Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ją moczę już kilka dni w specjalnym płynie (zewnętrzny). Płynu wewnętrznego też już używałem, ale nie pomógł. Zaczęło się od tego, że głowica "czarna" się przytkała. Jednak teraz "czarna" wciąż drukuje idealnie. A największy problem jest z "błękitną". Brałem już to pod uwagę, że wykończyłem ją stosując różne płyny do regeneracji głowic. Ale jej stan po kolejnych moczeniach nie pogarsza się. Wciąż jest tak samo.....

Kasjel, 2 Maj 2010, 14:33

>Ja ją moczę już kilka dni w specjalnym płynie (zewnętrzny). Płynu wewnętrznego też już używałem,

>ale nie pomógł. Zaczęło się od tego, że głowica "czarna" się przytkała. Jednak teraz "czarna" wciąż

>drukuje idealnie. A największy problem jest z "błękitną". Brałem już to pod uwagę, że wykończyłem ją

>stosując różne płyny do regeneracji głowic. Ale jej stan po kolejnych moczeniach nie pogarsza się.

>Wciąż jest tak samo.....

Tusz oryginalny czy zamiennik bo niektóre zamienniki zapychają na amen.

Czy te ślady przy kondensatorach to wyciek czy raczej jakiś rodzaj zabezpieczenia lub ślad po starym wycieku , kondensatory wyglądają na wymieniane bo w środku decka znalazłem 2 naklejki z niemieckiego serwisu datowane na sierpień i grudzień 98r.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój deck Yamaha gnie początki kaset TDK SA-C90 z 79r i tylko te innych nie , kiedyś pogniótł mi TDK AD-90 ale po rozkręceniu kasety okazało się że taśma nie była przełożona przez te kołeczki i za luźno pracowała ,po poprawieniu jest wszystko ok. Niestety w kasetach SA-C90 dalej łamie taśmę.Pasek napędowy za radą kolegi sprawdziłem jest ok, czyżby to koniec życia wałka dociskowego?

Rolkę dociskową możesz wymienić. Ale te stare taśmy TDK SA 90 są bardzo delikatne, dlatego są czułe na drobne wady toru przesuwu taśmy. A tu możesz kupić nową rolkę.....może coś dopasujesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 2 Maj 2010, 15:23

>Rolkę dociskową możesz wymienić. Ale te stare taśmy TDK SA 90 są bardzo delikatne, dlatego są czułe

>na drobne wady toru przesuwu taśmy. A tu możesz kupić nową rolkę.....może coś dopasujesz.

>

>

Ukryta Zawartość

Dzięki.

Ukryta Zawartość

adam2948, 2 Maj 2010, 17:10

>Witam! Do kolegi SirJack7: to jest klej montażowy, a kondensatory wyglądają dobrze.

> Pozdrawiam adam2948.

To kamień z serca Wielkie Dzięki. :):):)

A ja się w końcu doczekałem mojego ostatniego nabytku. Po prawie dwóch miesiącach "użerania się", w końcu go dostałem. Co prawda na zdjęciach w aukcji wyglądał jak z półki sklepowej, a de facto przyszedł uświniony jak nie wiadomo co, ale przyszedł. :)

Jutro czyszczenie i dokładny odsłuch. Po odsłuchu na szybko, gra rewelacyjnie. Nie sądziłem, że te stare sprzęty tak "z sercem" potrafią zagrać.

Zdjęcia na razie na szybko jeszcze przed czyszczeniem, dlatego proszę nie zwracać uwagi na brudy, chociaż i tak na zdjęciach tak nie widać jak na żywo. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100005588 1272814629_thumb.jpg

post-18407-100005589 1272814629_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na podstawie toru przesuwu, widać po stanie głowic, że magnetofon trochę był swego czasu używany, jednak słuchowo wypada bardzo dobrze. Na razie testowałem na szybko jedynie na słuchawkach. Ciekawe jak zagra podłączony pod zestaw. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100005585 1272814831_thumb.jpg

post-18407-100005586 1272814831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stare Technics`y jednak mają coś w sobie :) I ten wielki świecący napis: wypad!, DBX nadciąga :) hehehe, Piękny magnet!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Radmar, tam jest głowica EX, czy SX? Szczerze, to tor nieźle zachowany, roleczki tylko chyba do czyszczenia....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 2 Maj 2010, 18:18

>Radmar, tam jest głowica EX, czy SX? Szczerze, to tor nieźle zachowany, roleczki tylko chyba do

>czyszczenia....

Pisze Ci na kieszeni - SX.

To prawda, głowica SX jest chyba faktycznie nie do zajechania, mimo widocznych śladów użytkowania. Cały tor przesuwu taśmy faktycznie jest do czyszczenia, zresztą jutro mu się dobiorę do środka, to go ogólnie zamierzam nieco wyczyścić.

neomammut, to fakt, stare Technicsy mają w sobie coś czego brakuje w tych nowych. Zresztą nie tylko Technicsy. Kasjel wie to najlepiej. :) Swego czasu myślałem właśnie o modelu M45 lub M270X. Ostatecznie wybór padł na M270X. Druga sprawa, że koniecznie chciałem jakiś "wypasiony" dwugłowicowy magnetofon. A gdy nagle na eBayu pojawił się M270X w wersji "Silver", no to już wiedziałem, że jest mój za wszelką cenę (no prawie za wszelką). :) Nie było odwrotu. Srebrnych zbytnio nigdy nie kochałem. Ale do tych starych sprzętów srebrny jakoś bardziej mi pasuje. A ponadto dostać ponoć srebrnego 270X graniczy z cudem. Jak widać cuda się zdarzają. :) Teraz jeszcze będę polował na srebrnego M280, którego dostać nawet w kolorze antracytu graniczy z cudem, ale kto wie, może kiedyś się uda i srebrnego trafić. :)

Kasjel, 673 powiadasz? A nie lepszy byłby 676? Druga sprawa, że nigdy mi się one nie podobały specjalnie wizualnie. Dlatego sprzedałem swojego RS-615. Zawsze kochałem "chude naleśniki". Dlatego wybór padł na M270X i M280. :)

Jutro wstawię jakieś fotki wnętrza. Zobaczymy, co on tam ma w środku. :)

Neomammut, jeszcze w kwestii tego świecącego napisu "dbx". Faktycznie, jest to pewien "wypas", ale jednocześnie ciekawostka, otóż to "świecidełko" jest w tym przypadku, czystą reklamą, bowiem świeci się zawsze po włączeniu sieci, bez względu na to czy dbx jest akurat włączony, czy też nie. Nie jest to zatem wskaźnik włączenia systemu dbx, a w sensie dosłownym - reklama. Mi się to akurat podoba, ale takie dość chyba nietypowe posunięcie Technics tutaj zastosował. :)

Radmar- Technics RS 676 to wspaniały okaz kolekcjonerski, ale to deck naprawdę już archaiczny. I trochę słychać to w jego brzmieniu. Natomiast RS 673 jest rzeczywiście brzydki, ale brzmi już o wiele lepiej i ma zewnętrzną regulację prądu podkładu. W dodatku można go często kupić za grosze i w super stanie. Ja za mojego dałem kiedyś 100zł, a jest w absolutnie idealnym stanie wizualnym. Długo musiałem się męczyć z naprawą przewijania, ale to już też mam za sobą.

Kasjel, 2 Maj 2010, 18:37

>Głowice w starych Technicsach typu SX są jak "Ferrite&Ferrite" w Sony.....nie do zajechania !

Kolega Kasjel chyba się pomylił głowica w tym Technicsie przypomina raczej ALPSA niż Ferrite & Ferrite

Ukryta Zawartość

post-27174-100005577 1272821998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

xtr71 - ja nie mówię o podobieństwie wizualnym, tylko o wytrzymałości na ścieranie. Głowice "Ferrite&Ferrite" w pierwszych deckach firmy Sony były uniwersalne, bo magnetofony były dwugłowicowe. Tak że nie wiem dlaczego akurat wkleiłeś głowicę "Ferrite&Ferrite" z decka trójgłowicowego i piszesz że nie jest podobna do uniwersalnej SX Technicsa. Nie rozumiem w ogóle Ciebie.

Co do trwałości nie znam twardości czoła głowic SX Technics lecz głowice Sony ferrite&ferrite są ultra twarde jak kolega napisał w swoim poście są twardsze od głowic GX Akai

Patrz strona 432 wpis Neomamut.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

>>xtr71

Kasjelowi chodziło o to, że tak jak głowice Sony F&F są zajebiście trwałe i po prostu nie da rady ich przejechać, tak też jest z głowicami SX Technicsa, kompletnie nie chodziło o stronę wizualną!

Sam mam Technicsa RS-M88 i tam też jest SX i faktycznie głowica wygląda jak nowa!

>>Radmar

Fakt, zapomniałem o kieszeni :)

Nie miałem innej fotki głowicy Sony F&F kwestia 3 czy 2 głowicowy jest pomijalna chodzi o twadość.

Pozdrawiam XTR71

Kasjel, ta głowica F&F, którą wkleił xtr: zajebiście wygląda :D:D:D

No a w Technicsie RS 676 jest głowica HPF, i w moim egzemplarzu jest też nie tknięta. Z tego wynikało by, że również jest bardzo twarda. Kiedyś MaciejLK opisywał dokładnie z czego są zrobione HPF i SX, ale już zapomniałem. Być może głowice SX są jednak bardziej miękkie niż "F&F Sony, ale i tak są moim zdaniem bardzo wytrzymałe !!!

Co do twardości przyznaję rację i nie neguję kolega ma 100% racji.Przed 1990 rokiem robili solidne głowice później to masówka cienkie i miękkie .Super głowice były tylko w ultra drogich deckach.

Te czasy już nie wrócą panuje tandeta i firmy jadą na "masę" sprzęt wszelkiej produkcji.

A szkoda.

Dla kolegi "neomamut" kozacka głowica Pioneera !!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi