Na muzykę" ciężko mi ustawić precyzyjnie - na tym decku słyszę znacznie więcej:-) i te "nowe" dźwięki rozpraszają skupianie się na wysokości tonów :-), pierwszy raz odsłuchując prosto z decka na słuchawkach słyszę tak idealne, miłe i rozkoszne dla ucha dźwięki :-)

Czas na odsłuch na konkretnej częstotliwości i regulacji.

musiko, 8 Kwi 2010, 18:21

Jeśli uda Ci się puścić oba tony - referencyjny i regulowany - w jednym kanale (np. mono), to będziesz w stanie usłyszeć interferencje między nimi, takie dudnienia. Kiedy znikną, będzie idealna zgodność.

• Pokaż nowe odpowiedzi