Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję udanej naprawy!

Tak na marginesie, to szpulka, albo raczej nawet trzpień szpulki, a nie rolka. Mianem "rolki" określa się gumowe rolki dociskowe (pinch roller), dociskające taśmę do wałka napędowego (capstan). W pierwszej chwili gdy czytałem nie mogłem dociec gdzie w M45 lewa rolka, bo to przecież magnetofon jednowałkowy!

Gratuluję udanej naprawy!

Tak na marginesie, to szpulka, albo raczej nawet trzpień szpulki, a nie rolka. Mianem "rolki" określa się gumowe rolki dociskowe (pinch roller), dociskające taśmę do wałka napędowego (capstan). W pierwszej chwili gdy czytałem nie mogłem dociec gdzie w M45 lewa rolka, bo to przecież magnetofon jednowałkowy!

no właśnie :) sory :)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

(...) W pierwszej chwili gdy czytałem nie mogłem dociec gdzie w M45 lewa rolka, bo to przecież magnetofon jednowałkowy!

Złapałem się dokładnie na to samo. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sampel dla tych co lubią współczesną muzykę elektroniczną. Znakomicie można poznać możliwości sprzętu w dziedzinie stereofonii i pozornych źródeł dźwięku. Bardzo wymagający także dla magnetofonu. Bluchel & von Deylen - Gymnopedie no 3 w wersji flac.

http://www.sendspace.com/file/t1cnef

Mam problem z Pionnerem CT-979, przestał odtwarzać. Po rozkręceniu okazało się ,że zapętlił się pasek,jest do wymiany Gdzie można ewentualnie nabyć nowy i za ile? czy warto samemu w to się bawić? Pozdrawiam wszystkich maniaków kaseciaków !

Oddaj do serwisu, powinni Ci wymienić. Ostatnio ktoś oddawał kaseciaka Pioneer`a i mu naprawili bez problemu.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam problem z Pionnerem CT-979, przestał odtwarzać. Po rozkręceniu okazało się ,że zapętlił się pasek,jest do wymiany Gdzie można ewentualnie nabyć nowy i za ile? czy warto samemu w to się bawić? Pozdrawiam wszystkich maniaków kaseciaków !

Serwis zedrze z Ciebie skórę :-) Ale jeśli nie masz doświadczenia w serwisowaniu decków, to lepiej oddaj do naprawy.

Witam na Forum.

Do level27

W sprawie konserwacji mechanizmu CT-979. Należy zdjąć obudowę. Wykręcić 4 śrubki z płytką "Reference Master"- z silniczkiem sterującym funkcją "open/close", następnie należy wykręcić 3 śrubki tylnej ścianki mechanizmu oraz 1 śrubkę- przy wiązce kabelków dochodzących od mechanizmu do płyty głównej). Później to już łatwiej. Jeśli chcesz level27 dopasować paski to służę pomocą i na PW mogę podać dokładnie średnicę paska. Nie zapominaj także o szerokości pasków. Oczywiście można zastosować węższe ale nigdy nie należy stosować szerszych lub dużo grubszych z tej prostej przyczyny, że silnik może zacząć głośniej pracować i osiągnie skrajną eksploatacyjną co może przyczynić się do szybszego zużycia. Oczywiście sinik tego typu łatwo zdobyć ( zamiennik oczywiście)ale po co dokładać do i tak drogiego sprzętu. Wymiana pasków we własnym zakresie to koszt materiału i czas, natomiast serwis to jak zwykle jakieś 100 do 300 zł i wyimaginowany opis prac dokonanych w serwisie, które tak naprawdę nigdy nie miały miejsca. Świetny magnetofon choć wcześniejsze modele miały więcej miedzi to dźwiękowo i tak przypomina o swojej klasie. Pozdrawiam wszystkich.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam na Forum.

Do level27

W sprawie konserwacji mechanizmu CT-979. Należy zdjąć obudowę. Wykręcić 4 śrubki z płytką "Reference Master"- z silniczkiem sterującym funkcją "open/close", następnie należy wykręcić 3 śrubki tylnej ścianki mechanizmu oraz 1 śrubkę- przy wiązce kabelków dochodzących od mechanizmu do płyty głównej). Później to już łatwiej. Jeśli chcesz level27 dopasować paski to służę pomocą i na PW mogę podać dokładnie średnicę paska. Nie zapominaj także o szerokości pasków. Oczywiście można zastosować węższe ale nigdy nie należy stosować szerszych lub dużo grubszych z tej prostej przyczyny, że silnik może zacząć głośniej pracować i osiągnie skrajną eksploatacyjną co może przyczynić się do szybszego zużycia. Oczywiście sinik tego typu łatwo zdobyć ( zamiennik oczywiście)ale po co dokładać do i tak drogiego sprzętu. Wymiana pasków we własnym zakresie to koszt materiału i czas, natomiast serwis to jak zwykle jakieś 100 do 300 zł i wyimaginowany opis prac dokonanych w serwisie, które tak naprawdę nigdy nie miały miejsca. Świetny magnetofon choć wcześniejsze modele miały więcej miedzi to dźwiękowo i tak przypomina o swojej klasie. Pozdrawiam wszystkich.

Za paski do CT-S 710 zapłaciłem jakieś grosze. Co jakiś czas są z nimi aukcje.

O właśnie... 25 PLN http://www.swistak.pl/a7650237,Pioneer-Reference-master-m-Paski-Zobacz-.html

Edytowane przez discomaniac71

[...] Jeśli chcesz level27 dopasować paski to służę pomocą i na PW mogę podać dokładnie średnicę paska. Nie zapominaj także o szerokości pasków. Oczywiście można zastosować węższe ale nigdy nie należy stosować szerszych lub dużo grubszych z tej prostej przyczyny, że silnik może zacząć głośniej pracować i osiągnie skrajną eksploatacyjną co może przyczynić się do szybszego zużycia. Oczywiście sinik tego typu łatwo zdobyć ( zamiennik oczywiście)ale po co dokładać do i tak drogiego sprzętu. [...]

A nie możesz podać na forum? Pewnie więcej użytkowników Pioneerów (w tym i ja) byłoby zainteresowanych, gdzie np. takie paski kupić, poza serwisami aukcyjnymi, gdzie od czasu do czasu trafia się zestaw firmowy (nie wiadomo ilu letni). Średnice niedawno podawał G.Mark, bo o to pytałem. Nie podał gdzie kupić (bo nie pytałem?). Patrząc na mechanizm (przynajmniej CT-737mkII) wymiana we własnym zakresie nie powinna stanowić wielkiego problemu.

Dodatkowo czy ktoś, kto wymienił silnik "główny" w Pioneerach (Mitsumi), ma doświadczenie ile wytrzymuje nowy MMI-6S2L (istnieje jakiś zamiennik, kupić od razu dwa Mitsumi - pytam całkiem serio)?

Jeżeli słyszysz falowanie dźwięku, to lepiej sprawdź rolkę przesuwu taśmy. Wcześniej pisałeś tylko o zbyt wolnym przesuwie taśmy. Jeżeli stabilizator obrotów jest razem z silnikiem, to w serwisówce nie znajdziesz pr-ki od regulacji obrotów. Poprostu zobacz czy z tyłu silnika głównego jest otwór na śrubokręcik. Jeśli jest, to w tym właśnie miejscu będzie Pr-ka od regulacji prędkości przesuwu taśmy. Będzie ci potrzebny mały śrubokręt i zaizoluj go najpierw taśmą izolacyjną, lub byle jaką...jeśli nie posiadasz izolacyjnej.

Dziękuję za rady ale niestety dziś nagle Dual przestał grać. Nagle opuścił głowicę i kaplica. Na nic potem nie reagował. Rozkręciłem jarząbka i chyba po prostu gumka się rozlazła i spadła. Teraz się zastanawiam, czy: jest sens szukać nowego paska do magnetofonu za 20 zł (który jednak - co zaznaczam - bardzo mi się podoba) oraz czy to rzeczywiście prawdziwa przyczyna. Właczając play słyszę, jak zaczyna się obracać silnik ale cała reszta (mechanizm) nie reaguje.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak Wam padnie "gumka" na idlerze ale tak, że zmatowienie nic nie daje, trzeba wymienić - z czego robicie nową? Jakiś oring potraktować papierem ściernym? To pytanie naszło mnie w kontekście mojej Yamahy KX-1200 (poprzedni użytkownik dorobił z czegoś, ale jest lekkie jajo i trochę telepie przy przewijaniu, zdjęcie wkleiłem wcześniej).

Dziękuję za rady ale niestety dziś nagle Dual przestał grać. Nagle opuścił głowicę i kaplica. Na nic potem nie reagował. Rozkręciłem jarząbka i chyba po prostu gumka się rozlazła i spadła. Teraz się zastanawiam, czy: jest sens szukać nowego paska do magnetofonu za 20 zł (który jednak - co zaznaczam - bardzo mi się podoba) oraz czy to rzeczywiście prawdziwa przyczyna. Właczając play słyszę, jak zaczyna się obracać silnik ale cała reszta (mechanizm) nie reaguje.

Za 20zł można kupić z dziesięć różnych pasków. Są przecież sklepy internetowe. Ja już zrobiłem sobie zapas pasków i rolek przesuwu taśmy. Jeżeli Twój stary pasek jest już całkowicie rozciągnięty i nie da się ustalić prawidłowo potrzebnego rozmiaru, to zawiąż sznureczek w miejsce paska. A potem kup pasek nieco mniejszej średnicy, niż średnica pętli z sznurka.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak Wam padnie "gumka" na idlerze ale tak, że zmatowienie nic nie daje, trzeba wymienić - z czego robicie nową? Jakiś oring potraktować papierem ściernym? To pytanie naszło mnie w kontekście mojej Yamahy KX-1200 (poprzedni użytkownik dorobił z czegoś, ale jest lekkie jajo i trochę telepie przy przewijaniu, zdjęcie wkleiłem wcześniej).

Z tym jest właśnie największy problem. Trzeba zbierać "oponki" z różnych "złomów". Czasem pasuje uszczelka hydrauliczna, a czasem oring....

Dobrywieczór.

Najlepiej byłoby nie dopasowywać idlera z jakiegoś przygodnego "oringu". Warto dopasować coś nawet innej marki ale pasujące lub bardzo bliskie oryginału ( wtedy konieczna będzie pewnie analiza czasu odtwarzania). Wymiary pasków są dostępne i bardzo precyzyjnie oidabe w sieci natomiast nie podaję ponieważ nie chcę zaśmiecać tematu i wpisywać na Forum wymiarów aby ktoś zarzucał później złe intencje, że kupił coś co odstaje od oryginału. Sklepy z paskami - może North? Do modeli Pioneer-a z dual capstan jeden pasek jest 2 x szerszy a w sumie do napędu są 2 paski, 1 idler oraz 1 pasek do otwierania kieszeni. Sytuacja z paskami do Pioneer-a jest znacznie lepsza niż do Technics-a w którym jak widać po mechanizmach to prawdziwa myśl japońska ( bardziej misternie wykonano choć w większości elementy są słabej jakości to spasowane są bardzo precyzyjnie). Z Pioneer-ami jest problem w dobraniu długości pasków natomiast z Technics-em z grubością.

Ps. kevel24 - odpowiadam resztę na PW.

Pozdr.

Przygarnąłem ostatnio trzy sierotki - co o nich sądzicie? Ja uważam, że są piękne :) Łączna cena 170zł z groszami - czyż to nie darmo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23426-0-45458600-1306011853_thumb.jpg

post-23426-0-03932500-1306011883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

A nie możesz podać na forum? Pewnie więcej użytkowników Pioneerów (w tym i ja) byłoby zainteresowanych, gdzie np. takie paski kupić, poza serwisami aukcyjnymi, gdzie od czasu do czasu trafia się zestaw firmowy (nie wiadomo ilu letni). Średnice niedawno podawał G.Mark, bo o to pytałem. Nie podał gdzie kupić (bo nie pytałem?). Patrząc na mechanizm (przynajmniej CT-737mkII) wymiana we własnym zakresie nie powinna stanowić wielkiego problemu.

Dodatkowo czy ktoś, kto wymienił silnik "główny" w Pioneerach (Mitsumi), ma doświadczenie ile wytrzymuje nowy MMI-6S2L (istnieje jakiś zamiennik, kupić od razu dwa Mitsumi - pytam całkiem serio)?

Silniki zamienniki kosztują od 14 do 30 zł/ szt. zależy od sklepu. Mitsumi lub Mabuschi oba dobre i z regulacją prędkości obrotowej. Może być też z demobilu Sankyo ale tutaj już ma na koncie jakiś przebieg i nie wiadomo ile będzie przed nim godzin bezawaryjnej pracy. W jednym z modeli chyba to był Pioneer CT-656 M.II mam zamiennik około dwóch lat i szczerze uważam, że nie ma różnicy. Od chcili założenia po sprawdzeniu jak działa okazało się, że ustawienie obrotów silnika było idealne i tak bez regulacji pozostawiłem. Mam wrażenie, że zamiennik jest tak samo doskonały jak oryginał.

Zamiennik musi być oznaczony CCWL czyli obroty lewe i musi być na 12 V. Oto link do przykładowej oferty na silnik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie kupowałem tutaj. Poniżej 3 fotki trzech producentów silników montowanych w Pioneerach.

post-19798-0-51368900-1306012404_thumb.jpg

post-19798-0-78158600-1306012655_thumb.jpg

post-19798-0-93328600-1306012949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przygarnąłem ostatnio trzy sierotki - co o nich sądzicie? Ja uważam, że są piękne :)

No cóż, tego pierwszego niemal na pewno miałem u siebie i odesłałem do sprzedającego. Pisałem wcześniej, że pojawił się on na aukcji ponownie (zdjęcia identyczne z aukcją, na której go wygrałem ale wystawiony z innego konta - nr telefonu ten sam). Zdjęcie, które prezentujesz jest z aukcji (mam identyczne w archiwum). U mnie po którymś razie zablokowała się kieszeń. Nie dało się zamknąć z przycisku ani ręcznie. Przeglądając zdjęcia, wywnioskowałem, że musiała przeskoczyć zębatka mechanizmu sterującego funkcjami w miejscu otwierania/zamykania kieszeni. Nie rozbierałem go, ale odesłałem z tak otwartą kieszenią do sprzedawcy. Jeszce nie domagało przewijanie taśmy. W jedną stronę tak do połowy taśmy wydalał (chyba w prawo), w drugą wcale. Silnik też już głośno pracował. Oczywiście w opisie aukcji magnetofon był w 100% sprawny ;). 757 trafił ponoć do naprawy, ale nie udało się naprawić przewijania (idlera??). W zamian dostałem CT-737mkII. Może w końcu się udało naprawić, że pojawił się w sprzedaży ponownie. Odtwarzał i nagrywał OK. Tak czy siak, sprzedawca zachował się OK.

DIBUNIA, dziękuję za informacje!

No cóż, tego pierwszego niemal na pewno miałem u siebie i odesłałem do sprzedającego. Pisałem wcześniej, że pojawił się on na aukcji ponownie (zdjęcia identyczne z aukcją, na której go wygrałem ale wystawiony z innego konta - nr telefonu ten sam). Zdjęcie, które prezentujesz jest z aukcji (mam identyczne w archiwum). U mnie po którymś razie zablokowała się kieszeń. Nie dało się zamknąć z przycisku ani ręcznie. Przeglądając zdjęcia, wywnioskowałem, że musiała przeskoczyć zębatka mechanizmu sterującego funkcjami w miejscu otwierania/zamykania kieszeni. Nie rozbierałem go, ale odesłałem z tak otwartą kieszenią do sprzedawcy. Jeszce nie domagało przewijanie taśmy. W jedną stronę tak do połowy taśmy wydalał (chyba w prawo), w drugą wcale. Silnik też już głośno pracował. Oczywiście w opisie aukcji magnetofon był w 100% sprawny ;). 757 trafił ponoć do naprawy, ale nie udało się naprawić przewijania (idlera??). W zamian dostałem CT-737mkII. Może w końcu się udało naprawić, że pojawił się w sprzedaży ponownie. Odtwarzał i nagrywał OK. Tak czy siak, sprzedawca zachował się OK.

DIBUNIA, dziękuję za informacje!

Widziałem tą Twoją (jak sięokazuje) aukcję, nawet zastanawiałem się dlaczego znowu pojawił się na aukcji. Teraz już wiem dlaczego :). Ratuje mnie opis "100% sprawny" - jakby co, to wróci do właściciela. Ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle.

Dobrywieczór.

Najlepiej byłoby nie dopasowywać idlera z jakiegoś przygodnego "oringu". Warto dopasować coś nawet innej marki ale pasujące lub bardzo bliskie oryginału ( wtedy konieczna będzie pewnie analiza czasu odtwarzania). Wymiary pasków są dostępne i bardzo precyzyjnie oidabe w sieci natomiast nie podaję ponieważ nie chcę zaśmiecać tematu i wpisywać na Forum wymiarów aby ktoś zarzucał później złe intencje, że kupił coś co odstaje od oryginału. Sklepy z paskami - może North? Do modeli Pioneer-a z dual capstan jeden pasek jest 2 x szerszy a w sumie do napędu są 2 paski, 1 idler oraz 1 pasek do otwierania kieszeni. Sytuacja z paskami do Pioneer-a jest znacznie lepsza niż do Technics-a w którym jak widać po mechanizmach to prawdziwa myśl japońska ( bardziej misternie wykonano choć w większości elementy są słabej jakości to spasowane są bardzo precyzyjnie). Z Pioneer-ami jest problem w dobraniu długości pasków natomiast z Technics-em z grubością.

Ps. kevel24 - odpowiadam resztę na PW.

Pozdr.

Nie rozumiem co ma średnica kółka ciernego z "oponką" na idlerze do czasu odtwarzania ? Ale sama średnica ma owszem ogromne znaczenie, ale w prawidłowym działaniu samej mechaniki. Ostatnio męczyłem się z idlerem w decku Yamaha K 560. Znalazłem całe takie kółeczko cierne w bdb. stanie. Jednak miało trochę większą średnicę...no i du...a ! Musiałem wrócić do starego, i je podratować.

Fotek - No z tym Pionkiem CT757 to ci się udało ! Czy on ma równie słaby sygnał wyjściowy co CT 737mkII ???

Zobacz Fotek, były też inne aukcje z fajnymi magnetofonami ! Które też zostały tanio sprzedane....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozumiem że nikt z Was nie chce sprawdzić czy Wasz pupil w systemie potrafi generować dźwięk za głową;-) Mało jest takich realizacji a do tego jeszcze z bardzo fajną muzyką;-)

Rozumiem że nikt z Was nie chce sprawdzić czy Wasz pupil w systemie potrafi generować dźwięk za głową;-) Mało jest takich realizacji a do tego jeszcze z bardzo fajną muzyką;-)

Przesłuchałem ten kawałek, owszem - efekty z przeciwfazą są ciekawe. Jeszcze go nie nagrywałem, ale obiecuję że sprawdzę jak sobie z tym poradzi TA-2760 (taki mam w domowym systemie)

Ja już pobrałem ten plik i odsłuchałem. Ale muszę jeszcze podłączyć decka do kompa lub wypalić płytkę CD.

Fotek - No z tym Pionkiem CT757 to ci się udało ! Czy on ma równie słaby sygnał wyjściowy co CT 737mkII ???

Poziom sygnału na wyjściu moim zdaniem nie decyduje o jakości decka. Co najwyżej trzeba we wzmacniaczu lekko podkręcić głośność. Jeśli dynamika czyli odstęp sygnału od szumu byłaby niższa niż w innych deckach to co innego. Ale nic na to nie wskazuje. (Jeszcze go nie mam, nawet jeszcze nie zapłaciłem:) )

Zobacz Fotek, były też inne aukcje z fajnymi magnetofonami ! Które też zostały tanio sprzedane....

Ukryta Zawartość

Obserwowałem tą aukcję, ale zrezygnowałem z licytacji - mam podobny model M50, nawet chyba ładniejszy. Nie można mieć wszystkiego :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

757 ma "normalny" poziom na wyjściu. Ale też uważam, że kompletnie absurdalne jest ocenianie jakości decka po poziomie wyjściowym sygnału :)

Koledzy, jak już jesteśmy w temacie Pioneerów, nie ma czasem ktoś z Was na zbyciu loga tej firmy do naklejenia na decka? Jeden z moich takowego nie posiada i chętnie bym odkupił.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja już pobrałem ten plik i odsłuchałem. Ale muszę jeszcze podłączyć decka do kompa lub wypalić płytkę CD.

Ciekaw jestem jakie będą Twoje spostrzeżenia. Najlepiej wypal na płytę CD bo komp jednak nie da Ci takiej jakości.

Witam...

Koledzy wiem, że to zapytanie jest na dział ogłoszeń ale najczęściej jednak w temacie Magnetofon można coś się dowiedzieć.

Moje pytanie jest następujące:

Czy ktoś z Was posiada do odsprzedania drewniane boczki do Sony TC-K970ES(to są te dłuższe na cztery śruby) ?

W zamian mogę oddać w idealnym stanie sklepowym boczki do Sony TC-K909ES/808ES

757 ma "normalny" poziom na wyjściu. Ale też uważam, że kompletnie absurdalne jest ocenianie jakości decka po poziomie wyjściowym sygnału :)

Koledzy, jak już jesteśmy w temacie Pioneerów, nie ma czasem ktoś z Was na zbyciu loga tej firmy do naklejenia na decka? Jeden z moich takowego nie posiada i chętnie bym odkupił.

rafał996 - to zrób sobie taki zestaw audio.....

Podłącz swojego "znakomitego" Pioneera CT 737mkII do jakiegoś słabego wzmaka. I jeszcze kolumny małej efektywności, jak np. moje Tonsile Maestro 80. Będziesz miał prawdziwy hi-end :-)) Szybko urwał być potencjometr regulacji głośności przekręcając go na siłę w prawo. A co działo by się po drodze to ho, ho ! :-)

Recepta na sukces jest taka:

Solidny deck "Vintage" z mocnym sygnałem wyjściowym. Wyregulowany i zdemagnetyzowany.

Mocny wzmak z niskim poziomem szumów własnych.

Wysoko efektywne kolumny, do których nie trzeba tłoczyć mocy z wzmaka, by głośno grały.

Wówczas wyłączamy "Dolby" w magnetofonie i szumów nie ma ! Przynajmniej przy niezbyt wielkim poziomie głośności.

No...może nie koniecznie musi to być deck "Vintage". Onkyo TA 2570, Akai GX 95 są pod tym względem jak najbardziej OK.

A tak w ogóle, to ja pytałem tylko tak z ciekawości Fotka o poziom sygnału wyjściowego w Pioneerze CT 757. Ponieważ myślałem, że ma go już w domu. A deck na zdjęciu wygląda znakomicie. Tak więc biorąc pod uwagę jego niską cenę, oznacza bardzo udany zakup. Tyle...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

rafał996 - to zrób sobie taki zestaw audio.....

Podłącz swojego "znakomitego" Pioneera CT 737mkII do jakiegoś słabego wzmaka. I jeszcze kolumny małej efektywności, jak np. moje Tonsile Maestro 80. Będziesz miał prawdziwy hi-end :-)) Szybko urwał być potencjometr regulacji głośności przekręcając go na siłę w prawo. A co działo by się po drodze to ho, ho ! :-)

Czułość wejścia magnetofonowego dla kilku "słabych wzmaków":

- Yamaha AX-380: 150mV,

- PW-9010: 300mV,

- Technics SU-V707: 150mV,

Parametry wyjścia linowego CT-737 MkII: 316mV przy impedancji wyjściowej 5,2koma.

Nie ma potrzeby "urywania potencjometru", albowiem napięcie wyjściowe magnetofonu, jest z nawiązką wystarczające do pełnego wysterowania praktycznie każdego wzmacniacza z wejściem magnetofonowym.

Co to znaczy "mocny wzmak"? Mocny od strony wyjścia, czy czuły od strony wejścia?

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi