Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Miło, że np Sony pomyślało o czyszczeniu i tak łatwo można uruchomić napęd bez kasety :D Nie oznacza to jednak, że CT-9R jest lepszy, uuu nie, nawet po otworzeniu klapy jest mało miejsca, no i nie ma takiej fajnej funkcji jak we wspomnianej wcześniej firmie. Ma za to coś lepszego, można całą kieszeń odsłonić zdejmując całą pokrywę, odsłania się wtedy plastikowy stelaż od podstawy do sufitu, wtedy można sobie rolkę podnieść z dołu do obracającego się wałka i z góry przyatakować brudasów wacikiem. Przednia ścianka jest na zatrzaski, więc wystarczy go trochę wysunąć :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy ktoś z Was znalazł by może w swoich rupieciach takie nakładki na "hebelki" ??? Potrzebuję dwie sztuki do Kenwooda KX 2060....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ke_raj - gratuluję, przepiękny deck !!!

MaciejLK

Oczywiście że uciążliwe; nawet przy włączonym zasilaniu gdy kręcą się wałki można wyczyścić wałki, natomiast wyczyszczenie rolek jest prawie niemożliwe. Dlatego m. in. niektóre rozwiązania użytkowe Pioneera nie podobają mi się.

Pioneer prawdopodobnie dlatego zaleca wyłączenie zasilania, że potrącenie otwartej kieszeni powoduje jej automatyczne zamknięcie się i przytrzaśnięcie ręki z patyczkiem.

Prawdę mówiąc, w Pioneerach używam kasety czyszczącej, bo nie chce mi się walczyć z idiotyczną konstrukcją.

Ale pisałem, że odczepianie klapki nie jest przewidziane konstrukcyjnie, a Ty mi nie wierzysz! ;-)

Nie we wszystkich tak jest - w CT-A9 V-Savage-a i moim Ct-A7 - dwie śróbeczki - i całe wnętrze stoi otworem do czyszczenia :-)

Filmik fajny nakręcił, ale renowacji nie skończył :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Kasjel, super!

A ja od wczoraj przeżywam orgazm, CT-9R jest aktualnie najlepszym deckiem jaki do tej pory miałem okazję słuchać. Jakiej kasety bym nie włożył gra po prostu cudownie, Grunding przy nim to mały magnetofon reporterski, RS-M88 zbliża się do niego, ale nie ma takiego dołu, stanowi ona podstawę reszty pasma, jest go dużo, ale jest świetnie kontrolowany, przestrzenny i muzykalny. CT-9R stara się grać jak przystało na dobrego szpulaka, może nie słuchałem Studerów czy Revox`ów, ale po prostu, dla mnie, idealnie. Nie mogę też zapomnieć o tym, że nie ma tam nic z przymusu, wszystko gra, bo chce grać. Każdy dźwięk można usłyszeć, odseparować, z analizować, ocenić, barwa iście królewska, naturalna, bez zbędnych gadżetów, wszystko trzyma się kupy, jakby każdy aspekt brzmienia miał do wykonania zadanie przypisane przez magnetofon. Na zwykłej taśmie chromowej TDK SA (produkcja obecna) robi takie jazzy, że szok! Góra pasma za to jest tak drastycznie zanalogowana, że brzmi to może dość dziwnie (można powiedzieć, że może jest jej mało) ale słychać ją i jest ona dość "wyszlifowana". Góry jest też mało, ponieważ to tylko TDK SA, ale mówię Wam, jestem w lekkim szoku! Dynamika także cudowna, szczególnie słychać to w utworach, gdzie pojawia się czasami gitarka akustyczna i za moment pieprznięcie perkusji. Niesamowicie energetyczny, czasem tajemniczy, ale z pomysłem na życie :) Zjadacz czasu - o taki jest właśnie CT-9R, deck z pazurem, to jak z małżeństwem, dostaniesz obrączkę i już nie ma odwrotu!

Od strony technicznej, czeka mnie sporo pracy, regulacja tylko i wyłącznie podstawowych parametrów (głównie poziomy IN/OUT), będę też starał się wyregulować czujnik AMS oraz czujnik obecności końca taśmy. Co do prędkości przesuwu taśmy. Obroty capstanów reguluje się PR`ką. Mam taką teorię, sam mechanizm został zrobiony w taki sposób, by umożliwić mniej-więcej ustawienie tej prędkości na słuch. Jeśli prędkość capstanów jest zbyt mała lub zbyt duża to zaczynają one pukać a dźwięk zaczyna w niektórych pasmach falować. Nie wiem, czy to tak jest, czy też nie, to tylko moje prywatne przemyślenia. Regulacji jeszcze nie zaczynam, wygląda na to, że stał jednak trochę czasu, chce żeby trochę pograł i żeby si.ę tam elementy trochę wygrzały.

Na koniec powiem tak: mogę się tylko domyślać jak brzmi materiał na nim nagrany!

Chcecie zostać w domu? Kupcie sobie decka Pioneer CT-9R! Istna hipnoza!

PS: Chciałbym go kiedyś porównać z Dragonem lub z TC-K777ESII :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A mówiłem że sprzęt "Vintage" górą ! Ja też jestem bardzo zadowolony z brzmienia Kenwooda KX 2060. Uważam, że to ta sama klasa brzmieniowa co Revox B710, Sony TC 229, Optonica RT 9100. No...nie każdy piękny deck "Vintage" gra tak wspaniale. Na przykład Pioneer CT 9191, CT-F850 grają dobrze ale nie zachwycają niczym. Ten z You Tube nie jest mój. Wkleiłem tylko link.

neomammut - cieszę się, że udało ci się naprawić tego Pionka ! I że gra tak dobrze.

Czekam niecierpliwie, kiedy pochwalisz się wszystkim sprawnym Sony TC 765. Masz go w tak pięknym stanie wizualnym, że musisz go w końcu uruchomić !

Witam!!!!

Panowie Zna ktoś grundiga Finearts V3 można go kupić za nie wielką kase ale nie wiem co jest on wart taki jak na zdjęciu z netu .Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!!!

Panowie Zna ktoś grundiga Finearts V3 można go kupić za nie wielką kase ale nie wiem co jest on wart taki jak na zdjęciu z netu .Pozdrawiam

Ja bym nie kupował. Jest brzydki. Obecnie wart przygarnięcia jest Denon DR-M20 w "uszkodzonych". Jest śliczny !

Filmik fajny nakręcił, ale renowacji nie skończył :-)

Ukryta Zawartość

A tu już gra po naprawie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A od tego się zaczęło... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A u mnie nie tylko decki powracają do życia, po miesiącach udręki, oczekiwania, nerwów, poszukiwania części, czekania, czekania, czekania,

dużo by tu opowiadać - cała ta historia została zakończona w parę dni dzięki Człowiekowi z pasją, z sercem i życzliwością i pełnym profesjonalizmem

- dzięki V-Savage moja końcówka mocy Philips 22AH380 ożyła i zachwyca znów swoim brzmieniem,jest naprawiona i wyregulowana jak nakazał producent

V-Savage - DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I piję Jego i Wasze zdrówko z tej okazji :-) !!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Kasjel

Ano vintage wygrywa na całej linii, nie ma to tamto, robili to ludzie z pasją a nie z biurokracją i złotą kartą VISA. Czym starszy sprzęt tym lepiej gra. Niby ten CT-9R nie ma jakiejś rewolucji w środku, pełno kabli, parę płytek, plastikowy stelaż, plastikowy front, trzy silniki BSL - to chyba jest jego atut. Ale jak się go poskłada, to wygląda na prawdę pięknie :) Zresztą twój Revox także ma niczego sobie mechanizm, bo chyba aż cztery silniczki BSL :) Teraz mogę chyba to powiedzieć, gdyby nie Kasjel, nie miał bym drugiego egzemplarza CT-9R. Napisał do mnie, że jest drugi model uszkodzony na allegro, nie miałem wtedy kasy, Kasjel nie dość, że kupił go dla mnie, to jeszcze był cierpliwy, bo kasę dostał dość po terminie. Dziękuję Ci Kasjel za to jaki jesteś!!!

Jak myślę o swojej pasji, to przypomina mi się książka pewnego autora na O. Drugie R. Chyba wiecie o kogo chodzi. Większość ludzi wierzy w te swoje reklamy, a ja na upartego biorę sobie walkman`a WM-11 (zero rewolucji) i słyszę, że gra lepiej od typowej drogiej MP3`ójki :) Coś nie bywałego :) Zjazd trzeba kiedyś zrobić! Koniecznie!

>>Musiko

Ta końcówka jest piękna! Gratuluje! V-Savage, owszem, chłopak jakich mało, mi też pomógł, parę dni, dzięki niemu liznąłem trochę magii elektroniki, zrozumiałem parę rzeczy i dzięki temu mój TC-K990ES trafił na właściwe tory. Dziękuję raz jeszcze dobra duszo!!!

Niech Wam się kręci!!!

PS: dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli, a których wyżej nie wymieniłem!

>>SirJack7

Znalazłem do DR-M22, nie wiem, czy Ci to pomorze, ale pewnie ustawienia podobne, kalibracja pewnie też (chyba!).

Jakbyś chciał zobaczyć to masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (kliknij na Slow Download i poczekaj, a później naciśnij Download)

A tak przy okazji: Sony TC-K555ESX, TC-K730ES z kalibracją na rynek Japoński :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Dzięki neomammut pobrałem tą instrukcję może się przyda :)

A swoją drogą ładny co?

Zdjęcie zapożyczone z aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>SirJack7

Denony też nie są brzydkie, ale jakoś mi nie podchodzą z wyglądu, co do brzmienia, to większość uważa nie trafnie, że są przeciętne, podobno są niezłe sztuki i tego producenta :)

>>Musiko

Zaniemówiłeś? :D

Złożyłem CT-9R, postanowiłem, że pochodzi przez około tygodnia, już są efekty, funkcja AMS działa od godziny zdecydowanie lepiej, czujnik reaguje bardziej dokładnie. Mechanizm także zaczyna pracować kulturalnie. A fotka na koniec dnia, miłych snów!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>SirJack7

Denony też nie są brzydkie, ale jakoś mi nie podchodzą z wyglądu, co do brzmienia, to większość uważa nie trafnie, że są przeciętne, podobno są niezłe sztuki i tego producenta :)

No właśnie ponoć te Denony: 20,22,33,44 grają nieźle trzeba sprawdzić,od czegoś się zaczyna prawda? Poza tym będzie to moja pierwsza sztuka z dual capstan, jestem ogromnie ciekaw jak to wygląda w praniu ;)Sam nie podejrzewałeś jak ci się spodoba CT-9R, może i ja się pozytywnie zdziwię? Rok temu myślałem że jeden deck wystarczy niestety choroba się nasila teraz jest 4 + piąty Denon i 2 do naprawy, 2 wieże i jeden boombox, kaset też przybyło ponad 300szt. Rodzina chyba wyśle mnie niedługo na leczenie ;)

Pozdrawiam. Jacek.

Edytowane przez SirJack7

Witam

Wpadły mi dzisiaj dwa decki, UNITRA ZRK M 9115 i GRUNDIG CNF 300. Mam z nimi następujące problemy:

W M 9115 lewy kanał gra czysciutko jak marzenie, a w lewym słychać niemal sam szum z jakimś małym prześwitem nagrania, wskaźnik także pokazuje dużo mniej, gry lewy jest na 0 dB, prawy siedzi na -20 dB.

GRUNDIG pali bezpiecznik zaraz po wciśnięciu któregoś z klawiszy sterowania mechanizmu.

Czy ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam

Witam

Wpadły mi dzisiaj dwa decki, UNITRA ZRK M 9115 i GRUNDIG CNF 300. Mam z nimi następujące problemy:

W M 9115 lewy kanał gra czysciutko jak marzenie, a w lewym słychać niemal sam szum z jakimś małym prześwitem nagrania, wskaźnik także pokazuje dużo mniej, gry lewy jest na 0 dB, prawy siedzi na -20 dB.

GRUNDIG pali bezpiecznik zaraz po wciśnięciu któregoś z klawiszy sterowania mechanizmu.

Czy ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam

W M9115 sprawdź przede wszystkim przełącznik zapis/odczyt. Spryskaj go kontaktem S, a potem uniwersalnym. W Grundigu sprawdź diody zenera oraz tranzystory na płytce sterowania. Ale na początku odlutuj silnik i zobacz, czy dalej będzie palił bezpieczniki.

M 9115 już śmiga, wujek wpadł na pomysł przeczyszczenia tego przełącznika, a ja szukałem już przyczyny w kondensatorach... ;-) Czasami zapomina się o bardzo podstawowych rzeczach :-P

Co do Grundiga, będę pisał na bieżąco. Jeśli nie dzisiaj, to jutro do niego przysiądę, póki co - dzięki za wskazówki.

Witam!!!!

Ponawiam pytanie czy ktoś wie może do czego służy funkcja SHIFT w JVC TD-401, a tak przy okazji dziś dostałem za dwa browary ONKYO TA-2440 gra bardzo ładnie jak na tak sprzęt.Pozdrawiam

Witam!!!!

Ponawiam pytanie czy ktoś wie może do czego służy funkcja SHIFT w JVC TD-401, a tak przy okazji dziś dostałem za dwa browary ONKYO TA-2440 gra bardzo ładnie jak na tak sprzęt.Pozdrawiam

Prawdę mówiąc, to nie mam pojęcia ! Ale zwykle przyciski "shift" w sprzęcie elektronicznym, to przyciski pomocnicze. To znaczy, że włącza się jakąś funkcję trzymając wciśnięty "shift" i naciskając na któryś z standardowych przycisków funkcyjnych.

Prawdę mówiąc, to nie mam pojęcia ! Ale zwykle przyciski "shift" w sprzęcie elektronicznym, to przyciski pomocnicze. To znaczy, że włącza się jakąś funkcję trzymając wciśnięty "shift" i naciskając na któryś z standardowych przycisków funkcyjnych.

Dzięki Kasjel!!!!to tak jest jak się niema instrukcji obsługi,ale masz racje trzeba spróbować i trochę po kombinować.Pozdrawiam

Witam!

Z racji tego, że CT-9R się właśnie wygrzewa (ma tydzień), słucham właśnie na nim nagranej kasetki i jest super, nie trzeba prócz poziomów nic regulować, to zabrałem się za magnetofon AIWA AD-F770. Lewa rolka niestety, a dokładniej jej zawieszenie było potraktowane jakimś smarem do bloku silnikowego (zielony), strasznie gęsty i zero poślizgu, wyjąłem kieszeń i próbuję ręcznie podnieść mostek, ciężko idzie jak diabli, zdemontowałem więc ów mostek, następnie lewą rolkę i teraz pytanie, czym dobrze wyczyścić pozostałości po tym starym smarze?

Najbezpieczniejsza jest nafta, i skuteczna....

Najbezpieczniejsza jest nafta, i skuteczna....

Polecam ją także do usuwania kleju po naklejkach, taśmie klejącej itp.

Dziękuję Kasjel! Teraz jeszcze jedno pytanie, czy kółeczko przenoszące napęd na idler może nie mieć gumowej osłony? Niby się kręci, ale wolę spytać :) W instrukcji serwisowej słabo widać cokolwiek :(

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... zawieszenie było potraktowane jakimś smarem do bloku silnikowego (zielony), strasznie gęsty i zero poślizgu, wyjąłem kieszeń i próbuję ręcznie podnieść mostek, ciężko idzie jak diabli, zdemontowałem więc ów mostek, następnie lewą rolkę i teraz pytanie, czym dobrze wyczyścić pozostałości po tym starym smarze?

Jeśli czyścisz tylko elementy metalowe, to na Twoim miejscu, użyłbym benzyny ekstrakcyjnej/aptecznej. Zastępczo rozpuszczalnika do farb ftalowych. Po czyszczeniu umycie ciepłą wodą z mydłem i dokładne suszenie.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi