Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Co myślicie o kupnie dwukasetowego decka z autorewersem w celu odtwarzania kaset. Mam sporo kupnych kaset oryginalnych nagranych i chciałbym sobie załadować dwie kieszenie i bez ruszania się z miejsca odsłuchać dłuższą chwilę. Czy taki deck Technics TR-575 jest coś warty. Oczywiście nagrywanie jest rzeczą wtórną. Przyoszczędziłbym też moje Pionka 740S bo mechanika u niego siada i coraz głośniej pracuje.

Z góry dzięki za jakieś opinie i rady.

Pozdrawiam

Paweł

Jeśli już chcesz magnetofon dwukieszeniowy, to kup Technicsa RS-TR555. Można go często kupić za stówkę na Allegro w super stanie, więc nie przepłacaj.

A ten 575 to gorszy? , wizualnie bardziej mi sie podoba, a egzemplarze w dobrym stanie są praktycznie w tej samej cenie.

Pozdro

Paweł

Mam tego RS-TR575 - dość bogato wyposażony, nagrywanie i autorewers w obu kieszeniach, Dolby B i C, HX Pro, automatyczna kalibracja ATC... Mój egzemplarz jest niemal nowy, ma jakieś 30 godzin przebiegu, bo stał latami zamknięty w szafie.

Dźwiękowo jest zaledwie poprawny, mocno mnie rozczarował, ale to chyba typowe dla Technicsów z tego okresu dość suche brzmienie. Nawet starsze o kilkanaście lat zabytki w rodzaju dwugłowicowego Telefunkena TC-450M brzmią znacznie przyjemniej. Porównywałem go bezpośrednio z Sony TC-K690 i Pioneerem CT-S550S, który pewnie przypomina Twojego 740S - niestety, muzycznie Technics przegrywa z kretesem. Owszem, jest wygodny, bo odtworzy obie strony dwóch kaset, ale to jego jedyna zaleta. Może wystarczyć do stworzenia jakiegoś tła, np. w sypialni ;-) Do świadomego słuchania raczej się nie nada.

>>Forecast88

Mówiłem też kiedyś, że TR-575 ma też trochę już z tego metalicznego brzmienia, czyli nie tylko sucho ale już trochę cyfrowo - dobrze pamiętam?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No miałby byc jako drugi deck do niekrytycznych odsłuchów wieczorową porą.

Problem, tylko mam , że już mi się wejścia we wzmacniaczy skończyły :-) i musiałbym przepinać decki , chyba musze zanabyć jakiś wzmak Vintage , gdzie były wejścia na dwa magnetofony.

Zastanowią się jak to będzie.

Pozdro

Paweł

555 jest chyba lepszym magnetofonem od 575 - ten ostatni jest nowszy i ma ATC, ale jeśli magnetofon nie ma służyć do nagrywania, to i tak nie ma to znaczenia.

555 ma chyba lepsze mechanizmy o mniejszej nierównomierności, jeśli dobrze pamiętam, na pewno ma znacznie szersze pasmo przenoszenia, i trochę dodatków ułatwiających obsługę, np. dwuzakresowy wskaźnik poziomu i Quick Autoreverse wykrywający podczerwienią rozbiegówkę, no i ma dbx, jakby było potrzebne.

A jeśli nie ma w ogóle nagrywać, to można go podłączyć pod AUX.

Cześć!

Co myślicie o kupnie dwukasetowego decka z autorewersem w celu odtwarzania kaset. Mam sporo kupnych kaset oryginalnych nagranych i chciałbym sobie załadować dwie kieszenie i bez ruszania się z miejsca odsłuchać dłuższą chwilę. Czy taki deck Technics TR-575 jest coś warty. Oczywiście nagrywanie jest rzeczą wtórną. Przyoszczędziłbym też moje Pionka 740S bo mechanika u niego siada i coraz głośniej pracuje.

Z góry dzięki za jakieś opinie i rady.

Pozdrawiam

Paweł

Witam na Forum

Jeśli mógłbym jakoś pomóc ..... polecam modele Yamaha lub najlepiej coś ze średnich modeli Sony. To są modele o bardzo dobrej barwie dźwięku i pomimo kompromisu pomiędzy wydajnoscią i jakością takie modele można wykorzystać do kopiowania jednak nie bez zwiekszania prędkości nagrywania, która może powodować osłabienie dynamiki kopii w stosunku do oryginału. Są tanie i fajne modele wiadomo gdzie ;-) Philips FC 911 i FC 930, Pioneer CT-W630R, DENON DR-W660, AKAI HX-R435W z pilotem, aiwa adwx717 w kategorii uszkodzone ale pewnie łatwe do naprawy jak sądzę. Mam także kilka modeli dwukasetowych i świetnie sobie radzą pomimo szeroko rozwijanych w internecie treści o ich słabościach choćby z tytułu posiadania ruchomych głowic ( autorevers). Czasem warto kupić dwa średnie modele jednokasetowe i takie rozwiazanie jest najmniej kontrowersyjne pod wzgledem jakości i wierności kopiowania. Pozdrawiam

Ja miałem Technics'a RS-TR373 (był to mój pierwszy magnetofon typu deck, stąd mój sentyment do niego, jak widać po loginie ;-) ) i jego brzmienie bardzo mi się podobało, nie brzmiał jakoś tak "cyfrowo", ale bardzo czysto i dynamicznie. Mam też RS-BX601, który brzmieniem jest do niego całkiem podobny. Mam też RS-B705 i faktycznie trzeba przyznać, że te nowsze modele nie umywają się do tych starszych, jeszcze "kanciaków".

dziś przyszedł nowozakupiony Pioneer CT-737 Mark II. Cały czas wyświetla się czerwony napis HX PRO. Czy tak powinno być?

W tym modelu system "HxPro jest nieodłączalny, więc tak powinno być....jeśli dobrze pamiętam.

niestety wykryłem kolejne wady. Sprzedający napisał "idealny stan techniczny", a okazało się, że nie nagrywa lewy kanał poza tym na przemian migają oznaczenia rodzaju taśmy: raz normal raz cr02 co świadczy o uszkodzonym mechanizmie rozpoznawania rodzaju taśmy...I weź tu wierz w opisy...Poza tym gość na początku chcial za niego 444 zł, co jest chore (zważywszy na powyższe uszkodzenia a także obudowę wierzchnią w stanie opłakanym), ale jak zmniejszył o połowę to kupilem...no i teraz mam za swoje :(

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... a okazało się, że nie nagrywa lewy kanał poza tym na przemian migają oznaczenia rodzaju taśmy: raz normal raz cr02 co świadczy o uszkodzonym mechanizmie rozpoznawania rodzaju taśmy...

Spryskać przełączniki rodzaju taśmy w mechanizmie od strony ich suwaków. Użyć środka do czyszczenia styków.

Czy magnetofon podaje sygnał na wyjście słuchawkowe w trybie "Monitor Source" po włączeniu nagrywania, a poziom sygnału jest wskazywany na wyświetlaczu?

GM

Czy magnetofon podaje sygnał na wyjście słuchawkowe w trybie "Monitor Source" po włączeniu nagrywania, a poziom sygnału jest wskazywany na wyświetlaczu?

GM

w położeniu source jest sygnał w obu kanalach (czyli doprowadzony jest ok), gdy zmieniam na tape = tylko w jednym i na wyświetlaczu poziom nagrywania też oczywiście w lewym kanale wtedy zanika, bez względu czy na głośnikach czy na słuchawkach

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

w położeniu source jest sygnał w obu kanalach (czyli doprowadzony jest ok), gdy zmieniam na tape = tylko w jednym i na wyświetlaczu poziom nagrywania też oczywiście w lewym kanale wtedy zanika, bez względu czy na głośnikach czy na słuchawkach

Zacznij od sprawdzenia połączeń głowicy nagrywającej z płytką drukowaną.

Magnetofon prawidłowo odtwarza obce kasety?

GM

Edytowane przez G.Mark

Koledzy, powiedzcie, Ci co mają , czy w magnetofonach AKAI serii GX np 75 czy 95 występują problemy z wypalającymi się wyświetlaczami , takie jak np. w Pioneerach z serii CT - S np 740 itp., czy też działają wyraźnie i jasno tak jak w Pioneerach serii CT-757 itp.

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Paweł

Koledzy, powiedzcie, Ci co mają , czy w magnetofonach AKAI serii GX np 75 czy 95 występują problemy z wypalającymi się wyświetlaczami , takie jak np. w Pioneerach z serii CT - S np 740 itp., czy też działają wyraźnie i jasno tak jak w Pioneerach serii CT-757 itp.

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Paweł

Ja mam Akai GX 95 który raczej przeszedł już swoje, ale wyświetlacz świeci jak nowy.

Też się nie spotkałem ze źle świecącym wyświetlaczem w Akai. W sumie w ogóle się z tym nie spotkałem, żeby się gdzieś wypalił, chociaż podobno to się zdarza czasem.

Dobrywieczór.

Oto wymiary pasków napędowych stosowanych w magnetofonach CT-979 i jak pamiętam to także użyte były w CT-777.

1. Pasek "dual-capstan" - 75mm x 5,8mm x 0,2mm

2. Pasek "główny-napędowy" - 65mm x 3,8mm x 0,15mm

3. Koło "sprzęgła" ( idler) średnica wewn.=12,0mm, średnica zewn. 16,00 mm, grubość 2,00mm szerokość 2,7mm

Zaznaczam, że powyższe wymiary pasków są mierzone suwmiarką i tutaj należałoby przy ewentualnym zakupie troszkę odjąć z wymiaru uznając wymiary używanych pasków jako mniej precyzyjne i raczej minimalnie dłuższe.

Powyższe wymiar wykonałem sam i mogą różnić się od pomiarów innych Forumowiczów.

Pozdrawiam

Edytowane przez DIBUNIA

Dostałem dziś Pioneera CT-757 i jestem zadowolony. Wprawdzie głowica nie jest "pierwszej świeżości", ale reszta - jak na kilka minut zabawy - działa idealnie. Kieszeń otwiera się i zamyka bez problemów, przełączanie funkcji jest bezgłośne i szybkie. Nie mogłem niestety przeprowadzić testów jakości odtwarzania (przeprowadzka) ale póki co jest OK.

Dobrywieczór.

Oto wymiary pasków napędowych stosowanych w magnetofonach CT-979 i jak pamiętam to także użyte były w CT-777.

1. Pasek "dual-capstan" - 75mm x 5,8mm x 0,2mm

2. Pasek "główny-napędowy" - 65mm x 3,8mm x 0,15mm

3. Koło "sprzęgła" ( idler) średnica wewn.=12,0mm, średnica zewn. 16,00 mm, grubość 2,00mm szerokość 2,7mm

Zaznaczam, że powyższe wymiary pasków są mierzone suwmiarką i tutaj należałoby przy ewentualnym zakupie troszkę odjąć z wymiaru uznając wymiary używanych pasków jako mniej precyzyjne i raczej minimalnie dłuższe.

Powyższe wymiar wykonałem sam i mogą różnić się od pomiarów innych Forumowiczów.

Pozdrawiam

Panowie

Jeszcze raz podaje link do katalogu PASKÓW NAPĘDOWYCH do naszego ukochanego sprzętu.

Może znajdziecie tam coś dla siebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowienia dla Wszystkich.

Ukryta Zawartość

Prośba o opinię....

Yamaha KX 670. Jak go oceniacie ?

Mam ten model, aktualnie go użytkuję i nie narzekam. Brzmienie raczej mocne "z wykopem" i mocnym basem, charakterystyczne dla Yamahy.

a ja na ten przyklad używam zwykły czysty Spirt i patyczki do uszu i też jest dobrze :)

Panowie z Prawdziwą przyjemnością pragnę wam polecić naszą polską firmę produkującą płyny serwisowe dla elektroniki.

Ze wstydem musze się przyznać że sam nie wierzyłem w jakość ich produktów.

Porobiłem własne ostre testy i wyszło mi że są zdecydowanie lepsi od 'Kontakt Chemie' albo 'CRC'.

Mam wrażenie że pracują w tej firmie pasjonaci nastawieni na maksymalnie wysoką jakość a nie na zysk.

Osobiście przetestowałem ich 'Kontakt PR' 'Cleanser IPA' oraz 'silicon' i stwierdzam że żeczywiście tak jak deklarują ich produkty spełniają te wymagania które dla Nas Recorderowców są abslutnie bezwzględnie ważne i w których nie ma żadnej mowy o jakiejkolwiek pomyłce,która może doprowadzić do rujny naszego ukochanego sprzętu.

Z czystym sumieniem ich polecam !!!!

Ukryta Zawartość

Ich produkty są też dostepne w naszym narodowym serwisie do sprzedawania, wystęują pod nickiem:

Ukryta Zawartość

Wiem że się nie powinno podawać takich linków ale uważam ze Nasz Narodowy producent powienien być doceniony !!!

UWAGA nie używajcie przypadkiem etanolu albo metanolu do czyszczenia rolek dociskowych albo pasków napędowych to jest dla nich rychła śmierć.

Serdecznie Was Wszystkich Pozdrawiam !!!!

Grzegorz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też się nie spotkałem ze źle świecącym wyświetlaczem w Akai. W sumie w ogóle się z tym nie spotkałem, żeby się gdzieś wypalił, chociaż podobno to się zdarza czasem.

Kasjel, Rafał dzięki za info. Mam nadziej, że niedługo będę posiadaczem :-).

Mój CT-S740S , dzisiaj za szwankował. Podczas nagrywania , przy braku sygnału ze źródła i puszczeniu nagrywania, wskaźniki wysterowania zapalają się i dochodzą do -4dB i tak stoją. Podczas podsłuchu po taśmie słychać wyraźne syczenie i szumienie. Nagrywa jednak OK, tzn pewnie sygnał zagłusza ten sygnał znikąd , tzn z wnętrza decka, bo po odłączeniu kabli jest dalej taki poziom sygnału. :-(. System Dolby wyraźnie podbija jeszcze ten sygnał , szum. Może ktoś się spotkał z czymś takim?

Trza jechać do Pana doktora w Krakowie. Niniejszym pozdrawiam :-)

Paweł

Mam ten model, aktualnie go użytkuję i nie narzekam. Brzmienie raczej mocne "z wykopem" i mocnym basem, charakterystyczne dla Yamahy.

A to się bardzo cieszę ! Szczególnie z tego mocnego basu. Trafiła mi się dzisiaj taka Yamaszka za 99zł. Do regulacji tylko prędkość przesuwu taśmy. Stan wizualny niemal idealny.

Panowie

Jeszcze raz podaje link do katalogu PASKÓW NAPĘDOWYCH do naszego ukochanego sprzętu.

Może znajdziecie tam coś dla siebie.

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia dla Wszystkich.

WITAM

Jak odczytać wymiary z tego skryptu? Czy to są tylko oznaczenia handlowe/serwisowe?

Ukryta Zawartość

WITAM

Jak odczytać wymiary z tego skryptu? Czy to są tylko oznaczenia handlowe/serwisowe?

Na końcu katalogu (od strony 275) są rozmiary poszczególnych modeli pasków.

Ten zespół jest moim zdaniem lepszy od starego Tangerine Dream z najlepszych lat ! Mam trzy oryginalne CD Arcane. Ale najnowszej płyty nie ma niestety jeszcze w "Generatorze".

Jest do pobrania tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi